Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Obłuda i zakłamanie 
Autor Wiadomość
Post Obłuda i zakłamanie
Oglądałem fragment programu "Czarno na białym" Tomasza Sekielskiego w TVN24. Jakkolwiek mam swój pogląd na działania tej stacji, to powiem uczciwie, że wymieniony program jest dosyć rzeczowy i w miarę obiektywnie analizuje podejmowane tematy. W kilkuminutowym fragmencie pojawiło się zjawisko roli Kościoła w pomocy biednym i potrzebującym.

Po raz kolejny ujawniła się obłuda i hipokryzja naszych najwyższych hierarchów.Reporterzy najpierw zawitali z kamerą do Portugalii, kraju o mocno zakorzenionej tradycji katolickiej i religijnej w ogóle. Otóż tamtejsi włodarze Kościoła i Episkopatu wpadli na pomysł pomocy dla najbiedniejszych w tym pogrążonym w recesji południowym kraju. Zebrano już kilkaset tysięcy euro, między innymi przeznaczając na pomoc część składek z ofiar na tacę. Bez wątpienia, jest to działalność zasługująca na chwałę portugalskiego Kościoła.

Pytany o rolę polskiego KK w pomocy potrzebującym, warszawski metropolita, bp Kazimierz Nycz wykręcił się frazesem o "katolickim obowiązku pomocy wynikającym z ewangelii". Kiedy jednak pani reporter zapytała wprost czy on osobiście biednym pomaga, zaczął się nerwowo uśmiechać i uciął rozmowę stwierdzeniem, że "nie będzie się chwalił". Czy gdyby faktycznie pomagał, nie omieszkałby się o tym powiedzieć? Odpowiedz sobie czytelniku sam na to pytanie. Nie lepiej wypadł abp Józef Michalik, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, który również stwierdził, że "działalność dobroczynna powinna pozostać anonimowa". Fakt, o własnej, bizantyjskiej obłudzie lepiej zamilczeć. Biorąc pod uwagę wykręty obydwu wysokich dostojników polskiego KK, można domniemywać, że ich portugalscy koledzy grzeszą pychą! Przecież chwalą się w mediach, że pomagają najuboższym. Czyż to nie absurd? Niestety, nasz KK w oparach ansurdu brodzi od lat. Co może pomyśleć o "swoim" Kościele wierny, kiedy słyszy i widzi w telewizji wykręty i kłamstwa najwyższych tegoż Kościoła dostojników? Szkoda, ale wygląda, że polski kardynał czy biskup niewiele odbiega od polityka. Wszyscy oni mają gęby pełne frazesów

Jednak najbardziej rozbawił mnie arcybiskup Józef Kowalczyk, prymas Polski, który "dowodził" jaki to Kościół jest biedny. Na "dowód" tej biedy wskazał kościelne relikwie, kielichy, świece i tak dalej, stwierdzając, że są to "wiekowe własności Kościoła i całej wspólnoty chrześcijańskiej". Szkoda, że pani reporter nie zapytała czy miliardowe latyfundia i majątki, które Kościół grabił przez całe wieki to też "dobra całej wspólnoty". Szkoda, że nie zapytała pani z mikrofonem o Kościelną Komisję Majątkową. Mogła zadać wiele ciekawych pytań, niestety nie zrobiła tego.

Obłuda i zakłamanie większości kleru sięga szczytu. A ten krótki reportaż TVN-u jest dowodem tego zjawiska. Niestety, uczciwych księży i duchownych jest niewielu. Z reguły nie mają oni zbyt wiele do powiedzenia, bo dzisiejszy Episkopat to taki sejm polityków w sutannach, a jego włodarze z reguły zajmują się tym od czego powinni trzymać się z daleka. Gwoli sprawiedliwości zaznaczyć trzeba, że jedną z nielicznych organizacji związanych z KK, która faktycznie robi coś dla biednych jest "Caritas".

So sty 07, 2012 16:07

Post Re: Obłuda i zakłamanie
mykitos napisał(a):
Obłuda i zakłamanie większości kleru sięga szczytu. A ten krótki reportaż TVN-u jest dowodem tego zjawiska.
Niestety, uczciwych księży i duchownych jest niewielu. Z reguły nie mają oni zbyt wiele do powiedzenia,
bo dzisiejszy Episkopat to taki sejm polityków w sutannach,
a jego włodarze z reguły zajmują się tym od czego powinni trzymać się z daleka.
Episkopat polski składa się z ok. kilkudziesięciu (maks. trochę ponad stu) biskupów,
a szeregowych kapłanów jest bisko 30 tysięcy. Ci drudzy również należą do tzw. kleru.
O którą większość/mniejszość chodziło?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano So sty 07, 2012 16:28 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

So sty 07, 2012 16:24
Chodziło rzecz jasna o biskupów. To że księzy prezbiterów jest wiecej niz biskupów wcale nie oznacza że mają coś do powiedzenia

So sty 07, 2012 16:25

mykitos napisał(a):
...robi coś dla biednych jest "Caritas".

Robi, robi dla biednych ale też robi przekręty.
Był reportaż w TV jak pewna pani przekazała bezpłarnie swoja posiadłość.
Szef Caritas właśnie ja opylił za grosze księgowej.

So sty 07, 2012 18:07
anmara napisał(a):
Robi, robi dla biednych ale też robi przekręty.

Tego nie wiem. Ale caritas to jedna z nielicznych rzeczy za którą chwale KRK (pomimo że jestem jego krytykiem)
[/quote]

N sty 08, 2012 0:11
Caritas publikuje jakieś rozliczenia, cokolwiek?

N sty 08, 2012 13:32
Jeszcze pochwaliłbym polskich biskupów jeżeli wzieliby przykład ze swoich portugalskich kolegów

N sty 08, 2012 18:00
Margaret_ka napisał(a):

Chyba nie - nigdzie nie napotkałam.

N sty 08, 2012 18:19

Był taki jeden kapłan, nazywał się Karol Wojtyła. Nigdy nie był bogaty materialnie, jednak wszystko co miał dawał innym. Najpierw jako zwykły kapłan, dawał miłość i ci którzy Go pamiętają opowiadają jak wiele dostali od niego.
Kiedy Bóg powołał Go na biskupa, a następnie na kardynała, dostawał wiele nawet bardzo drogich prezentów. Wszystko kazał spieniężać i dawać potrzebującym.
Kiedy wybrano Go na papieża, posłano ogromnego TIR-a po jego rzeczy.
- TIR wiózł stare narty i stare buty narciarskie.
Nigdy nie chwalił się tym co dawał. Do dziś można zobaczyć jego pokój kardynalski w którym jest jedynie biurko, biblioteczka, klęcznik i łóżko.
Kardynał Nycz, to szkoła Wojtyły, nie dziwię się więc, że się nie chwali.
Z drugiej strony każdy sądzi według siebie. Na podstawie tego co mamy w sobie, sądzimy innych. Straszne musi być twoje wnętrze, skoro bez jakichkolwiek przyczyn tak straszliwie osądzasz innych.
- Zal mi cię.
- Wiesz kto oskarża?
Ap 12:10 bt "I usłyszałem donośny głos mówiący w niebie: «Teraz nastało zbawienie, potęga i królowanie Boga naszego i władza Jego Pomazańca, bo oskarżyciel braci naszych został strącony, ten, co dniem i nocą oskarża ich przed Bogiem naszym."
Bóg nie oskarża, Bóg zbawia. Jezus oddał swoje życie za grzeszników. Jeżeli zależy ci na twoim bracie, który źle postępuje, pomóż mu. Wtedy będziesz służył Bogu.
- Wiesz komu służysz oskarżając?

