Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Arcybiskup aresztowany za jazdę w stanie nietrzeźwym 
Autor Wiadomość

Post Arcybiskup aresztowany za jazdę w stanie nietrzeźwym
Z góry przepraszam, że rozpoczynam tego typu temat, ale w tej sprawie zaintrygowało mnie nie to, że kolejny katolicki hierarcha daje plamę ( z czego ja straszny antyklerykał miałbym uciechę), co sposób egzekwowania prawa w USA i zachowania tamtejszego duchowieństwa. Z treści artykułu wynika, że arcybhiskup miał we krwii niewiele alkoholu ponad dozwolony poziom. A więc w sumie błahostka. To nieprzeszkodziło (jak również fakt że jest arcybiskupem), że trafił za kratki na 11 godzin... :shock:!
Następnie zaintrygowała mnie jego reakcja. Otóż ten arcybiskup nie szuka w tym spisku środowisk liberalno-ateistycznych przeciwko KK, lecz bije się w pierś i przeprasza... - następny szok :shock: !

Słowem koniec świata.
Gdyby analogiczna sytuacja wydarzył się w Polsce wyobrażam sobie co by się mogło stać:
1. Policjanci którzy dokonaliby aresztowania pożegnaliby się z pracą, w najlepszym przypadku zostali by zdegradowani.
2. Ambony w kościołach aż by się trzęsły od kazań na temat prześladowania Kościoła.
3. Polski arcybiskup nietylko że nikogo by nie przepraszał, ale chyba kazałby się całować w stopę niczym papież w średniowieczu, aby uleczyć swą urażoną dumę.
Słowem nie wyobrażam sobie analogicznej sytuacji w Polsce.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... anemu.html

Wt sie 28, 2012 18:48
Post Re: Arcybiskup aresztowany za jazdę w stanie nietrzeźwym
szyszkownik napisał(a):
Z góry przepraszam, że rozpoczynam tego typu temat, ale w tej sprawie zaintrygowało mnie nie to, że kolejny katolicki hierarcha daje plamę ( z czego ja straszny antyklerykał miałbym uciechę), co sposób egzekwowania prawa w USA i zachowania tamtejszego duchowieństwa. Z treści artykułu wynika, że arcybhiskup miał we krwii niewiele alkoholu ponad dozwolony poziom. A więc w sumie błahostka. To nieprzeszkodziło (jak również fakt że jest arcybiskupem), że trafił za kratki na 11 godzin... :shock:!
Następnie zaintrygowała mnie jego reakcja. Otóż ten arcybiskup nie szuka w tym spisku środowisk liberalno-ateistycznych przeciwko KK, lecz bije się w pierś i przeprasza... - następny szok :shock: !

Słowem koniec świata.
Gdyby analogiczna sytuacja wydarzył się w Polsce wyobrażam sobie co by się mogło stać:
1. Policjanci którzy dokonaliby aresztowania pożegnaliby się z pracą, w najlepszym przypadku zostali by zdegradowani.
2. Ambony w kościołach aż by się trzęsły od kazań na temat prześladowania Kościoła.
3. Polski arcybiskup nietylko że nikogo by nie przepraszał, ale chyba kazałby się całować w stopę niczym papież w średniowieczu, aby uleczyć swą urażoną dumę.
Słowem nie wyobrażam sobie analogicznej sytuacji w Polsce.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... anemu.html

Troszke przesadzasz z tą reakcją polskiego Kościoła :)
Zależy jeszcze którego ewentualnie hierarchy by to tyczyło.

Wt sie 28, 2012 20:06

Policjant, który wystawił mandat za przekroczenie prędkości KIEROWCY biskupa pożegnał się z pracą...
W ogóle cham z niego był. Nie rozpoznał w osobie awanturującego się pasażera Jego Ekscelencji Ksiądz Arcybiskupa Józefa Michalika i zwracał się do niego per pan!!! Co za prostak! Należało mu się, no nie?

http://www.nie.com.pl/art21281.htm

Wt sie 28, 2012 20:32

Jajko napisał(a):
Policjant, który wystawił mandat za przekroczenie prędkości KIEROWCY biskupa pożegnał się z pracą...
W ogóle cham z niego był. Nie rozpoznał w osobie awanturującego się pasażera Jego Ekscelencji Ksiądz Arcybiskupa Józefa Michalika i zwracał się do niego per pan!!! Co za prostak! Należało mu się, no nie?

Zgadza się. Taka sytuacja rzeczywiście miała miejsce. Zresztą z tego właśnie policjanta zrobiono prawie przestępcę. Na zwykłym usunięciu z pracy nie skończyło się.

Wt sie 28, 2012 20:43
Jajko napisał(a):

No to duchowni ciężko skrzywdzili człowieka:
Cytuj:
List od Autorki artykułu.
29-09-2009

Portal "Racjonalista" otrzymał następujący list od autorki artykułu o tej sprawie:

"Bardzo dziękuję.
Chłopak został zniszczony.
Przebywa w szpitalu psychiatrycznym.
Siedział w jednej celi z tymi, których kiedyś zamykał...
Policjanta sąd zwolnił z aresztu następnego dnia po opublikowaniu artykułu.
Cały czas jest szykanowany przez prokuraturę, niemniej sprawa przed sądem co i raz pokazuje "niedociągnięcia" prokuratury.
Dowodów, że "szyto" mu zarzuty jest ogrom.
Bardzo dziękuje za reakcję.
Ania Skibniewska"

Andrzej Koraszewski
"Na moje zapytanie do Komendy Głównej Policji, czy w tej sprawie prowadzone jest jakiekolwiek postępowanie wyjaśniające, nie otrzymałem żadnej odpowiedzi."

Oraz komentarz ojca Pawła:
Cytuj:
Ojciec
04-10-2009

Opisane przez PANIĄ JOANNĘ zdarzenie w pełni prawdziwe.

Serdecznie dziękuję wszystkim którzy przesłali nam wyrazy wsparcia do nich skieruję osobiste podziękowania.

Paweł nadal się leczy po przeżyciach w areszcie.

Ja mimo ,że nie przedstawiono mi zarzutów w pismach prokuratury występuję jako podejrzany.

Nadal telefon na podsłuchu a komputer podlega pełnej kontroli.

Moje skargi kierowałem do : RPO, Komitetu Helsińskiego , Pani Poseł Senyszyn Ministra Czumy -
i bez najmniejszej reakcji ,
Pan Czuma - a raczej jego urzędnicy moją skargę przesłali Pani Prokurator na działanie której się skarżyłem.

Jutro ostatnia rozprawa w SR Lesko na temat mandatów ale w ramach równości prawa wobec wszystkich podmiotów prokuratura umorzyła postępowanie wobec pozostałych policjantów stwierdzając w ich działaniu wykroczenie dyscyplinarne
natomiast
w przypadku Pawła skierowano akt oskarżenia.
Wierzę w niezawisłość SR w Lesko.

:| :| :|

Co tylko pokazuje, że u nas wciąż kolesiostwo ma się dobrze. Np. do Krakowskiego szpitala trafiła zgwałcona kobieta i kilku lekarzy odmówiło zbadania jej, zrobił to w końcu inny lekarz, naskarżył na kolegów i...dyrektor go zwolnił dyscyplinarnie. Na szczęscie prokuratura sprawą się w końcu zajęła. Ale mimo to, wciąż są ludzie, którzy lubią być ponad prawem i nie dociera do nich, że prawo trzeba przestrzegać- księża nie są tu wyjątkiem, a jedynie jedną z grup społecznych, której od przywilejów w d...ch się poprzewracało :roll:

Wt sie 28, 2012 21:03

Widocznie"mszalne wino"mu zaszkodziło.Abp.to też człowiek,więc Mu się zdarzyło-co za sensacja?
W USA m-c sierpień nie miesiącem abstynencji.

Wt sie 28, 2012 22:05

hub381 napisał(a):
Widocznie"mszalne wino"mu zaszkodziło.Abp.to też człowiek,więc Mu się zdarzyło-co za sensacja?
W USA m-c sierpień nie miesiącem abstynencji.

Nie to jest sensacją, że miał trochę ponad dopuszczalny poziom (arcybiskup też człowiek) - co zaznaczyłem już na samym wstępie. Sensacją jest to, że w USA arcybiskup może trafić za kratki tak jak zwykły "Kovalsky" i że przeprasza za to. Jest to sensacja w kontekście polskich doświadczeń w tej materii, gdzie polscy hierarchowie katoliccy to inna kasta i w podobnych przypadkach zwalają winę na prześladowców kościoła, nigdy zaś się w pierś nie uderzą.

Wt sie 28, 2012 22:38

Jajko napisał(a):

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... 62&start=0 - traktujący o tym temat na forum naszej Policji, taka ciekawostka

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sie 29, 2012 5:35

szyszkownik napisał(a):
...w kontekście polskich doświadczeń w tej materii, gdzie polscy hierarchowie katoliccy to inna kasta i w podobnych przypadkach zwalają winę na prześladowców kościoła, nigdy zaś się w pierś nie uderzą.

