Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Następna strona
 KARA ŚMIERCI 
Autor Wiadomość

Stationary Traveller - Twoje rozumowanie niewiele się różni od rozumowania muzułmanów, którzy swoimi świętymi tekstami motywują zabijanie, terroryzowanie, niszczenie. Oni też uważają, że mogą - co więcej, powinni.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt mar 02, 2007 10:42
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Uwazam, ze Bog nakazuje Tobie zabijac mrodercow (chyba, ze ktos zabije niewolnika, to liczy sie inaczej), wiec nie pisz, ze Bog zakazuje zabijac wogole.

Aha, czyli przykazanie "nie zabijaj" nie dotyczy niewolników :?:

Bo niewolnik :| to nie człowiek...

Jestes taki glupi czy tylko udajesz?

ToMu napisał(a):
Stationary Traveller - Twoje rozumowanie niewiele się różni od rozumowania muzułmanów, którzy swoimi świętymi tekstami motywują zabijanie, terroryzowanie, niszczenie. Oni też uważają, że mogą - co więcej, powinni.

Ja nie uwazam Biblii za swieta, tylko Ty, wiec sie stosuj. Negujesz fakt, ze najbardziej krwawa religia w dziejach ludzkosci to Chrzescijanstwo, a nie Islam, i negujesz fakt, ze motywem zamachow terrorystycznych na Zachod nie jest religia.

Mieszek napisał(a):
Tak sobie kuknąłem tutaj i powiem,ze to co cytujesz z bibli, to jest, to przepis sakralnej cywilizacji żydowskiej na to jak nalezy zyć.
Trzeba umieć odróżniac w biblii co jest przepisem dla Żydów.
A co jest dla nas tylko Starym Testamentem i starymi prawami które Chrystus wraz z "Zakonem" rozwiązał.

Chrześicjan dzięki Jezusowi obowiązuja ponad wszystkie prawa przykazania Miłości bliżniego i Boga.

Nasze życie idzie z postepem co kiedys było wazne np zabijanie przestepców i co było znane jako jedyny srodek przymusu prawnego, dzis już nie jest.
I dobrze.
Od tego sa więzienia i resocjalizacja.

Tak sie sklada, ze to co cytuje jest troche ponizej przykazan, wiec kogo one dotycza? Pozatym, Bog kiedys kazal zabijac, a pozniej zmienil zaproponowal resocjalizacje? A co z uniwersalna wartoscia milosci i przebaczenia?

Śr mar 07, 2007 22:40

Jak próbujesz mnie obrażać - to daj sobie spokój, bo mnie to nie rusza.

Pisz wyraźniej albo pytaj konkretnie, jak czegoś nie rozumiesz.

Cytuj:
Negujesz fakt, ze najbardziej krwawa religia w dziejach ludzkosci to Chrzescijanstwo, a nie Islam, i negujesz fakt, ze motywem zamachow terrorystycznych na Zachod nie jest religia.

Najbardziej krwawa :?: Na podstawie czego tak twierdzisz :?: Przy założeniu, że pod egidą Kościoła wielu władców załatwiało swoje interesy, wybijając przeciwników. Zgadza się - krucjaty były pomyłką, ale czy przez to chrześcijaństwo jako takie stało się najbardziej krwawą religią :?:

Zresztą - patrzę też na teraźniejszość: czy to chrześcijanie wysadzają siebie i innych, wbijają samoloty w centra handlowe i wysadzają metra :?: Jakoś nie.

Co do: "i negujesz fakt, ze motywem zamachow terrorystycznych na Zachod nie jest religia" - nie wiem, jak to mam rozumieć: że, wg Ciebie, neguję czy nie neguję :?:

Cz mar 08, 2007 8:56
Zobacz profil WWW
Jak próbujesz mnie obrażać - to daj sobie spokój, bo mnie to nie rusza.

Ja tylko wyciagam wnioski z tego co piszesz. To Bog traktuje inaczej niewolnikow i wolnych, co widac w zacytowanym fragmencie.

ToMu napisał(a):
Najbardziej krwawa :?: Na podstawie czego tak twierdzisz :?: Przy założeniu, że pod egidą Kościoła wielu władców załatwiało swoje interesy, wybijając przeciwników. Zgadza się - krucjaty były pomyłką, ale czy przez to chrześcijaństwo jako takie stało się najbardziej krwawą religią :?:

Chodzi o wojny religijne, "nawracanie", inkwizycje itd

ToMu napisał(a):
Zresztą - patrzę też na teraźniejszość: czy to chrześcijanie wysadzają siebie i innych, wbijają samoloty w centra handlowe i wysadzają metra :?: Jakoś nie.

