Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 13:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Anankastyczni i pracoholicy - Kościół musi być wśród nich 
Autor Wiadomość

Post Anankastyczni i pracoholicy - Kościół musi być wśród nich
Dziś, 12 sierpnia, międzynarodowy Dzień Zespołu Anankastycznego OCPD i Dzień Pracoholików
(przyjmuję więc okolicznościowe życzenia i kwiaty).

Zespół Osobowości Obsesyjno-Kompulsywnej (ang. OCPD), zwany inaczej Zespołem Osobowości Anankastycznej (APD) to mało poznane genetyczno-behawioralne zaburzenie około 5-10 procent osób w społeczeństwie.
Objawia się:
1) przesadnym perfekcjonizmem i dbałością o porządek lub szczegóły,
2) ścisłymi zasadami życiowymi i moralnymi wymaganymi krytycznie od siebie i drugich,
3) wypływającymi stąd niedomogami w dziedzinie terminów i wydajności pracy.

Naturalnymi objawami powyższych jest:
- - pracoholizm, kończący się często wypaleniem zawodowym,
- - ograniczenie więzi emocjonalnych, rodzinnych i towarzyskich
- - niedomogi i konflikty w otoczeniu tych osób.

Zespół Anankastyczny (OCPD) otrzymał nazwę od imienia bogini greckiej z VII wieku przed Chr.; córki Uranosa i Gei, Ananke. Jej atrybutem jest długa lanca, którą dotyka niektórych narodzonych, przekazując im całożyciowy los (łać. Necessitas, 'konieczność', znaczenie imienia 'Ananke'), np. jakiś wrodzony i całożyciowy genetyczny zespół neurologiczny.
Drugim atrybutem Ananke jest kosa, której znacznie nie trzeba tłumaczyć; taka sobie necessitas.

"Kościół musi być wśród nich", bo Jezus swoje nauczanie ilustrował troską właśnie o niedomagających i chorych, a nawet zmarłych.

Wt sie 12, 2025 9:59

Post Re: Anankastyczni i pracoholicy - Kościół musi być wśród nic
Oczywiście, że musi. Z pośród dotkniętych tym zespołem wywodzi się większość tzw. skrupulantów religijnych. Będących utrapieniem Kościoła.

So sie 16, 2025 8:53

Witold33 napisał(a):
Oczywiście, że musi. Z pośród dotkniętych tym zespołem wywodzi się większość tzw. skrupulantów religijnych. Będących utrapieniem Kościoła.

Uważaj!
Trzeba rozróżnić Zaburzenie osobowości obsesyjno-kompulsywne (tj osobowości anankastycznej), skrót OCPD/APD, której istotą i dominantą jest przesadny perfekcjonizm (także w formie pracoholizmu);
od Zaburzenia obsesyjno-compulsywnego, którego objawami są natręctwa i obsesje, wszelkiego rodzaju skrupulanctwo głównie charakteru sanitarnego (w tym i religijnego) itd.
W przeciwieństwie do powyższego OCPD/APD, to OCD jest wybitnie genetyczne , mające w genomie około 30 chorobowych loci, ponad 250 genów przyczynowych i ponad 11 tysięcy zaangażowanych wariantów genetycznych; tradycja związku tego zaburzenia z religią pochodzi stąd, że spowiednicy i podręczniki teologii jako pierwsi dostrzegli to schorzenie, choć medycyna jeszcze długo o nim nic nie wiedziała.
Zob. Nora I. Strom et al. 2025, Gnome-wide analyses identify 30 loci associated with obsessiwe-compulsive disorder.

N sie 17, 2025 9:03

Witold33 napisał(a):

Co należy rozumieć przez "musi być"

Wt sie 19, 2025 12:06

mareta napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Co należy rozumieć przez "musi być"

To ja użyłem w tytule "Kościół musi być wśród nich", bowiem ma wśród nich, jak wśród innych grup chorych swoich członków, a ponadto, zarówno dotknięci zaburzeniem osobowości anankastycznej (OCPD/APD), jak i zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym czyli głównie skrupulanci sanitarni i religijni (OCD) są w znacznym procencie ludźmi dotkniętymi słabościami i cierpieniem, niekiedy bardzo głębokim, więc jako tacy podlegają specjalnej opiece Kościoła.

Wt sie 19, 2025 12:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]