Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 69  Następna strona
 Dramatyczny spadek liczby praktykujących 
Autor Wiadomość

Post Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
W Korei Południowej liczba katolików systematycznie wzrasta.
vod.tvp.pl/audycje/religia/miedzy-ziemia-a-niebem

N sie 17, 2014 13:10

Tomek44 napisał(a):
Kiedy ostatnio słyszałeś "wezwanie z ambony" potępiające umowy śmieciowe?

Ja nie słyszałem, bo też i byłoby to absurdalne. To są zwyczajne umowy cywilnoprawne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 18, 2014 8:39
Johnny99 napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Kiedy ostatnio słyszałeś "wezwanie z ambony" potępiające umowy śmieciowe?

Ja nie słyszałem, bo też i byłoby to absurdalne. To są zwyczajne umowy cywilnoprawne.

To znajdź sobie homilię bp Ryczana na Mszy jubileuszowej powstania RM (nie pamiętam 18-19), jak "walczył" z liberalnym rządem PO, który zezwala na "traktowanie Polaków w kategoriach niewolników zatrudnionych na umowach śmieciowych".
Gdy to usłyszałam nie wiedziałam śmiać się, płakać, czy złorzeczyć :( :( :(

Pn sie 18, 2014 9:30

mareta napisał(a):

Bo w ogóle wzrasta w społeczeństwach, które nie znają jeszcze katolicyzmu (Azja, Afryka).
A w tych, które poznały (Europa, Ameryka) - spada.

Dlaczego?

Wt sie 19, 2014 5:46
mikkel napisał(a):
mareta napisał(a):

Bo w ogóle wzrasta w społeczeństwach, które nie znają jeszcze katolicyzmu (Azja, Afryka).
A w tych, które poznały (Europa, Ameryka) - spada.

Dlaczego?

Nie wiesz dlaczego? - proste: kasa.
Gdy w miejsce Boga postawi się kasę, to i dla zysku odrzuca się wiarę, prawdę i uczciwość - i pozoruje się pomoc dla Ukrainy sprzedając broń Rosji, wprowadza się "demokrację" jak w Iraku rozpętując piekło, skłóca plemiona w Afryce dla ułatwienia wydobycia surowców....etc.

Wt sie 19, 2014 8:13

To chyba nie jest powód.
Dlaczego Koreańczycy mieliby nie stawiać kasy zamiast Boga, a mieliby robić to tylko Europejczycy, Amerykanie?
Muszą być inne powody, dla których ci, którzy poznali katolicyzm, go porzucają, a przyjmują ci, którzy go wcześniej nie znali.

Wt sie 19, 2014 8:57

Jest to po prostu bunt przeciwko odwiecznej dominacji katolicyzmu w Europie. Taka swoista rewolucja, "zrzucanie kajdan". Azjaci nigdy nie doświadczyli politycznej dominacji Kościoła, więc i nie doświadczają tej "traumy".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 19, 2014 9:01

Tak, to jedno wytlumaczenie. Inne: u nas się już na KRK poznali, tam jeszcze wierzą w obietnice ;-)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sie 19, 2014 9:16

JedenPost napisał(a):
Tak, to jedno wytlumaczenie. Inne: u nas się już na KRK poznali, tam jeszcze wierzą w obietnice ;-)

W obietnice, powiadasz.
I jest w tym sporo racji.
Łatwo jest obiecywać coś ludziom głodnym i zniewolonym w Afryce, dużo trudniej żyjącym w dostatku i wolności Europejczykom.
Do tych pierwszych dużo łatwiej jest dotrzeć z wszelkim przekazem.
Do tych drugich trzeba by się bardziej postarać.

Wt sie 19, 2014 10:15

Tomek44 napisał(a):
Jak widać nie rozmawiasz z ludźmi na temat tego dlaczego "nie chodzą do kościoła".

To niewiele da. Np taki Bartoś zapytany o to dlaczego rzucił klasztor i Kościół może odpowiedzieć że czynił to z głebokiego filozoficzno-moralno-etyczno-historycznego rozważania. Albo może odpowiedzieć że ciurlać mu się chciało. I co wybierze?

Cytuj:
niektórzy duchowni poza umiejętnością odprawienia religijnych rytuałów tak naprawdę swym życiem udawadniają, iż Boga w ogóle się nie boją - czyli tak jakby Bóg dla nich w ogóle nie istniał.

niektórzy lekarze poza umiejętnością odprawienia rytuałów tak naprawdę swym życiem udawadniają, iż raka w ogóle się nie boją - czyli tak jakby rak dla nich w ogóle nie istniał. (np namiętnie paląc papierosy)

Cytuj:
Wniosek: w Boga nie wierzą, bo gdyby wierzyli, to by się Go bali.

Ach, ci lekarze w raka nie wierzą... :o

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Zapytaj się kogoś, kto przestał chodzić do kościoła: "dlaczego to uczynił".

To nic nie da. I tak nie odpowie zgodnie z faktycznymi przyczynami

????
Skąd takie kłamliwe stwierdzenie???

Dlaczego kłamliwe? Ludzie zawsze znajdą jakieś wzniosłe uzasadnienie dla swojego najbardziej łajdackiego postępowania. Nawet komuniści kłamali że dokonują zbrodni dla szczęscia ludzkości... :-(

Cytuj:
W przeciwieństwie do Ciebie rozmawiam z wieloma ludźmi o wierze i z tego co widzę to nie ma ani jednego "wstydliwego" powodu odchodzenia ludzi od KK.

A jakby był, to by oczywiscie szeroko o nim mówili... :D

Cytuj:
Gdyby zamiast przenosić zboka z jednej parafii do drugiej, a także w dalszym ciągu umożliwiać kontakt z dziećmi - wywaliliby ze stanu kapłańskiego i od razu oddali w łapy wymiaru sprawiedliwości - to taki zbok nie miałby szans nikogo więcej skrzywdzić.

A skąd niby mają wiedzieć,że zbok to na pewno zbok? Dopiero z działań prokuratury i wyroku moga taką wiedzę posiąść. Dlatego słuszną byłaby zasada, że księdza - pedofila się zawiesza dopiero w przypadku oskarżenia prokuratorskiego, a wydala - po wyroku skazujacym. Nie odwrotnie.

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
w końcu dostrzegło, że w KK Boga nie ma.

Dlaczego dostrzegli to akurat w 2007 roku?

Wcześniej też dostrzegali, ale widocznie ostatnio ludzie zaczynają nabierać więcej odwagi aby odejść.

A dlaczego akurat od roku 2007?

Cytuj:
Nie wiem jakie skrzywione masz wyobrażenia o ludziach odchodzących od KK - ale widać ŻE BOISZ SIĘ Z TYMI LUDŹMI POROZMAWIAĆ. Dlaczego? No bo usłyszałbyś prawdę, niewygodną dla twych wyobrażeń o KK...

A dokąłdnie jaką prawdę? Że księża, tak samo jak wszyscy inni są grzeszni? Że lekarze piją, palą a nawet ćpają?

Cytuj:
widać było jak biskupi zaciekle walczą o swoje finansowe bezpieczeństwo przeciwko podatkowi kościelnemu.

Jak każdy kto zostałby zagrożony przez reżim poprzez nakładanie nowych podatków... Walka z podatkami jest słuszna.

ashkel86

Cytuj:
nigdy nie słyszałem u polskich biskupów ,żeby piętnowali umowy śmieciowe

A dlaczego mają piętnować tzw "umowy śmieciowe"? Czy jakiekolwiek bądź inne dobrowolne umowy?

jajko

Cytuj:
Wielu kapłanów kat. najchętniej zatrudniłoby pracowników za tradycyjne "bógzapłać".

A wielu pracowników najchetniej pobierałoby pensję na poziomie prezesa bundesbanku i nic przy tym by nie robiło.

Gdzieś pomiędzy tymi dwiema skrajnościami uciera sie ekonomiczny, płacowy, konsesnus.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt sie 19, 2014 13:07

pilaster napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Jak widać nie rozmawiasz z ludźmi na temat tego dlaczego "nie chodzą do kościoła".

To niewiele da. Np taki Bartoś zapytany o to dlaczego rzucił klasztor i Kościół może odpowiedzieć że czynił to z głebokiego filozoficzno-moralno-etyczno-historycznego rozważania. Albo może odpowiedzieć że ciurlać mu się chciało. I co wybierze?

A co naprawdę odpowiedział? Jak nie wiesz - to się go zapytaj a nie snuj żałosne teoryjki, które jedynie o tobie fatalnie świadczą.

Wt sie 19, 2014 15:28

Czy odszedł pan z Kościoła, przestał pan być dominikaninem właśnie z powodu celibatu?

Bartoś: Z powodu celibatu i wielu innych kwestii. To znaczy z powodu mojej obserwacji tego, jak funkcjonuje Kościół dziś no i z tą strukturą, tym sposobem funkcjonowania nie mogę się zgodzić, nie mogę być reprezentantem Kościoła jako duchowny, tych motywacji było wiele różnych[plepleple trele morele także tego itp.]

Czyli jednak zdarzają się szczerzy :D

Są też tacy, co nie mówią, ale robią - np. Węcławski-Polak wziął ślub ledwie cztery miesiące po apostazji.. trudno mu więc nawet zarzucać, że nie powiedział - nie musiał :roll:

Poza tym warto przeczytać książkę ks. Piotra Dzedzeja Porzucone sutanny o byłych księżach - on akurat nie opisuje medialnych gwiazd, tylko zwykłych ludzi. Z których niemal każdy mówi, że gdyby nie było celibatu, to nadal byłby księdzem. Nie ma podstaw, by zakładać, że przyczyny odchodzenia świeckich od Kościoła są akurat głębsze - raczej należy podejrzewać, że są jeszcze płytsze.

Śr sie 20, 2014 6:42

Celibat dotyczy tylko księży, a nie ogółu wiernych. Więc osoby, które porzucają KK najczęściej nie były pod jarzmem celibatu.

Śr sie 20, 2014 7:44
Ale byly np "pod jerzmem" nierozerwalnosci malzenstwa...

Śr sie 20, 2014 7:56

Albo zakazu antykoncepcji.. albo zakazu aborcji.. albo zakazu seksu przedmałżeńskiego.. albo zakazu życia w nieformalnych związkach..

Śr sie 20, 2014 8:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 69  Następna strona