Czy Jezus był chrześcijaninem czy katolikiem?
Autor |
Wiadomość |
Dorota01
|
 Czy Jezus był chrześcijaninem czy katolikiem?
Czytam niektóre wasze wypowiedzi i jest mi bardzo przykro że wiekszość was wypisuje takie głupoty.Piszecie o wierze w Boga a tak naprawde zastanawiam się ilu z was żyje zgodnie z jego przykazaniami,ilu z was czyta codzienne pismo święte i ilu z was widzi różnice między słowem bożym a tym co wszystkim wpaja od lat kosciół katolicki.Nie będę się rozpisywać..ci co naprawdę chcą iść za Jezusem będą szukali prawdziwej drogi.Ja mogę ze swojej strony powiedzieć tylko tyle że jeśli nie idziesz za Jezusem idziesz za diabłem nie ma nic pośrodku, cała biblia o tym mówi.Proszę czytajcie biblie i szukajcie Kościołów Wiary Chrześcijańskiej w waszych miastach a czytanie biblii zacznijcie od 10 przykazań bożych i zastanówcie się dlaczego kościół katolicki nie uczy drugiego przykazania a 10 podzielił sobie na dwie części?
|
N gru 03, 2006 0:19 |
|
|
|
 |
didymos
|
Jest Bogiem.
A Ty co robisz by być Darem Bożym?
didymos
orthodox
|
N gru 03, 2006 0:37 |
|
 |
Dorota01
|
 Staram się życ zgodnie z jego wolą
Nie kłamię, nie upijam sie, nie szkodze sobie i innym, chodzę do kościoła, modlę sie, czytam pismo świete, głoszę ewangelie...idę za Jezusem bo wiem że to jest jedyna dobra droga,staram się żyć tak jak Bóg sobie tego życzy.
|
N gru 03, 2006 0:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak do tego jeszcze sądzisz innych :
Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni Mt, 7,1
Poza tym ciekawe czy spełniasz nakaz Pana co do spozywania Jego Ciała...
"Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. 1 Kor 11, 26
"Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki." Jn 6, 55-58
Diabeł juz wielu zwiódł...Byc moze takze Ciebie...
|
N gru 03, 2006 1:05 |
|
 |
Dorota01
|
Ja doskonale o tym wiem że diabeł wielu zwiódł,wiem też że idę teraz za Jezusem. Przykro jest mi że próbujesz mi wytknąć jakieś błędy i grzechy.Ja napisałam że staram się żyć zgodnie z jego wolą a nie że żyje,kazdy człowiek jest grzesznikiem ,tylko Jezus był bez skazy.Jeśli w jakis sposób uraziłam kogos moją wypowiedzią to przepraszam i jeszcze dziś poproszę Pana o wybaczenie .Bardzo kocham Boga i wiem że On kocha mnie, codziennie czuje Jego obecność w moim życiu.
|
N gru 03, 2006 1:17 |
|
|
|
 |
Dorota01
|
Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni Mt, 7,1
"Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. 1 Kor 11, 26
"Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki." Jn 6, 5
 ta interpretacja chyba jest trochę za barzdo dosłowna...
|
N gru 03, 2006 7:17 |
|
 |
Dorota01
|
ciąg dalszy do Teresse
"Dusza, która poleci Mi się przez odmawianie Różańca nie zginie
( Matka Boża do bł. Alana de Rupe) "
A gdzie w całej Biblii napisane jest o różańcu?
albo gdzie jest napisane żeby modlić sie do Marii?
Stary testament, Księga wyjścia 20,3-7
|
N gru 03, 2006 7:31 |
|
 |
jo_tka
|
W kwestii tytułu...
Jezus urodził się jako Żyd. Nie chrześcijanin. I jest Bogiem.
W kwestii treści...
