najpocząctku chciałbym odpowiedzieć na posty z tematu o ekumeniźmie.
godunow napisał(a):
Dogmat przyjęty 50 lat temu przez KRK.. A Efrem jako pierwszy używa pojęcia Boża rodzicielka. A co miałoby to znaczyć bez grzechu poczta..Pytajnik Każdy w małżeństwie jest poczęty bez grzechu,,,Pytajnik Sugerujesz jakoby Maria była zrodzona z dziewicy matki swojej Podobnie jak Jezus Pytajnik Toż to bluźnierstwo Wykrzyknik
. Jak w przypadku Jezusa ..Ale to oznajmia Pismo ..
Efrem nigdy nie użył pojęcia nawet zblizonego do grekicego Theotokos!
Pojęcie Theotokos jako pierwsi zaczeli uzywać Ojcowie Kapadoccy, Dydym Aleksandrysjki czy Cyryl Aleksandryjski,
Niepokalane poczęcie nie jest dziewiczym poczeciem, to jakaś pomyłka. Mylisz rzeczy. Niepokalane poczęcie to pełna Łaski która zmazuje wszelkią skazę grzechu pierworodnego. Jeśli Maryja nie była by Pałna Łaski naturalnym procesem musiała by przekazać grzech pierworodny Jezusowi!
To wynika z sw Augustyna. Aby moc coś krytykować trzeba choć mieć pojęcie o co chodzi.
godunow napisał(a):
Kościół Unicki to na siłę przefarbowane prawosławie na katolicyzm.. Jest to kościół katolicki trudno aby miał inne dogmaty jak katolicy Wykrzyknik To znowu tak na marginesie . Jak nie uległo rozkładowi to gdzie to ciało jest.. Pytajnik Jedynie jedno ciało nie uległo rozkładowi ale je polerują szlifują od 1925 roku ..Ale to inna bajka Wykrzyknik Nie z tej epoki Wykrzyknik O której rozmawiamy
Maryja jako Łaski pełna posiadała czystą naturę, niesplamioną nawet skazą grzechu pierworodnego. Jej ciało nie uległo rozkładowi bo było święte. Maryja nie dostała nowego przemienionego ciała bo już na ziemi była wolna od grzechu!
godunow napisał(a):
A tak na Marginesie Inkwizycja Hiszpańska koniec XV wieku setki żydów musiało uciekać z Hiszpanii przed pogromcami inkwizycjii hiszpańskiej . Był tam taki jeden co Inkwizytor. Współcześnie dorównał mu dopiero Hitler i Stalin i paru pomniejszych obecnych zbawców ludzkości Wykrzyknik
[...] lictytacji nie bedzie
pedziwiatrCytuj:
Nie uznaję. Maruę można co najwyżej określać jako Chritothokos - nic więcej. Maria nie zrodziła Boga. Narodziny rozumiemy jako początek istnienia. Tymczasem Bóg był przed Marią. I Jezus też był przed Marią - Bóg bowiem ma natórę troistą. Określenie Theotokos jest błędem myślowym. Błędem? Przepraszam - jak wynika z historii celową manipulacją, aby podbudować kult maryjny. Mieszała w tym palce niewątpliwie pewna poteżna istota duchowa, którą w Efezie czczono jako Artemidę, inni zaś jako Kali, Izydę, itd.
dobre, hehe zatem jesteś nestorianem czyli wierzysz w dwóch Chrystusów, jeden to człowiek a drugi do Bóg. Na krzyżu wiec kto umarł?
Pewnie człowiek bo Bóg nie może umrzeć a zatem Chrystus nie mogł odkupić ludzi na krzyżu bo człowiek nie może odkupić człowieka, nie ma takiej mocy!
To co piszesz wynika albo z kompletnej niewiedzy albo nie wiesz w co wierzy twój zbór i miotasz się nie znając definicji pewnych pojęc.
Theotokos wynika z przenikania się idiomów, bo jeśli w Chrystusie w jednej osobie była dwie natury ludzka i boska konsekwencją tego stanu jest odnoszene rpzymiotów natury ludzkiej i boskiej do CAŁEJ OSOBY Chrystusa i dlatego mówi się że Bóg jest nieśmiertelny a jednoczesnie umarł za nas na krzyżu, że jest przedwieczny a zrodzony z MAryi! Nie rozumiesz tego bo nie zadałeś sobie trudu zweryfikowania podstaw swojej wiary. Dziś po wspólnej deklaracji Chrystologicznej z Kosciołem Asyryjskim Wschodnim oni UZNAJĄ termin Theotokos za 100% zgodny z ich wiarą.
