|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Odmowa przeprowadzenia mszy
Autor |
Wiadomość |
dimzard
|
 Odmowa przeprowadzenia mszy
Witam serdecznie
Jako że skończyłem teologie zastanawiałem się nad kwestią o której opowiedziała mi wczoraj jedna z kobiet w mojej pracy. Chodzi mianowicie o to iż ktoś z jej rodziny został skremowany chcieli poprosić księdza o normalną mszę / obrządki itd jak to ma miejsce zazwyczaj przed pogrzebem, niestety ksiądz odmówił przeprowadzenia mszy gdyż "on kremacji nie uznaje" powiedział że mszę przeprowadzi ale bez ciała a za dojazd / przyjazd z parafii do cmentarza zażyczył sobie 200zł . Tutaj me pytanie: Czy ksiądz miał prawo odmówić mszy przedpogrzebowej jeśli ciało zostało skremowane? Czy mógł zażyczyć sobie 200zł bez wspominania co łaska?
Pozdrawiam
Robert
|
Pt sty 28, 2011 10:46 |
|
|
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
 Re: Odmowa przeprowadzenia mszy
Witam . Pytanie dziwne jak na kogoś kto powinien znac odpowiedź, jestes teologiem . Kremacja nie jest zabroniona dla katolików. Aczkolwiek powinna odbyć się po obrzędach pogrzebowych , a nie przed . Ksiądz nie ma prawa odmówić Mszy z uwagi na samą kremacje . Ksiądz podlega biskupowi i jego widzi misie nie ma tu nic do gadania . Chyba , że kremacja była wyrazem niewiary w zmartwychwstanie . Co do 200 PLN , to nie wiem . Daleko z parafii na cmentarz ? A za Msze pogrzebową owi znajmi coś dali czy te 200 zł jest już opłata za Msze pogrzebową ?
OSOBY, KTÓRYM NALEŻY UDZIELIĆ LUB ODMÓWIĆ POGRZEBU KOŚCIELNEGO
Kan. 1183 -
§ 1. Co do pogrzebu, katechumeni są zrównani z wiernymi.
§ 2. Ordynariusz miejsca może zezwolić na pogrzeb kościelny dzieci, których rodzice mieli zamiar je ochrzcić, a jednak zmarły przed chrztem.
§ 3. Ochrzczonym przynależnym do jakiegoś Kościoła lub wspólnoty kościelnej niekatolickiej, można pozwolić na pogrzeb kościelny według roztropnego uznania ordynariusza miejsca, jeśli nie ma ich własnego szafarza; chyba że się ustali, iż mieli przeciwną wolę.
Kan. 1184 -
§ 1. Jeśli przed śmiercią nie dali żadnych oznak pokuty, pogrzebu kościelnego powinni być pozbawieni:
1° notoryczni apostaci, heretycy i schizmatycy;
2° osoby, które wybrały spalenie swojego ciała z motywów przeciwnych wierze chrześcijańskiej;
3° inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych.
§ 2. Gdy powstaje jakaś wątpliwość, należy się zwrócić do miejscowego ordynariusza, do którego decyzji należy się dostosować.
Kan. 1185 - Pozbawienie pogrzebu zawiera w sobie także odmowę odprawienia jakiejkolwiek Mszy świętej pogrzebowej.
_________________ 1 KOR 13
|
Pt sty 28, 2011 11:02 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jesteś teologiem, i mówisz o przeprowadzeniu Mszy? Mszę to się odprawia, celebruje.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt sty 28, 2011 11:04 |
|
|
|
 |
dimzard
|
Nie powiedziałem przecież że nie znam odpowiedzi. Mam też swoje źródła i swoją wiedzę ale chciałem się w przekonaniach upewnić. Poza tym jesteśmy tylko ludźmi mamy prawo do popełniania błędów i nie posiadania wiedzy absolutnej.
Dziękuje za udzieloną odpowiedź.
|
Pt sty 28, 2011 11:07 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
musisz popracować nad pewnościa siebie w Bogu
_________________ 1 KOR 13
|