| Autor |
Wiadomość |
|
jo_tka
|
Ależ owszem. Zabijanie jest złe. Każda armia zabija. Żadna nie ma "czystych rąk". Nie można finansować mordowania innych ludzi.
A w ogóle jakim prawem żądasz moich pieniędzy?
(I tylko proponuję porównać to, co ja piszę w tej chwili, z tym, co piszą ateiści w innych tematach. Bo to NIE SĄ moje argumenty, po prostu zastosowałam je do innej sytuacji  )
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Wt wrz 09, 2008 10:58 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Ależ owszem. Zabijanie jest złe. Każda armia zabija. Żadna nie ma "czystych rąk". Nie można finansować mordowania innych ludzi. Nie zabijając np. paru osób, można doprowadzić do tego, że spowodują one masową śmierć wielu osób. Brak działania będzie więc przyzwoleniem na mord. Z resztą, jako katoliczka, powinnaś wiedzieć, że tego typu argument wychodzący od Ciebie, jest dość śmieszny. Kościół jakoś mógł zabijać i to było dobre? jo_tka napisał(a): A w ogóle jakim prawem żądasz moich pieniędzy?
Jeżeli mieszkasz w tym kraju, to korzystasz tym samym z wojskowej ochrony Ciebie przed ewentualną agresją z zewnątrz. Po drogach pewnie się poruszasz, więc dlaczego masz się nie dołożyć do ich remontu jak inni?
Zamiast toczyć tak jałową dyskusję, proponuję zmienić stronę do argumentowania na właściwszą. Ty wskaż, dlaczego Kościół powinien być finansowany przez wszystkich a nie tylko przez jego wyznawców?
|
| Wt wrz 09, 2008 13:01 |
|
 |
|
jo_tka
|
Ale ja nie chcę tej ochrony!
I nie chcę ani ani grosza na nią wydać!
I co wtedy?
Ja tylko próbuję ci pokazać jedno. Istnienie państwa jest możliwe tylko przy solidarnym ponoszeniu obciążeń z nim związanych przez wszystkich. Liberum veto w kwestiach podatkowych jest niemożliwe.
Na razie widziałam, że zakwestionowałeś udział w finansowaniu dwóch uczelni założonych przez Kościół. Przypominam, że są to normalne uczelnie, na których kształcenie jest darmowe, i nie uczą wyłącznie teologii.
W dodatku studiują tam nie tylko katolicy.
Znasz jakiś powód, dla którego uczelnie, na których prowadzone są dzienne - bezpłatne studia - nie powinny być przez państwo finansowane choć w części? Skoro inne uczelnie prowadzące wydziały na tych samych zasadach są przez państwo utrzymywane?
|
| Wt wrz 09, 2008 16:22 |
|
|
|
 |
|
Dr Fil Fob
|
jo_tka napisał(a): Ale ja nie chcę tej ochrony! I nie chcę ani ani grosza na nią wydać!
Masz prawo zrzec się obywatelstwa. Wtedy będziesz tylko płacić na to, na co będziesz chciała. Ubezpieczysz się prywatnie i już. Przecież to takie proste 
|
| Wt wrz 09, 2008 19:50 |
|
 |
|
saxon
|
Piękny argument  Tyle, że to broń obosieczna - Ty też masz prawo zrzec się obywatelstwa i płacić na to co chcesz 
|
| Wt wrz 09, 2008 19:53 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Ale ja nie chcę tej ochrony! I nie chcę ani ani grosza na nią wydać! Mam rozumieć, że jak wybuchnie wojna i pojawi się tu ktoś pokroju katolickiego "bohatera" Filipovića-Majstorovića to pierwsza nadstawisz gardło do poderżnięcia? Zrzekasz się całkowicie walki o swoją własność i prawa - bo wojsko też tego ma bronić? Jeżeli nie chcesz ochrony, jedź do miejsca, gdzie nikt nie będzie Cię chronił - są takie np. w Afryce lub Azji. Istnieje tam armia nieregularna, milicje - może nawet tego typu ruchy ograbią Cię lub zabiją - ale przecież nie będziesz mieć nic przeciwko temu. jo_tka napisał(a): Istnienie państwa jest możliwe tylko przy solidarnym ponoszeniu obciążeń z nim związanych przez wszystkich. Miałabyś rację, gdybyś dodała, że chodzi tu o obciążenia publiczne a nie prywatne. Kościół nie jest publiczny. Ciągle mylisz podmioty publiczne i państwowe. Równie dobrze można to odwrócić - ja zechciałbym pokazać, że moja prywatna firma - choć jest prywatna, niewydajna i sama bankrutuje - powinna być utrzymywana przez osoby z nią niezwiązane np. przez Ciebie. Ja obciążyłbym Ciebie i innych solidarnie, kosztami działania mojej firmy. Co ty na to? jo_tka napisał(a): Przypominam, że są to normalne uczelnie, na których kształcenie jest darmowe, i nie uczą wyłącznie teologii. Chyba coś do Ciebie nie dotarło - przeczytaj choćby statut szkoły. To uczelnia prywatna. Dlaczego inne uczelnie prywatne nie są finansowane przez państwo a studia na nich nie są darmowe? Twoja argumentacja więc tu jest bezsensowna. jo_tka napisał(a): W dodatku studiują tam nie tylko katolicy. Na każdej uczelni prywatnej studiują katolicy i niekatolicy. Wyjaśnij dlaczego tamte nie są utrzymywane przez państwo a KUL powinien być? Nie wiem jak jest teraz - z tego co wiem, to nie są już wymagane takie dokumenty od wszystkich, jednak nadal istnieje konieczność składania opinii z parafii. Jak niekatolik ma coś takiego dostarczyć? Coś co jest finansowane z budżetu nie powinno dyskryminować nikogo! jo_tka napisał(a): Znasz jakiś powód, dla którego uczelnie, na których prowadzone są dzienne - bezpłatne studia - nie powinny być przez państwo finansowane choć w części?
Widzę, że albo udajesz, że nie wiesz o co chodzi bo brak ci innej retoryki, albo po prostu masz fundamentalne braki w wiedzy.
Na prywatnych uczelniach studia dzienne są również płatne - darmowe są na publicznych. Jeżeli nadal nie wiesz do jakich zaklasyfikować KUL - to dyskusja nie ma sensu. Nie mam zamiaru wbijać każdemu do głowy podstaw, które sam z resztą może sobie sprawdzić.
Ponadto - jestem za tym aby uczelnie państwowe - choć są finansowane przez państwo, wprowadziły studia dzienne odpłatne - pozwoli to na uczciwą konkurencję z uczelniami prywatnymi, odciąży studentów zaocznych - którzy są zwykle mniej zamożni od dziennych.
Czekam na argumenty - dlaczego Kościół powinien być finansowany przez państwo. Masz takowe, czy krzyczysz bo po prostu fajnie trzymać się cudzej kieszeni?
|
| Wt wrz 09, 2008 20:49 |
|
 |
|
Sympatyk Lewicy
|
saxon napisał(a): Piękny argument  Tyle, że to broń obosieczna - Ty też masz prawo zrzec się obywatelstwa i płacić na to co chcesz 
Sugerujesz, że będąc polskim obywatelem automatycznie staję się katolikiem? Konstytucja mówi o wolności sumienia i wyznania. Jeżeli kiedykolwiek w tej konstytucji zostanie zapisana przewodnia rola Kościoła Katolickiego to będzie to mój ostatni dzień w tym kraju. Dzięki konstytucji nawet za PRL, np. Świadkowie Jahwe mogli odpracować wojsko np. w kopalni. Nie było to idealne rozwiązanie ale zawsze jakieś.
Finansowanie kościoła przez państwo jest nie tylko niemoralne ale sprzeczne z konstytucją i tyle.
|
| Śr wrz 10, 2008 8:37 |
|
 |
|
saxon
|
Nic nie sugeruję - odpowiedziałem jedynie na to co napisał Dr Fil Fob, wskazując na jakim poziomie jest jego wypowiedź.
|
| Śr wrz 10, 2008 9:05 |
|
 |
|
jo_tka
|
Aton - a to już moja sprawa, czy podstawię gardło do poderżnięcia, czy nie. Jeśli wybieram brak wojska, to się na to godzę. I to nie twój problem, prawda?
W sprawie uczelni - znajdź mi taką uczelnię prywatną, na której studia są bezpłatne. Jak zapewne wiesz, wykładowcy mają tę wredną właściwość, że niekoniecznie lubią pracować za darmo.
Jeśli coś działa jak uczelnia publiczna, to tak jest traktowane przez państwo. I tyle.
Ogólnie: państwo dotuje to, co służy społeczeństwu, a jest organizowane przez Kościół. Nie finansuje funkcjonowania instytucji kościelnych. Ale oczywiście naginać rzeczywistość w celach demagogicznych można w nieskończoność, tyle że dyskusja wtedy przestaje mieć sens.
|
| Śr wrz 10, 2008 9:23 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
jo_tka napisał(a): Ale oczywiście naginać rzeczywistość w celach demagogicznych można w nieskończoność, tyle że dyskusja wtedy przestaje mieć sens.
To zależy od celów które dyskutujący chcą osiągnąć. Zbliżenie się do Prawdy jest tylko jednym z możliwych, jak widać - nie najważniejszym dla twoich oponentów.
| Śr wrz 10, 2008 12:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Jeśli wybieram brak wojska, to się na to godzę. I to nie twój problem, prawda? Oczywiście, że nie mój - Twoje kaprysy to Twoja sprawa. jo_tka napisał(a): W sprawie uczelni - znajdź mi taką uczelnię prywatną, na której studia są bezpłatne. Ja mam wskazywać? Przecież to Ty napisałaś: Cytuj: Skoro inne uczelnie prowadzące wydziały na tych samych zasadach są przez państwo utrzymywane? Widzę, że zaczynasz już z jakichś przyczyn mieszać. jo_tka napisał(a): Jeśli coś działa jak uczelnia publiczna, to tak jest traktowane przez państwo. I tyle. Jak to działa jak uczelnia publiczna? Albo jest publiczna albo prywatna. KUL jest prywatne więc nie publiczne. Jeżeli prywatnej szczelni daje się prawa publicznej to jest to zwykłe złodziejstwo wobec obywateli i "kolesiostwo" w obliczu innych prywatnych uczelni, które takich przywilejów nie mają. Masz jakieś problemy ze zrozumieniem tego? jo_tka napisał(a): Ogólnie: państwo dotuje to, co służy społeczeństwu, a jest organizowane przez Kościół..
Każda firma prywatna jakoś służy społeczeństwu a żadna poza KK nie jest utrzymywana z budżetu.
Nie zapytam po raz kolejny dlaczego Kościół musu być dotowany przez państwo. Widać nie masz żadnych argumentów uzasadniających więc zapewne jest to zwykłe "bo tak mi się podoba...bo jestem po stronie która ma tu lepiej".
|
| Śr wrz 10, 2008 14:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"żadna poza KK nie jest utrzymuwana z budżetu" - totalna bzdura, Kościół nie jest utrzymywany z budżetu....ale Ty i tak nie jesteś w stanie tego pojąć.
|
| Cz wrz 11, 2008 8:01 |
|
 |
|
jo_tka
|
Jasne. A fundusz kościelny nie dotyczy duchownych innych wyznań...
Radziłabym zapoznać się z prawem...
Obawiam się także, że żadne inne wyznanie czy religia nie prowadzi w Polsce szkół publicznych. Jeśli prowadzi, byłabym za tym, by je dotować na identycznych zasadach.
Itd.
|
| Cz wrz 11, 2008 11:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Obawiam się także, że żadne inne wyznanie czy religia nie prowadzi w Polsce szkół publicznych.
Prowadzą je przykładowo protestanci i mimo to ni otrzymują dotacji z budżetu państwa.
|
| Cz wrz 11, 2008 11:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba nigdy nie pojme bezsensownego kłamstwa, które prosto, łatwo mozna zweryfikować
Finanse szkół protestanckich - u źródła..."oraz dotacji"...
http://edu.wroc.pl/arka/szkola_podstawowa.html
|
| Cz wrz 11, 2008 12:39 |
|
|
|