Pn sty 16, 2012 13:04
Jerzyk napisał(a):
Był taki jeden kapłan, nazywał się Karol Wojtyła. Nigdy nie był bogaty materialnie, jednak wszystko co miał dawał innym. Najpierw jako zwykły kapłan, dawał miłość i ci którzy Go pamiętają opowiadają jak wiele dostali od niego.
Kiedy Bóg powołał Go na biskupa, a następnie na kardynała, dostawał wiele nawet bardzo drogich prezentów. Wszystko kazał spieniężać i dawać potrzebującym.
Kiedy wybrano Go na papieża, posłano ogromnego TIR-a po jego rzeczy.
- TIR wiózł stare narty i stare buty narciarskie.
Nigdy nie chwalił się tym co dawał. Do dziś można zobaczyć jego pokój kardynalski w którym jest jedynie biurko, biblioteczka, klęcznik i łóżko.
Kardynał Nycz, to szkoła Wojtyły, nie dziwię się więc, że się nie chwali.
Z drugiej strony każdy sądzi według siebie. Na podstawie tego co mamy w sobie, sądzimy innych. Straszne musi być twoje wnętrze, skoro bez jakichkolwiek przyczyn tak straszliwie osądzasz innych.
- Zal mi cię.
- Wiesz kto oskarża?
Ap 12:10 bt "I usłyszałem donośny głos mówiący w niebie: «Teraz nastało zbawienie, potęga i królowanie Boga naszego i władza Jego Pomazańca, bo oskarżyciel braci naszych został strącony, ten, co dniem i nocą oskarża ich przed Bogiem naszym."
Bóg nie oskarża, Bóg zbawia. Jezus oddał swoje życie za grzeszników. Jeżeli zależy ci na twoim bracie, który źle postępuje, pomóż mu. Wtedy będziesz służył Bogu.
- Wiesz komu służysz oskarżając?

Jeśli pytanie o jawność finasów jest oskarżaniem, to może dla czystości intencji zlikwidujmy wszelkie instytucje kontrolne - zapewne służą one wiadomym siłom.

Pn sty 16, 2012 13:13

Jerzyk napisał(a):
Bóg nie oskarża, Bóg zbawia.
Ale mam przeciw tobie to, że odstąpiłeś od twej pierwotnej miłości.
Pamiętaj więc, skąd spadłeś, i nawróć się, i pierwsze czyny podejmij!
Jeśli zaś nie - przyjdę do ciebie i ruszę świecznik twój z jego miejsca, jeśli się nie nawrócisz.

(Objawienie 2:4-5)

Słuchajcie, proszę, tego, co Pan powiedział:
Stań, prawuj się wobec gór, niech słuchają pagórki twego głosu!
Słuchajcie, góry sporu Pańskiego, nakłońcie uszu, posady ziemi!
Oto Pan ma spór ze swym ludem i oskarżać będzie Izraela.

(Micheasza 6:1-2)

Mówiłem: Bój się Mnie jednak, przyjmij pouczenie!
A tak nie zniknie sprzed jej oczu wszystko to, za co ją ukarałem.
Ale oni się pospieszyli znieprawić wszystkie swoje czyny.
Przeto oczekujcie na Mnie - wyrocznia Pana - w dniu, gdy powstanę jako oskarżyciel,
bo postanowiłem zgromadzić narody, zebrać królestwa,
aby wylać na nie moje oburzenie, cały mój gniew zapalczywy,
bo ogień mej żarliwości pochłonie całą ziemię.

(Sofoniasza 3:7-8)

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn sty 16, 2012 13:49

Widocznie nigdy nie słyszałeś o Jezusie Chrystusie i o tym co uczynił.
Mt 8:17 bt "Tak oto spełniło się słowo proroka Izajasza: On wziął na siebie nasze słabości i nosił nasze choroby."
Przeczytaj sobie o "Słudze Pańskim " u Izajasza, wszystkie pieśni.

Pn sty 16, 2012 14:23

Jerzyk napisał(a):
Widocznie nigdy nie słyszałeś o Jezusie Chrystusie i o tym co uczynił.
Słyszałem, ale nie wiem czy vice versa.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn sty 16, 2012 14:26

Może i słyszałeś, może nawet znasz, ale nie wierzysz Jezusowi, a to wielka różnica.
http://www.youtube.com/watch?v=q6eJBpmw ... _embedded#!
- Wiesz co możesz sam zrobić?

Pn sty 16, 2012 14:45

Alus napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):

Chyba nie - nigdzie nie napotkałam.

Np. tutaj
http://www.caritas.diecezja.tarnow.pl/p ... e_2010.pdf

Wt sty 17, 2012 10:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona