KTO i jakim prawem wymyślił PRAWO KANONICZNE???
Autor |
Wiadomość |
Sprawiedliwy
|
 KTO i jakim prawem wymyślił PRAWO KANONICZNE???
Kto ustalił prawo kanoniczne?? Żaden człowiek na ziemi nie ma takiego prawa, żeby wymyślać jakieś tam prawo kanoniczne!! Tylko sam Bóg ma takie prawo! I nic takiego nie wymyślił  ! Może jeszcze kościół w przyszłości zmieni Przykazania Boże??? 
_________________ "Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią". (Łk 23, 34)
|
So lut 25, 2012 19:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: KTO i jakim prawem wymyślił PRAWO KANONICZNE???
Źródła prawa powszechnego[edytuj] Prawo obowiązujące w kościele powszechnym. Prawo boskie[edytuj] Naturalne – wywodzi się z natury człowieka, Pozytywne – zespół norm, które dane zostały od Boga w postaci naturalnego objawienia: Stary Testament (normy sądownicze i obyczajowe), Nowy Testament (wola Chrystusa, ustanowienie Kościoła, zasady funkcjonowania, ustanowienie sposobu rządzenia). Prawo Boże jest niezmienne pod groźbą utracenia własnej tożsamości. Prawo stanowione przez Kościół[edytuj] stanowi je papież – prawo papieskie, stanowi je sobór – kolegium biskupów – prawo soborowe, stanowione przez dykasterię kurii rzymskiej – ius constitutum Źródła prawa partykularnego[edytuj] Prawo obowiązujące w kościele partykularnym, np. Statuty synodalne, Księgi kościelne.
|
So lut 25, 2012 19:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprawiedliwy napisał(a): Kto ustalił prawo kanoniczne?? Żaden człowiek na ziemi nie ma takiego prawa, żeby wymyślać jakieś tam prawo kanoniczne!! Tylko sam Bóg ma takie prawo! I nic takiego nie wymyślił  ! Może jeszcze kościół w przyszłości zmieni Przykazania Boże???  Jakim prawem apostołowie zwołali sobór Jerozolimski i zmienili prawo Boże w odniesieniu do pogan...nie oburza Cię to?
|
So lut 25, 2012 19:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprawiedliwy napisał(a): Kto ustalił prawo kanoniczne?? Żaden człowiek na ziemi nie ma takiego prawa, żeby wymyślać jakieś tam prawo kanoniczne!! Tylko sam Bóg ma takie prawo! I nic takiego nie wymyślił  ! Może jeszcze kościół w przyszłości zmieni Przykazania Boże???  Ma prawo ,oto dlaczego - ty jesteś Piotr Opoka, na tej opoce zbuduję Kościół mój/tobie dam klucze itp. Wzięto z fragmentów mówiących o władzy Piotra.
|
So lut 25, 2012 20:48 |
|
 |
Sprawiedliwy
|
Chodzi mi o dokument z 2005r który szczegółowo reguluje zasady procesu kanonicznego w sprawach o nieważność małżeństwa.... Bogu nie podobają się unieważnienia małż. bo to jest złe....
|
So lut 25, 2012 21:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprawiedliwy napisał(a): Chodzi mi o dokument z 2005r który szczegółowo reguluje zasady procesu kanonicznego w sprawach o nieważność małżeństwa.... Bogu nie podobają się unieważnienia małż. bo to jest złe.... Papieże mają prawo
|
So lut 25, 2012 21:29 |
|
 |
WIST
|
Widzę, że Sprawiedliwy dalej prowadzi swoją krucjatę przeciwko wszystkiemu do czego można się przyczepić. Moje zdanie jest takie, że problem jest wydumany. Nie trzeba się tutaj koniecznie powoływać na autorytet św. Piotra, gdyż ustalanie zasad, przepisów, jasnych i klarownych, jest rzeczą naturalną i porządkuje pewne sprawy. W państwie jest prawo, w szkole statut, w Kościele prawo kanoniczne. Inaczej bez jasnych zasad postępowania mieli byśmy chaos. Dziwne że o tak oczywistych rzeczach trzeba jeszcze dyskutować. Sprawiedliwy, Ty może jesteś anarchistą?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So lut 25, 2012 21:36 |
|
 |
Sprawiedliwy
|
Po prostu jestem SPRAWIEDLIWY .....
|
So lut 25, 2012 22:02 |
|
 |
WIST
|
Ładna propaganda. Zacznijmy od tego że ludzie, o których się używa tego typu przymiotników sami są świadomi swojej niedoskonałości i powściągliwi w samoocenie.
Szkoda że nie odniosłeś się do tego co napisałem.
WIST
|
So lut 25, 2012 22:23 |
|
 |
Sprawiedliwy
|
WIST napisał(a): gdyż ustalanie zasad, przepisów, jasnych i klarownych, jest rzeczą naturalną i porządkuje pewne sprawy. W państwie jest prawo, w szkole statut, w Kościele prawo kanoniczne Uznałem, że raczej nie ma sensu dalej się sprzeczać bo ręce opadają... Prawo kanoniczne jeśli chodzi o unieważnienia małż. jest wymyślone przez ludzi sprawujących władzę w kościele - jest sprzeczne z prawem Bożym. Np. znana pani Katarzyna Skrzynecka załatwia unieważnienie małż. i nic pewnie nie stanie na przeszkodzie... dlatego, że znalazła drugiego faceta bo pierwszy jej się znudził... Np. znany pan Wojciech Cejrowski dostał unieważnienie bez problemu a przecież jego poprzedni związek trwał 10 lat!!! Wziął ślub kościelny z drugą babką bez żadnego problemu! Takich przykładów jest mnóstwo! Dla mnie prawda jest taka, że żadna ludzka władza nie może kwestionować nierozerwalności tego sakramentu gdyż nie ma ona żadnej władzy w odniesieniu do prawa Bożego. A z tego co widać to zdarza sie to bardzo często! Staram się być SPRAWIEDLIWY...
|
So lut 25, 2012 23:38 |
|
 |
WIST
|
Sprawiedliwy napisał(a): Prawo kanoniczne jeśli chodzi o unieważnienia małż. Uznałem, że raczej nie ma sensu dalej się sprzeczać bo ręce opadają... Masz rację, ja tak samo czuję. Widzisz, problem tkwi w tym że wszystko wrzucasz do jednego worka i wszystko mieszasz. Wcześniej stwierdzenie nieważności maleństwa w teorii i praktyce, a teraz powołując się na Twój subiektywny osąd, znów coś skreślasz bo nie widzisz różnicy między jednym a drugim. Więc teraz napiszę Ci coś co Cie ucieszy. Nie mam nic przeciw zgodnego z prawdą stwierdzeniu nieważności, czyli orzekniecie że coś nigdy ważnym nie było. Takie sytuacje są, bo małżeństwo to nie tylko słowo tak przy ołtarzu. Natomiast jeśli ktoś coś kręci, postępuje nie zgodnie z zasadami to zgadza się - występuje przeciw prawu bożemu. Ale trzeba wreszcie zrozumieć różnicę między teorią i jej prawidłowym zostawaniem, a nie którymi praktykami. Twoją metodą zakwestionować można wszystko, bo wszędzie zdarzają się jakieś przekręty. To oznacza tylko że wszędzie tam gdzie są ludzie, bywają też oszustwa. Ty odnosisz się do przypadków negatywnych, ale skreślasz zupełnie zdrowe praktyki. Jeśli myślisz że od ilości powtórzeń słowa Sprawiedliwy stajesz się taki to niestety, ale tak to nie działa. Zresztą żeby coś prezentować, trzeba mieć szeroki wachlarz przymiotów,a nie tylko jeden i to samemu sobie nadany. Co do prawa kanonicznego, dotyczy ono i reguluje wiele spraw. Określa procedury działania. To coś normalnego, a Ty widzisz tutaj przekraczanie bożego prawa. Inaczej niż potrzeb porządku tego nie wyjaśnię. Jeśli tego nie rozumiesz to ja już nic nie poradzę.
WIST
|
So lut 25, 2012 23:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podam ci taka analogię: jeżeli zawrzesz umowę z bankiem, a bank przemilczy przy zawieraniu kilka warunków umowy, nie da ci szansy ich poznania a mogło to przecież zaważyć na twojej decyzji, to kazdy sąd przyzna, ze taka umowa jest niewazna - nie została poprawnie zawarta. Podobnie przy zawieraniu małzeństwa jeżeli np. partner zatai przed toba, ze jest schizofrenikiem lub ślub zostanie zawarty pod groźba (np. lufa pistoletu w plecach) to chyba nie jest dziwne, ze zostaje on uznany za niebyły, za niepoprawnie zawarty, za nieistniejący. Czy ma tu znaczenie po ilu latach ktos przyzna się do owej lufy w plecach? Tu nie ma przedawnienia. Z tego własnie korzysta KRK przy orzekaniu niewazności slubu. Nie ma mowy o rozerwaniu sakramentu, bo nigdy nie został związany. Nawet ja tą logikę katolicka zrozumiałem 
|
So lut 25, 2012 23:55 |
|
 |
Sprawiedliwy
|
WIST napisał(a): Jeśli myślisz że od ilości powtórzeń słowa Sprawiedliwy stajesz się taki W cale tak nie myślę... WIST napisał(a): Co do prawa kanonicznego, dotyczy ono i reguluje wiele spraw. Określa procedury działania. To coś normalnego, a Ty widzisz tutaj przekraczanie bożego prawa. Ciekawe dlaczego nie ułożył prawa kanonicznego o unieważnieniach małż. sam Bóg tak jak to zrobił ustalając 10 przykazań  ? Albo Pan Jezus lub św. Piotr  ? Moim zdaniem (nie tylko moim zdaniem) prawo kanoniczne o unieważn. małż. jest nie do przyjęcia ponieważ jest o wiele za dużo okoliczności, które mogą mieć wpływ na to czy małżeństwo było ważnie zawarte!!!Kozioł napisał(a): Podobnie przy zawieraniu małzeństwa jeżeli np. partner zatai przed toba, ze jest schizofrenikiem lub ślub zostanie zawarty pod groźba (np. lufa pistoletu w plecach) to chyba nie jest dziwne, ze zostaje on uznany za niebyły, Trudno... trzeba cierpieć ... a w niektórych przypadkach oddać swoje życie za wiarę ... Kozioł napisał(a): Tu nie ma przedawnienia. Z tego własnie korzysta KRK przy orzekaniu niewazności slubu. Nie ma mowy o rozerwaniu sakramentu, bo nigdy nie został związany. W takim razie można unieważnić każde małżeństwo, zawsze znajdzie się jakiś powód... Najlepiej w ogóle nie zawierać małżeństw tylko skakać od jednej panienki do drugiej i hulaj dusza piekła nie ma 
|
N lut 26, 2012 4:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprawiedliwy napisał(a): Kozioł napisał(a): Podobnie przy zawieraniu małzeństwa jeżeli np. partner zatai przed toba, ze jest schizofrenikiem lub ślub zostanie zawarty pod groźba (np. lufa pistoletu w plecach) to chyba nie jest dziwne, ze zostaje on uznany za niebyły, Trudno... trzeba cierpieć ... a w niektórych przypadkach oddać swoje życie za wiarę ... Chyba żartujesz! W KK to małżonkowie udzielają sobie ślubu na wzajem, uważasz, ze taki pod lufą karabinu jest szczery i prawdziwy? To nie jakieś magiczne "hokus pokus", powiedziało sie formułkę i już, sa warunki towarzyszące. Inną sprawą sa przegięcia, faktycznie cos dużo tych unieważnień u was. W Biblii jest podana jedna przyczyna rozwiązania małżeństwa : niemoralność seksualna (Mat.19.9; wielu rozumie to szerzej jako zdrade małżeństwa niekoniecznie seksualną) i to tylko i wyłącznie gdy poszkodowana strona nie będzie potrafiła wybaczyc i małżeństwo się rozpadnie; nigdy z inicjatywy strony winnej. Jest jeszcze przypadek podany przez Pawła ale niekoniecznie dopuszcza on powtórne małżeństwo. KK poszedł swoją drogą....
|
N lut 26, 2012 8:07 |
|
 |
WIST
|
Sprawiedliwy napisał(a): Ciekawe dlaczego nie ułożył prawa kanonicznego o unieważnieniach małż. sam Bóg tak jak to zrobił ustalając 10 przykazań  ? Albo Pan Jezus lub św. Piotr  ? Ja też bym wolał aby szczegółowe przepisy ruchu drogowego ułożył sam Bóg. Ale tak nie jest, więc musieliśmy sami je poukładać. Podobnie z prawem kanonicznym. Ale skoro już o tym, twórcy owego prawa są następcami św. Piotra... Ale o tym już chyba ktoś gdzieś pisał. Sprawiedliwy napisał(a): Moim zdaniem (nie tylko moim zdaniem) prawo kanoniczne o unieważn. małż. jest nie do przyjęcia ponieważ jest o wiele za dużo okoliczności, które mogą mieć wpływ na to czy małżeństwo było ważnie zawarte!!! A kto jeszcze podziela Twoje zdanie? Naprawdę jest ich aż tak dużo? Sprawiedliwy napisał(a): Koziol napisał(a): Kozioł napisał(a): Podobnie przy zawieraniu małzeństwa jeżeli np. partner zatai przed toba, ze jest schizofrenikiem lub ślub zostanie zawarty pod groźba (np. lufa pistoletu w plecach) to chyba nie jest dziwne, ze zostaje on uznany za niebyły, Trudno... trzeba cierpieć ... a w niektórych przypadkach oddać swoje życie za wiarę ... Aż mnie zamurowało... Ja na Twoim miejscu szybko zmieniłbym nick i nie powoływał się tak bardzo na obrońcę bożego prawa...
WIST
|
N lut 26, 2012 13:04 |
|
|
|