Autor |
Wiadomość |
C2H6O
|
Kościół bez Boga?
Oto co stwierdził św. Paweł Apostoł: Dz. 17 24 Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką 25 i nie odbiera posługi z rąk ludzkich, jak gdyby czegoś potrzebował, bo sam daje wszystkim życie i oddech, i wszystko. Co więc katolik robi w kościele na mszy? Czyż msze w świetle słów św. Pawła Apostoła nie są jawnym bałwochwalstwem?
|
Cz sie 15, 2024 19:40 |
|
|
|
|
Rabarbar
|
Re: Kościół bez Boga?
@C2H6O Powinieneś przestudiować NT odpowiadając sobie na pytanie, gdzie zatem teraz mieszka Bóg (Ojciec, Syn Boży, Duch Święty). Gdy na to pytanie znajdziesz odpowiedź, będziesz też mógł wiedzieć, czym jest nabożeństwo chrześcijańskie.
|
Pt sie 16, 2024 7:49 |
|
|
C2H6O
|
Rabarbar napisał(a): @C2H6O Powinieneś przestudiować NT odpowiadając sobie na pytanie, gdzie zatem teraz mieszka Bóg (Ojciec, Syn Boży, Duch Święty). Gdy na to pytanie znajdziesz odpowiedź, będziesz też mógł wiedzieć, czym jest nabożeństwo chrześcijańskie. Po co takie rzeczy piszesz? Sam przeczytaj św. Pawła (tego, który pouczał Piotra). A przynajmniej 1 list.
|
Pt sie 16, 2024 8:14 |
|
|
|
|
Rabarbar
|
@C2H6O Co ma wyniknąć z tej lektury? Pilnie czytam Biblię od 45 lat. Wszystkie listy Pawła przeczytałem wielokrotnie. Jaką nową treść mam odkryć?
|
Pt sie 16, 2024 8:18 |
|
|
C2H6O
|
Rabarbar napisał(a): @C2H6O Co ma wyniknąć z tej lektury? Pilnie czytam Biblię od 45 lat. Wszystkie listy Pawła przeczytałem wielokrotnie. Jaką nową treść mam odkryć? Skoro czytałeś do wiesz doskonale gdzie mieszka Bóg. Po co więc zadajesz takie pytania? Takie "gierki" są zbędne. Albo znasz odpowiedź na moje albo nie.
|
Pt sie 16, 2024 9:32 |
|
|
|
|
Rabarbar
|
@C2H6O Skoro cytatem biblijnym dowodzisz że w kościołach (zbudowanych ludzką ręką) nie mieszka Bóg, to nie możesz twierdzić, że w Kościele (tworze duchowym, zgromadzeniu ludzi wezwanych przez Boga) nie mieszka Bóg. Świątynią Boga jest zarówno Kościół (jako zgromadzenie wierzących) - 1 Kor. 3,16-17, jak i ciało każdego chrześcijanina z osobna - 1 Kor. 6,19-20. Cytuj: Co więc katolik robi w kościele na mszy? Wielbi Boga wśród innych podobnych sobie wiernych. Koinonia - to greckie słowo oznaczające świętą wspólnotę, wyznaczoną przez wspólną wiarę. Cytuj: Czyż msze w świetle słów św. Pawła Apostoła nie są jawnym bałwochwalstwem? Ale wskazane przeze mnie słowa z 1 listu do Koryntian, też pochodzą od Pawła. Bałwochwalstwo - to rodzący się z ciała grzech człowieka (por. Gal. 5,19-21), popełniany w sercu, polegający na uznawaniu i czczeniu jako Boga kogoś, lub czegoś, co Bogiem nie jest. A więc może zdarzyć się, że podczas mszy ktoś grzech bałwochwalstwa popełni (np. czci jako Boga Maryję, aniołów, świętych, obraz, celebransa itp.), a ktoś inny stojący obok, tego grzechu nie popełnia.
