Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 69  Następna strona
 Dramatyczny spadek liczby praktykujących 
Autor Wiadomość

Post Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Ciekawe czy ostatnie dobre notowania PiS przekładają się na tłumy w miejscach kultu??

Pn sie 11, 2014 10:46

O wiele łatwiej jest przestać chodzić do kościoła niż zacząć do niego chodzić ponownie..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 11, 2014 10:51

To tak jak z ateizmem. Każdy rodzi się ateistą, ale większości się nie udaje do ateizmu powrócić po latach indoktrynacji.

Pn sie 11, 2014 10:53

Jajko napisał(a):
To tak jak z ateizmem

Zupełnie nie tak. Bycie w Kościele wiąże się z pewnymi obowiązkami, wyrzeczeniami itp. A obowiązków i wyrzeczeń łatwiej jest się wyzbyć, niż je na siebie nałożyć.

(o idiotycznej tezie, że "każdy rodzi się ateistą" nie chce mi się kolejny raz rozmawiać)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 11, 2014 10:56

Trochę racji masz z tymi obowiązkami, przyznaję. Niemniej trudność w powrocie do ateizmu związana jest z wdrukowaniem w układ neuronowy pewnych zachowań i pojęć, które są tak mocno fizycznie tam osadzone (w postaci połączeń neuronowych), że niezwykle trudno je zerwać.

(to nie jest teza idiotyczna, tylko stwierdzenie faktu, ale masz prawo myśleć sobie inaczej)

Pn sie 11, 2014 11:11

Jajko napisał(a):
Trochę racji masz z tymi obowiązkami, przyznaję. Niemniej trudność w powrocie do ateizmu związana jest z wdrukowaniem w układ neuronowy pewnych zachowań i pojęć, które są tak mocno fizycznie tam osadzone (w postaci połączeń neuronowych), że niezwykle trudno je zerwać.

Interesująca teoria, nie powiem, opublikuj ją w jakimś czasopiśmie neurofizjologicznym :-D Osobiście jednak widząc, ilu faktycznych ateistów nie ma żadnych problemów z większością "zachowań i pojęć" związanych z praktyką katolicką, pozwolę sobie zachować sceptycyzm :D

Pn sie 11, 2014 11:18

Ateiści nie mają problemów z zachowaniami i pojęciami związanymi z praktyką katolicką (czyli je kultywują) czy też nie mają problemów z zerwaniem z większością owych zachowań i pojęć? Bo nie zrozumiałem.

A teoria nie jest moja. Gdzieś przeczytana.

Pn sie 11, 2014 11:26

Johnny99 napisał(a):
w świadomości społeczeństwa PiS reprezentuje stronę "klerykalną", natomiast PO - "nieklerykalną", jeśli nie wręcz "antyklerykalną".

Niedokładnie. "Antyklerykalne" jest PO wyłącznie dla wyznawców PIS, tak samo jak zresztą wszystkie inne niepisowskie partie. Natomiast np dla lewizny, której PIS (jeszcze?) nie zdążył przejąć, PO jest właściwie tak samo "klerykalne" jak PIS

Cytuj:
Nienawiść do PiS powiązana więc została z niechęcią do Kościoła, jako że wielu Polaków uważa PiS za jego "przybudówkę".

Podczas gdy naprawdę jest niestety na odwrót. Zresztą to swoisty paradoks, że za "klerykalną" i "katolicką" głosi się partia, w której jest najwięcej byłych członków PZPR i ich potomków (wiecej niż w SLD), najwięcej rozwodników i ponoć także najwiecej "gejów" (więcej niz w ruchu Palikota)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn sie 11, 2014 11:26

pilaster napisał(a):
Natomiast np dla lewizny, której PIS (jeszcze?) nie zdążył przejąć, PO jest właściwie tak samo "klerykalne" jak PIS

Tak jest być może teraz, ale to był długi proces. Na pewno nie zaczął się wcześniej niż z chwilą odejścia Palikota z PO :roll:

Cytuj:
Podczas gdy naprawdę jest niestety na odwrót.

