Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Humanum Genus - encyklika Leona XIII przeciwko masonerii. 
Autor Wiadomość

Post Humanum Genus - encyklika Leona XIII przeciwko masonerii.
Angielski oryginal tekstu encykliki na stronie Stolicy Apostolskiej:

http://www.vatican.va/holy_father/leo_x ... us_en.html

Link do wersji polskiej przetlumaczonej jest u mnie w podpisie.

Wt paź 13, 2009 10:58

I ? Chętnie przeczytam, ale co w związku z tym ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt paź 13, 2009 11:11

Post Re: Humanum Genus - encyklika Leona XIII przeciwko masonerii
Paul napisał(a):
Angielski oryginał tekstu encykliki na stronie Stolicy Apostolskiej:

Angielski oryginał? :? Oryginał jest oczywiście łaciński, wygląda na to, że nie został udostępniony „w taki sposób, aby każdy mógł mieć doń dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym. Można za to przypuszczać, że ta wersja językowa jest „autoryzowana”.

Przekład polski (w odróżnieniu od zapodanego wyżej polskawego) jest tutaj. :)

Wt paź 13, 2009 13:02

I ? Chętnie przeczytam, ale co w związku z tym ?

Mozna porozmawiac o wspolczesnych zagrozeniach zwiazanych z sekta masonska. Sekta ta wywiera szkodliwy wplyw nie tylko na sprawujacych urzedy i innych moznych tego swiata, ale rowniez zwodzi cale spoleczenstwa ideami wolnosci i dobrobytu oraz podwaza autorytet Kosciola wsrod wiernych. Masoneria dziala w sposob tajny i nie ujawnia nazwisk swoich czlonkow. Stad nie jest nikt w stanie ocenic jak wiele osob w tej sekcie jest.

Nie pisze, aby siac niepokoj, ale nie mozna skrywac prawdy. Jesli bedziemy trzymali sie nauczania Kosciola i przykazan oraz nasze sumienia beda dobrze uksztaltowane to nie padniemy ofiara zadnych falszywych prorokow.

W Pismie Swietym Chrystus nie obiecywal dobrobytu na ziemi, a wolnosc o ktorej mowil to wolnosc plynaca z prawdy ("Prawda was wyzwoli..."). Przestrzegal nas takze przed zyciem "na sposob tego swiata" poslugujac sie wieloma przypowiesciami wzietymi z zycia codziennego. Przewidzial rowniez nasilenie sie zla w swiecie ("Poniewaz wzmoze sie nieprawosc, oziebnie milosc wielu...") i kryzys wiary ("Czy jednak Syn Czlowieczy znajdzie wiare wsrod ludu, gdy przyjdzie...").

Zyjemy w czasach ostatecznych. Na swiecie naprawde widzimy nasilenie sie zla, ozieblosc uczuciowa i odejscia od wiary - to sie nam wcale nie wydaje.

Wt paź 13, 2009 13:25
Given at St. Peter's in Rome, the twentieth day of April, 1884, the sixth year of Our pontificate.

Czy moglbys nam przyblizyc, jak bardzo wzroslo zagrozenie masoneria w ciagu ostatnich 125 lat i czy w zwiazku z tym nalezy przedsiewziac jakies intensywniejsze kroki? I jakie?

Wt paź 13, 2009 15:08

Cytuj:
Given at St. Peter's in Rome, the twentieth day of April, 1884, the sixth year of Our pontificate.

Czy moglbys nam przyblizyc, jak bardzo wzroslo zagrozenie masoneria w ciagu ostatnich 125 lat i czy w zwiazku z tym nalezy przedsiewziac jakies intensywniejsze kroki? I jakie?

Zagrozenie wzroslo, co ma zreszta miejsce rowniez w przypadku innych sekt. Jakie kroki sa konieczne ? Wystarczy zachowac ostroznosc i nie dac sie zwodzic namiastkami wolnosci, slowami o powszechnym dobrobycie, czy tzw. tolerancja. Sceptycznie podchodzic do akcji charytatywnych w stylu WOSP czy innych fundacji nie zwiazanych z Kosciolem, nie uczestniczyc tez w zadnych podejrzanych kursach czy inicjatywach. Najzwyczajniej w swiecie nie dac sie manipulowac. Inne dzialania to demaskowanie prawdy o masonerii i metod jej dzialania.

Wt paź 13, 2009 19:46

Kamala zainteresuj się ,kto u was sfinasował dojście do władzy Hitlera i do jakich organizacji on wcześniej należał.

Cz paź 15, 2009 13:08
A jak sie zainteresuje, kto "u mnie" (?) to sfinansowal 76 lat temu, to jakie mam z tego wyciagnac praktyczne wnioski dla mnie dzisiaj?
I czy jest moze znana lista osob/instytucji, ktore maja na celu glownie stworzenie masonskiego rzadu ogolnoswiatowego, ktorych nalezy unikac? Bo ostatnio taka podobna propozycje czytalam w Encyklice "Caritas i veritate".

Cz paź 15, 2009 13:31

Post Re: Humanum Genus - encyklika Leona XIII przeciwko masonerii.
Stopień infiltracji środowisk decyzyjnych przez żydowską masonerkę jest obecnie zastraszająco wysoki, dzisiejszych masonów przepełnia tak wielka pycha, że podejmują walkę z otwartą przyłbicą. Wiecie, że Benedictus XVI "zmienił" brzmienie imienia Boga na "Adonai" tzn starozakonno-kabalistyczny "Pan".

Wt sty 05, 2010 20:51
Zobacz profil WWW

Wiemy, że zmienił to dla ksiąg liturgicznych, a sama zmiana jest w 100% zgodna z Pismem Świętym. Wiemy też, że jest to informacja stara, która ma na naszym forum swój własny wątek. Jeśli chcesz o tym rozmawiać, to proszę w tamtym wątku

Wt sty 05, 2010 21:00

"Dla ksiąg liturgicznych"? Tzn. Waszym zdaniem zmiana Imienia inwokacji na imię kabalistyczne nie pociąga żadnych skutków duchowych dla uczestniczących/sprawujących liturgię? Co z tego, że stary, jeśli niezmiernie ważny? Wcale nie chciałem o tym rozmawiać, chciałem rozmawiać o syjonistycznej agendzie masonerii rytu szkockiego.

Wt sty 05, 2010 21:11
Zobacz profil WWW

A, a więc Benedykt XVI wg. Ciebie albo jest masonem, albo znajduje się pod przemożnym wpływem masonerii? :)
Co do samej masonerii jedno mnie niezmiernie ciekawi. Skoro to taka tajna organizacja, to skąd tacy jak Ty tyle o niej wiedzą? Chciałbym się dowiedzieć, bo póki co jedyne co widzę, to używanie masonerii jako straszaka na niegrzecznych, jako wytłumaczenie wszelkiego zła. Jak nie modernizm, to masoneria. Tak to póki co widzę, a jeśli jest inaczej, to naprawdę chciałbym usłyszeć jakieś przekonujące argumenty

Wt sty 05, 2010 21:23

Tacy jak ja? Co o mnie wiesz, poza numerem IP i ekstrapolacji z kilku linijek tekstu mojego autorstwa? Wiedzę o masonerii, w Polsce i na Zachodzie, na skutek serii błędów, jakich dopuściłem się w swoim życiu. "Jak nie modernizm, to masoneria" mówisz. Modernizm i masoneria to to samo zjawisko. Istotą myśli masońskiej jest inowacja, kontestacja, bunt. Prawie synonimy modernizmu. Masoneria nie tłumaczy wszelkiego Zła, wszelkie Zło tłumaczy nieposłuszeństwo. Polecam Genesis. Masoneria to narzędzie w rękach wrogiego intelektu, Lucyfera. Co do Benedykta, to uważam dokładnie to co napisałeś.

Ostatnio edytowano Wt sty 05, 2010 21:52 przez Gundam Freedom, łącznie edytowano 1 raz

Wt sty 05, 2010 21:50
Zobacz profil WWW

Gundam Freedom napisał(a):
Istotą myśli masońskiej jest inowacja, kontestacja, bunt

W takim ujęciu to Jezus był masonem. To może jednak nie tak źle z tą Lożą... ;)

Wt sty 05, 2010 21:52

Jezus wielokrotnie dał świadectwo jak doskonałe jest jego posłuszeństwo. Jedyne co kontestował, to grzech. Wypełniał wolę Ojca, tego, który Mojżeszowi przekazał swą wolę pod imieniem Jahwe, a Benedykt XVI wprowadził zmiany w liturgicznych inwokacjach, obierając starokabalistyczne imię 'Adonai'.

Wt sty 05, 2010 21:58
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona