Dlaczego Polacy nie wybrali wartości chrześcijańskich?
Autor |
Wiadomość |
akacja
|
 Dlaczego Polacy nie wybrali wartości chrześcijańskich?
Zastanowić sie chciałam nad kondycją polskiego katolicyzmu, polskiego Kościoła skoro w wyborach prezydenckich kandydatowi chrześcijańskiemu nie udało sie zdobyć dużego poparcia. Wynik wyborów prezydenckich pokazuje że Polacy nie wybrali katolickiej nauki społeczej Kościoła. Srodowisko chrześcijańskie rozproszyło się rozdzielając głosy między Komorowskiego a Kaczyńskiego. A jedynie Marek Jurek miał w programie Polskę chrześcijańską a on uzyskał bardzo małe poparcie, praktycznie nie liczy się. Dlaczego środowisko chrześcijańskie nie zjednoczyło się głosując na Marka Jurka? Przecież środowisko chrzescijańskie to grupy religijne, chrześcijańskie rodziny są bardzo liczne. Dlaczego Markowi Jurkowi nie udało się przekonać katolickiej opinii społecznej to stworzenia nowej prawicy chrzescijańsko-konserwatywnej? Czyżbyśmy byli społeczeństwem które głosuje za tym by związki partnerskie miały prawa na równi z małżeństwem (postulat Napieralskiego który uzyskał dość wysokie poparcie), a nie głosowali za odpowiednią polityką prorodzinną która zniesie bariery uniemożliwiające posiadanie większej liczby dzieci (to było w programie Marka Jurka)? A co z przesłaniem Jana Pawła II, co z realizacją katolickiej nauki społecznej? Czy to co było obiektywną wartością już praktycznie się nie liczy we współczesnym świecie?
|
Cz cze 24, 2010 22:30 |
|
|
|
 |
nurhia
|
 Re: Dlaczego Polacy nie wybrali wartości chrześcijańskich?
to, że ktoś ma w programie " Polskę chrześcijańską" to nie znaczy, ze zaraz cały naród, dlatego ze jest chrześcijański na hurra ma na kogoś takiego glosować...mamy przecież demokrację. od realizowania "katolickiej nauki społecznej" jest kościół, a nie rząd.no chyba, że byłaby to "katolicka POLITYKA społeczna"... poza tym widać, że nie tego chce społeczeństwo.może ludzie nie chcą mnożyć się na potęgę (co ładnie jest nazwane polityką prorodzinną). zresztą zapominasz, że legalizacja związków partnerskich musi zostać przegłosowana w sejmie, zaistnieć cały proces ustawodawczy itp...a wątpię, by tak się stało. tak nam się nie podobają kraje islamskie, gdzie religia jest już ustrojem państwowym, wyznacza każdą dziedzinę życia i odbiera życie wielu kobietom...dążenie do wiązania polityki z religią moim zdaniem jest chore. Nie wyobrażam sobie aby władza państwowa podejmowała ustawy pod dyktando doktryny chrześcijańskiej i pod jedną modłę budowała kraj poza tym, to ze ktoś głosował na Napieralskiego nie znaczy zaraz, że jest za związkami partnerskimi.skąd takie wnioski wyciągasz? w programach wyborczych kandydat pisze rożne rzeczy i mądry człowiek nie z każdym musi sie zgadzać. Poza tym, można zagłosować np. na Kaczyńskiego mimo, ze np, nie chce refundować in-vitro, a ja jako obywatel np. chcę i to nie znaczy, ze na złość zagłosuje na Komorowskiego, bo nie podoba mi się jeden postulat.Rownie dobrze można by było siedzieć w domu i nie iść na wybory.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Cz cze 24, 2010 22:55 |
|
 |
zagubiona_21
|
Bo polityk ma być dobrym politykiem, to znaczy być kompetentny i świadomy, a nie być katolikiem. Kwestie in vitro czy aborcji chyba każdy umie rozeznać we własnym sumieniu i nie musi posiadać do tego wytycznych państwa. Program Marka Jurka jest niemożliwy do zrealizowania. Polska znajduje się w takim stadium rozwoju a nie innym i trzeba się z tym pogodzić, a nie oczekiwać niemożliwego i postulować za państwem opiekuńczym.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Cz cze 24, 2010 23:23 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
zagubiona_21 napisał(a): Bo polityk ma być dobrym politykiem, to znaczy być kompetentny i świadomy, a nie być katolikiem. Dlaczego polityk nie może być dobrym katolikiem? Może katolicy powinni zadbać o ty, by jednak mógł? zagubiona_21 napisał(a): Kwestie in vitro czy aborcji chyba każdy umie rozeznać we własnym sumieniu i nie musi posiadać do tego wytycznych państwa. Tylko że aborcja traktowana jako zabójstwo nie może być przez katolika odbierana jako tylko sprawa prywatna (ja swojego dziecka nie zabiję, ty zabijesz, i nie ingerujemy w życie jeden drugiemu).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz cze 24, 2010 23:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akacja - musisz to pytanie zadac do ogromnej rzeszy polskich duchownych, którzy ostentacyjnie robili kampanię J. Kaczyńskiemu.