Tak tak, wiemy, że dla pilastra Kościół jest przybudówką PiS, który trzyma w garści nawet Watykan, jak zresztą wiele innych międzynarodowych instytucji :D

Cytuj:
Zresztą to swoisty paradoks, że za "klerykalną" i "katolicką" głosi się partia, w której jest najwięcej byłych członków PZPR i ich potomków (wiecej niż w SLD), najwięcej rozwodników i ponoć także najwiecej "gejów" (więcej niz w ruchu Palikota)

A skąd to wiadomo? Z czystej ciekawości pytam.

Pn sie 11, 2014 11:35

pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
czy nie wydaje Ci się, iż ludzie zaczęli dostrzegać to, iż niejeden duchowny tak naprawdę nie wierzy w Boga,

Hmm... :roll:

Nie, nie wydaje mi się. :)

A gdyby nawet to nie tłumaczyłoby to zaobserwowanego trendu

Jak widać nie rozmawiasz z ludźmi na temat tego dlaczego "nie chodzą do kościoła".
Czynników na pewno jest kilka - wśród nich jednak występuje ten, iż ludzie dostrzegają to, iż przynajmniej niektórzy duchowni poza umiejętnością odprawienia religijnych rytuałów tak naprawdę swym życiem udawadniają, iż Boga w ogóle się nie boją - czyli tak jakby Bóg dla nich w ogóle nie istniał. Wniosek: w Boga nie wierzą, bo gdyby wierzyli, to by się Go bali.

pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Zapytaj się kogoś, kto przestał chodzić do kościoła: "dlaczego to uczynił".

To nic nie da. I tak nie odpowie zgodnie z faktycznymi przyczynami

????
Skąd takie kłamliwe stwierdzenie???
W przeciwieństwie do Ciebie rozmawiam z wieloma ludźmi o wierze i z tego co widzę to nie ma ani jednego "wstydliwego" powodu odchodzenia ludzi od KK. Wręcz przeciwnie - chetnie wyjaśniają dlaczego tak zrobili.

pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
dobro pokrzywdzonych - a zatem robienie wszystko, aby taki zbok nie miał już szans nikogo skrzywdzić

To nie ma nic wspólnego z dobrem pokrzywdzonych, którzy już zostali przez niego pokrzywdzeni.

Ma 100% wspólnego z ochroną tych osób, których skrzywdzeniu można byłoby zapobiec.
Gdyby zamiast przenosić zboka z jednej parafii do drugiej, a także w dalszym ciągu umożliwiać kontakt z dziećmi - wywaliliby ze stanu kapłańskiego i od razu oddali w łapy wymiaru sprawiedliwości - to taki zbok nie miałby szans nikogo więcej skrzywdzić. Tymczasem faktyczne postępowanie KK skutkowało koniecznością wypłaty gigantycznych odszkodowań w niektórych krajach, no bo zboki w sutannach krzywdzili dzieci w innych parafiach.

pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
w końcu dostrzegło, że w KK Boga nie ma.

Dlaczego dostrzegli to akurat w 2007 roku?

Wcześniej też dostrzegali, ale widocznie ostatnio ludzie zaczynają nabierać więcej odwagi aby odejść.

pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
O prawdziwych powodach odchodzenia z KK mogą tylko mówić ci, którzy odeszli.

A oni oczywiscie o prawdziwych powodach nie powiedzą. Bo się np wstydzą. :roll:

Skąd takie bzdury wytrzasnąłeś???
Cóż wstydliwego jest w zrozumieniu, że porzuciło się drogę, która od Boga oddala??? To raczej powód do chwały. Natomiast jedyną wstydliwą rzeczą dla takich ludzi była przynależność do KK!!!
Weź śmiało porozmawiaj z takimi ludźmi a się przekonasz.
Nie wiem jakie skrzywione masz wyobrażenia o ludziach odchodzących od KK - ale widać ŻE BOISZ SIĘ Z TYMI LUDŹMI POROZMAWIAĆ. Dlaczego? No bo usłyszałbyś prawdę, niewygodną dla twych wyobrażeń o KK... A to jest niebezpieczne dla chcącego trwać w katolicyźmie katolika...
Więc wolisz sobie żyć fałszywymi wyobrażeniami o powodach, dla których ludzie porzucają KK, w tym takimi, które Ty sam uważasz za wstydliwe. Tyle tylko że to tylko twoje "pobożne życzenie" a nie rzeczywistość. Niestety...

pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Fakty i Mity, które od dawien dawna pisały PRAWDĘ o pedofilii w KK

Tak samo jak pisały prawdę na temat UFO, proroctwa Oriona na rok 2012, czy jasnowidza z Człuchowa? :D

Czy znasz choć jeden przykład kłamstwa FiM o pedofilii w KK???