Cytuj:
Oczywiście, że Bóg umarł na krzyżu, bo ta prawda wynika z Biblii,
skąd wiesz ze umarł i jak może niesmiertelny wieczny Bóg umrzeć?
Może umarła jedynie osoba ludzka w Chrystusie ale nie boska?
Ty nie wiesz na czym polega communiactio idiomatum, proszę pozwól sobie wytlumaczyc tu nie chodzi o próbę kogokolwiem osmieszenia czy zrobienia w konia. Ja chcę ci pomoc i to wszystko bo mam podejrzenia że twoj stosunek do K-katolickiego wynika z niezrozumienia, ktoś ci po prostu nie poświecił czasu na wytłumaczenie pewnych spraw. Ja poświęcam swój czas w miarę mozliwości aby to zrobić.
Cytuj:
"Ja i Ojciec jedno jesteśmy"
świetny cytat na podparcie tezy sabeliańskiej! Jeśli Ojciec i Syn to jedno zatem to są dwa imione tego samego Boga. Tak kto przedstawiano w histroii.
Księga Przysłów 8, 22-25 napisał(a):
Pan mnie stworzył, swe arcydzieło,
jako początek swej mocy, od dawna,
23 od wieków jestem stworzona,
od początku, nim ziemia powstała.
24 Przed oceanem* istnieć zaczęłam,
przed źródłami pełnymi wody;
25 zanim góry zostały założone,
przed pagórkami zaczęłam istnieć;
Ewangelia wg Marka 10,17-18 napisał(a):
17 Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?» 18 Jezus mu rzekł: «Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg*.
Ewangelia Jan 17,3 napisał(a):
3 A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa*.
z tych cytatów wynbika jedno, Chrystus nie jest Bogiem! A w Bibliii nie za tez ze sobą sprzecznych, zatem co...trzeba analizowac pismo metodą któa wyjaśnia te pozorne sprzeczności.
Cytuj:
ie, został umęczony BÓG, ale Maria nie zrodziła Go jako Boga, gdyż jako Bóg istniał już przed nią, ale jako człowieka. Nie mogłą zrodzić naprawdę kogoś, kto już wcześniej żył! Twiedzenie, że jakoby wierzę, że na krzyżu zmarł tylko człowiek jest kolejnym twoim KŁAMSTWEM. Ojcem kłamstwa jest szatan, a więc ty jesteś jego sługą.
Po pierwsze Chrystus to zrodzony Logos, przed wcieleniem nie był nazywany Chrystusem. Trzeba umieć to zauważyć. Maryja jest matką ludzkiej natury, ale jest tylko JEDNA OSOBA CHRYSTUSA zatem wszystkie cechy wynikjące z ludkziej natury są przypisane CAŁEJ OSOBIE, inaczej tworzy się dwóch Chrystusów i niestety w konsekwencji dochodzi se do pytania, który umarł na krzyżu, czy Bóg w swej nieskończoności może umrzeć, ba czy może ciepieć? Dwa błedy, jeden nestorianizm oraz drugi monofizytyzm który w skrajnej formie negował fakt odczuwania bólu przez Chrystusa bo zanikała w nim natura ludzka a powstawała natura Syna Człowieczego co w konesekwencji sprawiało że taka Ofiara nie mogła wybaić ludzi! To są powazne tematy teologiczne ale dziś tak Asyryjczycy jak koptowie nie sa uważani za nestorian i monofizytów!
Cytuj:
Czyli to TY nie wierzysz w to, że Jezus był Bogiem? A może po prostu nie potrafisz logicznie zbudować pytania?
nie, ja wierzę że Jezus jest Bogiem oraz człowiekiem. Jest jedną osobą o dwóch naturach, jeśli orzekamy o cechach natury ludzkiej dotyczą one całej osoby zatem nie jest błedem stwierdzenie że Bóg umarł za nas!
Nie jest błedem że matka natury jest matką całej osoby zatem jest Theotokos! Theotokos jest tak samo prawdziwe jak stwierdzenie że Bóg umarł na krzyżu!
p.s. pochwalę się oceną bdb na egzaminie z historii Kościoła Starożytnego