|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
wizja Ducha Sw u biskupa Życinskiego
Autor |
Wiadomość |
Awa
|
 wizja Ducha Sw u biskupa Życinskiego
Cytuj: że JE abp Józef Życiński w „Liście do moich kapłanów” z dnia 6 sierpnia br. napisał m.in.: „Pamięć o roli Ducha Świętego każe nam również zdecydowanie odrzucać spiskowe wizje historii, według których najnowsze polskie dzieje stanowią wyraz intryg, układów, spisków i zdrad”. Niech mi jakis teolog wytlumaczy co ma piernika do wiatraka,czyli jaki jest zwiazek miedzy Duchem świetym a historia ojczyzny?Jesli eminencja(ekscelencja?)ma na myśli rolę jednocząca Trzeciej Osoby Boskiej to chyba popełnił tu naduzycie.sprytne ale jednak nadużycie.
|
Pn sie 10, 2009 12:26 |
|
|
|
 |
meritus
|
Może mu o to chodziło, że dla Ducha Świętego, żaden spisek nie jest tajemnicą. 
|
Pn sie 10, 2009 21:59 |
|
 |
jo_tka
|
Cóż, ja bym po prostu uznała, że mu się nie spiski i zdrady nie kojarzą z Duchem Świętym. Mnie zresztą też nie
Innymi słowy: albo jedno albo drugie. A przynajmniej: nie tylko spiski.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt sie 18, 2009 19:20 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Abp Życiński odnosił się tutaj do słów Jana Pawła II: " niech zstąpi Duch Twój, i odnowi oblicze.. tej ziemi ". Przez odnowienie ziemi rozumie się m.in. przemianę ustrojową. Jeżeli zatem wierzy się, że modlitwa polskiego papieża została wysłuchana, i przemiana ustrojowa nastąpiła z pomocą Ducha Św., to wiarę w to, że stało się to za sprawą spisków i intryg trudno z tym pogodzić.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sie 18, 2009 20:13 |
|
 |
Paul
|
Raczej wynika jasno ze slow arcybiskupa, ze dawanie wiary wszelkim spiskowym teoriom dziejow (nie tylko Polski, ale w ogole) sprzeciwia sie trzezwemu osadowi sumienia jaki daje Duch Swiety. Zreszta jako wierzacy bardziej powinnismy sluchac nauczania Kosciola i byc otwarci na Ducha Swietego niz na "ducha tego swiata". Chodzi wiec o to, aby byc otwartym na prawde, a nie zasmiecac umyslu i serca roznymi teoriami spiskowymi, czesto bezsensownymi.
_________________ Wiara czyni cuda
|
Cz wrz 17, 2009 17:31 |
|
|
|
 |
Awa
|
Cytuj: ze dawanie wiary wszelkim spiskowym teoriom dziejow (nie tylko Polski, ale w ogole) sprzeciwia sie trzezwemu osadowi sumienia jaki daje Duch Swiety.
skąd ta pewnośc?Czyż Duch św jest poprawny politycznie?
|
Pt wrz 18, 2009 18:10 |
|
 |
Paul
|
Odpowiem w prosty sposob. Kto ma Ducha Swietego ten slucha prawd ewangelicznych, a nie tego, co glosi swiat. Na tej podstawie nie mozna ufac teoriom spiskowym typu : spisek wladz USA w sprawie WTC czy innym w tym stylu. Zatem WTC to nie byl zaden spisek CIA, ale rzeczywisty atak terrorystyczny dokonany przez Al-Quaide.
Poza tym czy nie zastanawiaja sie tworcy teorii spiskowej WTC, ze rozdmuchiwanie tej sprawy na nowo tylko krzywdzi rodziny ofiar tragedii ?
|
Pn wrz 21, 2009 10:41 |
|
 |
Robur
|
Paul napisał
Cytuj: Zatem WTC to nie byl zaden spisek CIA, ale rzeczywisty atak terrorystyczny dokonany przez Al-Quaide.
Skąd wiesz ? Na pewno wie Duch Święty, ale ty nie wiesz, Dzieci Tego Świata mówią różne rzeczy..... .
ad temat
Charakterystyczne tłumaczenia co i jak rozumieć, bo nie da się zrozumiec po prostu. Mowa kręta i wieloznaczna, a powinna być w nauczaniu tak -nie, a o więcej to od Złego pochodzi. Po za tym mamy tu wycieranie sobie gęby Duchem Świetym. Jest napisane Moje ścieszki nie sa waszymi ścieszkami i nie podpierajmy własnych poglądów politycznych Panem Bogiem, ani Duchem Świetym. Grube nadużycie.
|
Pn wrz 21, 2009 11:23 |
|
 |
Paul
|
Podtrzymuje, ze WTC zniszczyla Al-Quaida. Amerykanie nie mogli zniszczyc wlasnego centrum finansowego, bo to po pierwsze bylaby dla nich zbyt duza strata, wiec nie mogli zaatakowac WTC. Teorie spiskowe sa tyle warte co legendy o zamkach i plotki - chodzi tylko o zwykla sensacje.
Trzeba oddzielac ziarno od plew.
Offtopic : Nie posadzaj mnie klamliwie o zniewazanie wiary. To forum, a nie wokanda sadowa - tu nie osadza sie uzytkownikow. Osadza tylko moderacja.
|
Cz paź 01, 2009 16:54 |
|
 |
Robur
|
ad Paul
Nie osądzajmy więc osądzania, bo nie o to tu chodzi. Ameryknie poświęcili flotę w Pearl Hrbour, żeby mieć pretekst do wojny. Po latach historycy nie maja watpliwości. I co to zmienia ? Nic. USA wygralo wojne i stało sie potęgoą. koszt pearl Harbour był niewielki. Dwa budynki, wobec panowania nad największymi złożami ropami i wielu innych politycznych zysków, to pikuś. Tak sie poświęca w polityce wiele rzeczy od wieków, nic nowego.
Natomiast nad słowami abp Życimskiego zapadło milczenie. Trudno coś sensownego o tym oczywistym nadużyciu powiedzieć, więc sie w Kościele milczy.
|
Pt paź 02, 2009 8:48 |
|
 |
Paul
|
Robur Cytuj: Natomiast nad słowami abp Życimskiego zapadło milczenie. Trudno coś sensownego o tym oczywistym nadużyciu powiedzieć, więc sie w Kościele milczy.
To nie bylo zadne naduzycie. Zgadzam sie z tym, co powiedzial arcybiskup Jozef Zycinski. Sam uwazam, ze teorie spiskowe nie powinny zaprzatac naszego umyslu, sa bowiem sprawy wazniejsze - dobro duszy i spoleczne. Teorie spiskowe wprowadzaja bowiem zamieszanie i niepotrzebne podzialy pomiedzy ludzi. Lepiej zatem poswiecic czas na sprawy wazniejsze niz teorie spiskowe nie do konca potwierdzone.
A jak to bylo z ewolucja ? Nie wiadomo tak naprawde, czy czlowiek powstal od malpy, czy tez pojawil sie osobno, bo brakuje na to dowodow. Darwin przedstawil jedynie hipoteze, a hipoteza nie musi byc prawdziwa.
Teorie spiskowe to tez tylko hipotezy i nie ma na nie dowodow, wiec nie musza byc prawdziwe.[/b]
|
Pt paź 02, 2009 15:12 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|