Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 23:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Następna strona
 KARA ŚMIERCI 
Autor Wiadomość

To skandal.jeżeli kościół zatwierdzi kare śmierci nie wydam na te instytucje ani złotówki więcej.to jedynie instytucja której zadaniem jest zbliżanie do siebie wspólnoty kościoła.głoszenie ewangeli. A oni chcą ustalać nowe prawa. [...] jest napisane nie zabijaj a oni chcą zabijać ludzi.zabijać przestępców.oni sie z tym godzą?.powinni wiedzieć że sąd do boga należy.ponadto narażają na grzech śmiertelny ludzi którzy te wyroki będą wykonywać.ja sie odcinam.popieram tylko przykazania boże i przykazanie miłości tego nauczył mnie chrystus.a w kościele prawa sie zmieniają co tydzień.przecież jezus nawet mówi w ew.mateusza.o niezmiennym prawie.

Przykazanie "nie zabijaj" nie ma "mocy bezwzględnej" - dotyczy zabijania planowanego - z premedytacją, dla własnej korzyści, czy też dla przyjemności. Według prawa biblijnego kara śmierci jest normalną kara przewidziana za szereg przestępstw. Choćby sławne/niesławne Kpł 20,13: "Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli." W samej "Ochronie rodziny i małżeństwa" karane w Biblii śmiercią są również: złorzeczenie ojcu albo matce, cudzołóstwo, współżycie seksualne z matką i synową, ożenek z matką i córką - tu zostaje nawet wymieniony rodzaj kary śmieci - spalenie w ogniu, zoofilia, kazirodztwo, stosunek seksualny z ciotką.
Kościół twierdząc, że prawa kościelne wywodzą się z Bibii ma więc wszelkie prawo wspierać karę śmierci.

--
Sapere aude!

Śr maja 31, 2006 8:45

Kościół twierdząc, że prawa kościelne wywodzą się z Bibii ma więc wszelkie prawo wspierać karę śmierci.
Kościół w Osobie J.P.II prosi by tego nie czynić.

Obrazek

Pt cze 09, 2006 22:33

Filippiarzu - a czy Kościół obecnie wspiera karę śmierci :?:

Nie kojarzę jakoś.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt cze 09, 2006 22:59
Zobacz profil WWW

Oko za oko, ząb za ząb. Skoro ktoś nie szanował czyjegos zycia to ja jego zycia tez nie bede szanowac. Resocializacja w wiezieniach? Wierzycie w resocjalizacje seryjnych mordercow? Kazdemu czlowiekowi trzeba dac szanse na poprawe. Mordercom niewinnych- NIE

Śr lip 05, 2006 13:56

Oko za oko, ząb za ząb [...]

Czy kolega mówi to jako katolik? ateista? satanista ;)? muzułmanin?

Śr lip 05, 2006 14:06

Kazdemu czlowiekowi trzeba dac szanse na poprawe. Mordercom niewinnych- NIE

To w koncu kazdemu, czy nie kazdemu?[/code]

Śr lip 05, 2006 14:25

Czy kolega mówi to jako katolik? ateista? satanista ? muzułmanin?
Jakie to ma dla Ciebie znaczenie. Czy jestem ateistą, muzłmaninem, katolikiem, bądź też satanistą wyrażam tą samą myśl.

Cytuj:
To w koncu kazdemu, czy nie kazdemu?

Zwyrodnialcy nie są dla mnie ludźmi.

Śr lip 05, 2006 14:42

Cytuj:
Czy kolega mówi to jako katolik? ateista? satanista ? muzułmanin?
Jakie to ma dla Ciebie znaczenie. Czy jestem ateistą, muzłmaninem, katolikiem, bądź też satanistą wyrażam tą samą myśl.

Bo odmawiając komuś człowieczeństwa łamiesz podstawowe zasady - społeczne, religijne, moralne, człowieczeństwa...
Cytuj:
Cytuj:
To w koncu kazdemu, czy nie kazdemu?
Zwyrodnialcy nie są dla mnie ludźmi.

To przykre co mówisz, ponieważ w takim razie, przepraszam za dosadność: jesteś takim samym zwyrodnialcem.
Obaj uważacie to samo: on uważa, że Ty nie jesteś człowiekiem, tak samo jak Ty uważasz, że on nie jest człowiekiem .

A jaka jest między wami różnica?
Różnica jest taka, że on już coś zrobił a Ty jeszcze nie.