Oni maja już zaklepane pierwsze miejsce tam czym wiernych ciągle straszą (piekło).
Nawet mówi o tym przez długi czas skrywana 3 tajemnica fatimska.

Śr sie 29, 2012 6:03

szyszkownik napisał(a):

Słowem koniec świata.

Zdarzyła się podobna. W 2003 r wczesny biskup diecezji elbląskiej, Andrzej Śliwiński spowodował wypadek jadąc po pijanemu (miał 0,8 promila). Biskup wyraził skruchę, w związku z czym prokuratura umorzyła sprawę. Jak wiemy to standardowa procedura w przypadku spowodowania wypadku po pijanemu w Polsce.
Przynajmniej tyle, że w swoim Kościele biskup musiał złożyć rezygnację i przejść na wcześniejszą emeryturę.

Arcybiskup elekt z San Francisco powinien mieć trochę przyzwoitości i zamiast smażyć pobożne farmazony, po prostu złożyć rezygnację z biskupienia. W 2010 r. w czasie kontroli drogowej złapano bp Margot Käßmann, zwierzchniczkę Kościoła Hannoweru, kierująca samochodem z ilością promili ponad dopuszczalną normę. Złożyła rezygnacje ze stanowiska - pracuje jako duchowna. I jak tu nie być za ordynacją kobiet, kiedy to dziś kobiety maja jaja.

Śr sie 29, 2012 8:25

Piotr1 napisał(a):
szyszkownik napisał(a):

Słowem koniec świata.

Zdarzyła się podobna. W 2003 r wczesny biskup diecezji elbląskiej, Andrzej Śliwiński spowodował wypadek jadąc po pijanemu (miał 0,8 promila). Biskup wyraził skruchę, w związku z czym prokuratura umorzyła sprawę. Jak wiemy to standardowa procedura w przypadku spowodowania wypadku po pijanemu w Polsce.
Przynajmniej tyle, że w swoim Kościele biskup musiał złożyć rezygnację i przejść na wcześniejszą emeryturę.

Arcybiskup elekt z San Francisco powinien mieć trochę przyzwoitości i zamiast smażyć pobożne farmazony, po prostu złożyć rezygnację z biskupienia. W 2010 r. w czasie kontroli drogowej złapano bp Margot Käßmann, zwierzchniczkę Kościoła Hannoweru, kierująca samochodem z ilością promili ponad dopuszczalną normę. Złożyła rezygnacje ze stanowiska - pracuje jako duchowna. I jak tu nie być za ordynacją kobiet, kiedy to dziś kobiety maja jaja.

Zapodałeś NIEPODOBNĄ sytuację.

Amerykański biskup nie spowodował wypadku, natomiast polski biskup: tak.
Amerykański biskup PUBLICZNIE się kajał, natomiast polski biskup "okazał skruchę" chyba tylko prokuratorowi...
Amerykański biskup nie uniknie przedstawienia mu publicznych zarzutów, natomiast dla polskiego biskupa prokurator był łaskawy.....

Śr sie 29, 2012 17:20

Sytuacja podobna - we wszystkich trzech przypadkach, chodzi o jazdę biskupa w stanie nietrzeźwym. Bp Śliwiński dodatkowo spowodował wypadek, więc sytuacja nie analogiczna, lecz podobna.
Inne są skutki i następstwa wynikające z tej, podobnej sytuacji: odmienna postawa samych sprawców/sprawczyni, różne działania policji i wymiaru sprawiedliwości.

Odnosiłem się do wypowiedzi szyszkownika, który tak właśnie zapodał hipotetyczną "analogiczną sytuację" i rozważał hipotetyczne odmienne jej następstwa w Polsce.

Śr sie 29, 2012 17:56

http://wyborcza.pl/1,75248,12721972,Bis ... karze.html

Dopiero teraz się o tym dowiedziałem...
Ktoś słyszał coś więcej?

Zawsze uważałem bp. Jareckiego za uduchowioną postać, a tu coś takiego... Tym razem nie chodzi o stan podchmielenia - 2.5 promila to pokaźna ilość.

Ostatnio edytowano Wt paź 23, 2012 17:41 przez szyszkownik, łącznie edytowano 1 raz

Wt paź 23, 2012 17:38
szyszkownik napisał(a):
http://wyborcza.pl/1,75478,12724722,Kara_dla_bp__Jareckiego__Warsztaty_dla_sprawcow_wypadkow.html

Dopiero teraz się o tym dowiedziałem...
Ktoś słyszał coś więcej?

Słyszał :)
Dysputa trwa w wątku w działe "Z życia Kościoła".

Wt paź 23, 2012 17:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]