Pn sie 11, 2014 17:35

Tomek44 napisał(a):
taknaprawdę swym życiem udawadniają, iż Boga w ogóle się nie boją - czyli tak jakby Bóg dla nich w ogóle nie istniał. Wniosek: w Boga nie wierzą, bo gdyby wierzyli, to by się Go bali.
Mnie to też intryguje, choc zem ateista. Na przykład taki arcybiskup Wesołowski. Jak on mógl godzic wiare w Boga (takiego jakiego opisuje jego religia), zasady i reguly tej wiary, z tym, co robił, co było nie tylko wbrew religii ale nawet wbrew prawu i powszechnie uznannym normom moralnym. Szkoda, ze nie mozna takiego goscia wziac na warsztat i przebadać;-)

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn sie 11, 2014 20:38

Już sam wątek w tej dyskusji daje do myślenia. KRK za dużo zajmuje się tym co kobieta i mężczyzna mają pomiędzy nogami oraz polityką. Do tego stopnia ,że nawet przeciwnicy Kościoła ciągle o tym nawijają jak podejmują się krytyki.
Tymczasem nigdy nie słyszałem u polskich biskupów ,żeby piętnowali umowy śmieciowe, wyzysk młodych ludzi, eksmisje biednych, przyzwolenie na pijaństwo albo inne patologie społeczne ...
Nieustannie za to jest - aborcja,in vitro, PIS/PO ... teraz doszedł gender.

Akurat obecny papież rozumie ,że przeciętny człowiek w nosie ma niuanse teologiczne ,jeżeli ma pusto w garnku albo jego pozycja ekonomiczna jest chwiejna. Polski episkopat ma z tym olbrzymi problem.

Pn sie 11, 2014 21:02
Cytuj:
Tymczasem nigdy nie słyszałem u polskich biskupów ,żeby piętnowali umowy śmieciowe, wyzysk młodych ludzi, eksmisje biednych...

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WE ... 32012.html
KONFERENCJA EPISKOPATU POLSKI
W TROSCE O CZŁOWIEKA I DOBRO WSPÓLNE
Dokument Konferencji Episkopatu Polski przygotowany przez Radę ds. Społecznych.

http://www.wdo.diecezja.tarnow.pl/index ... zpasterski
Ks. Bronisław Mierzwiński - DUSZPASTERSKA TROSKA KOŚCIOŁA O BEZROBOTNYCH

Wt sie 12, 2014 7:20

Biskupi mówią o wielu rzeczach, ale kwestie związane z aborcją czy polityką są po prostu najchętniej podnoszone przez media. A o np. eksmisjach to słychać chyba tylko wtedy, kiedy Ikonowicza kolejny raz zamykają..

Wt sie 12, 2014 7:36

MARIEL napisał(a):
Cytuj:
Tymczasem nigdy nie słyszałem u polskich biskupów ,żeby piętnowali umowy śmieciowe, wyzysk młodych ludzi, eksmisje biednych...

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WE ... 32012.html
KONFERENCJA EPISKOPATU POLSKI
W TROSCE O CZŁOWIEKA I DOBRO WSPÓLNE
Dokument Konferencji Episkopatu Polski przygotowany przez Radę ds. Społecznych.

http://www.wdo.diecezja.tarnow.pl/index ... zpasterski
Ks. Bronisław Mierzwiński - DUSZPASTERSKA TROSKA KOŚCIOŁA O BEZROBOTNYCH

MARIEL co to ma być - same słowa, gdzie działanie ? Za PRL, Kościół uczestniczył w ruchu Solidarnościowym ,który miał przynieść lepsze warunki życia. Niestety KRK zaprzepaścił ten kapitał ,bo realia się zmieniły dla sporej części społeczeństwa na gorsze i ludzie zostali pozostawieni sami sobie.

Jakie korzystne akty prawne KRK zaproponował albo wywalczył dla zwykłych ludzi ? Dla siebie załatwił Konkordat, Komisje Majątkowe oraz szereg innych przywilejów.

Śr sie 13, 2014 19:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 69  Następna strona