Co do: "i negujesz fakt, ze motywem zamachow terrorystycznych na Zachod nie jest religia" - nie wiem, jak to mam rozumieć: że, wg Ciebie, neguję czy nie neguję :?:

Negujesz, ze nie ma to przyczyn religijnych, zamachowcy maja swoje powody, ktore zazwyczaj wyjasniaja po zamachach.

Pn mar 12, 2007 23:01

Fanatyzm islamski najlepiej pokazuje, że każdy czyn można chcieć usprawiedliwiać nakazami wiary, Boga.

Choć faktycznie - zabijanie w Jego imieniu nie ma nic wspólnego z Jego nauką - o czym mówią wprost mniej skrajni, normalni, przedstawiciele danej religii.

Wt mar 13, 2007 8:14
Zobacz profil WWW
Fanatyzm islamski najlepiej pokazuje, że każdy czyn można chcieć usprawiedliwiać nakazami wiary, Boga.

Ciagle nie rozumiesz, eksteremisci nie twierdza, ze Bog im nakazuje tak robic, nie robia tez tego by isc do Nieba.

Wt mar 13, 2007 15:10

Śr mar 14, 2007 8:56
Zobacz profil WWW
To nie jest temat o terrorystach.

Faktycznie Bog nakazuje zabijac za morderstwa, wiec piszecie falsze przeciwko karze smierci.

Śr mar 14, 2007 17:28

Z jednej strony każe przestrzegać przykazań (piąte) - a z drugiej robi "wyjątki" :?:

Jezus uczy o miłości, każe przebaczać - a Jego Ojciec zabijać :?:

Cz mar 15, 2007 8:36
Zobacz profil WWW
Z jakiego powodu mnie o to pytasz? Wysil sie na jakas refleksje i odpowiedz sobie sam: w przykazaniach kaze nie zabijac, a nieco nizej nakazuje karac smiercia za morderstwa.

Cz mar 15, 2007 16:48

Nie ma sprzeczności między ST a NT, jeśli o to Ci chodzi.

Trzeba umieć zrozumieć szerzej niż tylko to, co człowiek chciałby w słowach widzieć dosłownie.

Pt mar 16, 2007 8:25
Zobacz profil WWW
Nie ma sprzeczności między ST a NT, jeśli o to Ci chodzi.

Trzeba umieć zrozumieć szerzej niż tylko to, co człowiek chciałby w słowach widzieć dosłownie.

OCZYWISCIE sprzecznosci nie ma, nie ma sprzecznosci miedzy nakazem zabicia syna za zlorzeczenie matce, a nakazelm nie zabijania, gdyz trzeba umiec czytac Biblie, a wyznacznikiem umiejetnosci czytania Biblii jest jak rozumiem pomijanie niewygodnych fragmentow lub negowanie istnienia jawnej sprzecznosci.

Pt mar 16, 2007 16:24

Ja sie zupelnie nie zgadzam z kara smierci.Jesli ktos jest chrzescijaninem powinien wiedziec ze czlowiek jest slaby psychicznie i niedoskonaly takze ma prawo na jakies wybryki.Jan Pawel II dal nam przyklad jak wybaczac nawet swojemu potencjalnemu zabojcy.Wybaczanie to podstawa egzystencji miedzyludzkiej.Jesli ktos wyraza skruche to dlaczego mu niewybaczyc.Rozumiem ze niektorzy popelniaja obrzydliwe przestepstwa ale to nie znaczy ze mamy z nich brac przyklad i odbierac zycie, powinnismy dawac przyklad i manifestowac raczej milosc do zycia i osoby ludzkiej.

Wt kwi 24, 2007 16:11
Nie zrozumiesz swojego dylematu (zarówno tego jak i wielu innych) tak długo jak długo nie zrozumiesz podstawowego faktu - moralność ludzka się rozwija pod wpływem Wiary a przykazania Boże są ponadczasowe.
W historuii ludzkości uważam że są trzy momenty przełomowe:
Czym Abrahama (i jego konsekwencje) Męka i Zmartwychwstanie Chrystusa oraz .. Kazanie ma Górze ...

Cz kwi 26, 2007 18:56
Katechizm Kościoła Katolickiego;1994r, str.514;2266 napisał(a):
Ochrona wspólnego dobra społeczeństwa domaga się unieszkodliwienia napastnika. Z tej racji tradycyjne nauczanie Kościoła uznało za uzasadnione prawo i obowiązek prawowitej władzy publicznej do wymierzania odpowiednich kar do ciężaru przestępstwa, NIE WYKLUCZAJĄC KARY ŚMIERCI W PRZYPADKACH NAJWYŻSZEJ WAGI.

Warto dodac, ze podpisany przez Jana Pawła II.

Cz kwi 26, 2007 23:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Następna strona