|
Pt sie 16, 2024 11:02 |
|
|
C2H6O
|
Rabarbar napisał(a): @C2H6O Skoro cytatem biblijnym dowodzisz że w kościołach (zbudowanych ludzką ręką) nie mieszka Bóg, to nie możesz twierdzić, że w Kościele (tworze duchowym, zgromadzeniu ludzi wezwanych przez Boga) nie mieszka Bóg. Świątynią Boga jest zarówno Kościół (jako zgromadzenie wierzących) - 1 Kor. 3,16-17, jak i ciało każdego chrześcijanina z osobna - 1 Kor. 6,19-20. Cytuj: Co więc katolik robi w kościele na mszy? Wielbi Boga wśród innych podobnych sobie wiernych. Koinonia - to greckie słowo oznaczające świętą wspólnotę, wyznaczoną przez wspólną wiarę. Cytuj: Czyż msze w świetle słów św. Pawła Apostoła nie są jawnym bałwochwalstwem? Ale wskazane przeze mnie słowa z 1 listu do Koryntian, też pochodzą od Pawła. Bałwochwalstwo - to rodzący się z ciała grzech człowieka (por. Gal. 5,19-21), popełniany w sercu, polegający na uznawaniu i czczeniu jako Boga kogoś, lub czegoś, co Bogiem nie jest. A więc może zdarzyć się, że podczas mszy ktoś grzech bałwochwalstwa popełni (np. czci jako Boga Maryję, aniołów, świętych, obraz, celebransa itp.), a ktoś inny stojący obok, tego grzechu nie popełnia. No jasne, siedzi sobie i wielbi? A nie nadaje w kościele świętości przedmiotom (eucharystia, woda, kreda itp.) oraz nie odbiera posługi (spowiedź, sakramenty, błogosławieństwo itp.) chociaż św. Paweł Apostoł wyraźnie się o tym wypowiedział? Boisz się lub nie chcesz stawić czoła prawdzie to nie ma sprawy, przymusu nie ma, ale bez uników i manipulacji proszę.
|
Pt sie 16, 2024 11:21 |
|
|
Rabarbar
|
@C2H6O Cytuj: No jasne, siedzi sobie i wielbi? Ja tak robiłem, dopóki byłem katolikiem. Nie mogę odpowiadać za to, co robi mój sąsiad w kościelnej ławce. Może myśli o pannie Krysi z sąsiedniego rzędu? Ale przecież tak może być nie tylko w Kk, ale również w protestanckim albo prawosławnym. Cytuj: A nie nadaje w kościele świętości przedmiotom (eucharystia, woda, kreda itp.) ... [?] Czy uważasz Eucharystię/eucharystę za nie-świętą? Przecież to znak ustanowiony przez Chrystusa, w dodatku będący w poszanowaniu u wszystkich chrześcijan: Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. (1 Kor. 11,27)Jedynie zwyczaj, by Eucharystię przechowywać, a przechowywaną adorować, traktować jako Boga -rodzi niebezpieczeństwo bałwochwalstwa. Bo Chrystus dał polecenie nie takie, by Jego Ciało przechowywać, ale powiedział: bierzcie i jedzcie... Woda i kreda (sakramentalia) nie aspirują do bycia Bogiem. Różne Kościoły mają różne zwyczaje, nie każda odmienność jest warta naszej uwagi. Cytuj: ...oraz nie odbiera posługi (spowiedź, sakramenty, błogosławieństwo itp.)... [?] Spowiedź rozumiana jako wyznanie grzechów Bogu, w obecności innego człowieka, który zapewni o Bożym przebaczeniu, nie jest złamaniem Bożych zasad. Król Dawid, napomniany przez proroka Natana, wyznał swój grzech w jego obecności. (2 Sm 12,1-14). Sakramenty i błogosławieństwa bywają praktykowane również w innych Kościołach. Cytuj: ...chociaż św. Paweł Apostoł wyraźnie się o tym wypowiedział? Jeśli chcesz, bym się do tego odniósł, musisz bardziej jednoznacznie napisać, co masz na myśli i z jakim biblijnym fragmentem to wiążesz. Cytuj: Boisz się lub nie chcesz stawić czoła prawdzie to nie ma sprawy, przymusu nie ma, ale bez uników i manipulacji proszę. Jeśli przeczytałeś ten wątek od początku, to zdążyłeś się zorientować, że nie jestem katolikiem. Ale to nie oznacza, że każdy zarzut (w Twoim przypadku jedynie pomyślany, bo nie nazwany) na temat katolicyzmu uznaję za zasadny.
