Autor |
Wiadomość |
TameAlien
|
 Podatek na Kościół
Znalazłam niedawno artykuł o osiemdziesięciolatce, która protestuje przeciwko odprowadzaniu przez państwo podatku na kościół - http://www.mmwroclaw.pl/8272/2010/3/1/s ... anged=trueJuż dawno zastanawiał mnie ten temat i chcę spytać co myślicie na ten temat? Czy uważacie, że to w porządku żeby wszyscy obywatele w kraju - w tym ateiści przede wszystkim - nie mieli prawa głosu w tej sprawie? Znam ludzi niewierzących którym to nie odpowiada, są oburzeni, że ich pieniące są w ten sposób "marnowane". Po przemyśleniu tematu wydaje mi się, że mnie osobiście również przeszkadzałoby gdyby państwo finansowało z podatków jakieś organizacje, którym jestem przeciwna. Uważam, że gdyby to się zmieniło, ateiści może zmieniliby swoje nastawienie do kościoła, i potocznie mówiąc, nie mieliby się do czego przyczepić, bo jak na razie często wielu z nich tylko szuka tylko pretekstu żeby oskarżać kościół.
|
Cz mar 04, 2010 20:06 |
|
|
|
 |
igor
|
 Re: Podatek na Kościół
TameAlien napisał(a): Już dawno zastanawiał mnie ten temat i chcę spytać co myślicie na ten temat? Czy uważacie, że to w porządku żeby wszyscy obywatele w kraju - w tym ateiści przede wszystkim - nie mieli prawa głosu w tej sprawie? A czy ja, jako wierzący, mam jakikolwiek wpływ na finansowanie z moich podatków np. takiego SLD? Czy, jako wierzący, mam jakikolwiek wpływ na finansowanie z moich podatków różnych inicjatyw będących w sprzeczności z moim sumieniem? TameAlien napisał(a): Po przemyśleniu tematu wydaje mi się, że mnie osobiście również przeszkadzałoby gdyby państwo finansowało z podatków jakieś organizacje, którym jestem przeciwna. Uważam, że gdyby to się zmieniło, ateiści może zmieniliby swoje nastawienie do kościoła, i potocznie mówiąc, nie mieliby się do czego przyczepić, bo jak na razie często wielu z nich tylko szuka tylko pretekstu żeby oskarżać kościół. Nie zmieniliby. Zawsze by się czepiali - pretekst to ataku na coś, czego się nienawidzi zawsze się znajdzie.
|
Cz mar 04, 2010 23:59 |
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: A czy ja, jako wierzący, mam jakikolwiek wpływ na finansowanie z moich podatków np. takiego SLD? Czy, jako wierzący, mam jakikolwiek wpływ na finansowanie z moich podatków różnych inicjatyw będących w sprzeczności z moim sumieniem? Masz jeden bardzo duży wpływ, możesz na ta partię zwyczajnie nie głosować. Partia dostaje dotację z budżetu tylko , jeśli przekroczy określony próg wyborczy. Po za tym dziwię się , że piszesz o SLD - czasem nie za jej kadencji ratyfikowano konkordat, jakby było mało, podpis pod nim złożył komunista ! Odnośnie instytucji jest opcja z wystąpieniem z inicjatywą obywatelską o jej rozwiązanie. Ponadto sam możesz założyć partię , wygrać wybory i zmienić prawo likwidując daną instytucję. Oczywiście to tylko teoria , trudna do wykonania lecz nie niemożliwa.
|
Pt mar 05, 2010 9:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ashkel86 napisał(a): Masz jeden bardzo duży wpływ, możesz na ta partię zwyczajnie nie głosować. Partia dostaje dotację z budżetu tylko , jeśli przekroczy określony próg wyborczy. Po za tym dziwię się , że piszesz o SLD - czasem nie za jej kadencji ratyfikowano konkordat, jakby było mało, podpis pod nim złożył komunista !
