Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Ks. Prof. Florian Lempa, "Dobry ksiądz, to ksiądz ubogi", wywiad "Przegląd".
"Badania socjologiczne przeprowadzone na KUL, wśród kandydatów do święceń kapłańskich pokazały, że postaw czysto altruistycznych wcale nie jest wiele. W społeczeństwie, które jest ubogie, mogą się zdarzać przyziemne pobudki wstępowania do seminarium. To może byc forma zapewnienia sobie bytu.
Tymczasem we Francji, w społeczeństwie zamożnym i z pewnymi tradycjami, ci, którzy się decydują wstąpić do stanu kapłańskiego, to na ogół ludzie, którzy już zdobyli wykształcenie i doświadczenie życiowe i potrafią sobie w życiu poradzić. Ich wybór jest bardziej świadomy, wybierając bowiem życie w celibacie, wiedzą z czego rezygnują.
Jednocześnie gdy patrzę na francuskich księży, widzę, że oni naprawdę żyją skromnie, często bardzo ubogo, na poziomie minimum socjalnego.
- We Francji bogaty ksiądz jest źle widziany.
Do tego stopnia, że jak widzą księdza w porządnym garniturze, uważają go za takiego, który nie liczy się z ludzkimi potrzebami.
Księża wszystkie dochody oddają do dyspozycji swemu biskupowi, a otrzymują pensję - minimum socjalne i mieszkanie. Kościół francuski sam wydaje na swoje potrzeby bardzo mało. Wydatki jednej diecezji liczącej około pół miliona wiernych i 320 duchownych są porównywalne z wydatkami jednej szkoły liczącej 1,3 tys. uczniów. To najwyżej budżet jakiejś małej gminy.
Kościół francuski to Kościół, który się dzieli z ubogimi".
PS. Ksiadz prowadzi prze kilka miesięcy w roku pracę duszpasterską w bazylice Sacre Ceur na Montmartrze.
"Kościół francuski znajduje się w fazie odrodzenia" - opinia księdza.
Nie atakujemy Tessa, dyskutujemy.
Być może pudło, nie twierdzę, że inaczej 
|
Śr mar 09, 2005 9:28 |
|
|
|
 |
Tess
|
Alus
Ja swoje zdanie mam i jest ono oparte o studiowanie PS i Tradycji Kosciola.Twoj post potwierdza moj punkt widzenia a inni moga mnie atakowac.Nie dbam o to.
Goraco pozdrawiam
Tess 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Cz mar 10, 2005 0:10 |
|
 |
Tess
|
Meg napisał(a): Tess płacze bo się tym wzruszyłąm 
Wzruszylas sie Meg  ale ja chce zebys byla zawsze szczesliwa i nie plakala
Pozdrawiam z usmiechem 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Cz mar 10, 2005 0:12 |
|
|
|
 |
Meg
|
To nie będe płakać  Będę się uśmiechać 
|
Cz mar 10, 2005 0:15 |
|
 |
Tess
|
Fatal error napisał(a): Czemu atakujecie Tessa? Rozsądnie pisze.
Dziekuje ci za poparcie Fatal error  Twoj nik tak mi sie nie podoba.Czemu sobie taki przybrales  ??
Pozdrawiam
|
Cz mar 10, 2005 0:16 |
|
|
|
 |
Tess
|
Meg napisał(a): To nie będe płakać  Będę się uśmiechać 
No i sprawiasz, ze ja sie juz raduje  .Ide zaraz do Kosciola.Bede was wszystkich Panu polecal.Niech Pan Jezus ma was zwsze w Swojej swietej opiece.
Pozdrawiam 
Pozdrawiam
|
Cz mar 10, 2005 0:17 |
|
 |
Meg
|
Cytuj: No i sprawiasz, ze ja sie juz raduje To ja będę się radować z Tobą Cytuj: Ide zaraz do Kosciola.Bede was wszystkich Panu polecal Teraz do kościoła, a nie zapóźno trochę?
|
Cz mar 10, 2005 0:26 |
|
 |
Tess
|
Meg napisał(a): Cytuj: No i sprawiasz, ze ja sie juz raduje To ja będę się radować z Tobą Ciesze sie Meg napisał(a): Cytuj: Ide zaraz do Kosciola.Bede was wszystkich Panu polecal Teraz do kościoła, a nie zapóźno trochę?
