Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Dramatyczny wzrost liczby apostatów 
Autor Wiadomość

Post Dramatyczny wzrost liczby apostatów
Około 180 tysięcy katolików wystąpiło w minionym roku z Kościoła; to aż o 50 tysięcy więcej niż rok wcześniej!

Według mediów dla wielu katolików motywem decyzji o wystąpieniu z Kościoła była seria ujawnionych w zeszłym roku skandali związanych z molestowaniem seksualnym w szkołach i innych instytucjach podległych Kościołowi katolickiemu, a także reakcja hierarchów na te skandale.

W niektórych diecezjach liczba wystąpień z Kościoła katolickiego wzrosła o 70 procent w porównaniu z rokiem 2009. W największej diecezji katolickiej, wzrost ten wyniósł 41 proc.; 15 163 osoby złożyły tam w zeszłym roku oświadczenia o wystąpieniu z Kościoła, podczas gdy w 2009 - 10 727 osób.

Powyższe dotyczy Niemiec, nie Polski. U nas chyba nie ma statystyk nt apostatów? Zna ktoś takie?

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... ownie.html

Śr kwi 06, 2011 20:09

Post Re: Dramatyczny wzrost liczby apostatów
I co w związku z tym?

Śr kwi 06, 2011 20:35
Zobacz profil WWW

No w związku z tym można mieć różne refleksje, poza tym zadałem konkretne pytanie. Mało?

Śr kwi 06, 2011 20:38

Mało. Nie podałeś tezy z którą można dyskutować. Nie spotkałem się z takimi statystykami w Polsce, choć nie twierdzę, że ktoś nie zadał sobie tyle trudu i nie sporządził takich.

Śr kwi 06, 2011 20:43
Zobacz profil WWW

Podałem FAKT, który można skomentować i odnieść np. do sytuacji w naszym kraju. No ale jak nie chcesz, to przecież nikt Cię nie zmusza nawet do czytania. Zauważ, że pytaniami w stylu "no i co" niewiele wnosisz.

Śr kwi 06, 2011 20:46

Zoll napisał(a):
I co w związku z tym?

No to, że ja tu Wam ględzę bo przecież jestem chrześcijaninem, bo mnie jakiś duch święty nawiedził, jak mnie kiedyś jakiś Pan w kiecce kropił wodą (ponoć) święconą. A chętnie bym wypisał się z tej religii pod jednym warunkiem. Trwa to 1 minutę i żadnych więcej o mnie danych dla wywiadu watykańskiego. Bo wyjść z tej firmy to nie taka prosta sprawa a do tego trzeba dać ksero dowodu :x .

[...]No i nie DRAMATYCZNY a WRESZCIE. Apostata to nie Ateista a ktoś na nowo narodzony.

A.
* nie chciałem usuwać całego postu, kastor

Śr kwi 06, 2011 20:50

właśnie prowokuję Cię do wyciągnięcia Twojego wniosku z tej sytuacji, więc mój pierwszy post na coś się przyda.
Podałeś link do artykułu w którym zawarto fakty i ich interpretację ze strony gazety. Chyba mi nie powiesz, że każdego apostatę pytano o powód swojego czynu.

@ Arkadiusz O.: Twoje porównanie apostazji do dłubania w nosie jest niezwykle interesujące.

Dobranoc

Śr kwi 06, 2011 20:56
Zobacz profil WWW

Zoll napisał(a):
Chyba mi nie powiesz, że każdego apostatę pytano o powód swojego czynu.
"Wzrost liczby wystąpień z Kościoła w 2010 r. oznacza także utratę zaufania do Kościoła,
szczególnie wskutek ujawnienia przypadków molestowania" - przyznał w wywiadzie dla gazety
wikariusz generalny w diecezji kolońskiej Dominik Schwaderlapp.
"To dla nas bolesne, gdyż dla wielu ludzi wystąpienie z Kościoła
było osobistą formą protestu i oburzenia z powodu skandalu" - dodał.