Odnośnie instytucji jest opcja z wystąpieniem z inicjatywą obywatelską o jej rozwiązanie. Ponadto sam możesz założyć partię , wygrać wybory i zmienić prawo likwidując daną instytucję. Oczywiście to tylko teoria , trudna do wykonania lecz nie niemożliwa. Teoretyzowanie Dla przekroczenia 5% progu wyborczego wystarczą głosy komunistów - a finansujemy wszyscy. My zwolenników aborcji, eutanazji, ateiści instytucje kościelne.....a jesli ktos nie chce, może się wypisać i zmienić kraj.
|
Pt mar 05, 2010 10:40 |
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: może się wypisać i zmienić kraj Mówisz to ze świadomością prześladowania katolickich misjonarzy w Azji którzy nie mają nawet miejscowego obywatelstwa? Czy oni się pchają w "nieswoje sprawy"?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt mar 05, 2010 13:26 |
|
|
|
 |
igor
|
ashkel86 napisał(a): Masz jeden bardzo duży wpływ, możesz na ta partię zwyczajnie nie głosować. Ależ nie głosuję!  A i tak moje pieniądze idą na tę partię. ashkel86 napisał(a): Partia dostaje dotację z budżetu tylko , jeśli przekroczy określony próg wyborczy. Innymi słowy jeżeli partia cieszy się poparciem odpowiedniej liczby osób, to jej dotowanie jest OK i nie powinienem mieć nic przeciwko? Hmmm... a jeżeli Kościół cieszy się odpowiednim poparciem to należałoby zlikwidować jakiekolwiek dotacje, żeby nie dokuczać tym co nie popierają. Naprawdę ciekawe i jakże sprawiedliwe. ashkel86 napisał(a): Po za tym dziwię się , że piszesz o SLD - czasem nie za jej kadencji ratyfikowano konkordat, jakby było mało, podpis pod nim złożył komunista ! I o czym to ma niby świadczyć? Czy według Ciebie fakt, że SLD zrobiło coś pożytecznego ma oznaczać automatycznie moje poparcie dla tej partii? Jakiś absurd. Kilka rzeczy zrobili dobrze, inne chcą zrobić bardzo źle - bilans jest ujemny. ashkel86 napisał(a): Odnośnie instytucji jest opcja z wystąpieniem z inicjatywą obywatelską o jej rozwiązanie. Ponadto sam możesz założyć partię , wygrać wybory i zmienić prawo likwidując daną instytucję. Oczywiście to tylko teoria , trudna do wykonania lecz nie niemożliwa. Istotną część cytatu pogrubiłem.
|
Pt mar 05, 2010 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Mówisz to ze świadomością prześladowania katolickich misjonarzy w Azji którzy nie mają nawet miejscowego obywatelstwa? Czy oni się pchają w "nieswoje sprawy"? A czy słyszałeś, aby misjonarzez ubolewali, lamentowali nad swoim losem, podobnie jak ateiści "finansujący" Kościół?
|
Pt mar 05, 2010 14:09 |
|
 |
Elbrus
|
@Alus Słyszałem jak nad ich losem lamentowali inni. Zmieniać kraj można (jak ktoś już "podpowiedział") głosując w wyborach, a nie wyjeżdżając za granicę ("jak się komuś nie podoba, to niech...").
Dotacje KK z budżetu państwa nie wynika z aktualnej woli większości (społeczeństwa), tylko z przepisów, które do tej pory nie zostały zmienione - konkordat, Art.22 pkt 2.:
Przyjmując za punkt wyjścia w sprawach finansowych instytucji i dóbr kościelnych oraz duchowieństwa obowiązujące ustawodastwo polskie i przepisy kościelne Układające się Strony stworzą specjalną komisję, która zajmie się koniecznymi zmianami. Nowa regulacja uwzględni potrzeby Kościoła biorąc pod uwagę jego misję oraz dotychczasową praktykę życia kościelnego w Polsce
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt mar 05, 2010 14:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): @Alus Słyszałem jak nad ich losem lamentowali inni. Zmieniać kraj można (jak ktoś już "podpowiedział") głosując w wyborach, a nie wyjeżdżając za granicę ("jak się komuś nie podoba, to niech...").
Dotacje KK z budżetu państwa nie wynika z aktualnej woli większości (społeczeństwa), tylko z przepisów, które do tej pory nie zostały zmienione - konkordat, Art.22 pkt 2.:
Przyjmując za punkt wyjścia w sprawach finansowych instytucji i dóbr kościelnych oraz duchowieństwa obowiązujące ustawodastwo polskie i przepisy kościelne Układające się Strony stworzą specjalną komisję, która zajmie się koniecznymi zmianami. Nowa regulacja uwzględni potrzeby Kościoła biorąc pod uwagę jego misję oraz dotychczasową praktykę życia kościelnego w Polsce Zapominasz tylko, ze dotacje otrzymują wszystkie Koscioły i związki wyznaniowe zarejestrowane w Polsce, które się o nie ubiegają. Jeśli ateiści są tacy pokrzywdzeni niech sobie powołają związek wyznaniowy....ateizm też wiarą w nie istnienie Boga - i ubiegają o dofinansowanie 
|
Pt mar 05, 2010 15:16 |
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: Teoretyzowanie  Dla przekroczenia 5% progu wyborczego wystarczą głosy komunistów - a finansujemy wszyscy. My zwolenników aborcji, eutanazji, ateiści instytucje kościelne.....a jesli ktos nie chce, może się wypisać i zmienić kraj. Cóż tak działa demokracja. Nawet małe partie głoszące idee niepopularne, radykalne, rewolucyjne muszą być wspierane , chociażby po to , aby te większe nie spoczywały na laurach z braku konkurencji. Ponadto dysproporcja mandatów pomiędzy partiami jest nawet polecana. Wymusza ona , bowiem współpracę i wprowadzanie zmian drogą kompromisu. Cytuj: Innymi słowy jeżeli partia cieszy się poparciem odpowiedniej liczby osób, to jej dotowanie jest OK i nie powinienem mieć nic przeciwko? A jak sobie wyobrażasz funkcjonowanie takiej partii po wygranych wyborach. Każda partia ponosi ogromne koszty podczas wyborów i ta dotacja w pewien sposób je rekompensuje. Działalność większości partii w parlamencie byłaby niemożliwa bez owej dotacji. Innymi słowy biedne , ale popularne partie nie miałby racji bytu. Cytuj: Hmmm... a jeżeli Kościół cieszy się odpowiednim poparciem to należałoby zlikwidować jakiekolwiek dotacje, żeby nie dokuczać tym co nie popierają. Naprawdę ciekawe i jakże sprawiedliwe. Otóż w obraź sobie , że konkordat i nauczanie w religii nie wprowadzono, dlaczego , że Polacy popierali Kościół Katolicki. Zrobiono to z powodu dużej liczby katolików w naszym kraju. Jeżeli sobie uzmysłowisz , w jakim wieku ktoś staje się zazwyczaj katolikiem , czy można było się wypisać z KK kiedyś ? - to masz obraz sytuacji. Cytuj: I o czym to ma niby świadczyć? Czy według Ciebie fakt, że SLD zrobiło coś pożytecznego ma oznaczać automatycznie moje poparcie dla tej partii? Jakiś absurd. Kilka rzeczy zrobili dobrze, inne chcą zrobić bardzo źle - bilans jest ujemny. SLD głosi pomysły przeciwko KK , lecz samo było mu usłużne kiedy owa partia miała władzę. To przykład hipokryzji z ich strony. Powodem takich , a nie innych działań z ich strony było tylko i wyłącznie obawa o utratę głosów, gdyby faktycznie podjęli zapowiadaną walkę z Kościołem. Innymi słowy to partia całkowicie niedorzeczna. Finansowanie Kościoła jest jak dla mnie nie zrozumiałe w następujących aspektach : 1) Nauka religii w szkole -> tym powinien zajmować się Kościół i sam to finansować. A nie obciążać tym szkoły publiczne. 2) Kapelani szpitalni -> szpital jest zmuszony zatrudnić kapelana na etat. W sytuacji gdzie polskie szpitale są zadłużone , jest to kopanie leżącego. 3) Kapelni w wojsku/straży granicznej , dostający żołd jak oficer, którym tak naprawdę nie powinni być -> patrz przykład Głódzia vel flaszka.
|
Pt mar 05, 2010 17:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ashkel86 napisał(a): Cóż tak działa demokracja. 1) Nauka religii w szkole -> tym powinien zajmować się Kościół i sam to finansować. A nie obciążać tym szkoły publiczne. 2) Kapelani szpitalni -> szpital jest zmuszony zatrudnić kapelana na etat. W sytuacji gdzie polskie szpitale są zadłużone , jest to kopanie leżącego. 3) Kapelni w wojsku/straży granicznej , dostający żołd jak oficer, którym tak naprawdę nie powinni być -> patrz przykład Głódzia vel flaszka. Cóż tak działa demokracja Katolicy płacą podatki i mają prawo żądać nauki religii w szkole swoich dzieci, posługi duchownych w szpitalu i wojsku.
|
Pt mar 05, 2010 18:39 |
|
 |
nurhia
|
na kościół tylko kościół?bo to nie sprawiedliwe jeżeli Muzułmanin musiałby płacić stosowny podatek na katolików.chyba, ze by to ktoś mądrze porozdzielał....w co szczerze wątpię.podatki i tak sa zbyt wysokie a to bylby kolejny świetny powod do robienia przekrętów z pieniedzmi.i tak na kościół sie placi, w kopertach, przy ofiarach za msze itp, no chyba ze za malo pieniazkow jeszcze księża maja.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Pt mar 05, 2010 18:51 |
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: Cóż tak działa demokracja  Katolicy płacą podatki i mają prawo żądać nauki religii w szkole swoich dzieci, posługi duchownych w szpitalu i wojsku. Owszem katolicy mogą tego żądać. Jednak chcąc nie chcąc , wierni płacą za te usługi składając ofiary na Kościół np. podczas mszy niedzielnej. Czyli de facto państwo opłacając kapelanów/katechetów, płaci drugi raz Kościołowi za to ,za co zapłacili już jego członkowie. Mało tego konkordat wymusza na każdym szpitalu o ok. ilość łóżek, zatrudnienie kapelana. Wszyscy pacjenci mogą nie chcieć widzieć kapelana na oczy, a i tak musi on tam być. Załóżmy sytuację, gdzie chcę sobie założyć prywatny "Ateistyczny" szpital, leczyłby on jedynie członków stowarzyszenia ateistów. Tutaj również byłbym zmuszony zatrudnić takiego kapelana, dać mu mieszkanie, współpracować z nim itp. Jeśli już koniecznie musi być kapelan w szpitalu to niech opłaca go parafia , która go przysłała. Jednak moje gdybanie nie przebije rzeczywistości. Otóż istnieją parafie utrzymywane przez wojsko, pomimo braku jed. wojskowych w pobliżu. Dochodzi do kuriozalnej sytuacji żołnierzy ubywa , a parafii tzw. garnizonowych nie ! http://fakty.interia.pl/prasa/w_kraju/n ... sa,1374288http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/5379E699 I wyjaśnij mi proszę , po co kapelanowi stopień w rodzaju majora, pułkownika, generała. Czemu to służy , skoro formalnie a) nie może on wydawać rozkazów nikomu b) nikt nie może jemu wydawać rozkazów c) (wniosek z pkt. a i b) pozostaje po za strukturą dowodzenia Wg. mnie to próba wciągnięcia jak najwięcej kasy , jak najmniejszym kosztem.
|
Pt mar 05, 2010 20:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ashkel86 napisał(a): Owszem katolicy mogą tego żądać. Jednak chcąc nie chcąc , wierni płacą za te usługi składając ofiary na Kościół np. podczas mszy niedzielnej. Czyli de facto państwo opłacając kapelanów/katechetów, płaci drugi raz Kościołowi za to ,za co zapłacili już jego członkowie. A to już sprawa wiernych na co wydają SWOJE pieniądze. Na tym polega demokracja, że każdy sam decyduje w tej kwestii a innym wara. Chyba, że ktoś nie rozumie co znaczy demokracja i pisząc o demokracji postuluje wprowadzenie tyranii. Cytuj: Wyjaśnij mi proszę , po co kapelanowi stopień w rodzaju majora, pułkownika, generała. Czemu to służy , skoro formalnie a) nie może on wydawać rozkazów nikomu b) nikt nie może jemu wydawać rozkazów c) (wniosek z pkt. a i b) pozostaje po za strukturą dowodzenia Wg. mnie to próba wciągnięcia jak najwięcej kasy , jak najmniejszym kosztem. Zwróć się z pytaniem do MON.
|
So mar 06, 2010 9:52 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
No to super, katolicyzm sponsorowany przez państwo w myśl słowa Chrystusa "Oddaj cesarzowi co należy do cesarza". Do jakiej grupy należy zatem Krk, władzy czy Kościoła? Ten post nie daje żadnych złudzeń co do intencji ich władz. Sytuacja lubi się powtarzać. Jak za czasów dawnego Izraela ludzie odeszli od Boga, tak samo Kościoły chrześcijańskie 
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
So mar 06, 2010 10:00 |
|
|
|