Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 mam pytania odnosnie katolicyzmu 
Autor Wiadomość

Post mam pytania odnosnie katolicyzmu
Mam 20 lat i pytań kilka odnośnie mojej religij - katolicyzmu:

1. Bóg pokazywał swoją obecność tylko w pewnym okresie czasu - w starożytności dla Żydów, np. za pomocą palącego się krzewu i głosu, zsyłania plag, prowadził Żydów do ziemi obiecanej (sprawił np. że ustąpiła woda) itd. - Żydzi mieli więc dowód Jego istnienia i mogli nauczać innych, po tym jak Bóg nie pokazuje dziś już swojej obecności w taki sposób jak czynił to w starożytnosci dla zydów. Ale dlaczego ludzie, którzy nie są chrześcijanami mają być potępieni ? Np. tacy jaskiniowcy modlący się do różnych bóstw - skad mieli wiedzieć, że mają się modlić tylko do jednego Boga skoro były to jeszcze czasy przed Jezusem, a ludzie nie potrafili jeszcze ze sobą się porozumieć inaczej niż tworząc rysunki w jaskiniach ? I oni mają zostać potępieni ?
Albo przed odkryciami Ameryk - ameryki były zamieszkiwane przez Indian - skąd Indianie mieli wiedzieć, ze nalezy wierzyć w Boga w 3. osobach - skąd mieli o tym wiedzieć jak nie miał im o tym kto powiedzieć, misjonarze przecież nawet nie wiedzieli, że istnieją Ameryki - i ci Indianie mają zostac potępieni ?

2. Skoro pierwsi ludzie to Adam i Ewa to znaczy, że oni byli jaskiniowcami ?

3. Był Adam i Ewa, potem urodziły się ich dzieci, dzieci zaczęły rozmnazać się same ze sobą i z rodzicami - ale przecież to spowodowałoby, że kolejne dzieci miałyby jakieś wady, rodziłyby się upośledzone itd. - więc jak niby z Adama i Ewy powstała ludzkość ??

Pn paź 16, 2006 3:35

Post Re: mam pytania odnosnie katolicyzmu
pytajacy napisał(a):
"Ale dlaczego ludzie, którzy nie są chrześcijanami mają być potępieni?"
Tylko Bóg decyduje kto ma być potępiony.
pytajacy napisał(a):
2. Skoro pierwsi ludzie to Adam i Ewa to znaczy, że oni byli jaskiniowcami ?
Nie. Niby dlaczego?
pytajacy napisał(a):
3. Był Adam i Ewa, potem urodziły się ich dzieci, dzieci zaczęły rozmnazać się same ze sobą i z rodzicami - ale przecież to spowodowałoby, że kolejne dzieci miałyby jakieś wady, rodziłyby się upośledzone itd. - więc jak niby z Adama i Ewy powstała ludzkość ??
Podejdź do tego symbolicznie. Traktując Biblię dosłownie to można również stwierdzić: skoro Ewa została stworzona z żebra Adama jest więc jego klonem (to samo DNA), a więc jeśli współżyli cieleśnie, to tak naprawdę każde z nich współżyło z samym sobą - z własnym klonem ;-)

Pn paź 16, 2006 6:08

Czy to znaczy, że ludzie nie będący chrześcijanami nie muszą być koniecznie potępieni ? Bo mi się wydawało, że każdy innowierca lub ataista jest potępiany ?

Pn paź 16, 2006 6:20
Absolutnie nie masz racji. Kto będzie zbawiony zależy od łaski Bożej. Bardzo fajnie pisał gdzieś o tym św. Paweł...

Pn paź 16, 2006 6:40

Czy to znaczy, że ludzie nie będący chrześcijanami nie muszą być koniecznie potępieni ? Bo mi się wydawało, że każdy innowierca lub ataista jest potępiany ?
Kościół naucza jak nie być potępionym, ale Kościół jako taki nie ma mocy zbawiać ludzi - tylko Bóg ma taką moc. Co do innowierców i ateistów - kto odrzuca nauki Chrystusa będzie potępiony. Ci co ich nie znali nie mogli ich odrzucić :) - ich los jest w rękach Boga.
Podobnie jest z dziećmi zmarłymi bez chrztu - Kościół naucza, że chrzest jest niezbędny do zbawienia, ale dostrzega również brak logiki w ewentualnym potępieniu takich dzieci, uznaje więć, że nie ma pełnej i jednoznacznej wiedzy w tym temacie i oddaje ich los w ręce miłosiernego Boga.

Pn paź 16, 2006 6:46

Witaj na to pytanie odpowiedź znajdziesz na kartach Ewangelii lecz jest możliwość zrozumienia tego zagadnienia wprost, Bóg Ojciec odpowiada właśnie na to zagadnienie w jednym z objawień:

... " Ja was nie dzielę, na dobrych i złych, niewierzących i wierzących katolików i wyznawców buddyzmu, "czarnych", "żółtych" czy " białych". Wszystkich was pragnę uszczęśliwić, wszystkich mieć w Domu Moim.
Ten jest najbliżej mnie, który w każdym człowieku{niezależnie od różnic} widzi brata, bowiem na braci sobie wzajem was przeznaczyłem.
Dlatego nie ten kto woła "Panie ,Panie", a ludziom złorzeczy, krzywdzi ich, poniża ,segreguje i skłóca, lecz ten, który miłuje ich, chociażby nigdy o Mnie nie słyszał, jest prawdziwie Synem Moim. Do niego przyznam się, a od obłudników odwrócę!"...

Ja osobiście w te słowa wierzę ,choć to objawienia prywatne i nie ma obowiązku w nie wierzyć .Tak naprawdę to zapomnieliśmy że tylko miłości Bóg pragnie od człowieka i wedle niej będzie nas "rozliczał".

Cytaty z „Anna Pozwólcie ogarnąć się miłością” –wydawnictwo Michalineum 2004 rok
Pozdrawiam :-D

Pn paź 16, 2006 7:00

Pn paź 16, 2006 7:50

Możliwość poznania Boga

Stworzenie Adama i Ewy]

Potomstwo Adama i Ewy]

W skrócie:
1. Kościół o nikim nie mówi, że został potępiony. Nawet o Judaszu, Hitlerze, Stalinie, itd. Tym bardziej o tych, którzy nie z własnej woli nie poznali Chrystusa.

2. Jeżeli uznać teorię ewolucji za prawdziwą (to teoria naukowa, nie religijna) to należy przyjąć, że w którymś momencie któreś organizmy człekokształtne otrzymały ludzką duszę. Ja bym sobie darowała dociekanie, na którym to było etapie, i tak jest to nierozpoznawalne...

3. W kwestii tego, czy Adam i Ewa to jedna para rodziców czy zbiorowość problemem teologicznym jest prawda o grzechu pierworodnym. Nie ma ostatecznego stwierdzenia, że były to dwie osoby, tak jak i nie ma ostatecznego stwierdzenia o zbiorowości, o ile ten drugi przypadek nie jest sprzeczny z ww. prawdą.

4. Kwestia konieczności chrztu. Proponowałabym zauważyć, że "od zawsze" uznawany był za wystarczający na przykład chrzest pragnienia - tzn. jeśli katechumen umierał/ginął przed chrztem, to mógł być zbawiony, wystarczało, że go pragnął...

Pn paź 16, 2006 7:57

3. W kwestii tego, czy Adam i Ewa to jedna para rodziców czy zbiorowość problemem teologicznym jest prawda o grzechu pierworodnym. Nie ma ostatecznego stwierdzenia, że były to dwie osoby, tak jak i nie ma ostatecznego stwierdzenia o zbiorowości, o ile ten drugi przypadek nie jest sprzeczny z ww. prawdą.

Jest sprzeczny. Encyklika Humani Generis Piusa XII"

Cytuj:
Jeśli zaś chodzi o inna hipotezę, mianowicie poligenizm, to synowie Kościoła wcale już nie mają podobnej wolności. Nie wolno bowiem wiernym przyjmować opinii, której zwolennicy twierdzą, że po Adamie istnieli na ziemi ludzie nie pochodzący od niego, jako prarodzica, drogą naturalnego rozmnażania się, lub że Adam oznacza pewną liczbę prarodziców. Okaże się bowiem całkiem niemożliwe, jakby się dało pogodzić taką teorię z nauką źródeł prawdy Objawionej i dokumentów Kościoła Nauczającego o grzechu pierworodnym, który pochodzi z grzechu rzeczywiście popełnionego przez jednego Adama i przeszczepiany rodzeniem na wszystkich jest zarazem wrodzonym grzechem własnym każdego człowieka (Rz 5, 12 –19, Sobór Trydencki, seria V, kan. 1-4).

Pn paź 16, 2006 10:10
Zobacz profil WWW

Wytłumacz mi prosze jak w swietle tej encykliki uzasadnić kazirodztwo jako grzech smiertelny. Przeciez, gdyby rzeczywiście wszyscy byli od jednej pary, to kazirodztwo na poczatku musiałoby sie szerzyć w tempie zastraszającym.

Pn paź 16, 2006 13:07

i kto tu teraz podwarza dokumenty Kościoła?

Pn paź 16, 2006 13:15
i kto tu teraz podwarza dokumenty Kościoła?

Ja prosiłem o wyjasnienie mi nurtujacego mnie problemu, a nie trollowanie po całym Forum.

Zrozum wreszcie, ze zadawanie pytań nie jest podważaniem jakiegokolwiek dokumentu.

P.S.
Któryś z moderatorów także niech to postara sie zrozumieć :D[/b]

Pn paź 16, 2006 14:50

Nie ma grzechu gdy nie ma Prawa. Prawo zostało dane ludziom za czasów Mojżesza.

Dn 3,52

Wt paź 17, 2006 7:09
Zobacz profil WWW

Czy ty wiesz, Kyllyan, co ty wypisujesz? Z tego, co spłodziłeś, wynika, że Dekalok jest nieważny, że nieważne jest Chrystusowe przykazanie miłości.

Wt paź 17, 2006 7:53

E? Z tego wynika jedynie, że przed wydarzeniami na Synaju trudno mówić o grzechu. Nie można wystąpić przeciwko Prawu, kiedy ono nie istnieje.

Spytaj zresztą świętego Pawła, co on wypisuje ;)

"Gdzie zaś nie ma Prawa, tam nie ma i przestępstwa" [Rz 4,15]

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt paź 17, 2006 9:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona