Autor |
Wiadomość |
klarowna
|
 Opus dei
Wczoraj po raz pierwszy usłyszałam o Opus dei. Dowiedziałam się tylko tyle, że to jakas wspólnota katolicka uznająca "średniowieczne" praktyki pokutne-biczowanie włosienicą, głodzenie, zakladanie na nogę skórzanych pasów nabitych ćwiekami itd...Czy ktoś jest w tej wspólnocie i czy mogłabym się nieco szerzej dowiedzieć o tej wspólnocie.
Pt maja 19, 2006 8:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt maja 19, 2006 8:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Opus dei
klarowna napisał(a): Wczoraj po raz pierwszy usłyszałam o Opus dei. Dowiedziałam się tylko tyle, że to jakas wspólnota katolicka uznająca "średniowieczne" praktyki pokutne-biczowanie włosienicą, głodzenie, zakladanie na nogę skórzanych pasów nabitych ćwiekami itd...Czy ktoś jest w tej wspólnocie i czy mogłabym się nieco szerzej dowiedzieć o tej wspólnocie.
Usłyszałaś niestety bzdury...
Zajrzyj na www.opusdei.pl - dowiesz się wszystkiego.
Jeśli będziesz mieć konkretne pytania, mogę więcej na priva napisać.
|
Pt maja 19, 2006 8:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Opus dei
Tomek Torquemada napisał(a): Usłyszałaś niestety bzdury...
a raczej, NA SZCZĘSCIE, to co uszłyszałas to bdury 
|
Pt maja 19, 2006 8:43 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Polecam dwie książki:
 Vittorio Messori, "Śledztwo w sprawie Opus Dei", Fronda 2006 (są wcześniejsze wydania)
 John Allen jr, "Opus Dei", Świat Książki 2006
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt maja 19, 2006 8:55 |
|
|
|
 |
jlp
|
watpie aby mozna naprawde dowiedziec sie prawdy o Opus Dei.
|
Pt maja 19, 2006 8:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Polecam dwie książki:  Vittorio Messori, "Śledztwo w sprawie Opus Dei", Fronda 2006 (są wcześniejsze wydania)  John Allen jr, "Opus Dei", Świat Książki 2006
lepiej książkę założyciela Opus Dei:
http://www.tolle.pl/ksiazka/droga-bruzda-kuznia?pp=10
albo ta:
http://www.tolle.pl/ksiazka/to-chrystus ... odzi?pp=10
|
Pt maja 19, 2006 9:14 |
|
 |
Incognito
|
jlp napisał(a): watpie aby mozna naprawde dowiedziec sie prawdy o Opus Dei.
Dlaczego?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt maja 19, 2006 10:08 |
|
 |
jlp
|
Incognito napisał(a): jlp napisał(a): watpie aby mozna naprawde dowiedziec sie prawdy o Opus Dei. Dlaczego?
poprostu watpie w ten fakt. nie wolno mi?
jest cytat w bibli, ktory zabrania watpliwosci w ten fakt?
|
Pt maja 19, 2006 10:29 |
|
 |
Incognito
|
 Jlp, zachowujesz się jakbyś się bał że cię ugryzę.
Wstydzisz się podać podstawy swoich wątpliwości, czy po prostu tych podstaw nie ma?
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt maja 19, 2006 10:39 |
|
 |
pusţelnik
|
jlp napisał(a): watpie aby mozna naprawde dowiedziec sie prawdy o Opus Dei.
Może wystarczy do niego wstąpić? To przecież nie jest loża masońska z 33-ma stopniami wtajemniczenia 
_________________ Memento mori...
|
Pt maja 19, 2006 11:24 |
|
 |
jlp
|
Incognito napisał(a): :lol: Jlp, zachowujesz się jakbyś się bał że cię ugryzę. Wstydzisz się podać podstawy swoich wątpliwości, czy po prostu tych podstaw nie ma? ja poprostu widze bezsens mych wypowiedzi w stosunku do ciebie. zaluzym oczywiscie tylko hipotetycznie (coby bylo gdyby..) gdybym na przyklad utrzymywal, ze jestem rolnikiem a moje krowy daja biale mleko to bylbym skazany na to ze moje argumenty sa bezpodstawne gdyby rownoczesnie gdzies pisalo oczywiscie w pismie wydanym przez kosciol, ze mleko z kakao nie jest biale. sama proba zastanowienia jakie jest bez kakao bylaby juz niedopuszczalna. w ten to zapewne dla ciebie bezsensowny sposob chcialem pokazac dlaczego dla mnie osobiscie podawanie argumentow staje sie bez sensu Cytuj: Jlp, zachowujesz się jakbyś się bał że cię ugryzę.
wiesz, nie balem sie ze gryziesz. musze przyznac ze nie podejhrzewalöem cie o to. ale jak juz mowiles na innym miejscu jasnowidzem nie jestem i niemam prawa podejrzewac cie o co kolwiek.
zapytam wiec wprost gryziesz?
|
Pt maja 19, 2006 12:15 |
|
 |
jlp
|
Cytuj: Wstydzisz się podać podstawy swoich wątpliwości, czy po prostu tych podstaw nie ma?
odpowiem tak jak ty to masz czasem w zwyczaju
poczytajcie o wyniesieniu na oltarze Josemaría Escrivá (zalozyciel Opus Dei) oczywiscie ten skandal nie przemowi do nikogo bo skoro kosciol swym autorytetem wyniosl kogos na oltarze to tak jest inikt niema prawa powiedzeic: ale
|
Pt maja 19, 2006 12:27 |
|
 |
Incognito
|
Oj jlp, odpowiedz na proste pytanie dlaczego uważasz, że prawdy o Opus Dei nie da się poznać a nie mi tu o jakimś krowim mleku offtopici piszesz. Chociaż jedna dyskusja mogłaby być normalna, ja Ci zadałem jedno proste pytanie więc proszę abyś na nie odpowiedział, a nie robił wywody o czymś zupełnie innym.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt maja 19, 2006 12:28 |
|
 |
jlp
|
pusţelnik napisał(a): jlp napisał(a): watpie aby mozna naprawde dowiedziec sie prawdy o Opus Dei. Może wystarczy do niego wstąpić? To przecież nie jest loża masońska z 33-ma stopniami wtajemniczenia 
nie, nic dla mnie, dziekuje za propozycje.
opus dei to jedyna organizacja w kk, ktora swiat swiecki nazwal mafia, tak macie racje, swieta mafia!
|
Pt maja 19, 2006 12:31 |
|
|
|