|
Pt sie 16, 2024 13:00 |
|
|
Idący
|
Rabarbar napisał(a): Jedynie zwyczaj, by Eucharystię przechowywać, a przechowywaną adorować, traktować jako Boga -rodzi niebezpieczeństwo bałwochwalstwa. Bo Chrystus dał polecenie nie takie, by Jego Ciało przechowywać, ale powiedział: bierzcie i jedzcie... Przechowywanie jest niezgodnie z KPK. Dopuszczalne jest jako wyjątek, a nie zasada. Niestety praktyka jest zupełnie inna. Rabarbar napisał(a): Jedynie zwyczaj, by Eucharystię przechowywać, a przechowywaną adorować, traktować jako Boga -rodzi niebezpieczeństwo bałwochwalstwa. Bo Chrystus dał polecenie nie takie, by Jego Ciało przechowywać, ale powiedział: bierzcie i jedzcie... Adorować tak, ale nie jako Boga. Wyłącznie jako symbol rzeczywistej obecności Boga. Są ludzie, którzy muszą patrzyć na Hostię, aby mieć świadomość obecności Chrystusa. Hostia nie jest czczona jako kawałek chleba, ale obecność Chrystusa w tym kawałku opłatka. Rabarbar napisał(a): Jedynie zwyczaj, by Eucharystię przechowywać, a przechowywaną adorować, traktować jako Boga -rodzi niebezpieczeństwo bałwochwalstwa. Bo Chrystus dał polecenie nie takie, by Jego Ciało przechowywać, ale powiedział: bierzcie i jedzcie... Słuszna uwaga. Tak jak manna z nieba. Nie miała być przechowywana (znów ustanowiono wyjątki). Codziennie prosimy: Chleba ... daj nam dzisiaj. A to jest prośba na teraz. Nie na zapas.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt sie 16, 2024 15:56 |
|
|
Jerzy_67
|
Rozmawiacie o mszy katolickiej, to mam bardzo świeży materiał (nowy w języku polskim, bo oryginał ma kilak lat) na temat właśnie mszy; zapodam: https://youtu.be/atqogKFGSU4
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt sie 16, 2024 17:23 |
|
|
Rabarbar
|
@Idący Cytuj: Adorować tak, ale nie jako Boga. Wyłącznie jako symbol rzeczywistej obecności Boga. Są ludzie, którzy muszą patrzyć na Hostię, aby mieć świadomość obecności Chrystusa. Hostia nie jest czczona jako kawałek chleba, ale obecność Chrystusa w tym kawałku opłatka. Dlaczego mówi się zwykle o rzeczywistej obecności Boga w Hostii/komunikancie tak długo, dopóki nie zostanie to spożyte? Tymczasem zamysł Chrystusa wydaje się wyraźny: rzeczywista obecność Chrystusa/Boga dotyczy ciała człowieka: (19) Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który w was jest, a którego macie od Boga, i że już nie należycie do samych siebie? (20) Za /wielką/ bowiem cenę zostaliście nabyci. Chwalcie więc Boga w waszym ciele! (1 Kor. 6,19-20)Podkreślam, że ta obecność Boga w wiernych nie tyle wynika z Eucharystii, ale jest przez Eucharystię proklamowana/ogłaszana/przypominana. Bo mamy też inne teksty, np.: W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go, i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego przebywać. (J. 14,23). Im to chciał Bóg dać poznać, jak wielkie jest między poganami bogactwo chwały tej tajemnicy, którą jest Chrystus w was, nadzieja chwały. (Kol. 1,27 BW) Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus. Choć nadal prowadzę życie w ciele, jednak obecne życie moje jest życiem wiary w Syna Bożego, który umiłował mnie i samego siebie wydał za mnie. (Gal. 2,20)W rezultacie, Eucharystia ukazuje nowy wymiar Kościoła, który jest nazywany Ciałem Chrystusa (np. Ef. 1,23; 3,6; 4,16; 5,23; Kol. 1,18 itd). Zresztą wczesne teksty podkreślają jedność łamanego chleba, który ma również symbolizować jedność lokalnego Kościoła. Użycie przygotowanych wcześniej komunikantów, do tego różnych wielkości dla wiernych i dla celebransa - zaciera te symboliczne treści. Należałoby o tej symbolice przypominać od czasu do czasu.
|
Pt sie 16, 2024 18:22 |
|
|
Idący
|
Rabarbar napisał(a): Dlaczego mówi się zwykle o rzeczywistej obecności Boga w Hostii/komunikancie tak długo, dopóki nie zostanie to spożyte? Może dlatego, że trudno jest o tym mówić, gdy brak tej postaci. Gdy już gości w człowieku. Rabarbar napisał(a): Podkreślam, że ta obecność Boga w wiernych nie tyle wynika z Eucharystii, ale jest przez Eucharystię proklamowana/ogłaszana/przypominana. Czyli nie wynika, ale wynika. Jednym słowem, zaprzeczając przyznajesz mi rację. Innymi słowy głosisz to samo. Dzięki.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt sie 16, 2024 18:34 |
|
|
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): Może dlatego, że trudno jest o tym mówić, gdy brak tej postaci. Gdy już gości w człowieku. Co dalej się dzieje z tym goszczeniem?
