Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 10:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 "sutanna" o. Oszajcy SI 
Autor Wiadomość
Post "sutanna" o. Oszajcy SI
Obrazek

zdjęcie o. Ojszajcy z artykułu na Wirtualnej Polsce
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8321079

Tak się zacząłem zastanawiać, i nie przypominam sobie bym widział o. Oszajcę w jakiejkolwiek gazecie czy medium internetowym ubranego w strój duchowny.

Chciałbym zapytać z ciekawości:
- Czy ktoś widział zdjęcie o. Oszajcy w sutannie?
- Czy w telewizji też występuje w stroju cywilnym (nie oglądam TV, wiec nie wiem)

Śr maja 24, 2006 11:43

Post Re: "sutanna" o. Oszajcy SI
Tomek Torquemada napisał(a):
Obrazek
zdjęcie o. Ojszajcy z artykułu na Wirtualnej Polsce
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8321079

Tak się zacząłem zastanawiać, i nie przypominam sobie bym widział o. Oszajcę w jakiejkolwiek gazecie czy medium internetowym ubranego w strój duchowny.

Chciałbym zapytać z ciekawości:
- Czy ktoś widział zdjęcie o. Oszajcy w sutannie?
- Czy w telewizji też występuje w stroju cywilnym (nie oglądam TV, wiec nie wiem)

Ja widziałem w TV w sutannie i w świeckim garniturku, ale z koloratką (w której tv i kiedy, nie pamiętam).

Ale w czym problem ? To poeta. A więc oryginał. Kapłan liberał. Też oryginalne. Oto co sam o sobie mówi: Oryginał. Rozmodlony liberał = poeta? A tu próbka poezji: Akcent

Czy rzeczywiście kieruje tobą tylko ciekawość.
Ja też mam pytanie. Jaki był 'poprawny' służbowy strój apostoła ? Np. Pawła, Piotra.
Wyróżniał się czymś od cywilnego ?

Śr maja 24, 2006 14:43
Zobacz profil WWW
Stanisław Adam napisał(a):
Czy rzeczywiście kieruje tobą tylko ciekawość.

Napisałem przecież.

Śr maja 24, 2006 14:52

Jaki był 'poprawny' służbowy strój apostoła ? Np. Pawła, Piotra.

Zwyczaj odmiennego ubierania się "duchownych" od "ściwckich" wprowadzono dopiero w 500 roku.

Śr maja 24, 2006 16:37
Zobacz profil WWW
Haereticus napisał(a):
Jaki był 'poprawny' służbowy strój apostoła ? Np. Pawła, Piotra.

Zwyczaj odmiennego ubierania się "duchownych" od "ściwckich" wprowadzono dopiero w 500 roku.

A w którym miesiącu?

Śr maja 24, 2006 17:00
Skoro podałeś konkretny rok, to proszę równiez o konkretny miesiąc. Albo najlepiej dzień miesiąca.

Śr maja 24, 2006 17:19

Konkretny rok można było podać, bo wiadomo z historii kiedy to zostało wprowadzone. [...]

Śr maja 24, 2006 17:34
Zobacz profil WWW
Konkretny rok można było podać, bo wiadomo z historii kiedy to zostało wprowadzone. [...]

Wiadomo z historii? Może jakieś źródła?

I przez kogo wprowadzone?

Śr maja 24, 2006 17:45

Ja znam to z ogólnych rozpisek datowych. Nie znam źródeł, ale rozpiski są zredagowane rzetelnie.

Śr maja 24, 2006 18:30
Zobacz profil WWW

No przecież to jezuita - ja pierwszy raz w życiu jezuitę w sutannie widziałam eee... dopiero jak pojechałam do ichniego zakonu na rekolekcje /i to też w większości klerycy chodzili/.
A co do zdjęć to macie jego prymicyjne (wygląda chyba na księdza? :D)

Obrazek

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr maja 24, 2006 18:30
Ja znam to z ogólnych rozpisek datowych. Nie znam źródeł, ale rozpiski są zredagowane rzetelnie.

ROTFL.

To dam Ci dobrą radę.

Wywal "rozpiski" swojego pastora i weź się za czytanie książek.

Pisząc, że >>Zwyczaj odmiennego ubierania się "duchownych" od "ściwckich" wprowadzono dopiero w 500 roku<< demaskujesz tylko swoją kompeltną niewiedzę.

Kto niby miał to wprowadzić?
I gdzie?
I jak to wyegzekwować?
I dlaczego w okrągłym roku 500?

Prawda jest taka, że geneza kształtowania się strojów liturgicznych i strojów osób duchownych była nieco bardziej złożona i skomplikowana niż roi się Twojemu pastorowi. Ale o tym musiałbyś poczytać w normalnych książkach, a nie w "rozpiskach"

Śr maja 24, 2006 18:51
No przecież to jezuita - ja pierwszy raz w życiu jezuitę w sutannie widziałam eee... dopiero jak pojechałam do ichniego zakonu na rekolekcje /i to też w większości klerycy chodzili/.
A co do zdjęć to macie jego prymicyjne (wygląda chyba na księdza? :D)

W sumie moje pytanie dotyczyło sutanny, a nie ornatu, ale dzięki ;-)

Śr maja 24, 2006 18:52

Wiesz, zakładanie tematu o czymś takim uważam za... szukanie dziury w całym :?: Jak widać są tacy, co widzieli o. Oszajcę w stroju duchownym - nawet pojawiła się fotka w ornacie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr maja 24, 2006 18:53
Zobacz profil WWW

Haereticus napisał(a):

ROTFL.

To dam Ci dobrą radę.

Wywal "rozpiski" swojego pastora i weź się za czytanie książek.

Pisząc, że >>Zwyczaj odmiennego ubierania się "duchownych" od "ściwckich" wprowadzono dopiero w 500 roku<< demaskujesz tylko swoją kompeltną niewiedzę.

Kto niby miał to wprowadzić?
I gdzie?
I jak to wyegzekwować?
I dlaczego w okrągłym roku 500?

Prawda jest taka, że geneza kształtowania się strojów liturgicznych i strojów osób duchownych była nieco bardziej złożona i skomplikowana niż roi się Twojemu pastorowi. Ale o tym musiałbyś poczytać w normalnych książkach, a nie w "rozpiskach"

Może tych bezwartościowych, katolickich, hę?

Śr maja 24, 2006 19:04
Zobacz profil WWW

Poza tym nigdzie nie napisałęm, że są to rozpiski "mojego pastora". Tą są dane ściśle historyczne. Ty natomiast jak chcesz coś obśmiać, to wolisz sugerować, że to bezwartrościowe notatki pastora. Wieswz tak samo nie mają wartości pisma jakiegoś ksiedza, biskupa, papieża czy świętego. po prostu warte tego, by spalić, albo zakopać.

Śr maja 24, 2006 19:06
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona