Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Harry Potter a Kościół 
Autor Wiadomość

Post Harry Potter a Kościół
Witam, chciałbym o coś zapytać. Jestem wielkim fanem książek z serii "Harry Potter". One naprawdę mówią o dobru, przyjaźni, miłości. Oczywiście nie wierzę w magię ani w te fantastyczne rzeczy jestem rozumnym i wierzącym człowiekiem. Smuci mnie fakt, że część Kościoła- raczej ta radykalna- środowisko fanatyków Ojca Rydzyka strasznie krytykuje te książki. Ja je przeczytałem i nie stałem się jakimś satanistą. Nadal jestem katolikiem, i nie widzę nic złego w tych książkach. Zmartwiło mnie to, że również Ojciec Święty Benedykt XVI jest przeciwnikiem tych książek. Z tego co wiem JPII mówił że to nic złego...ale do końca pewien nie jestem. Czy ktoś może mi odpowiedzieć: czy robię coś złego, czytając te książki, wchodząc na strony fanów HP i oglądając filmy z tej serii?

Pn lis 17, 2008 12:06

viewtopic.php?t=4466

Pn lis 17, 2008 12:27

Robisz coś złego wtedy, gdy odwracasz się od Boga, a nie wtedy, kiedy coś oglądasz lub czytasz. Jeżeli Harry Potter oddala Cię od Boga - musisz go odrzucić. Jeżeli nie - nie musisz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 17, 2008 12:40

Przy czym koniecznie trzeba dodać, że człowiek nie zawsze potrafi samodzielnie w porę zorientować się, że oddala się od Boga. Dlatego trzeba być uważnym, i starać się wsłuchiwać w głos Kościoła.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 17, 2008 12:42

Dobrze jest najpierw sprawdzić, czy o czymś już nie było na forum, zanim zacznie się zakładać nowy temat. Dyskusję można kontynuować w wątku podanym przez baranka.

Pn lis 17, 2008 12:53
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]