Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 15:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Młode wspólnoty zakonne- co o nich sądzić?? 
Autor Wiadomość

Post Młode wspólnoty zakonne- co o nich sądzić??
Witam!Ciągle pojawiają się jakies nowe wspólnoty zakonne mnóstwo mam z tym wątpliwości, bo z jednej strony wszystko ma swoj początek i nawet bardzo stare zakony musialy kiedys powstac.. ale z drugiej strony te nowe wspólnoty nie przeszly jeszcze proby czasu :? czy jest rozsądne powierzac swoje życie, powolanie i przyszłość takiej bardzo świezej wspolnocie? jak mozna sprawdzic czy wsystko z taką wspólnota z punktu widzenia prawa koscielnego ok, czy maja wszystkie że tak powiem"pozwolenia na dzialnosc";) gdzie tego wszystkiegop szukac??? slyszalam tez o takich wspolnotach, ktore zawiazaly sie i umarly smiercia naturalna w niedlugim czasie :-( moze ktos cos madrego mi doradzi?? pozdrawiam serdecznie! :)

N lis 19, 2006 18:55
To może dołączę pytanie.Jak można założyć taką wspólnotę ?Czy konieczne są święcenia czy śluby? Kto może założyć ? Jakie warunki trzeba spełniać ? Niech się wypowie ktoś kompetentny w kwestii prawa kanonicznego.

N lis 19, 2006 19:11

Minto nowe wspólnoty powstają bo takie widocznie jest zapotrzebowanie Kościoła. W nim działa Duch Święty i to On swoją mocą powołuje lub też odwołuje nowe instytuty. Myślę, że nie można rozeznawać własnego powołania (bo wybór konkretnej wspólnoty życia konsekrowanego jest powołaniem do włączenia w konkretną rodzinę) patrząc na ludzkie kryteria "czasowości" i "przejścia próby". Jeżeli czujesz, że Ty konkretnie doskonale czujesz się w określonym charyzmacie to chyba nie warto mówić/myśleć: "no wszystko fajnie ale ta wspólnota istnieje zaledwie 40 lat, to ja może pójdę do jakiejś innej która nie do końca mi odpowiada ale istnieje już 500lat więc może przetrwa jeszcze trochę". Życie konsekrowane polega na bezwzględnym poddaniu się woli Pana Boga, konkrety znajdziesz w Piśmie Świętym, nie będę ich przytaczać bo na pewno je znasz.

Co do pytania o prawo to w trzeciej części drugiej księgi Kodeksu Prawa Kanonicznego kan. 573-709 znajdziesz odpowiedzi na pytania. Szczególnie pytanie Eire

KPK kan.605 napisał(a):
Tylko Stolicy Apostolskiej rezerwuje się zatwierdzanie nowych form życia konsekrowanego. Biskupi zaś diecezjalni niech starają się rozpoznać nowe dary życia konsekrowanego, powierzane przez Ducha Świętego Kościołowi, i wspomagać ich promotorów, ażeby możliwie najlepiej wyrażali swoje założenia i zabezpieczali odpowiednimi statutami, posługując się zwłaszcza ogólnymi zasadami podanymi w tej części.

Minto jeśli jakieś stowarzyszenie podpisuje się jako katolickie to raczej na pewno ma zgodę na działalność (sekty raczej katolickością się nie przyznają). Ale jeśli masz wątpliwości to najlepiej spytaj w kurii diecezji na terenie której dane stowarzyszenie działa.

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N lis 19, 2006 20:41

często jest tak, że DUch Święty powierza wspólnocie misjęna jakiśczas i po jej wypełnieniu ona wygasa, więc jej zanik niekoniecznie wskazuje na to, że z tąwspólnotą było coś nie tak, patrzmy na życie przez pryzmat spraw bożych nie tylko ludzkich.

Cz sie 21, 2008 16:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]