Autor |
Wiadomość |
mareta
|
 Re: Pedofile w Kościele
Johnny99 napisał(a): Może i nie niewinnie, ale z artykułu nie wynika nic, za co mógłby zostać skazany. Za przytrzymywanie ministranta na drabinie? :/ Albo za położenie ręki na udzie (w tym wypadku na dodatek wygląda na to, że nie było żadnych świadków zdarzenia)? I już nie chodzi o to, że to był ksiądz. Może trzeba rzeczywiście ustalić, że obcym ludziom nie wolno cudzego dziecka dotykać ani nawet zbliżać się do niego? Ale przecież w rodzinach też zdarza się "pedofilia" (nawet chyba przede wszystkim tam).. ojej, co robić, co robić? Zawsze można do tego otoczkę medialną dorobić i zarobić bo poczytność pisma od razu wzrośnie a także oglądalność programów TV, które podchwycą "sprawę". A jeszcze jak Lis weżmie się za to... 
|
N paź 06, 2013 6:39 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
atheist napisał(a): Kolejny przykład relatywizowania pedofilii wśró kleru i próby wyszydzenia sądu, który księdza-pedofila skazał. Nazywaj to sobie jak chcesz, na mnie te twoje rozemocjonowane posty zupełnie nie robią wrażenia. W ogóle nie chodzi mi o to, że to był ksiądz - chodzi o to, za co został skazany. Jeżeli tego rodzaju zachowania nazywamy pedofilią i sugerujemy, że zasługują na więzienie - to jest to psychoza. I absurd. Faktem jest, że obecnie mamy do czynienia z psychozą pedofilii. O pedofilii w Kościele media trąbią, już zupełnie dosłownie, codziennie. Ale takie przypadki, jak ten, każą się zastanowić, co my właściwie nazywamy pedofilią - bo, jak się okazuje, pedofilią może być dosłownie wszystko. Dzisiaj jest to "zły dotyk" - kto wie, może jutro będzie to "złe spojrzenie"?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N paź 06, 2013 9:14 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Jajko napisał(a): Soul33 napisał(a): Akurat dziś trochę szukałem i znalazłem pewien dość słynny w USA raport: - 1% do 5% nauczycieli wykorzystywało seksualnie lub molestowało uczniów
Ale to nie jest chyba tożsame z odsetkiem pedofilów wśród nauczycieli. Były przypadki, że nauczyciele akademiccy uzależniali zaliczenie od odbycia stosunku seksualnego... Przytoczone przeze mnie dane pochodzą z raportu Sexual abuse of students by school personnel z 1995 roku ( pdf) i dotyczą dystryktów szkolnych w USA, które obejmują tylko szkoły podstawowe i średnie ( primary and secondary schools): http://en.wikipedia.org/wiki/School_district
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N paź 06, 2013 15:55 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Dziś u Tomasza Lisa poruszony zostaje problem pedofilii w Kościele kat. Opowiada o tym kilku dorosłych mężczyzn, którzy mieli tego typu doświadczenia. Czy to kolejna nagonka na Święty Kościół? Warto obejrzeć. Traumatyczne relacje. Ze strony Kościoła był chyba tylko znany ks. Sowa...
Leci teraz na TVP Polonia. W sieci będzie to za jakiś czas.
Ciekawe czy po takim programie nastąpi lawinowy wzrost zgłoszeń ofiar księży pedofilów? Oby nie, ale to co ostatnio pokazują media może spowodować, że ludzie się otworzą, odważą, zechcą powiedzieć światu Prawdę. Straszną, ale prawdziwą. No i miejmy nadzieję, że włodarze Kościoła kat. coś z tym wreszcie zrobią (poza proponowaniem "pomocy psychologicznej"). Interesujące też będą badania zaufania społecznego do tej instytucji, no i wynik badania frekwencji na rytuałach. Wieszczę pogłębienie się trendu spadkowego... no chyba, że w dniu badania będzie piękna pogoda (na co wygląda) - to może zmienić wyniki badania
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn paź 07, 2013 21:53 |
|
 |
Jajko
|
W programie pada teza, że aby skutecznie walczyć z pedofilią w Kościele potrzebne są: 1. Szczera chęć włodarzy Kościoła (w Polsce na razie nie występuje) 2. Stały nacisk mediów (zaczyna się, sądzę że apogeum przed nami) 3. Stały nacisk katolickiej opinii publicznej (bo niekatolicka już naciska, ale Kościół ją raczej olewa)
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn paź 07, 2013 22:23 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Tu można o tym poczytać: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... darzy.htmli tu: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ofiary-m ... zony/zjvt1I poślijcie tu dziecko do kościoła. A na ministranta?? Niech bogowie bronią! Już chyba lepiej jak lekcje religii są w szkołach....tam się chyba tak często nie molestuje...
|
Pn paź 07, 2013 22:51 |
|
 |
Jajko
|
A nie mówiłem?! 64 proc. Polaków źle ocenia kościelne działania ws. pedofilii wśród duchownych, przeciwnego zdania jest 24 proc. – wynika z sondażu Homo Homini dla "Rzeczpospolitej". http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpos ... ilia/fdg7r1/4 Polaków uważa, że Kościół działa prawidłowo w sprawie pedofilii. To sopro, ale wyraźnie mniej niż liczba tzw. wierzących-praktykujących, których jest w Polsce około 1/3 społeczeństwa. Owa 1/4 to chyba fundament klerykalnej Polski. Sporo tego...
|
Wt paź 08, 2013 8:57 |
|
 |
Jajko
|
Purpurat Michalik odkrył przyczynę pedofilii wśród kleru! Abp Michalik: Wielu molestowań udałoby się uniknąć, gdyby relacje między rodzicami były zdrowe - Niewłaściwa postawa często wyzwala się, kiedy dziecko szuka miłości. Ono lgnie, zagubi się i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga - mówił abp Józef Michalik pytany przez dziennikarzy o ostatnie doniesienia na temat przypadków pedofilii wśród duchownych. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... knac_.html Że niby dziecko, któremu rodzice nie okazują miłości czy zainteresowania pragnie mieć księżowski język w uchu czy członek w odbycie???? Chyba faceta nieźle porąbało?
|
Wt paź 08, 2013 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wydawało mi się, ze abp Michalik niczym już mnie nie zaskoczy. Myliłem się. Abp Michalik dzis przedstawił tezę, że winni molestowania sa rodzice o "niezdrowych" relacjach (np. rozwód, kłótnie itp), co powoduje, ze dzieci szukają miłości i uwodzą księży. "Słyszymy nie raz, że to (niezdrowe relacje między rodzicami) często wyzwala się ta niewłaściwa postawa, czy nadużycie, kiedy dziecko szuka miłości. Ono lgnie, ono szuka. I zagubi się samo i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga."Szczerze współczuję polskim katolikom, bez cienia złośliwości. Więcej na rmf24.pl
|
Wt paź 08, 2013 15:56 |
|
 |
jesienna
|
 kontekst wypowiedzi abp. Michalika w sprawie ofiar pedofilii
Czy ktoś zna pełny kontekst wypowiedzi abp. Michalika w sprawie ofiar pedofilii?
Wypowiedź pojawiła się dzisiaj. A raczej jej fragmenty. To co przytaczają media jest wypowiedzią skandaliczną.
Wiele tych molestowań udałoby się uniknąć, gdyby te relacje między rodzicami były zdrowe. Słyszymy nie raz, że to często wyzwala się ta niewłaściwa postawa, czy nadużycie, kiedy dziecko szuka miłości. Ono lgnie, ono szuka. I zagubi się samo i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga. (...)
Czyli wychodzi na to, że człowiek dopuszczający się czynów pedofilskich bywa „wciągany w to” przez dziecko. Wychodzi na to, że winni czynów pedofilskich popełnianych przez księży, są w dużej mierze dzieci i ich rodzice...
Szukam pełnej wypowiedzi z nadzieją, że może kontekst choć trochę złagodzi wymowę tego stwierdzenia
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Wt paź 08, 2013 16:11 |
|
 |
Jajko
|
Niektórzy włodarze naszego Kościoła żyją w jakimś innym świecie... A może ktoś poprze p. Michalika??
|
Wt paź 08, 2013 16:13 |
|
 |
jesienna
|
O, a ja własnie założyłam nowy wątek w tej sprawie. Szukam szerszego konteksu tej wypowiedzi z jakąś nadzieją, że być może szerszy kontekst złagodzi choc trochę wymowę tego stwierdzenia.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
Ostatnio edytowano Wt paź 08, 2013 16:21 przez jesienna, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt paź 08, 2013 16:14 |
|
 |
Jajko
|
No to będzie to TRZECI wątek na ten temat...
Ale TAKI SKANDAL zasługuje na oddzielny wątek
|
Wt paź 08, 2013 16:17 |
|
 |
Jajko
|
 Re: kontekst wypowiedzi abp. Michalika w sprawie ofiar pedof
Hmm, dobrze że nie dodał, że to dzieci i ich kłócący się rodzice powinni płacić księżom odszkodowania....
też mam nadzieję, że to jakaś kaczka dziennikarska...
|
Wt paź 08, 2013 16:20 |
|
 |
jesienna
|
Jajko napisał(a): Niektórzy włodarze naszego Kościoła żyją w jakimś innym świecie... A może ktoś poprze p. Michalika?? Dobrze powiedziane – „żyją w innym świecie”. Wpadka za wpadką, tak jakby w ogóle nie mieli pojęcia jaki odbiór społeczny będą miały ich słowa.
|
Wt paź 08, 2013 16:22 |
|
|
|