Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej
Autor |
Wiadomość |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): Tak, miejscami mało. Są w dużych i mniejszych miastach ludne dzielnice, gdzie brak kościoła. I niech tam buduje się kościoły - a nie w środku Warszawy. Z tego, co ja się orientuję - to generalnie efekt mnożenia parafii miejskich, rzekomo z "potrzeby", skutkuje tym, że parafie nie są w stanie siebie utrzymać. Bo jest za mało ludzi, którzy daliby na parafię. Kościoły zostają pobudowane - a potem są puste. Już bardzije sensowne jest budowanie kościołów w jakiś miasteczkach i wsiach, gdzie np. do dotychczasowej parafii jest po kilka kilometrów, kilka wsi dalej.
Oj, chyba piszesz tylko aby pisać. Bez zastanowienia. Bez zgodności z faktami i trochę z logiką.
Budowana ŚOB nie jest 'w środku' Warszawy. 9 km od Centrum. Wilanów. Z dziesięć lat temu - pustkowie. Łąki i pola. Istniejące najbliższe kościoły obudowane zostały nowymi osiedlami (blokowiskami lub willami).
Zaplanowane są nowe, właśnie wokół tej Świątyni. Jakiś kościół musiał by w tym miejscu być. Ze względu na bliskość Pałacu w Wilanowie, znakomite miejsce by połączyć wiele funkcji (choćby turyści zagraniczni).
A więc, podobnie jak w sanktuarium w Licheniu, Świątynia zarobi na siebie. I nie tylko. Masę ludzi wkoło się przy niej wyżywi. Nic dziwnego że brudnymi aferalnymi metodami supermarkety chciały obudować tę świątynię zwartym kordonem. I właściwie to osiągnęły.
Nie znam w Warszawie ani jednego przypadku by pobudowany kościół potem był pusty. Jeśli ubywa wiernych to tylko z powodu laicyzacji (środowisko miejskie temu sprzyja). Jeśli ubywa funduszy na utrzymywanie, to tylko z powodu ubożenia społeczności - nigdy braku ich ofiarności.
Z miasteczkami, zgoda. Niektóre się rozrastają.
Ale na wsi problemem nie jest odległość od kościoła. Problemem jest starzenie się wsi i właśnie migracja młodych. Nie na taką skalę jak lat temu kilkadziesiąt. Ale jednak. Niemożliwość utrzymania się z uprawy roli, co się nasiliło po wchłonięciu nas przez Unię. Ogół ludzi na wsi wegetuje. Więc dla kogo te nowe kościoły ?
Śr cze 14, 2006 14:35 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To, że nie jestem z Warszawy i sytuacji nie znam z autopsji, nie znaczy że nie mam racji.
Stanisław Adam napisał(a): Istniejące najbliższe kościoły obudowane zostały nowymi osiedlami (blokowiskami lub willami). Zaplanowane są nowe, właśnie wokół tej Świątyni. Jakiś kościół musiał by w tym miejscu być. Z tego nie wynika nic, że jakikolwiek kościół W TEJ CHWILI JEST potrzebny. Tylko tyle - że będzie. A nawet jak już kiedyś tam będzie potrzebny - to na pewno nie drugi Licheń. Stanisław Adam napisał(a): Wilanowie, znakomite miejsce by połączyć wiele funkcji (choćby turyści zagraniczni). A więc, podobnie jak w sanktuarium w Licheniu, Świątynia zarobi na siebie Zaraz, zaraz. Po co się buduje kościoły - po to, żeby gromadki japońskich turystów przez cały rok przebiegały przez nie z aparatami, wykupowały z okolicznych sklepików suweniry - czy po to, że ludzie potrzebują miejsca na modlitwę Z tego, co wiem - w Licheniu wszyscy wierni całego miasta zmieścliliby się w kościele wielkości 1/10 części bazyliki. Stanisław Adam napisał(a): Nie znam w Warszawie ani jednego przypadku by pobudowany kościół potem był pusty. Albo nie znasz wszystkich. Albo w Warszawie jest naprawdę nieźle pod ty, względem. Stanisław Adam napisał(a): Jeśli ubywa wiernych to tylko z powodu laicyzacji (środowisko miejskie temu sprzyja). Jeśli ubywa funduszy na utrzymywanie, to tylko z powodu ubożenia społeczności - nigdy braku ich ofiarności.
Postępująca laicyzacja JEST faktem. Więc efekt właśnie taki jest - kościoły zostają puste, nie ma kto ich utrzymać.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr cze 14, 2006 15:14 |
|
 |
Indy90
|
Jest to dość trudna kwestia.
Nie jestem w pełni za ale budowa takiej świątyni może być niejako świadecstwem dla innych. Przykładowo skrajny materialista pomyśli sobie "oo kurde skoro wydają na tego Boga XXX mln złotych to chyba on naprawde istnieje";p
|
Śr cze 14, 2006 15:58 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Właściwie to powiniem tak odpowiedzieć, jak wczoraj odpowiedziałem komuś innemu. Tej odpowiedzi już nie ma bo mod ją wykasował.
Ale, zdrugiej strony przyjemnie słuchać jak się groch od ściany odbija.
Więc parę uwag.
Nie znasz z autopsji. Czyli nie wiesz, ale wiesz - SWOJE.
Osiedla wokół będą szybciej niż ta Świątynia zostanie skończona. Więc będzie potrzebna szybciej niż by się wydawało.
Wg twojej logiki Bazylika Św. Piotra na Watykanie też jest zbędna, bo ilościowo i czasowo 'użytkownikami' jej są głównie turyści (w tym gromadki japończyków). Ciekawy pogląd. Wart upowszechnienia.
Co do tych przypadków jestem pewien. W Warszawie nie ma. Żaden kościół wybudowany w okresie 30. ostatnich lat nie został wybudowany niepotrzebnie.
Kosztowne w utrzymaniu są kościoły zabytkowe.
Nowe raczej potrzebują wyposażenia. Ławki. Chrzcielnice. Dzwony. Organy. To wszystko wierni stopniowo, przez lata - uzupełniają.
To by było na tyle. Temat dotyczy nie ogólnie kościołów, lecz konkretnej Świątyni.
Uważasz ją za niepotrzebną ? To twoje zdanie. Są jeszcze inni. Bardziej autorytatywni.
Protestować należało przed rozpoczęciem budowy. Wtedy należało wykazać się odwagą cywilną i przeciwstawić się. Teraz za późno. Zamiast wyszukiwać uzasadnienia i wypisywać je tu na forum, można sobie na czole przykleić napis "Stop dla ŚOB" i latać po mieście. Będzie taki sam efekt.
Śr cze 14, 2006 16:14 |
|
 |
ToMu
|
Stanisław Adam napisał(a): Nie znasz z autopsji. Czyli nie wiesz, ale wiesz - SWOJE. Stasiu, czy Ty choć raz przeczytasz to, co się do Ciebie pisze Nie znam Warszawy - ale wyłożyłem mój punkt widzenia na budowanie kościołów obecnie, ogólnie. Nie dość jasno  To, że się nie zgadza z Twoim - nie znaczy, że jest on gorszy. Stanisław Adam napisał(a): Osiedla wokół będą szybciej niż ta Świątynia zostanie skończona. Po tym, jak widać, że ludzie też nie kwapią się ładować pieniądze w ten kościół - możesz mieć rację Stanisław Adam napisał(a): Wg twojej logiki Bazylika Św. Piotra na Watykanie też jest zbędna, bo ilościowo i czasowo 'użytkownikami' jej są głównie turyści (w tym gromadki japończyków). Czy przeoczyłem moment, gdy przyszła świątynia Opatrzności stała się jedną z bazylik większych Rzymu Stanisław Adam napisał(a): Kosztowne w utrzymaniu są kościoły zabytkowe. Tak - bo są zabytkowe. Bo są dziełami sztuki - i co do tego nie ma wątpliwości. Natomiast to, co się dzisiaj buduje - już teraz jest przez wielu bardzo negatywnie oceniane pod względem stylu i estetyki. Stanisław Adam napisał(a): Uważasz ją za niepotrzebną ? To twoje zdanie. Są jeszcze inni. Bardziej autorytatywni.