Skąd wikariusz generalny o tym wie?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr kwi 06, 2011 21:16

Cytuj:
"Wzrost liczby wystąpień z Kościoła w 2010 r. oznacza także utratę zaufania do Kościoła, szczególnie wskutek ujawnienia przypadków molestowania" - przyznał w wywiadzie dla gazety

Nawet jeśli można odnaleźć jakąś relację między tymi aferami a wystapieniami, nie tłumaczy to wszystkich przypadków.
Wikariusz w swoim oświadczeniu wyraża nie tyle wiedzę co opinię.

Czy na pewno to dobra forma protestu? Zerwanie komunii z całym Kościołem (z wszystkimi wiernymi trwającymi w łasce uświęcającej), tak jakby to cały Kościół był odpowiedzialny za takie wydarzenia. Odpowiedzialnosć zbiorowa istniała w starożytności lub w średniowieczu. Co jest trudniejsze - wystąpienie z Kościoła czy próba jego odmiany?

Śr kwi 06, 2011 22:53
Zobacz profil WWW

Zoll napisał(a):
Nawet jeśli można odnaleźć jakąś relację między tymi aferami a wystapieniami, nie tłumaczy to wszystkich przypadków.
Głupotą byłoby twierdzić, że wszystkie te apostazje są wynikiem tylko sprzeciwu wobec afer.
Apostazje były przed, były w trakcie i będą jeszcze długo po tym,
ale pewną zwiększoną tendencję zbieżną z tymi wydarzeniami w czasie da się zauważyć.
Zoll napisał(a):
Wikariusz w swoim oświadczeniu wyraża nie tyle wiedzę co opinię.
Jeśli ta opinia nie jest poparta żadną wiedzą, to wypowiedź należy ocenić jako dość nieodpowiedzialną.
Zoll napisał(a):
Czy na pewno to dobra forma protestu?
Desperacja ludzka czasem wymaga radykalnych środków wyrazu.
Zoll napisał(a):
Zerwanie komunii z całym Kościołem (z wszystkimi wiernymi trwającymi w łasce uświęcającej)
To trochę także pokazuje rzeczywistą łączność tych wiernych (już apostatów) z Kościołem.
Zoll napisał(a):
tak jakby to cały Kościół był odpowiedzialny za takie wydarzenia.
"(...) a także reakcja hierarchów na te skandale."
viewtopic.php?f=36&t=24487&p=591882#p591882
( molestowanie, pedofilia - czy Kościół reaguje jak powinien)
Cytuj:
(...) wybuch afer związanych z nadużyciami kapłanów w Stanach Zjednoczonych czy Irlandii
jest dowodem na to, że "antychryst toczy wojnę przeciwko Stolicy Apostolskiej".
I jak tu zachować spokój?
Zoll napisał(a):
Odpowiedzialnosć zbiorowa istniała w starożytności lub w średniowieczu.
Co jest trudniejsze - wystąpienie z Kościoła czy próba jego odmiany?
A jaki wpływ na działanie najwyższych elit władzy Kościoła mają szeregowi wierni?
Nie łudźmy się - jest on żaden, bo inaczej antykoncepcja już dawno byłaby przez Kościół zaaprobowana.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr kwi 06, 2011 23:27

Cytuj:
To trochę także pokazuje rzeczywistą łączność tych wiernych (już apostatów) z Kościołem.

Może i dobrze, wybrali między byciem letnimi a zimnymi.

Cytuj:
A jaki wpływ na działanie najwyższych elit władzy Kościoła mają szeregowi wierni?
Nie łudźmy się - jest on żaden, bo inaczej antykoncepcja już dawno byłaby przez Kościół zaaprobowana.
Cytuj:
Desperacja ludzka czasem wymaga radykalnych środków wyrazu.