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So sie 17, 2024 6:24 |
|
|
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): Idący napisał(a): Może dlatego, że trudno jest o tym mówić, gdy brak tej postaci. Gdy już gości w człowieku. Co dalej się dzieje z tym goszczeniem? Gdybyś kiedykolwiek przyjął Chrystusa, to znałbyś odpowiedź. Sprawiłeś mi wielki zawód tym pytaniem. Nie sądziłem, że masz problemy z odnajdywaniem Chrystusa i przyjmowaniem Go (niezależnie od formy i postaci, liczy się treść tego aktu). Jestem rozczarowany.
|
So sie 17, 2024 12:48 |
|
|
C2H6O
|
Rabarbar napisał(a): @C2H6O Cytuj: No jasne, siedzi sobie i wielbi? Ja tak robiłem, dopóki byłem katolikiem. Nie mogę odpowiadać za to, co robi mój sąsiad w kościelnej ławce. Może myśli o pannie Krysi z sąsiedniego rzędu? Ale przecież tak może być nie tylko w Kk, ale również w protestanckim albo prawosławnym. Cytuj: A nie nadaje w kościele świętości przedmiotom (eucharystia, woda, kreda itp.) ... [?] Czy uważasz Eucharystię/eucharystę za nie-świętą? Przecież to znak ustanowiony przez Chrystusa, w dodatku będący w poszanowaniu u wszystkich chrześcijan: Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. (1 Kor. 11,27)Jedynie zwyczaj, by Eucharystię przechowywać, a przechowywaną adorować, traktować jako Boga -rodzi niebezpieczeństwo bałwochwalstwa. Bo Chrystus dał polecenie nie takie, by Jego Ciało przechowywać, ale powiedział: bierzcie i jedzcie... Woda i kreda (sakramentalia) nie aspirują do bycia Bogiem. Różne Kościoły mają różne zwyczaje, nie każda odmienność jest warta naszej uwagi. Cytuj: ...oraz nie odbiera posługi (spowiedź, sakramenty, błogosławieństwo itp.)... [?] Spowiedź rozumiana jako wyznanie grzechów Bogu, w obecności innego człowieka, który zapewni o Bożym przebaczeniu, nie jest złamaniem Bożych zasad. Król Dawid, napomniany przez proroka Natana, wyznał swój grzech w jego obecności. (2 Sm 12,1-14). Sakramenty i błogosławieństwa bywają praktykowane również w innych Kościołach. Cytuj: ...chociaż św. Paweł Apostoł wyraźnie się o tym wypowiedział? Jeśli chcesz, bym się do tego odniósł, musisz bardziej jednoznacznie napisać, co masz na myśli i z jakim biblijnym fragmentem to wiążesz. Cytuj: Boisz się lub nie chcesz stawić czoła prawdzie to nie ma sprawy, przymusu nie ma, ale bez uników i manipulacji proszę. Jeśli przeczytałeś ten wątek od początku, to zdążyłeś się zorientować, że nie jestem katolikiem. Ale to nie oznacza, że każdy zarzut (w Twoim przypadku jedynie pomyślany, bo nie nazwany) na temat katolicyzmu uznaję za zasadny. Był kiedyś taki eksperyment na naczelnych, jeden z ciekawszych, o jakich się uczyłem. Gromadę małp umieszczono w klatce i u góry zawieszono przysmak. Gdy któraś zbliżyła się do niego to wszystkim sprawiano ból prądem. Z czasem, gdy tylko któraś spróbowała się zbliżyć, to inne spuszczały jej łomot. Zaczęto powoli wymieniać małpy w klatce. Nowe małpy nie wiedziały o karze prądem za zbliżenie się do przysmaku i przy zbliżeniu się do niego nie wiedziały już, za co dostają łomot od innych. Po pewnym czasie w klatce nie było już ani jednej małpy, która była porażona prądem, jednak pomimo to nie pozwalały żadnej nowej zbliżyć się do przysmaku nie wiedząc już nawet czemu. Może uważasz sobie, że nie jesteś już katolikiem ale z tego co widzę to siedzisz w "ich klatce" jeszcze głębiej niż niektórzy, którzy z powodzeniem są nadal katolikami. I to by było na tyle
|
So sie 17, 2024 15:25 |
|
|
|