Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
Jeżeli dla kogoś godność człowieka znaczy tak mało, ze zgadza się na mordowanie ludzi starych, a równocześnie walczy o to żeby pieski miały odpowiednią powierzchnię życiową, ciepłe spanko i opiekę medyczną, której pozbawione są tysiące ludzi na świecie, to to jest CHORE i to jest stawianie zwierzęcia wyżej od człowieka. Ich nie rusza to, że dzieci w Afryce umierają z głodu a tragedię światową robią i kryminał robią z tego że sąsiad wychodząc do pracy zapomniał dać żreć psu
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz mar 17, 2005 10:16 |
|
|
|
 |
zwierze
|
Agniulka napisał(a): - zgadza się na mordowanie ludzi starych - nie rusza to, że dzieci w Afryce umierają z głodu
Kto się zgadza i kogo nie rusza? Konkretnie proszę. Jeśli nie nazwiska, to przynajmniej forumowe pseudonimy.
_________________ Żyć tak, aby cierpienia bylo jak najmniej.
|
Cz mar 17, 2005 10:23 |
|
 |
Agniulka
|
Mam ci wypisywać dane osobowe osób które znam i które mają takie poglądy
Kto ci powiedział że na tym forum
Wydawało mi się że generalnie toczą się tu dyskusje o problemach ludzkości a nie tylko problemach ekosystemu forumowego 
|
Cz mar 17, 2005 10:43 |
|
|
|
 |
zwierze
|
Agniulka napisał(a): Mam ci wypisywać dane osobowe osób które znam i które mają takie poglądy No chyba tak, skoro oskarżyłaś ekologów o zabijanie staruszków.
|
Cz mar 17, 2005 10:54 |
|
 |
Agniulka
|
Bardzo proszę o nieprzekręcanie moich słów.
Nikogo nie oskarżałam o morderstwo tylko o popieranie legalności eutanazji
|
Cz mar 17, 2005 11:02 |
|
|
|
 |
zwierze
|
Agniulka napisał(a): Bardzo proszę o nieprzekręcanie moich słów. Nikogo nie oskarżałam o morderstwo tylko o popieranie legalności eutanazji Cytuję: "zgadza się na mordowanie ludzi starych".
|
Cz mar 17, 2005 11:12 |
|
 |
Agniulka
|
No... Zgadza się, nawet popiera wprowadzenie takiego prawa zezwalającego na to mordowanie.
|
Cz mar 17, 2005 11:20 |
|
 |
zwierze
|
Agniulka napisał(a): No... Zgadza się, nawet popiera wprowadzenie takiego prawa zezwalającego na to mordowanie. Czy zgadzanie się na mordowanie to nie to samo co mordowanie?
|
Cz mar 17, 2005 11:38 |
|
 |
Agniulka
|
Cytuj: Czy zgadzanie się na mordowanie to nie to samo co mordowanie?
Z moralnego punktu widzenia prawie to samo. Z prawnego jak widać nie. Za głosowanie za ustawą proaborcyjną jakoś nie trafia się do więzienia na dożywocie
|
Cz mar 17, 2005 12:00 |
|
 |
zwierze
|
Agniulka napisał(a): Z moralnego punktu widzenia prawie to samo. No więc nie przekręcałem Twoich słów.
|
Cz mar 17, 2005 12:02 |
|
 |
Agniulka
|
zwierze napisał(a): Agniulka napisał(a): Z moralnego punktu widzenia prawie to samo. No więc nie przekręcałem Twoich słów.
PRAWIE nie przekręcałeś
Niemniej nadal nie widzę powodu do podawania ci danych osobowych, skoro w świetle polskiego prawa głosowanie za ustawą proaborcyjną nie jest przestępstwem
|
Cz mar 17, 2005 12:17 |
|
 |
zwierze
|
Agniulka napisał(a): Niemniej nadal nie widzę powodu do podawania ci danych osobowych, skoro w świetle polskiego prawa głosowanie za ustawą proaborcyjną nie jest przestępstwem Ależ ja nie chcę żadnych danych osobowych. Chciałem tylko, żeby było jasne, że z faktu, że ktoś dba o prawa zwierząt nie wynika, że uważa, że zwierzęta są ważniejsze niż ludzie. Zapwene Ty znasz ludzi, którzy tak uważają, ale nie chcę, żeby ktoś pomyślał, że wszyscy proanimalsi są tacy.
|
Cz mar 17, 2005 12:24 |
|
 |
Metalik
|
zwierze napisał(a): Metalik napisał(a): Ty natomiast stawiasz tak kretyńskie argumenty,że nie mam ochoty w ogóle z Tobą rozmawiać. Poświęcenie-oddanie za kogoś życia na przykład-też jest wynikiem instynktu. Nie masz ochoty a jednak rozmawiasz - doceniam Twoje poświęcenie. Oddanie za kogos życia też najczęściej jest dyktowane instynktem. Czy zwierzęta nie walczą na śmierć i życie w obronie swojego potomstwa, stada?
Miałem wtedy zły humor,stąd ostrość moich wypowiedzi.
Zwierzęta robią to zwykle dla swoich korzyści,a człowiek z miłości.
Zresztą ludzie się zastanawiają,analizują a zwierzę robi coś instynktownie,nie zastanawiając się.Zwierzęta po urodzeniu zwykle wiedzą co mają robić,a człowiek musi się uczyć i byś pod całkowitą ochroną starszych.
|
Cz mar 17, 2005 15:29 |
|
 |
zwierze
|
Metalik napisał(a): Zwierzęta robią to zwykle dla swoich korzyści,a człowiek z miłości. Nazwij to miłością albo korzyściami. Przyczyna w każdym razie w przypadku zwierząt i ludzi jest ta sama. Metalik napisał(a): Zresztą ludzie się zastanawiają,analizują a zwierzę robi coś instynktownie,nie zastanawiając się. Ciekawe, czy gdyby ktoś nagle napadł Ciebie lub Twoich bliskich, czy analizowałbyś czy może zareagował instynktownie. Metalik napisał(a): Zwierzęta po urodzeniu zwykle wiedzą co mają robić,a człowiek musi się uczyć i byś pod całkowitą ochroną starszych. Zarówno zwierzę jak i człowiek po urodzeniu wie, że ma szukać pokarmu matki. Reszta jest mniej istotna.
|
Cz mar 17, 2005 15:42 |
|
 |
Metalik
|
Mylisz się!
CZłowiek jest kręgowcem,ssakiem podobnym do innych zwierząt i różniącym się zarazem od nich.Różnice te ujawniają sie na polu czysto biologicznym,w pionowym układzie organizmu,w budowie mózgu,w zewn. zachowaniu się na tle przyrody.Człowiek jako jedyny gatunek,nie jest "naturalnie" przystosowany do swego otoczenia przyrodniczego.W porównaniu do innych zwierząt "dopasowanych" do swego środowiska,człowiek jawi się jako istota "z brakami' ,które musi uzupełnić poprzez stworzenie sobie specjalnych warunków życia w postaci:ubrania,mieszkania i innych tworów kulturowych.Do przetrwania czysto biologicznego konieczne jest też zachowanie się moralne,które jest innym zwierzętom nieznane.Człowiek jest twórcą narzędzi,co wyróżnia go od innych tworów żyjących.Najważniejszym narzędziem było "wynalezienie mowy",którą też nie posługują się inne byty żywe.Kolejnym argumentem jest postepowanie i działanie,które można zaobserwować na zewnątrz w postaci decyzyjnych form działania,takiego jak łączenie się w związki przyjacielskie,rodzinne,gminne,państwowe i wyznaniowe-zwierzęta nie czują potrzeby Boga. (nie myl tego ze stadami).
Następnie cechą różniącą nas od zwierząt jest świadomość bycia człowiekiem.Jeżeli coś robię to wiem,że to JA zrobiłem i wiem,że to JA jestem za coś odpowiedzialny.Zwierzęta nie mają wyrzutów sumienia-człowiek może mieć,jeśli jest wychowany zgodnie z prawem naturalnym.
|
Cz mar 17, 2005 16:04 |
|
|
|