Ależ oczywiście, Stasiu. Twoja skromność mnie zaskakuje - więc pozwolę sobie dopisać. Oczywiście, jesteś jeszcze TY.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr cze 14, 2006 18:44 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Stasiu, czy Ty choć raz przeczytasz to, co się do Ciebie pisze I wicewersa. ToMu napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): Uważasz ją za niepotrzebną ? To twoje zdanie. Są jeszcze inni. Bardziej autorytatywni. Ależ oczywiście, Stasiu. Twoja skromność mnie zaskakuje - więc pozwolę sobie dopisać. Oczywiście, jesteś jeszcze TY.
Bardziej autorytatywni np. dla mnie.
Podsumowując.
Nie pozostaje mi nic innego, jak użyć ww. przeze mnie (acz nie lubianego przez modów) argumentu: 
Śr cze 14, 2006 18:58 |
|
 |
ToMu
|
Naprawdę nie chcesz zauważyć, że ta budowa jest na siłę
Przecież gdyby tak wielu ludziom zależało - to byłyby pieniądze na dokończenie jej.
A jak jest - widać.
|
Śr cze 14, 2006 19:02 |
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu. Powtarzasz się. Temat wyczerpany. Możesz dyskutować sam z sobą (tylko ostrożnie, bo w rozdwojenie jaźni można popaść), chyba że znajdzie się jakiś ToMu-bliźniak ...
Śr cze 14, 2006 19:17 |
|
 |
ToMu
|
No to, chłopie, zamilknij.
Nie umiesz odpowiadać - to powiedz to wprost. Brak argumentów - nie znaczy, że musisz coś napisać.
|
Śr cze 14, 2006 19:19 |
|
 |
pedziwiatr
|
Panowie, ToMu i Stanislaw Adam, bardzo prosze korzystajcie z opcji PW do wyrazania uprzejmosci wzgledem siebie, a tutaj prowadzcie rzeczowa dyskusje.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Śr cze 14, 2006 19:19 |
|
 |
R6
|
Tym co budują tę ŚOB niczego nie brakuje. Oni już dawno odlecieli od przeciętnego człeka. Mnie budowy kosciołów nie przeszkadzają. Tylko po budowac takie molochy?
|
Śr cze 14, 2006 22:18 |
|
 |
R6
|
Gdzie jest granica? Kiedy należałoby sie powstrzymać od takich budów? Nigdy?
Niech ludzie umieraja byle ich dusze uratować. Jeść nie muszą
|
Śr cze 14, 2006 22:25 |
|
 |
Incognito
|
Zamiast na Świątynię Opatrzności można by przeznaczyć pieniądzę na rozwój technologii niebieskiego lasera, która jest realną szansą na stworzenie silnej gałęzi przemysłu w Polsce. Tylko polacy potrafią tworzyć tak doskonałe monokryształy azotku galu, a technologia niebieskiego lasera to kopalnia złota.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pn cze 19, 2006 16:49 |
|
 |
m_q
|
ToMu napisał(a): Naprawdę nie chcesz zauważyć, że ta budowa jest na siłę Przecież gdyby tak wielu ludziom zależało - to byłyby pieniądze na dokończenie jej.
Gdyby Opatrzności zależało na takim wotum, to by dwukrotnie nie przerwała budowy (raz zaborami raz II WŚ).
Kusimy Pana Boga wotum (przed) ostatniego masona na polskim tronie po raz trzeci?
A teraz czekam aż pedziwiatr cenzurujący historię Polski wytnie po raz trzeci...
[pedziwiatr nie cenzuruje historii Polski, tak wiec prosze darowac sobie takie uwagi, ewentualne zarzuty prosze wpisywac w dziale moderacja. pedziwiatr]
|
Wt cze 20, 2006 9:43 |
|
 |
wozz
|
A ja chociaż nie wiem czy ta budowa jest słuszna czy nie (nie moja sprawa) to patrzę na nią z sympatią bo jestem fanem monumentalnego budownictwa i lubię jak się coś ładnego buduje
PS: Ale sięganie po państwowe pieniądze to przegięcie które najbardziej szkodzi tej budowie (bo nie sądzę, żeby ta kasa była aż tak potrzebna)
_________________ ŻYCIE WOLNOŚC GODNOŚĆ MIŁOŚĆ PIĘKNO PRAWDA DOBRO TOLERANCJA = CZŁOWIEK
|
Śr cze 21, 2006 9:08 |
|
|
|