Śr lip 05, 2006 15:27
Oko za oko, ząb za ząb. Skoro ktoś nie szanował czyjegos zycia to ja jego zycia tez nie bede szanowac. Resocializacja w wiezieniach? Wierzycie w resocjalizacje seryjnych mordercow? Kazdemu czlowiekowi trzeba dac szanse na poprawe. Mordercom niewinnych- NIE

Nie stawiaj się ponad Boga ... i nie zapominaj, że to było prawo z czasów ST. Chrystus nauczał o miłości.

o.Jacek Salij napisał(a):
Wyraźnie trzeba jednak powiedzieć, że odwet fizyczny jako metoda przybliżania się do sprawiedliwości utracił definitywnie swoją prawomocność w wymiarze Ewangelii. Świadczą o tym nie tylko słowa Pana Jezusa, przypomniane na samym początku tego listu. Przypomnijmy sobie parę wypowiedzi apostolskich na ten temat: "Nikomu złem za zło nie oddawajcie... Nie wymierzajcie sprawiedliwości sami sobie, lecz pozostawcie to pomście Bożej. Napisano bowiem: Do Mnie należy pomsta, Ja wymierzę zapłatę -- mówi Pan" (Rz 12,17-19). Podobnie w Pierwszym Liście do Tesaloniczan: "Uważajcie, aby nikt nie odpłacał złem za zło. Zawsze usiłujcie czynić dobrze, sobie nawzajem i wobec wszystkich" (5,15). Żeby rad tych i wezwań nie rozumieć ogólnikowo, warto sobie przypomnieć, jak bardzo Apostoł Paweł miał za złe chrześcijanom z Koryntu, że w poszukiwaniu sprawiedliwości odwołują się do sądów, i to sądów pogańskich: "Brat oskarża brata, i to przed niewierzącymi. Już samo to nie przystoi, że w ogóle zdarzają się wśród was sądowe sprawy. Czemuż nie znosicie raczej niesprawiedliwości? Czemuż nie ponosicie raczej szkody?" (1 Kor 6,6n)

No cóż, Pan Jezus powiedział kiedyś: "Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz. Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące" (Mt 5,40n). Trudna to nauka, niepojęta, ale jakoś nas przecież zobowiązuje.

Śr lip 05, 2006 15:47

Bo odmawiając komuś człowieczeństwa łamiesz podstawowe zasady - społeczne, religijne, moralne, człowieczeństwa...

Jeżeli ktos zgwałcił by Twoją siostre, szanowałbys tego czlowieka?

Cytuj:
To przykre co mówisz, ponieważ w takim razie, przepraszam za dosadność: jesteś takim samym zwyrodnialcem.
Obaj uważacie to samo: on uważa, że Ty nie jesteś człowiekiem, tak samo jak Ty uważasz, że on nie jest człowiekiem .

Jestem zwyrodnialcem, który chce smierci tego "czlowieka" aby uratowac zycie innych ludzi. On tylko zabija. I tu jest ta roznica. Jezeli Bog istnieje to sam go osądzi.

Cytuj:
Nie stawiaj się ponad Boga ... i nie zapominaj, że to było prawo z czasów ST. Chrystus nauczał o miłości.

Czyli zasady sprawiedliwości z czasow ST legły w gruzach po tym jak Jezus wprowadził aktualizacje :P

Śr lip 05, 2006 16:29

Każdy człowiek ma prawo obudzić się do życia dla Jezusa.
Nawet morderca i gwałciciel.
Wielu nawraca się za pomocą Ducha Świętego.

Jeden z "nich" stwierdził;
" Kiedy żyłem na wolności - byłem niewolnikiem,
teraz (po nawróceniu) w niewoli, jestem prawdziwie wolny".

Prawdą jest że ludzie niebezpieczni powinni zostać odsunięci od reszty społeczeństwa, nawet na całe swoje życie. Lecz zabijanie ich jest
zabraniem im szansy na wybór Drogi.

Śr lip 05, 2006 18:21

Kara śmierci jest sprzeczna z jedną z poidstawowych zasad prawa karnego: zasadą humanitaryzmu: nawet wobec najgorszego przestępcy nie można zapominać o jego człowieczeństwie, o niezbywalnym prawie do życia.

Śr lip 05, 2006 22:06
Zobacz profil WWW

Nie zapomnij dodac, że prawa karnego w POLSCE. Prawo mozna zmienic.

Cz lip 06, 2006 9:43

Nie kojarzę jakoś.

Kościoł Katolicki nigdy oficjalnie (ex cathedra) nie potępi kary śmierci, bo nie ma takich podstaw.
Demonizowanie tej kary to robota środowisk antykościelnych, laickich, liberalnych i masońskich. Szkoda, że katolicy tak im lubią ulegać :?

Cz lip 06, 2006 12:48

Nie zapomnij dodac, że prawa karnego w POLSCE. Prawo mozna zmienic.

Zasad prawa karnego się nie zmienia. Ewentualnie - ich katalog jest poszerzany (desuetudo nie ma zastosowania w Polsce).

Metalik napisał(a):
ToMu napisał(a):

Nie kojarzę jakoś.

Kościoł Katolicki nigdy oficjalnie (ex cathedra) nie potępi kary śmierci, bo nie ma takich podstaw.
Demonizowanie tej kary to robota środowisk antykościelnych, laickich, liberalnych i masońskich. Szkoda, że katolicy tak im lubią ulegać :?

:o :o :o :o :o
Wybiórczo traktujesz naukę Kościoła...

A przykazanie - nie zabijaj :?:

Cz lip 06, 2006 22:13
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Następna strona