Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
sartrowicz napisał(a): Nigdy nie byłem i nie jestem fanem Madonny. Uważam jednak, że przez takie działania ludzie Kościoła robią tylko całemu przedsięwzięciu świetną reklamę. Teraz to już nie będzie pójść albo nie pójśc na koncert, ale oznacza zaangażowanie w poważny spór. Od początku należało to zignorować jako kolejne wydarzenie komercyjne. Przyjechała by i pojechała i tyle. Niestety nie w tym kraju. Tu Kościół musi być oblężoną twierdzą, na którą napadają jego liczni wrogowie. Dziwne, że coraz cześciej brakuje Kościołowi innych argumentów jak tylko rozsiewanie poczucia zagrożenia. Poza tym az nadto widać, że to jest inicjatywa jednego z radnych Warszawy, który poprzez ten protest robi sobie kampanię wyborczą.
Nikt nie sieje poczucia zagrożenia...bo też nawet najgłupszy eksces Madonny nie zagraża Kościołowi, ani wierze....ale trudno udawać, ze nie dostrzega się faktów oczywistej prowokacji i bezczeszczenia symboli religijnych przez artystkę.
|
Pt lip 17, 2009 10:19 |
|
|
|
 |
r4dz10
|
Tyle tych świąt (maryjne, nakazane, ruchome)... wątpię, żeby każdy artysta analizował każdy dzień w poszukiwaniu święta katolickiego i zmieniał swoje plany  ale zawsze musi być afera, Polska to nadal ciemnogród i niektórzy mają problemy ze zrozumieniem słowa "wolność".
Cytuj: 1. Uroczystość Narodzenia Pana naszego Jezusa Chrystusa (25 grudnia); 2. Uroczystość Objawienia Pańskiego (6 stycznia); 3. Uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego (święto ruchome obchodzone w czwartek po VI Niedzieli Wielkanocnej) 4. Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa (Boże Ciało - święto ruchome obchodzone w czwartek po uroczystości Najświętszej Trójcy) 5. Uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi (1 stycznia); 6. Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny (8 grudnia); 7. Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (15 sierpnia);, 8. Uroczystość Świętego Józefa (19 marca); 9. Uroczystość Świętych Apostołów Piotra i Pawła (29 czerwca); 10.Uroczystość Wszystkich Świętych (1 listopada).
1 stycznia - Uroczystość Bożej Rodzicielki Maryi - święto nakazane 2 lutego - Święto Ofiarowania Pańskiego (Matki Bożej Gromnicznej, d. Święto Oczyszczenia Maryi) 11 lutego - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Lourdes 25 marca - Uroczystość Zwiastowania Pańskiego (data ulega zmianie w niektórych wypadkach[1]) 3 maja - Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski 7 maja - Święto Najświętszej Maryi Panny, Matki Łaski Bożej (diecezja kielecka) 13 maja - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Fatimskiej 24 maja - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny, Wspomożycielki Wiernych 31 maja - Święto Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny 2 czerwca - Wspomnienie Matki Bożej Łaskawej (diecezja legnicka) 21 czerwca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Opolskiej (diecezja opolska) 25 czerwca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Świętogórskiej z Gostynia (archidiecezja poznańska) 27 czerwca - Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Nieustającej Pomocy (diecezja toruńska) 27 czerwca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Nieustającej Pomocy (diecezja pelplińska) 2 lipca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Kodeńskiej (diecezja siedlecka) 2 lipca - Święto Najświętszej Maryi Panny Tuchowskiej (diecezja tarnowska) 16 lipca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel (Matki Bożej Szkaplerznej) 26 lipca - Wspomnienie Świętych Rodziców Najświętszej Maryi Panny, Joachima i Anny 26 lipca - Uroczystość Świętej Anny, Matki Najświętszej Maryi Panny, głównej patronki diecezji (diecezja opolska) 26 lipca - Wspomnienie Świętej Anny, Matki Najświętszej Maryi Panny, patronki diecezji (diecezja gliwicka) 27 lipca - Wspomnienie Świętego Joachima, Ojca Najświętszej Maryi Panny (diecezja opolska i gliwicka) 5 sierpnia - Wspomnienie Matki Bożej Śnieżnej (rocznica poświęcenia rzymskiej Bazyliki Najświętszej Maryi Panny) 13 sierpnia - Uroczystość Matki Bożej Kalwaryjskiej 15 sierpnia - Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Matki Bożej Zielnej) - święto nakazane 22 sierpnia - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Królowej 26 sierpnia - Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej 8 września - Święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny (Matki Bożej Siewnej) 12 września - Wspomnienie Najświętszego Imienia Maryi 15 września - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Bolesnej 7 października - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Różańcowej 16 listopada - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Ostrobramskiej, Matki Miłosierdzia 21 listopada - Wspomnienie Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny 8 grudnia - Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny 12 grudnia - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Guadalupe Święta Maryjne (ruchome): poniedziałek po zesłaniu Ducha Świętego - Najświętszej Maryi Panny, Matki Kościoła sobota po Wniebowstąpieniu - Maryi Królowej Apostołów sobota po uroczystości Najświętszego Serca Pana Jezusa - Niepokalanego Serca Maryi
Dni świąteczne związane z Wielkanocą: Niedziela Zmartwychwstania - przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej pełni księżyca po równonocy wiosennej 21 marca. Uroczystość Miłosierdzia Bożego - II Niedziela Wielkanocna (tydzień po Wielkanocy) Wniebowstąpienie - 40 dni po Wielkanocy (czwartek) lub w VII Niedzielę Wielkanocną Zesłanie Ducha Świętego - 49 dni po Wielkanocy
Dni nie związane z Wielkanocą, jednak ich data zależna jest od Wielkanocy: Święto NMP, Matki Kościoła - poniedziałek po Zesłaniu Ducha Świętego Uroczystość Trójcy Przenajświętszej - pierwsza niedziela po Zesłaniu Ducha Świętego Uroczystość Ciała i Krwi Pańskiej (Boże Ciało) - czwartek po Trójcy Przenajświętszej Uroczystość Najświętszego Serca Pana Jezusa - w piątek po drugiej niedzieli po Zesłaniu Ducha Św. Wspomnienie Niepokalanego Serca NMP - sobota po Uroczystości Najświętszego Serca Pana Jezusa
Dni świąteczne w pozostałych okresach roku liturgicznego: Święto Chrztu Pańskiego - niedziela po 6 stycznia Uroczystość Poświęcenia Własnego Kościoła - ostatnia niedziela października Uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata - ostatnia niedziela zwykła (piąta niedziela przed 25 grudnia) Święto Świętej Rodziny - niedziela po 25 grudnia (jeżeli Boże Narodzenie przypada w niedzielę wówczas - 30 grudnia)
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pt lip 17, 2009 10:43 |
|
 |
SweetChild
|
r4dz10 napisał(a): (...) Polska to nadal ciemnogród i niektórzy mają problemy ze zrozumieniem słowa "wolność".
A inni mają problemy z odróżnieniem świąt najważniejszych (tzw. nakazanych) od tych mniej ważnych 
|
Pt lip 17, 2009 11:10 |
|
|
|
 |
Sareneth
|
Zresztą zadam pytanie po raz kolejny: co to za święto ustalone 1950 lat pośmierci założyciela religii?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pt lip 17, 2009 11:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sareneth napisał(a): Zresztą zadam pytanie po raz kolejny: co to za święto ustalone 1950 lat pośmierci założyciela religii?
A które to święta chrześcijańskie ustanowił Jezus i ustalił ich daty???