Nie mieszkam w Polsce wiec i czas jest inny.
Pozdrawiam 
Pozdrawiam
|
Cz mar 10, 2005 2:57 |
|
 |
Wojtek37
|
Tess napisał(a): Ja swoje zdanie mam i jest ono oparte o studiowanie PS i Tradycji Kosciola.Twoj post potwierdza moj punkt widzenia a inni moga mnie atakowac.Nie dbam o to.
Jak byś nie wiedział, to ja wcale Cię bracie nie atakuję, lecz racze Ty onych księży z dużym trzosikiem.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz mar 10, 2005 9:55 |
|
 |
Tess
|
Wojtek37 napisał(a): Tess napisał(a): Ja swoje zdanie mam i jest ono oparte o studiowanie PS i Tradycji Kosciola.Twoj post potwierdza moj punkt widzenia a inni moga mnie atakowac.Nie dbam o to. Jak byś nie wiedział, to ja wcale Cię bracie nie atakuję, lecz racze Ty onych księży z dużym trzosikiem.
Dzieki Wojtku za mile zapewnienie  .Wczoraj ksiadz zbieral w naszej parafii pieniadze na potrzeby (ogromne) braci z Ukrainy i tak modlilem sie do Pana aby z tego nie wzial na prywatne potrzeby dla siebie ani grosza a wszystko dal ubogim, na wzor Pana Jezusa.
Zycze dobra 
Pozdrawiam
|
Cz mar 10, 2005 23:47 |
|
 |
Wojtek37
|
Tess napisał(a): Dzieki Wojtku za mile zapewnienie  .Wczoraj ksiadz zbieral w naszej parafii pieniadze na potrzeby (ogromne) braci z Ukrainy i tak modlilem sie do Pana aby z tego nie wzial na prywatne potrzeby dla siebie ani grosza a wszystko dal ubogim, na wzor Pana Jezusa.
I tak trzymać bracie - osąd do niczego dobrego nie prowadzi, a modlitwa zawsze.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Pt mar 11, 2005 10:23 |
|
 |
Meg
|
Mała dygresja u mnie proboszcz ma jednak skodę SUPERB a nie OCTAVIĘ jak pisałam wcześniej. 
|
Pt mar 11, 2005 23:16 |
|
 |
Tess
|
Meg napisał(a): Mała dygresja u mnie proboszcz ma jednak skodę SUPERB a nie OCTAVIĘ jak pisałam wcześniej. 
Ja gdybym byl proboszczem to nie posiadalbym samochodu.Ile trzeba pieniedzy na utrzymanie takiego cacka.
Pozdrawiam 
Pozdrawiam
|
Pt mar 11, 2005 23:21 |
|
 |
Meg
|
Tak ale jeszcze więcej na samo jego kupno.
Pozdrawiam również
|
Pt mar 11, 2005 23:37 |
|
 |
Tess
|
baranek napisał(a): Konserwatysta napisał(a): Kapłani powinni naśladować Jezusa również w ubóstwie. Bogactwo jest jednym z powodów, za które kapłani trafiają do piekła. Jak słusznie zauważyła jo_tka, ślub ubóstwa składają zakonnicy. Księża diecezjalni nie. Baranku Kaplan nie jest kaplanem ot tak sobie lecz w celu zbawienia dusz.Pan Jezus dal przyklad Swoim swietym zyciem.Kaplani i w ogole wierni powinni Go nasladowac ile maja sil. baranek napisał(a): Problemem nie jest bogactwo- tylko sposób używania dóbr. I dotyczy to wszystkich ludzi, nie tylko księży. Prawda lecz ksiadz winien wiesc w tym prym majac na uwadze to, ze jakakolwiek jalmuzna przeszla przez Swiete Rece Jezusowe ladowala w rekach biednych ludzi lub Judasz z Kariotu otrzymywal je do wspolnego apostolskiego skarbca aby pozniej tez miec cos na jedzenie w czasie podrozy z Panem Jezusem. baranek napisał(a): A tak na marginesie- oprócz bogactwa materialnego istnieje bogactwo i ubóstwo duchowe. Znacznie ważniejsze.
Szczesliwi sa ubodzy na duchu gdyz dla nich dobra materialne warte sa tyle co bloto.
Pozdrawiam 
Pozdrawiam
|
So mar 12, 2005 3:30 |
|
|
|