Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Kościół misyjny 
Autor Wiadomość

Post Kościół misyjny
Wiajcie!
Chciałem zachęcić do podzielenia się własnymi refleksjami na temat Kościoła misyjnego tzn.
Co my Katolicy(szeżej chrześcijanie) możemy dla misji uczynić.??
Osobiście uważam że wiele!
a głównym dowodem na to jest Partonka misji: Św. Teresa od Dzieciątka Jezus która mimo że nigdy w życiu nie wyjechała na misje to jednak całe życie poświęciła misji i mijsonarzy.
Czekam na propozycjie i refleksje:)

2. Pamiętaj człeku te słowa prawdziwe:
Bóg MIŁUJE CIBIE za to że JESTEŚ a nie za to KIM jesteś ( lub kim byś chciał być)

So paź 07, 2006 15:03
a) Możemy się modlić za misjonarzy, i ludzi którzy nie poznali Chrystusa
b) Można wspierać misje materialnie (kasa) - bezpośrednio, albo organizując np. Dni misyjne, etc. Można sprowadzać przedmioty z krajów misyjnych (np. jakieś ozdoby tropikalne), i uzyskane pieniadze kierowac na misje...

PS. Jak widzę po nicku - Jesteś Werbistą ? :-)

So paź 07, 2006 22:07

Maz rację narazie jako kleryk ... cobaczymy jak to dalej pójdzie:)

a Ty skąd znasz SVD??

2. Pamiętaj człeku te słowa prawdziwe:
Bóg MIŁUJE CIBIE za to że JESTEŚ a nie za to KIM jesteś ( lub kim byś chciał być)

Pn paź 09, 2006 15:43
Znam troche skrotow zakonnych, SVD tez ;) Wiem ze jest to zakon misyjny, i ze ma w Polsce drukarnie (chyba pierwszy raz sie zetknalem z SVD, kiedy wpadlem na strone drukarni, nie pamietam czego szukajac ;) )

Wt paź 10, 2006 19:24
Oczywiście mozna też wspomagać bezpośrednio ludzi znajdujących się pod opieką misjonarzy.
Jedną z dróg jest tzw. "adopcja na odległość", czyli finansowe wspieranie jakiegoś dziecka (zwłaszcza jego wykształcenia).
Ja mam taką adoptowaną "córeczkę" w Kamerunie, gdzie misję prowadzą nasze Siostry Dominikanki.

Więcej informacji można znaleźć tutaj:
http://www.dzieciafryki.org

Obecnie poszukuje się osób chętnych do wspomagania uczniów w Rwandzie (kwota, którą trzeba ofiarować na ten cel to 10 Euro miesięcznie czyli niecałe 40 zł) :
http://www.dzieciafryki.org/watoto-czek ... pomoc.html

Wt paź 10, 2006 22:08

N paź 15, 2006 16:33
na jakie koto to sie wysyła?

To do mnie pytanie?

Jeśli tak to wejdź na stronę i poczytaj - nie wysyła się od razu pieniędzy - najpierw trzeba wypełnić ankietę i zdecydować z jakiego kraju i z jakiej szkoły chce się "adoptować" dziecko (od tego zalezy kwota którą się wpłaca).
Sama akcja nie polega tylko na wpłacaniu pieniędzy, ale też na takiej duchowej łączności z jakimś konkretnym dzieckiem (modlitwa za to dziecko, napisanie czasami listu, itp.)
wszystko to można przeczytać na stronie (a po podjęciu decyzji i zgłoszeniu się do fundacji otrzymuje się dodatkowe, obszerne informacje)

Pozdrawiam :-)

N paź 15, 2006 17:10

Post Re: Kościół misyjny
NiegodnySVD napisał(a):
Wiajcie!
Chciałem zachęcić do podzielenia się własnymi refleksjami na temat Kościoła misyjnego tzn.

a dzisiaj jest NIEDZIELA MISYJNA !! a tu bez echa o tym...

dlaczego zapomniałeś dalej dzielić się tu refleksjami na ten temat...?

Synek

N paź 22, 2006 11:22
W "Radioraporcie"w Radiu Lublin było coś o Afryce.W Lublinie działa też wolontariat misyjny.Chętnie wybrałbym się do Afryki ale angielski trzeba podszkolić.

"Radioraport" w Radiu Lublin w poniedziałki od 21:15 do 22:00 Polecam.Prowadzi ksiądz.Poruszane są tematy społeczne i wiele innych np.o Afryce.

Radio Lublin dostępne jest w internecie: http://radio.lublin.pl/32k.m3u

Wt paź 24, 2006 13:51
Żeby powyższy adres działał trzeba kliknąć tam gdzie pisze "Plik" a następnie "Zapisz jako" i rozpocznie się pobieranie pliku mp3.

Wt paź 24, 2006 13:54

[img]Kopie%20von%20opr%20sei%20nicht%20böse.jpg[/img]

przepraszam, nie gniewaj sie...

Wt paź 24, 2006 16:01
Nie gniewam się,ale wróćmy do tematu o Kościele misyjnym.Od czasów Apostołów stale podejmuje się podróże misyjne.W Europie np.Św.Jakub w Hiszpanii,Św.Patryk w Irlandii,Św.Wojciech w Prusach i wielu innych misjonarzy.Kościół w Afryce jest stosunkowo młody.Z tego co słyszałem to np.w jednym kraju afrykańskim jest ogromna ilość języków,a w każdej wiosce inny.Misjonarze prowadzą m.in.szkoły czy szpitale.

Teraz się zastanawiam,czy i Europie nie potrzeba będzie misjonarzy,bo laicyzacja postępuje.

Co do Afryki to pozostaje wsparcie duchowe bądź materialne-jak kto woli.Jeśli Kościół cierpi na świecie,czy Afryka głoduje to nie możemy być obojętni.Owszem w Europie jest bezrobocie i tu też trzeba pomagać,ale pamiętajmy o krajach misyjnych.Nie byłem w Afryce,ale w tamtejszych kościołach chrześcijaństwo jest przeżywane z radością.Może i to kwestia inkulturacji,ale trzeba przyznać-radość jest,jest taniec.

Wt paź 24, 2006 17:21

http://www.misjenazdjeciach.com/index.htm

Warto zajrzeć na te strony misyjne... :D

Synek

So lis 11, 2006 17:18
Najpiękniejsze są zdjęcia z procesji.Ministranci idą boso.To podkreśla szacunek miejscowych do religii.

So lis 11, 2006 17:29
ech nie mam żadnego wpływu na to na co idą pieniądze
nie wchdzę w to

Śr gru 27, 2006 2:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]