Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Przegląd kilku fanatycznych postaw w KK na terenie Polski 
Autor Wiadomość

Post Przegląd kilku fanatycznych postaw w KK na terenie Polski
Poniższy post to nieco-ironiczne i nieco-troskliwe studium różnych niekoniecznie godnych w całości do naśladowania postaw. Czasem występują w postaci czystej, czasem w postaci mieszanej. Opis postawy jest impresją, nie należy go traktować zupełnie dosłownie.

1) Trads - zna na pamięć uchwały wszystkich synodów w XII wieku. Wie, co papież Pius V powiedział do swoich sekretarzy. Przy czym uważa, że Kościół zatrzymał się na czasach dawnych, dobrych, a wszystko, co w nim współczesne to zło i spisek. Nie pojedzie do Bytomia, ze względu na nie zdjętą klątwę, za to nie uzna żadnych ekskomunik pod adresem jego autorytetów, gdyż oni ich nie uznają. Kościół postępuje obecnie niezgodnie z Kościołem.

2) Badacz objawień - Pismo Św. to dla niego tylko nieistotna część Objawienia. Liczą się tylko i wyłącznie orędzia dawane w objawieniach prywatnych. Jeśli któreś nie jest uznane przez Kościół - znaczy, Kościół się myli. Jeździ na pielgrzymki do Oławy i w domu ma portret Małego Kamyka. Często w poglądach na pewne rzeczy (Komunia Św. na siedząco) przypomina typ nr 1. Bardzo często występuje zmieszany z typem nr 3.

3) Apokaliptyk - jest przekonany, że żyjemy w czasach ostatecznych. Zupełnie nie biorąc pod uwagę, że każdy z nas przeżywa te czasy ostateczne dla siebie. Każde trzęsienie ziemi uważa za znak zbliżającej się Paruzji. Najczęściej także opiera się na prywatnych objawieniach (co go upodabnia do typu nr 2), nie mniej często występuje też zmieszany z typem 4.

4) Spiskowiec - jest przekonany, że wszystko, co obecnie się dzieje na ziemi (kultura, władza itd.) jest efektem gigantycznego spisku - masonów, iluminatów, lucyferian, czy czego tam jeszcze. Sam Watykan nie jest od niego wolny i Papież jest sterowany z zewnątrz. Właściwie jest to bardziej złożona wypadkowa typów 1-3 i 5 oraz nigdy nie występuje samodzielnie.

5) Charyzmatyk - uznaje w Kościele tylko charyzmaty. Cała reszta to bzdura. Uważa, że posiada wiedzę nie daną innym i chętnie się nią dzieli - ale tylko prywatnie. Najczęściej występuje z typem 4. Czasem opuszcza Kościół przekonany, że tylko jego grupa posiadła Prawdę.

6) Skrajny neon - odrzuca wszystko, co było przed Kiko. Składa na ręce wspólnoty samokrytykę, za model rodziny bezdzietnej 2+5. Nie używa słów Msza Św. i ksiądz. Jak na Mszy nie może się wywnętrzyć uważa ten czas za stracony.

7) Fan "TP" - jedyny typ, który czytuje "GW" bez zażenowania - trafia tam z "TP". Chrześcijaństwo typu "lajt" i traktowanie religii bardziej intelektualnie, bez wiary. Na wszystko patrzy relatywnie. Ogólnie totalne przeciwieństwo typu 1), przy czym ciągle jeszcze przez Kościół tolerowane.

8) Narodowiec - często w typie 1-2. Przekonany o roli przewodniej swojego narodu. Każdego, który ma przyjemność mieszkać w jego kraju, ale nie czującym się Polakiem nazywa zdrajcą. Katolicyzm utożsamia z poglądami narodowymi. Jakoś dziwnie toleruje się ze środowiskiem RAC, choć tam głównie neopoganie.

9) Skrajny oazowicz/ka - dziewczynę poznać łatwo - rozciągnięte swetry, długie spódnice. Faceta po sztucznie uduchowionym wyglądzie. Ma ochotę przytulić każdego nieznajomego. Zamyka się we własnym świecie i bardzo źle reaguje na świat realny.

10) Skrupulant - zastanawia się, czy powiedzenie "Dzień dobry" bez uśmiechu to grzech ciężki, czy jeszcze lekki. Przekonany, że najmniejszy drobiazg może wtrącić go do piekła. W przeciwieństwie do innych typów jednak ma świadomość swojej aberracji i walczy z nią.

Na razie tyle. Może wrzucę coś jeszcze.
Nie mam zamiaru nikogo krytykować, ani przyznawać, że jestem wolny od wszystkich tych aberracji. Z niektórymi czasem wchodzę w interakcję. To jednak mój głos w tej sprawie, który mam nadzieję, zostanie też podjęty.

Cz mar 29, 2012 8:40

Post Re: Przegląd kilku fanatycznych postaw w KK na terenie Polsk
Całkiem niezłe, ale zabrakło 11) Radiomaryjny - Kościół to dla niego Radio Maryja, Dzieła Przy Nim Powstałe, oraz cała reszta (tj. popierający wyżej wymienione wierni, hierarchowie, biskupi, papieże). Pojęcia "działalność RMiDPNP" oraz "działalność Kościoła", "interes RMiDPNP" oraz "interes Kościoła", a zwłaszcza "atak na RMiDPNP" i "atak na Kościół" są traktowane jako tożsame. Wykazuje zwykle wiele cech wspólnych z typami 8, 4, a w mniejszym stopniu 2.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz mar 29, 2012 8:46

tak, ale celowo tego nie umieściłem. Zbyt oczywiste to było. Poza tym dla mnie to podtyp nr 8 ;)

Cz mar 29, 2012 8:49

Ja byłem typem 9, a w mniejszym stopniu 10 i 7.

N kwi 01, 2012 9:53

Zdecydowanie jestem typem 10 :P i chyba trzeba będzie nad tym jeszcze trochę popracować.

N kwi 01, 2012 12:37
O, to mamy liste dziwaków - a zarazem to takie typowe, normalne...

To ja z innej beczki.
Jak to jest z rozwojem duchowym?
Od czego ma zacząć poczatkujacy chrzescijanin, co jest taką podstawową, wstepną praktyką w tym systemie religijnym, która nalezy się zająć przed przystapieniem do bardziej zaawansowanych form pracy nad sobą?

N kwi 01, 2012 14:47
Na początku jest chrześcijanin tylko z nazwy - czyli postawa nr 7 tudzież 8 (w zależności od preferencji politycznych) ewentualnie 2 (ale bez domieszek innych podpunktów)

Jeśli kiedykolwiek zdecyduje się nieco pogłębić wiarę i samemu "pogrzebać" to przychodzi faza fascynacji i wielkiej radości. Człowiek chodzi cały dumny z siebie że on taki true chrześcijanin i wogóle, przepełnia go miłość do ludzi i zwiększona uwaga na to co robi, mówi, jak się zachowuje. I tu są rozdroża

- albo wkręca się do jakiejś wspólnoty (oaza, DA, whatever) i jest prowadzony przez przez przygotowanego przewodnika duchowego (młodzież jest prowadzona raczej przez dobrych księży, słaby by sobie nie poradził) i wiedzie sobie dalej radosne życie

- albo postanawia iśc własną drogą i samemu interpretować pismo (ewentualnie zasięga dodatkowych informacji w necie).

Przy wyborze drugiej opcji człowiek może nieco zdziwaczeć. Pojawią się u niego symtopmy modeli nr 3 4 9 i 10. Jak pójdzie na całość to może nawet wystąpić nr 5 i zasili szeregi protestantów. W tym okresie człowiek uważa się za niemal za anioła, gardzi "światem" i stroni od - w jego mniemaniu - pustych i nieświadomych ludzi, uważa się za ascetyka i świętego już za życia, wszędzie widzi grzech

To jest finalny etap. Teraz może już tylko brnąć w to dalej albo się załamać. Jeśli się załamie i zda sobie sprawę gdzieś chyba pobłądził to po burzliwym okresie przejściowym wróci do postawy z początku (tzn tej kiedy zaczyna czytać Pismo Święte i jest radosny) tyle że z większą świadomością własnej słabości i grzeszności i większym bagażem pokory i doświadczenia.

Pisane z autopsji :D

N kwi 01, 2012 16:39
Zgodnie z kryteriami tej klasyfikacji, ja i Johnny99 należymy do niewierzących - czytujemy TP i GW ;)

N kwi 01, 2012 16:43
Chodzi o to jak czytasz ;) Sam też zaglądam na gazeta.pl ale w tylko po to żeby się zorientować co słychać 'po drugiej stronie'.

N kwi 01, 2012 16:50
wloczykij napisał(a):
Chodzi o to jak czytasz ;) Sam też zaglądam na gazeta.pl ale w tylko po to żeby się zorientować co słychać 'po drugiej stronie'.

Ja nie dzielę na strony - każde medium zawiera proporcjonalnie: prawdę, całą prawdę i (censored) prawdę.

N kwi 01, 2012 16:55
Prawdę muszą pisać wszyscy bo szybko by ich pozwali. Ale manipulacja nie jest zakazana.

"Zdrożeje chleb, masło i mięso ale potaniały domy wielorodzinne i lokomotywy" - sukces!

N kwi 01, 2012 17:04

Zdecydowanie zabrakło jednego, obecnie niezwykle popularnego typu fanatyka. Mianowicie fanatyk nowoczesności, tolerancji dla wszystkiego i otwartości na wszystkie nowinki. Jest on też fanatykiem pobłażania złu.
Proszę dołączyć do tej listy bo inaczej jest ona fałszywa.

Pt kwi 27, 2012 16:20

To w sumie podchodzi pod typ 7.
O czymś takim myślałem przy tym typie.

Pt kwi 27, 2012 18:58
Alus napisał(a):
czytujemy TP i GW ;)

TP- czy masz na myśli pismo "Tylko Polska"?

Pt kwi 27, 2012 20:51
A są niefanatyczne postawy? Zanim się wbiję w jakąś to chciałabym mieć całość. Zwykle nie pasuję do żadnego kwestionariusza.

Pt kwi 27, 2012 21:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona