Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Mieszek napisał(a): napisanie,że jest to już niemozliwe by w naszych czasach kara smierci byłaby właściwa jest słuszne Mieszczu - ja o tym wiem. Spoko, studiów nie skończyłem (jeszcze), ale się nasłuchałem o teoriach i koncepcjach prawa. Chciałbym jednak zauważyć, że krytykujesz obecnie najwybitniejszego karnistę na Pomorzu To nie jest mieszanie prawa z etyką. To jest po prostu nurt w prawie karnym, będący przeciwny karze śmierci jako nadużywaniu prawa. Mieszek napisał(a): posiadamy dość możliwości na to by ukarać przestępcę właściwie lecz tego sie nie robi bo przestępcami sa...ci którzy maja karać
Uogólniasz.
Nie każdy przestępca jest zarazem pracownikiem wymiaru sprawiedliwości/służb ścigania, również nie każdy pracownik wymiaru sprawiedliwości/służb ścigania jest przestępcą 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz mar 30, 2006 17:19 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
najtęższe umysły świata ToMu zadają sobie od wieków zapewne już to pytanie kiedy prawo staje się bezprawiem...
jak na razie nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie tak by wszyscy sie z nim w tym jego zdaniu zgodzili
ja wiem jedno prawo staje sie bezprawiem wtedy gdy jest wykonywane mechanicznie, bez sumienia, bez serca.
a Koneczny przepięknie to napisal:
cyt:
"Uprawnienie sprzeczne z etyką jest bezprawiem."
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Cz mar 30, 2006 21:03 |
|
 |
ToMu
|
Mieszku, prawo staje się bezprawiem wtedy, kiedy karą za popełnienie przestępstwa okazuje się być coś... za co się karze. Czyli karą za zabójstwo miałaby być śmierć.
To dość proste kryterium 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Cz mar 30, 2006 21:10 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
wolę kryterium Konecznego 
|
Cz mar 30, 2006 21:41 |
|
 |
Szkodnik
|
Śmierć byłby dla nich nagrodą. Najlepszą karą jest albo ciężka praca albo własne sumienie. Więc:
1. Harówa od świtu do zmierzchu w kamieniołomach-mordercy itp.
2. Cela 1x2m (takie więzienie na Kubie było) i siedzi taki jeden z drugim i myśli. Albo zrozumie albo się powiesi. Albo resocjalizacja albo dowód że się nie nadawał na wolność.
3. Powyższa cela z absolutnym dożywociem. Dla gwałcicieli, pedofilów itp. I bez gadki o jakimś tam leczeniu. To coś samo mówi po terapii że teraz mu się nie chce ale nie daje gwarancji co będzie za tydzień, miesiąc. Po co ryzykować wypuszczenie?
"Lekszejsze" przypadki:
1. Praca w hospicjach, domach dziecka, domach dla upośledzonych, domach starców, ośrodkach rehabilitacji etc.
2. Areszt domowy.
3. Roboty publiczne jak sprzątanie, zamiatanie itd.
A nasze prawo traktuje bandziorów jak ofiary, a ofiary jak bandziorów. Żadnego tv, radia, siłowni, sauny w pudełku (cenzura zadowolona?). Co to, sanatorium? Kara, kara i jeszcze raz kara.
Ludzkość obserwuje więźniów i ma doświadczenie? Coś marne, skoro przestępczość rośnie. Albo wnioski złe.
Okradli nam warsztat, gliny przyjeżdżają, patrzą na kompa (którego o dziwo nie ukradli  ) i pytają "a oprogramowanie legalne?" Paranoja jakaś!
Aaaaa to są ludzie? Ich ofiary też.
|
Śr kwi 05, 2006 23:29 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Szkodnik napisał(a): Okradli nam warsztat, gliny przyjeżdżają, patrzą na kompa (którego o dziwo nie ukradli WoooW ) i pytają "a oprogramowanie legalne?" Paranoja jakaś!
Dziwisz się  A co oni będą gonić za jakimiś złodziejami... Okaże się przypadkiem, że system nielegalny mieliście - szybciej ich praca okaże się efektowna 
|
Cz kwi 06, 2006 7:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Za komnu polcja wyciegła złodzieja z pod ziemi a złapali a dzis niska szkodliwosc spolaczanu czyn a powni wiszesc łapy ucina kastrowac pokazwyac publicznie
|
Cz kwi 06, 2006 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fakt bycia ofiara jednego przestepstwa nie zwalnia z mozliwosci bycia sprawca.
Crosis
|
Cz kwi 06, 2006 10:33 |
|
 |
ToMu
|
luki napisał(a): wiszesc łapy ucina kastrowac pokazwyac publicznie
Z takimi poglądami, człowieku, to Ty się jakieś 500 lat za późno urodziłeś... 
|
Pt kwi 07, 2006 9:26 |
|
 |
Futer8
|
Cytuj: ja wiem jedno prawo staje sie bezprawiem wtedy gdy jest wykonywane mechanicznie, bez sumienia, bez serca.
Rzekłbym odwrotnie jeśli już. Jeśli jest wykonywane mechanicznie, to masz pewność, ze wszyscy będą równi wobec prawa.
A co do kary śmierci. Owszem, w pewnym ogranizconym stopniu. Jeśli sąd określi, że ktoś popełnił morderstwo, to najbliższa rodzina miałaby rok na zasrzelenie tego oprawcy. A tak to 25 lat kamieniołomów.
A generalnie propo więzień, to jako kare pozbawienia wolności tylko i wyłącznie roboty publiczne czy fizyczne. I jeszcze rozszerzenie spektrum karalności. Tj. nienważne czy ktoś jest chory czy ma 10 lat. Jeśli 10 lat pobije kogoś, to niech za to pobicie tak jak 30 latek dostanie np. 3 lata kamieniołomów.
|
N kwi 09, 2006 22:41 |
|
 |
ToMu
|
Futer - gdyby prawo miałoby być po prostu wykonywaniem ustaw karnych np., to sędziowie i sądy byłyby niepotrzebne. Przecież wystarczyłoby do kompa podać przestępstwo - a komputer by podawał wyrok na podstawie kodeksu.
|
Pn kwi 10, 2006 7:22 |
|
 |
Mieszek
|
dobrze,że to zauważyłeś Tomu genialne
dlatego powinno sie zaufać sędziom i dać im najprawdziwszą niezawisłść możliwość interpretacji wedłu etyki katolickiej prawa tylko jednej etyki to najprostsze co może być i najskuteczniejsze
warto spytac czy aby nie będzie wtedy nadużyć? będą ale nie będą tak liczne jak są dziś
Crosis Cytuj: Fakt bycia ofiara jednego przestepstwa nie zwalnia z mozliwosci bycia sprawca.
Crosis czyzby dla ciebie wszyscy byli conajmniej podejżani? i to ciągle nieustannie? to może blisko ci jednak do pojęcia chrześcijan jesteśmy grzesznikami lecz ucz się od nas uważamy ,że małe złosliwości nie powinno sie karać surowo a przebaczać z dużych rozliczać publicznie bo publicznie dokonane dlaego sa rózne sądy... i te różnice powinno się wprowadzic
luki a gdzie tutaj w tym miejsce na Milosierdzie w prawie? chciałbys by za małe przewinienie łapke ci odcięto? ile wtedy dokona się dobra tą ucięta łapka? nie narzędzie sie karze ale powód pwodem idac po nitce do kłębka sa pewne światopoglady... wymyślone przez nierozliczonych historycznie ludzi tylko KK odważył się potepiać herezje przez które mordowały różne osoby innych aż krew ciekła ulicami komunizm potępił a także jak wiemy masonów i ich kombinacje dążenia do władzy nad swiatem uznał za wrogów
są oni wrogami miłości a z miłosci wyłania sie miłosierdzie te prawdziwe oparte o prawde
|
Pn kwi 10, 2006 19:14 |
|
 |
Szkodnik
|
ToMu napisał(a): Okaże się przypadkiem, że system nielegalny mieliście - szybciej ich praca okaże się efektowna 
Jedyny nielegalny program to zusowskie badziewie, które dostaliśmy...w zusie. A jakże :]
|
Pn kwi 17, 2006 20:30 |
|
 |
Pawelop
|
To skandal.jeżeli kościół zatwierdzi kare śmierci nie wydam na te instytucje ani złotówki więcej.to jedynie instytucja której zadaniem jest zbliżanie do siebie wspólnoty kościoła.głoszenie ewangeli. A oni chcą ustalać nowe prawa.skandalem było dla mnie nie poparcie przez kościół środków antykoncepcyjnych w ogóle spraw związanych z sexem oraz ten ciągły bałagan w watykanie.wczoraj benedykt XVI poparł antykoncepcje przez chorych na aids.ale kara śmierci to skandal. jest napisane nie zabijaj a oni chcą zabijać ludzi.zabijać przestępców.oni sie z tym godzą?.powinni wiedzieć że sąd do boga należy.ponadto narażają na grzech śmiertelny ludzi którzy te wyroki będą wykonywać.ja sie odcinam.popieram tylko przykazania boże i przykazanie miłości tego nauczył mnie chrystus.a w kościele prawa sie zmieniają co tydzień.przecież jezus nawet mówi w ew.mateusza.o niezmiennym prawie.
|
Wt kwi 25, 2006 18:20 |
|
 |
jo_tka
|
Nie wydaje mi się, żeby karę śmierci w danym kraju uchwalał Kościół...
o stanowisku Kościoła w tej kwestii - które zmienić się nie zamierza, o ile wiem - można poczytać w Katechizmie
O "poparciu antykoncepcji" w temacie obok. Obawiam się tylko, że masz błędne informacje, i co do istnienia "poparcia" i co do tego, czego może dotyczyć...
Cytuj: nie wydam na te instytucje ani złotówki więcej
Nie wydawaj. Nie o to chodzi.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt kwi 25, 2006 22:18 |
|
|
|