Dlaczego wymaga, skoro takie osoby nie mają wpływy na działanie najwyższych elit władzy Kościoła? Tak jakby nie mogły zaprotestować inaczej jak zrywając z Kościołem - a osoby które razi taki proceder, ale pozostają w Kościele, ale głośno mówią o sprawie, zachowują się nieadekwatnie do wydarzeń i może też powinni wystąpić? To trochę tak, jak słysząc o nie wywiązywaniu się RP z wyroków ETPCz, czytając o zbrodniach dokonanych na Żydach, Cyganach lub Ukraińcach przez niektórych Polaków zrzec się obywatelstwa polskiego.
Apostaci po prostu wcześniej trzymali się na uboczu, a teraz 'zalegalizowali ten stan', wielu z nich mogło się kierować także osobistymi przesłankami, a przypadki pedofilii u księży potraktowali jako usprawiedliwienie swego czynu. Oczywiście, mogły być takze przypadki, w których było to jedynym powodem, choć uważam, że były rzadkie.

Cz kwi 07, 2011 0:57
Zobacz profil WWW
Jajko napisał(a):
No w związku z tym można mieć różne refleksje, poza tym zadałem konkretne pytanie. Mało?

Bogu niech będą dzięki!
Oczywiscie w Polsce kosciol rzymski broni sie nogami i recami, stosuje techniki persfazji, nacisku oraz perfuzji od 3 roku życia, więc tym bardziej Apostatom nalezy sie szacunek.

Nota bebe: dlaczego apostatom? W prawie 99% są to osoby przymusem i podstępem zwerbowane do struktury rzymskiej miedzynarodowki, utrzymywane w podleglosci roznymi metodami prania mozgu. Wyrwanie sie z zaleznosci nie jest "apostazja", ale wyjsciem z domu niewoli.

Cz kwi 07, 2011 7:00

Co cinekk: trudno się z Tobą nie zgodzić. Tylko nie wiem co to ta perfuzja...

Zoll napisał:
Cytuj:
Czy na pewno to dobra forma protestu? Zerwanie komunii z całym Kościołem (z wszystkimi wiernymi trwającymi w łasce uświęcającej), tak jakby to cały Kościół był odpowiedzialny za takie wydarzenia. Odpowiedzialnosć zbiorowa istniała w starożytności lub w średniowieczu. Co jest trudniejsze - wystąpienie z Kościoła czy próba jego odmiany?

A czymże innym niż odpowiedzialność zbiorowa jest tzw. grzech pierworodny??? Wielu nadal w to wierzy i wcale nie zanikło to w średniowieczu.

Cz kwi 07, 2011 7:39

Cytuj:
A czymże innym niż odpowiedzialność zbiorowa jest tzw. grzech pierworodny??? Wielu nadal w to wierzy i wcale nie zanikło to w średniowieczu.

grzech pierworodny to próba wytłumaczenia dlaczego ludzka natura jest podatna na grzech. Nie odniosłeś się do skutków generalizacji odpowiedzialności stosowanej przez osoby obarczające cały Kościół za powyzsze przypadki w myśl zasady "winny w zasięgu ręki musi być"

Apostaci to ci, któzy stwierdzili że Kościół jest nie dla nich, nie koniecznie musi to być prawdziwe twierdzenie, nie koniecznie muszą mieć obiektywny powód wystąpienia, za to generalizacja i twierdzenie że w każdym przypadku apostaci to ludzie w pewien sposób skrzywdzeni przez duchownych jest pustym uogólnieniem. Jeżeli zawierzyli tylko ludziom, skoncentrowali się na słowie ludzkim (zniechęcajacych duchownych) a nie bożym i nie potrafili się odnaleźć we Wspólnocie, to jest to ich osobiste doznanie; mimo to rozciagają swe osobiste doznania na szereg innych przypadków, tak jakby nie było przykładów odmiennych od nich. Zamknięciem odpowiadają na zamknięcie, na zacietrzewienie - zacietrzewieniem. To trochę tak, jakby stary zdradzony mąż twierdziłby, ze małżeńśtwo jest rodzajem przymusu, zmarnowanej szansy życiowej i grą pozorów. W jego wypadku pewnie tak jest, ale to nie oznacza że w innych jest tak samo.

Cz kwi 07, 2011 9:05
Zobacz profil WWW

Zoll napisał(a):
nie koniecznie muszą mieć obiektywny powód wystąpienia
A wiele milionów katolików na całym świecie nie musi mieć obiektywnych powodów do pozostawania w.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz kwi 07, 2011 9:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona