Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Papieski Uniwersytet Gregoriański 
Autor Wiadomość

Post Papieski Uniwersytet Gregoriański
Tak mnie ostatnio nurtuje pytanie, dotyczące Papieskiego Uniwersytetu Gregoriańskiego w Rzymie.
Zastanawiam się, jak to jest z księżmi. Biskup rzekomo "wysyła" księży na studia specjalistyczne. Czy on sam ich wybiera, czy oni sami zgłaszają mu dalszą chęć edukacji na uczelniach wyższych czy jak?
No dobrze, przypuśćmy że młody ksiądz mający na swoim koncie tylko jedną wikariuszowską parfię, zostaje skierowany na studia do Rzymu na PUG. Średnio ma ok. 25-28 lat. Ksiądz nie ma stałej pensji, a więc jego utrzymanie uzależnione jest od ofiar składanych na przysłowiową 'tacę' lub za odprawianie Mszy Świętej.
Czy te studia są opłacane przez Biskupa/Kurię? Czy jak to jest.
No i myślę, że nie podlega wątpliwości, że wykłady prowadzone są w języku włoskim lub łacińskim?...
No nigdzie nie mogę odszukać odpowiedzi na te pytania. Może Wy coś wiecie?
Pozdrawiam,
Z Bogiem! :D

Pn lis 23, 2009 23:04

Co do studiów w Rzymie - to trudno szukać jakiś sztywnych reguł. Raz biskup sugeruje, kiedy indziej chętny na studia coś zasugeruje bezpośrednio lub za pośrednictwem starszych kapłanów, np. wykładowców z seminarium, albo wykładowcy sami coś zasugerują biskupowi i podejmuje się decyzję dwustronną.

Co do kwestii finansowych, to księża zatrudniają się jako pomoc duszpasterska, albo zastępstwo w parafiach - to jest jedno ze źródeł utrzymania.

Pn lis 23, 2009 23:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]