Byłoby miło, gdyby autorka tematu określiła, o czym zamierza dyskutować. Bo na razie widzę jedynie osąd i apel.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N gru 03, 2006 7:37 |
|
 |
Kamyk
|
Jezus nie był chrześcijaninem. Nie był tym bardziej katolikiem. Był Żydem. I Azjatą. No i nade wszystko - był Bogiem
|
N gru 03, 2006 9:39 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Zaraz, zaraz.
Przecież katolik jest chrześcijaninem.
A pytanie w temacie zadane jest tak, jakby będąc katolikiem nie można było być chrześcijaninem.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N gru 03, 2006 10:59 |
|
 |
WIST
|
Dorota01 ale to lepiej zaneguj to co mówi Kościół na temat tej różnicy 10 przykazań ze ST i katechizmu. Prawdą jest to, że trzeba miec wiedze, aby móc wydawać osądty, typu, dlaczego Kościół odstąpił od 10 przykazań, szczególnie że od nich nie odstąpił.
Powstaje pytanie: co to są Kościołów Wiary Chrześcijańskiej, jakieś konkretne nazwy, bo na sam slogan "tylko Biblia" to chyba się nie dałaś złapać?
|
Cz gru 07, 2006 0:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Jezus był chrześcijanimem czy katolikiem?
Dorota01 napisał(a): Proszę czytajcie biblie i szukajcie Kościołów Wiary Chrześcijańskiej
W pewnym sensie mogłabym napisać: masz całkowita rację
Ja miałam do czynienia z takim kościołem wiary chrześcijańskiej (miał trochę inną nazwę, ale każdy z takich kościołów nazywa się jak sam chce). I wiesz co Ci powiem? Spotkanie z nim było moim początkiem powrotu do Kościoła Katolickiego, a co się z tym wiąże do Boga 
|
Cz gru 07, 2006 8:45 |
|
 |
gosc12
|
Droga Doroto01
To,że tutaj ludzie czasem wypisują głupoty,jak sama piszesz,to może i prawda,ale maja do tego prawo.  Nikt nie rodzi się filozofem czy też omnibusem,znającym i posiadającym wszelką mądrość tego świata,która w oczach Boga i tak jest głupstwem  (por.1Kor 3,18-19).
Każdy piszacy na tym forum,mniej lub bardziej poszukuje prawdy i dzieki innym ludziom chcą tę prawdę odnaleźć.
Jeśli chodzi o Dekalog i życie według niego,to kazdy powinien we własnym sumieniu siebie osądzić.Natomiast osąd życia każdego człowieka należy już do Boga i nie należy zajmować Jego miejsca swoimi osądami(por.Łk 6,37-38)
Sprawa natępna,to Twoje twierdzenie jakoby Kościół "nie uczy drugiego przykazania a 10 podzielił sobie na dwie części".Jakie części?
Tu ,na tym forum był już obszerny wywód saxona,wyjaśniajacy ów problem,bo świeżo upieczeni intelektualni analfabeci zwłaszcza uważaja,że wszystkie rozumy zjedli  Zatem odsyłam do tamtych wyjaśnień:
www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=684& ... c&start=14
Temat został "postawiony" w dniu 08 marca 2004,o godz.07:12
Kolejny problem,to to,że chcesz wmówić nam,jaka jesteś cacy.Więc odsyłam do 1 J8-10
Na koniec już tylko dodam,że być chrześcijaninem(christianum sum),to znaczy przynależeć do Chrystusa,byc Chrystusowym
Zaś katolik,bodajże od greckiego "katholikos",znaczy powszechny,otwarty.
Więc Chrystus był pierwszym katolikiem,zaś Jego Apostołowie pierwszymi chrześcijanami i katolikami
Pozdroofka 
_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
Cz gru 07, 2006 10:23 |
|
 |
Orion
|
Po pierwsze Jezus nie stworzył religi (ani chrzescijanstwa, katolicyzmu)stwozylismy ja my sami.
|
Cz gru 07, 2006 19:05 |
|
 |
Mark Zubek
|
Dla czego piszecie o Jezusie w czasie przeszłym ?
|
Cz gru 07, 2006 19:30 |
|
|
|