|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Skąd wiadomo, że KK jest nieomylny w sprawach wiary ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Skąd wiadomo, że KK jest nieomylny w sprawach wiary ?
Skąd wiadomo, że kościół, papież, jest nieomylny w sprawach wiary ?
Czy tak się tylko zakłada, czy wiadomo to skądś ?
|
Pt lis 23, 2007 15:32 |
|
|
|
 |
Prostaczek2
|
Jest dogmat o nieomylnosci papieza. To wszystko chyba wyjasnia, bo dogmatow podwazac nie wolno
Nawet nie probujcie o tym dyskutowac, bo zwiedzie was szatan. Kosciol jest nieomylny, bo tak.
_________________ Jesuz Cie kocha
|
Pt lis 23, 2007 20:27 |
|
 |
omyk
|
Wiadomo na przykład stąd:
"Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie."
"A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik! Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.
Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich."
i stąd:
"A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata"
A dla ścisłości - papież jest nieomylny wyłącznie wtedy, kiedy przemawia ex cathedra.
|
Pt lis 23, 2007 21:28 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
[quote="omyk"]Wiadomo na przykład stąd
/quote]
stąd i stamtąd wiadomo jedynie,że Jezus miał taką ideą,aby nieomylny Kościół zaistniał.
katolicy zakładają,że to właśnie ich kościół jest tym wspomnianym powyżej.
|
Pt lis 23, 2007 23:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
i maja ku temu podstawy bo nasz kościół pochodzi od apostołów jest wiele artykułów które pokazują że juz cesarze od najdawniejszych czasach mowili o kościele ktory wywodzi sie z Rzymu gdzie rezydowali Piotr i Paweł ...mnie natomiast zastanawia jedno ...skoro jest nieomylny ...to papiez może jaką kolwiek bzdure uchwalic i co ? mamy słuchac sie?
|
Pt lis 23, 2007 23:26 |
|
|
|
 |
nospheratu
|
Dogmat o nieomylności papieża zbutwiał nieco. Kopernik mu dokopał. 
_________________ Mors dicit
|
Pt lis 23, 2007 23:26 |
|
 |
Rojza Genendel
|
 Re: Skąd wiadomo, że KK jest nieomylny w sprawach wiary ?
Aztec napisał(a): Skąd wiadomo, że kościół, papież, jest nieomylny w sprawach wiary ?
Czy tak się tylko zakłada, czy wiadomo to skądś ?
Nie wiadomo. Jest to kwestia wiary, nie wiedzy.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt lis 23, 2007 23:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
So lis 24, 2007 0:54 |
|
|
|
Strona 1 z 1