Pomyśl zanim zadsz pytanie 
|
Pt lip 17, 2009 11:28 |
|
|
|
 |
blix
|
Ok. To teraz na poważnie. Zaznaczam, że ten koncert jest mi naprawdę obojętny, ponieważ i tak słucham innej muzyki. Co niektórzy z Was mają tak naprawdę przeciwko koncertowi Madonny w to czy jakieś inne święto i dlaczego? Czy nie uważacie, że jesteście bardzo nietolerancyjni, przecież w Polsce żyją nie tylko katolicy...?
_________________ "...Nie budujcie mi kościołów..."
|
Pt lip 17, 2009 11:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A nie katolicy nie zauwazają wulgarnego, obscenicznego traktowania symboli religijnych?
Osoba nie będąca wyznawca Judaizmu czy Islamu może dowolnie profanować symbole tych religii??
|
Pt lip 17, 2009 11:51 |
|
 |
paul1205
|
Odnośnie koncertu... Po co robić szum. Jak ktoś wcześniej wspomniał, lepiej być ponad tym. Madonna zagra sobie koncert, wspomną o tym w mediach i będzie po wszystkim. Kto chce niech sobie tam idzie, mi on szczerze nie przeszkadza bo przecież pod kościołem się nie odbywa, mogę iść swobodnie na mszę i świętować.
|
Pt lip 17, 2009 12:02 |
|
 |
Metalik
|
Obowiązkiem każdego człowieka wierzącego jest bronić swoich wartości. Można udawać że nic się nie dzieje tylko jakie my dajemy świadectwo? Jeżeli kogoś kocham to bronię jego dobrego imienia. Bycie ponad tym jak napisałeś to chowanie głowy w piasek.
|
Pt lip 17, 2009 12:05 |
|
 |
blix
|
Ok, a czy ja powinienen bojkotować msze w kościele? Przecież ona obraża moje uczucia religijne...
|
Pt lip 17, 2009 12:08 |
|
 |
Metalik
|
W jaki sposób obraża?
|
Pt lip 17, 2009 12:12 |
|
 |
SweetChild
|
blix napisał(a): Co niektórzy z Was mają tak naprawdę przeciwko koncertowi Madonny w to czy jakieś inne święto i dlaczego?
Ja nie mam nic przeciwko, ale jestem przekonany, że data została wybrana nieprzypadkowo.
|
Pt lip 17, 2009 12:21 |
|
 |
Sareneth
|
Alus napisał(a): Sareneth napisał(a): Zresztą zadam pytanie po raz kolejny: co to za święto ustalone 1950 lat pośmierci założyciela religii? A które to święta chrześcijańskie ustanowił Jezus i ustalił ich daty??? Pomyśl zanim zadsz pytanie  Wiesz. Jest różnica np. miedzy ustalaniem święta w 100 roku lub 500 naszej ery, a ustalaniem w 1950... Bo to już podchodzi pod zmienianie wiary...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pt lip 17, 2009 12:29 |
|
 |
Sareneth
|
Alus napisał(a): A które to święta chrześcijańskie ustanowił Jezus i ustalił ich daty???
Wiesz. Jest różnica np. miedzy ustalaniem święta w 100 roku lub 500 naszej ery, a ustalaniem w 1950... Bo to już podchodzi pod zmienianie wiary... Czy ja piszę, ze Jezus ustalał święta? Nie. Chodzi mi o to, żę jakoś przez 1950 lat ludziom nie było potzrebne to święto. A teraz broni się go jak niepodległości... A tak naprawde nie wiadomo przed czym
|
Pt lip 17, 2009 12:31 |
|
 |
blix
|
Metalik napisał(a): W jaki sposób obraża?
Ano w taki, że poszedłem na mszę z oczywistego powodu, a klecha mi mówi na kazaniu, że mam głosować na Ligę Polskich Rodzin. W ten właśnie sposób klecha obraził moje uczucia religijne namawiając mnie na MSZY ŚWIĘTEJ, abym głosował na nacjonalistycznych popaprańców...
|
Pt lip 17, 2009 12:46 |
|
|
|