wymarzony system polityczny
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: wymarzony system polityczny
nie zgodziłam się z teza, ze tym co maja mniej, mniej zależy na państwie. takie założenie jest totalnie krzywdzące dla wielu osób.
|
Wt lip 24, 2012 7:21 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
gacjan napisał(a): Niekoniecznie odrzucasz takie tezy. Jakiś tam cenzus majątkowy jest przydatny o tyle, że ludzie majętni mają mniejsze skłonności do radykalizmów Pewnie. Weźmy choćby takie znane z historii radykalizmy jak zniesienie niewolnictwa czy pańszczyzny...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 24, 2012 7:29 |
|
 |
gacjan
|
@ mkb
Nie mówię, że im mniej zależy na państwie. Ale też mają często mniejszą wiedzę na ten temat. Zresztą, to generalizacja. Ciągle uważam, że jak się da ludziom wolność ekonomiczną, to im starczy.
@ JedenPost
Nie o takich mówię. Mówię o komunizmie, czy nazizmie.
|
Wt lip 24, 2012 7:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gacjan napisał(a): @ mkb
Nie mówię, że im mniej zależy na państwie. Ale też mają często mniejszą wiedzę na ten temat. zadziwiasz mnie.. czyli wedlug ciebie, ludzie, ktorzy nie sa zamozni, są także niedouczeni, czy są jakimiś ignorantami, nic nie rozumieją?
|
Wt lip 24, 2012 8:00 |
|
 |
JedenPost
|
A ja o tym, że jest rzeczą naturalną (niestety) że Ci spośród tych majętnych, którzy są beneficjentami niesprawiedliwości i jej rzeczoną majętność zawdzięczają, zawsze będą przeciwni radykalnym zmianom, mogących owe niesprawiedliwości ukrócić - Ty zaś proponujesz by im (między innymi) dać jeszcze większe pole wpływu na państwo... Gdyby tak np. ktoś wystąpił dziś z radykalnym postulatem zaprzestania finansowania partii politycznych i odchudzenia (na serio!) administracji państwowej i samorządowej, jak myślisz, kto by stanowczo gardłował i głosował przeciw? Studenci?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 24, 2012 8:03 |
|
|
|
 |
mareta
|
System polityczny tworzą ci, którzy najwięcej na tym zyskają ( partie)i mają środki materialne aby do celu doprowadzić, oraz siłę przekonywania. Bywamy świadkami twardej walki politycznej, bez poszanowania żadnych wartości. Nie szanuje się nawet pamięci zmarłych, jak to było w ostatniej kampanii wyborczej. Po wygraniu wyborów obietnice idą w piach. A my i tak dajemy się nabrać kolejny raz. Marzenia nie mają tu nic do rzeczy
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lip 24, 2012 8:22 |
|
 |
gacjan
|
Studenci by niestety głosowali za rozdawnictwem, źle pojętą sprawiedliwością społeczną (zrównanie zwyrodnień z normalnością) i takimi tam. Ogólnie najfajniejsze byłoby państwo minimum. Fakt, iż każdy system polityczny to syf INTELEKTUALNIE utwierdził mnie w wyznawanej wierze - gdzieś ten idealny system musi istnieć.
|
Wt lip 24, 2012 8:49 |
|
 |
Lurker
|
Gacjanie, przyznaj od razu, że chciałbyś przywrócenia CK Monarchii, i to jeszcze z Bożej Łaski. : )
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Wt lip 24, 2012 8:57 |
|
 |
gacjan
|
Dobra monarchia nie jest zła 
|
Wt lip 24, 2012 9:16 |
|
 |
silgar
|
gacjan napisał(a): Co do młodzieży - właśnie dlatego nieco ograniczyłbym im prawa głosu, że młodzież często bywa lewicowa, a potem mądrzeje. Bowiem lewactwo należy w kategoriach defektu mózgu rozpatrywać. Czyli jeszcze bardziej doprecyzowaliśmy, kto może głosować. Ten kto się zgadza z Twoimi poglądami czyli liberalni gospodarczo prawicowcy. Najlepiej wypunktuj jak kto powinien głosować w konkretnych sprawach i tylko im dać prawo głosu.
|
Wt lip 24, 2012 9:26 |
|
 |
gacjan
|
Ech, wiadomo że w moim wymarzonym systemie politycznym prawo głosu miałbym tylko ja i byłbym sobie sam sterem, żeglarzem i okrętem. I na pewno ludziom zasadniczo żyłoby się lepiej, niż w tym syfie, co jest teraz  Niemniej należy użyć jakichś uogólnień. Wiadomo, że lewica jest groźna dla państwa, a także dla nas, religijnych ludzi. Wiadomo, że większość ludzi z wiekiem mądrzeje, wiadomo też, że rozsądna młodzież prawa głosu nie potrzebuje. Co do uogólnień to można 1) zwiększyć czynne prawo wyborcze do 25 roku życia (skoro bierne jest niekoniecznie od pełnoletności, to czemu z czynnym miałoby być inaczej) 2) uzależnić to od możliwości dochodowych - i znowu nie robiłbym tu jakichś większych dyskryminacji, po prostu tylko niezarabiających (powiedzmy stale, czyli bez umowy o pracę), bądź nie posiadających nieruchomości, bądź nie odprowadzających składek ZUS z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. Mogę nawet przystać na to, że prawo to jest niezbywalne. 3) Zdecydowanie niezależnie od wszystkiego zmniejszyć kompetencje rządu i zmniejszyć podatki.
|
Wt lip 24, 2012 10:17 |
|
 |
JedenPost
|
gacjan napisał(a): 2) uzależnić to od możliwości dochodowych - i znowu nie robiłbym tu jakichś większych dyskryminacji, po prostu tylko niezarabiających (powiedzmy stale, czyli bez umowy o pracę) Czyli - księża nie głosują  ?
|
Wt lip 24, 2012 10:19 |
|
 |
gacjan
|
Księża mają dochody 
|
Wt lip 24, 2012 10:29 |
|
 |
JedenPost
|
Ale nie mają umów o pracę. Wiadomo, czy taki ksiądz zarabia czy nie? Kto to skontroluje?
|
Wt lip 24, 2012 10:30 |
|
 |
silgar
|
gacjan napisał(a): Wiadomo, że lewica jest groźna dla państwa, a także dla nas, religijnych ludzi Nie jest to rzecz powszechnie wiadoma, ani powszechnie uznawana, i nie ma powodu aby taką miała być.
|
Wt lip 24, 2012 10:42 |
|
|
|