|
Pt cze 25, 2010 8:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Media, media, media!
|
Pt cze 25, 2010 12:00 |
|
 |
Sel
|
Ja mysle ze wiele osob nawet sposrod prawdziwych, ze tak powiem, katolikow, nie akceptuje tego co prezentuje Jurek : narzucania swoich zasad opartych na religii calemu spoleczenstwu. Wiele osob wierzacych uwaza np ze wiara i wszystkie wybory z nia zwiazane to prywatna sprawa czlowieka, nie maja potrzeby "nawracania " otoczenia bo tylko nasze poglady sa sluszne. I dobrze. Podobno "Polska jest katolicka" , tylko dziwne ze taki prawy, katolicki Jurek nie zdobywa w naszym katolickim kraju nawet 5% poparcia. Nasuwa sie wniosek ze Polska widocznie nie jest taka katolicka , a bezwzgledne przestrzeganie chrzescijanskich wartosci dotyczy raczej marginalnej czesci spoleczenstwa..
|
Pt cze 25, 2010 12:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sel napisał(a): Ja mysle ze wiele osob nawet sposrod prawdziwych, ze tak powiem, katolikow, nie akceptuje tego co prezentuje Jurek : narzucania swoich zasad opartych na religii calemu spoleczenstwu. Wiele osob wierzacych uwaza np ze wiara i wszystkie wybory z nia zwiazane to prywatna sprawa czlowieka, nie maja potrzeby "nawracania " otoczenia bo tylko nasze poglady sa sluszne. I dobrze. Podobno "Polska jest katolicka" , tylko dziwne ze taki prawy, katolicki Jurek nie zdobywa w naszym katolickim kraju nawet 5% poparcia. Nasuwa sie wniosek ze Polska widocznie nie jest taka katolicka , a bezwzgledne przestrzeganie chrzescijanskich wartosci dotyczy raczej marginalnej czesci spoleczenstwa.. Albo więcej uwierzyło w straszenie, że jest to decydujący moment dla istnienia wolnej, katolickiej RP i tylko jedyny J. Kaczyński może nas uratować.....strachy rozprzestrzeniane przez ponoć katolickie media.
|
Pt cze 25, 2010 12:31 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Polacy w ogromnej większości, prawie 80 %, oddali głos na dwóch katolików, panów Kaczyńskiego i Komorowskiego, co odpowiada polskiej religijnej większości. Niezależnie od tego, wybory dotyczyły funkcji Prezydenta Polski a nie biskupa czy Prymasa, dlatego przy wyborze, wyborcy kierowali się przesłankami politycznymi, a nie religijnymi.
Zupełnie nie rozumiem sensu tego tematu.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt cze 25, 2010 14:38 |
|
 |
zagubiona_21
|
Elbrus napisał(a): Dlaczego polityk nie może być dobrym katolikiem? Może katolicy powinni zadbać o ty, by jednak mógł? Polityk może być dobrym katolikiem, protestantem czy buddystą, ale dla mnie w kwestii jego zawodu czyli polityka nie ma to większego znaczenia ( wyłączając przypadki skrajne np. satanizm  ). Elbrus napisał(a): Tylko że aborcja traktowana jako zabójstwo nie może być przez katolika odbierana jako tylko sprawa prywatna (ja swojego dziecka nie zabiję, ty zabijesz, i nie ingerujemy w życie jeden drugiemu) Owszem, tylko jak widzę sejm zajmujący się pół roku aborcją, drugie pół eutanazją, potem in vitro a potem finansowanie pigułek to mnie złość bierze. Niech się zajmują sprawami gospodarczymi, międzynarodowymi i dążeniem do jakiejś normalności. W tak postawionej kwestii nie ma znaczenia wyznanie polityka.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Pt cze 25, 2010 16:04 |
|
 |
evoleth
|
zagubiona_21 napisał(a): Owszem, tylko jak widzę sejm zajmujący się pół roku aborcją, drugie pół eutanazją, potem in vitro a potem finansowanie pigułek to mnie złość bierze. Niech się zajmują sprawami gospodarczymi, międzynarodowymi i dążeniem do jakiejś normalności. W tak postawionej kwestii nie ma znaczenia wyznanie polityka. Dokładnie. Nie wiem skąd wziął się ten nacisk, żeby polityków wybierać pod kątem wyznania i propagowanych wartości moralnych. To jest ważne, ale nie może być na pierwszym miejscu, gdy wybieramy najwyższego urzędnika w państwie. Mamy kryzys, kiepską sytuację ekonomiczną, powodzie, nieudolnych urzędników i nieżyciowe przepisy prawne, a na dodatek nieustanne konflikty na najwyższych politycznych szczeblach. Ludzie chcieliby realnych zmian na lepsze i pod tym kątem dokonują wyboru. Poza tym wartości, według których żyje społeczeństwo zależą od samych ludzi, a nie od tego jakiego mamy prezydenta albo jaka ustawa aktualnie obowiązuje.
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
Pt cze 25, 2010 17:21 |
|
 |
Elbrus
|
evoleth napisał(a): Nie wiem skąd wziął się ten nacisk, żeby polityków wybierać pod kątem wyznania i propagowanych wartości moralnych. To jest ważne, ale nie może być na pierwszym miejscu, gdy wybieramy najwyższego urzędnika w państwie. Mamy kryzys, kiepską sytuację ekonomiczną, powodzie, nieudolnych urzędników http://www.youtube.com/watch?v=Ef2n3YeECw0//proszę zwrócić szczególną uwagę na końcówkę
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt cze 25, 2010 17:30 |
|
 |
evoleth
|
Bardzo populistyczne, bardzo... cejrowskie  O tym ilu ludzi będzie "wyskrobanych" nie decyduje rządząca partia, a już tym bardziej prezydent. Podziemie aborcyjne kwitnie, więc wszytko zależy od ludzkiej mentalności, wartości, przekonań. Natomiast autostrady i podatki owszem, w dużej mierze zależą od decyzji polityków.
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
Pt cze 25, 2010 17:58 |
|
 |
akacja
|
nurhia napisał(a): poza tym widać, że nie tego chce społeczeństwo.może ludzie nie chcą mnożyć się na potęgę (co ładnie jest nazwane polityką prorodzinną). zresztą zapominasz, że legalizacja związków partnerskich musi zostać przegłosowana w sejmie, zaistnieć cały proces ustawodawczy itp...a wątpię, by tak się stało.
Napieralski wraz z SLD to nie tylko legalizacja związków partnerskich to szereg postulatów sprzecznych z nauką Kościoła: legalizacja aborcji na życzenie, finansowanie in vitro, usunięcie krzyży z miejsc publicznych, nie wtrącanie się Kościoła do spraw publicznych, wyprowadzenie religii ze szkół itp. Pytając o stan polskiego katolicyzmu widząc duże poparcie Napieralskiego dochodzę do wniosku, że w Polsce jest wiele antyklerykałów, którzy chcą zepchnąć chrześcijan do katakumb. Dlatego przykro mi z powodu dużego poparcia dla Napieralskiego co oznacza poparcie dla tez sprzecznych z wiarą i nauką Kościoła. Natomiast ani PO ani PIS nie ma w programie realizacji katolickiej nauki społecznej. Ma ją w programie Prawica Rzeczypospolitej Marka Jurka. Ale ona znajduje się poniżej progu wyborczego. To wskazuje na niską kondycję polskiego katolicyzmu, że katolików polskich nie zainteresowała wizja nowej prawicy konserwatywno-chrześcijańskiej. Co do polityki prorodzinnej to nie chodzi w niej o mnożenie się na potęgę ale o moją przyszłość kobiety jako matki. Chodzi w niej o dowartościowanie pracy kobiety w domu, aby na ten czas naliczane były składki emerytalne, bo praca kobiety w domu jest równie ważna jak każda inna praca zawodowa, by kobieta nie bała się że po urlopie wychowawczym zostanie zwolniona/nie zostanie przyjęta do pracy, by pogodzić macierzyństwo z pracą zawodową. Wydawało mi się, że Bronisław Komorowski, kandydat o poglądach konserwatywnych ceniący (podobno) życie rodzinne będzie w stanie te postulaty realizować może nawet i lepiej niż Marek Jurek. Ale gdy podpisuje ustawę o przemocy w rodzinie, jest za finansowaniem in vitro, mam wątpliwości czy głosować na niego w II turze. Co to za katolik, który popiera in vitro...
|
Pt cze 25, 2010 19:33 |
|
 |
atryda
|
Zasadniczo pytanie jest niedobre bo Polacy w głównej swej mierze wybrali kandydatów z kręgu katolickiego. Przecież Kaczyński jak i Komorowski przyznają się do bycia chrześcijanami, z całego grona to Napieralski jak i Olechowski mają w tym względzie inne przekonania. A może kolega mi odpowie czemu Izraelici zabili swego Mesjasza?
|
Pt cze 25, 2010 19:40 |
|
|
|