Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 "sutanna" o. Oszajcy SI
zdjęcie o. Ojszajcy z artykułu na Wirtualnej Polsce
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8321079
Tak się zacząłem zastanawiać, i nie przypominam sobie bym widział o. Oszajcę w jakiejkolwiek gazecie czy medium internetowym ubranego w strój duchowny.
Chciałbym zapytać z ciekawości:
- Czy ktoś widział zdjęcie o. Oszajcy w sutannie?
- Czy w telewizji też występuje w stroju cywilnym (nie oglądam TV, wiec nie wiem)
|
Śr maja 24, 2006 11:43 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
 Re: "sutanna" o. Oszajcy SI
Tomek Torquemada napisał(a):  zdjęcie o. Ojszajcy z artykułu na Wirtualnej Polsce http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8321079Tak się zacząłem zastanawiać, i nie przypominam sobie bym widział o. Oszajcę w jakiejkolwiek gazecie czy medium internetowym ubranego w strój duchowny. Chciałbym zapytać z ciekawości: - Czy ktoś widział zdjęcie o. Oszajcy w sutannie? - Czy w telewizji też występuje w stroju cywilnym (nie oglądam TV, wiec nie wiem)
Ja widziałem w TV w sutannie i w świeckim garniturku, ale z koloratką (w której tv i kiedy, nie pamiętam).
Ale w czym problem ? To poeta. A więc oryginał. Kapłan liberał. Też oryginalne. Oto co sam o sobie mówi: Oryginał. Rozmodlony liberał = poeta? A tu próbka poezji: Akcent
Czy rzeczywiście kieruje tobą tylko ciekawość.
Ja też mam pytanie. Jaki był 'poprawny' służbowy strój apostoła ? Np. Pawła, Piotra.
Wyróżniał się czymś od cywilnego ?
Śr maja 24, 2006 14:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał(a): Czy rzeczywiście kieruje tobą tylko ciekawość.
Napisałem przecież.
|
Śr maja 24, 2006 14:52 |
|
|
|
 |
Haereticus
|
Stanisław Adam napisał(a): Jaki był 'poprawny' służbowy strój apostoła ? Np. Pawła, Piotra. Wyróżniał się czymś od cywilnego ?
Zwyczaj odmiennego ubierania się "duchownych" od "ściwckich" wprowadzono dopiero w 500 roku.
_________________ Chrześcijaństwo to nie przynależność do takiego czy innego Kościoła - to życie z Bogiem, wiara przypieczętowana przyjeciem chrztu.
|
Śr maja 24, 2006 16:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Haereticus napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): Jaki był 'poprawny' służbowy strój apostoła ? Np. Pawła, Piotra. Wyróżniał się czymś od cywilnego ? Zwyczaj odmiennego ubierania się "duchownych" od "ściwckich" wprowadzono dopiero w 500 roku.
A w którym miesiącu?
|
Śr maja 24, 2006 17:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...]
Skoro podałeś konkretny rok, to proszę równiez o konkretny miesiąc. Albo najlepiej dzień miesiąca.
|
Śr maja 24, 2006 17:19 |
|
 |
Haereticus
|
Konkretny rok można było podać, bo wiadomo z historii kiedy to zostało wprowadzone. [...]
_________________ Chrześcijaństwo to nie przynależność do takiego czy innego Kościoła - to życie z Bogiem, wiara przypieczętowana przyjeciem chrztu.
|
Śr maja 24, 2006 17:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Haereticus napisał(a): Konkretny rok można było podać, bo wiadomo z historii kiedy to zostało wprowadzone. [...]
Wiadomo z historii? Może jakieś źródła?
I przez kogo wprowadzone?
|
Śr maja 24, 2006 17:45 |
|
 |
Haereticus
|
Ja znam to z ogólnych rozpisek datowych. Nie znam źródeł, ale rozpiski są zredagowane rzetelnie.
|
Śr maja 24, 2006 18:30 |
|
 |
zielona_mrowka
|
No przecież to jezuita - ja pierwszy raz w życiu jezuitę w sutannie widziałam eee... dopiero jak pojechałam do ichniego zakonu na rekolekcje /i to też w większości klerycy chodzili/. A co do zdjęć to macie jego prymicyjne (wygląda chyba na księdza? )

_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Śr maja 24, 2006 18:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Haereticus napisał(a): Ja znam to z ogólnych rozpisek datowych. Nie znam źródeł, ale rozpiski są zredagowane rzetelnie.
ROTFL.
To dam Ci dobrą radę.
Wywal "rozpiski" swojego pastora i weź się za czytanie książek.
Pisząc, że >>Zwyczaj odmiennego ubierania się "duchownych" od "ściwckich" wprowadzono dopiero w 500 roku<< demaskujesz tylko swoją kompeltną niewiedzę.
Kto niby miał to wprowadzić?
I gdzie?
I jak to wyegzekwować?
I dlaczego w okrągłym roku 500?
Prawda jest taka, że geneza kształtowania się strojów liturgicznych i strojów osób duchownych była nieco bardziej złożona i skomplikowana niż roi się Twojemu pastorowi. Ale o tym musiałbyś poczytać w normalnych książkach, a nie w "rozpiskach"
|
Śr maja 24, 2006 18:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zielona_mrowka napisał(a): No przecież to jezuita - ja pierwszy raz w życiu jezuitę w sutannie widziałam eee... dopiero jak pojechałam do ichniego zakonu na rekolekcje /i to też w większości klerycy chodzili/. A co do zdjęć to macie jego prymicyjne (wygląda chyba na księdza? )
W sumie moje pytanie dotyczyło sutanny, a nie ornatu, ale dzięki 
|
Śr maja 24, 2006 18:52 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ciekawość...
Wiesz, zakładanie tematu o czymś takim uważam za... szukanie dziury w całym  Jak widać są tacy, co widzieli o. Oszajcę w stroju duchownym - nawet pojawiła się fotka w ornacie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr maja 24, 2006 18:53 |
|
 |
Haereticus
|
Tomek Torquemada napisał(a): Haereticus napisał(a): Ja znam to z ogólnych rozpisek datowych. Nie znam źródeł, ale rozpiski są zredagowane rzetelnie. ROTFL. To dam Ci dobrą radę. Wywal "rozpiski" swojego pastora i weź się za czytanie książek. Pisząc, że >>Zwyczaj odmiennego ubierania się "duchownych" od "ściwckich" wprowadzono dopiero w 500 roku<< demaskujesz tylko swoją kompeltną niewiedzę. Kto niby miał to wprowadzić? I gdzie? I jak to wyegzekwować? I dlaczego w okrągłym roku 500? Prawda jest taka, że geneza kształtowania się strojów liturgicznych i strojów osób duchownych była nieco bardziej złożona i skomplikowana niż roi się Twojemu pastorowi. Ale o tym musiałbyś poczytać w normalnych książkach, a nie w "rozpiskach"
Może tych bezwartościowych, katolickich, hę?
|
Śr maja 24, 2006 19:04 |
|
 |
Haereticus
|
Poza tym nigdzie nie napisałęm, że są to rozpiski "mojego pastora". Tą są dane ściśle historyczne. Ty natomiast jak chcesz coś obśmiać, to wolisz sugerować, że to bezwartrościowe notatki pastora. Wieswz tak samo nie mają wartości pisma jakiegoś ksiedza, biskupa, papieża czy świętego. po prostu warte tego, by spalić, albo zakopać.
|
Śr maja 24, 2006 19:06 |
|
|
|