|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Reklamy wewnątrz kościoła
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
 Reklamy wewnątrz kościoła
Cytuj: Reklamy sponsorów wewnątrz kościoła Podczas remontu bazyliki świętego Antoniego w Padwie reklamy sponsorów będą znajdować się wewnątrz świątyni. Jednym z argumentów opiekujących się bazyliką ojców franciszkanów był fakt, że każdego roku odwiedzają ją trzy miliony pielgrzymów i turystów. Magia tej liczby zrobiła swoje i znaleźli się chętni, głównie banki, którzy sfinansują jej renowację. Nie są to małe sumy, skoro normalna konserwacja zabytku kosztuje rocznie milion euro.
Choć na reklamy zgodził się delegat papieski do spraw sanktuarium, wielu miejscowych duchownych uważa, że umieszczanie reklam wewnątrz kościoła to już przesada. Wciąż świeża jest pamięć o skandalu, jakim było w Rzymie w okresie Wielkanocy pojawienie się na jednym z kościołów gigantycznego plakatu filmu "Kod da Vinci". Zdjęto go po fali protestów, a władze kościelne zapowiedziały, że będą ostrożniejsze w wyborze sponsorów.
źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1332729,69,item.html
Dla mnie to jest już gruba przesada. Kościół jest świątynią Boga, miejscem kultu, a nie targowiskiem... 
|
N cze 04, 2006 9:56 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Rozumiem jeszcze - jeśli np. odnawiana jest fasada czy mury kościoła, to że na rusztowaniu sponsor powiesi sobie baner.
Tak samo - np. u nas poddawane renowacji były kamienne ołtarze, ustawione wzdłuż naw kościoła. I nie było żadnych reklam w środku.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N cze 04, 2006 10:24 |
|
 |
Bob421
|
Pozwolę sobie zacytować Ewangelię św. Jana 2,14-17
W świątyni napotkał siedzących za stołami bankierów oraz tych, którzy sprzedawali woły, baranki i gołębie. Wówczas sporządziwszy sobie bicz ze sznurków, powypędzał wszystkich ze świątyni, także baranki i woły, porozrzucał monety bankierów, a stoły powywracał. Do tych zaś, którzy sprzedawali gołębie, rzekł: Weźcie to stąd, a z domu mego Ojca nie róbcie targowiska! Uczniowie Jego przypomnieli sobie, że napisano: Gorliwość o dom Twój pochłonie Mnie.
Może jeszcze przed kazdą mszą na ekranie gdzie są wyświetlane teksty pieśni pokazać 5 minutową reklamówkę. Albo w czasie ogłoszeń ogłaszać reklamówki. Albo przed każdym nabożeństwem powiedzieć; "Dzisiejszą liturgię sponsoruję firma X. Miejmy ją w swoich modlitwach". 
|
N cze 04, 2006 10:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przesada bardzo gruba. Nie rozumiem, jak jakikolwiek biskup może na takie coś pozwolić. Jest to naturalny skutek pokręcenia priorytetów, z jakim mamy do czynienia w Kościele Rzymskim.
|
N cze 04, 2006 18:47 |
|
 |
orthc
|
zefciu napisał(a): Przesada bardzo gruba. Nie rozumiem, jak jakikolwiek biskup może na takie coś pozwolić. Jest to naturalny skutek pokręcenia priorytetów, z jakim mamy do czynienia w Kościele Rzymskim.
Smutna prawda 
_________________ Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat!
G.K. Chesterton
|
N cze 04, 2006 19:16 |
|
|
|
 |
Agatka
|
Zgadzam się, to skandal. Żenada.
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
N cze 04, 2006 20:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jest to skandal, co nie zmienia faktu, że nie można na tej podstawie twierdzić, że "Kościół Katolicki jest be, a lefebryści są OK" 
|
N cze 04, 2006 22:06 |
|
 |
Bob421
|
Cytuj: Jest to skandal, co nie zmienia faktu, że nie można na tej podstawie twierdzić, że "Kościół Katolicki jest be, a lefebryści są OK"
Ja krytykując pojedynczy przypadek reklam w kościele nie mam w zamiarze krytykować całej instytucji. Jedna sójka czy jakiś inny ptak wiosny nie czyni:-) Na podstawie jednego przypadku nie można krytykować wszystkich.
|
Pn cze 05, 2006 20:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chodziło mi o wpisy innych użytkowników 
|
Pn cze 05, 2006 21:13 |
|
 |
Paschalis
|
W pełni się z wami zgadzam: Nie można służyć Bogu i mamonie! 
_________________ www.onephoto.net
|
Wt cze 13, 2006 15:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zakładamy że jest jakaś róznica
pomysł z banerami jest kapitalny
dzieki niemu będzie mozna zwiekszyć przychód kościoła
|
N paź 15, 2006 16:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kościół jest świątynią Boga, miejscem kultu, a nie targowiskiem...
|
Wt paź 17, 2006 13:44 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|