Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 31  Następna strona
 KARA ŚMIERCI 
Autor Wiadomość

ekhm... dla mnie życie jest na tyle cenne, by z niego korzystać, ale nie jest warte tego, by się go za wszelką cenę trzymać.
Naprawdę tak metalik pisał O.O??
Nie sądzisz, że to trochę podobne zjawisko? Owszem, psychopatów może się nie "nawróci" (no bądźmy rozsądni), ale zabijanie ich to pójście na łatwiznę i zbycie się problemu. Ktoś pewnie napisze, że ci przestępcy sami sobie robią krzywdę i niepotrzebnie innych krzywdzą - ja mówię na to: trudno, tak już najwyraźniej musi być. Zabijanie ich traktuję jako ułatwienie sobie życia. Nie cierpię nadmiernej "wygody" w tego typu przypadkach...
Może ci ludzie nie mają dużych szans na jakąkolwiek wewnętrzną zmianę, ale zarówno jak w Boga, tak samo wierzę w ludzi i w to, że jesteśmy elastyczni przynajmniej na tyle (piszę OGÓLNIE), by przechodzić jakieś czasem choćby drobne przemiany na tle psychiki...

Pt lis 16, 2007 12:25

Metali, w watku o aborcji tyle piszesz o tym, że każdy człowiek ma prawo do życia

Nigdy nie napiszę takich słów. Dla mnie życie nie jest największą wartością i nigdy nie będzie. W przypadku aborcji mamy jednka z uśmierceniem niewinnej istoty. Bandyta to co innego. Na wojnie też bym zabił wroga i nie miał bym wyrzutów sumienia.
Cytuj:
czy zawsze jest 100% procent pewności, że ten człowiek jest winny? Równo 100%, ani promila mniej.

W dzisiejszych czasach są możliwości dokładnego sprawdzenia//DNA, te sprawy. Nie mam jednak zamiaru każdego zabójcę uśmiercać.
Cytuj:
W Stanach ostatnio, po wielu latach okazało się (...)

Niektórzy, będąc niewinni byli w więzieniu. Nie jest to chyba argument by zlikwidować zakłady karne? Zresztą jak wskazałem wyżej dzisiaj można dokładnie zbadać sprawę.
Jeżeli jednak istnieje niepewność to radziłbym inny wymiar kary, przynajmniej do czasu zebrania wystarczających dowodów. Nie kazdy zabójca//co również wspomniałem wyżej// nie szedł by na stryczek. Chodzi o psychopatów, bezwzglednych bandytów, recydywistów.
eldan napisał(a):
(...) ale zabijanie ich to pójście na łatwiznę i zbycie się problemu.

Tu nie chodzi o pozbycie się problemu, ale sprawiedliwy wyrok, ochrona społeczeństwa i współwięźniów. W USA są specjalne więzienia dla najgroźniejszych przestępców. To nic nie zmienia. Morderstwa, zastraszanie współwięźniów jest na porządku dziennym. Nawet strażnicy są zastraszeni. I po co to? Po co wydawać na nich grube pieniądze?

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

Pt lis 16, 2007 13:11

Tu nie chodzi o pozbycie się problemu, ale sprawiedliwy wyrok, ochrona społeczeństwa i współwięźniów. W USA są specjalne więzienia dla najgroźniejszych przestępców. To nic nie zmienia. Morderstwa, zastraszanie współwięźniów jest na porządku dziennym. Nawet strażnicy są zastraszeni. I po co to? Po co wydawać na nich grube pieniądze?

No i co z tego? Całego świata się nie zbawi, wszystkich się przed wszystkim także nie uchroni. Prawa jednostki są (dla mnie przynajmniej) najważniejsze.
Na Twój sposób myślenia serdecznie polecam serię książek J Piekary, zaczynającą się od "Sługi bożego" - zapewniam ,że Ci się spodoba :D

So lis 17, 2007 7:45

No i co z tego? Całego świata się nie zbawi

To nie znaczy, by siedzieć bezczynnie ;-)
Cytuj:
Prawa jednostki są (dla mnie przynajmniej) najważniejsze

Dla mnie też, dlatego chcę ich chronić przed bandytami 8)

Ps. ja też Ci mogę polecić literaturę :-)

So lis 17, 2007 9:15

"Chcąc zbawiać świat - zacznij od siebie."
Zamiast dłubać innym w oczach wolę się zająć swoją belką w oku, tak jest wydaje mi się - mądrzej.

Wt lis 20, 2007 8:21

Ta filozofia choć pięknie brzmi, prowadzi donikąd, bo nie każdy ją wyznaje.

Wt lis 20, 2007 9:04

Ta filozofia choć pięknie brzmi, prowadzi donikąd, bo nie każdy ją wyznaje.

Donikąd?
To zależy gdzie chcesz dojść...

A o co chodzi z tym "bo nie każdy ją wyznaje"?

Wt lis 20, 2007 9:20

Naprawdę nie wiesz, a może znowu głupa rżniesz :?: :!:

Wt lis 20, 2007 9:26

W związku z tym, że mam kilka pomysłów na interpretację, zamiast zgadywać o który może chodzić (a może o żaden?), wolę zapytać, szczególnie, że widzę tu problem z połączeniem logiki i wymowy zdania.
No bo czy się zgodzisz, że "Chrześcijaństwo choć pięknie brzmi, prowadzi donikąd, bo nie każdy je wyznaje."?
Brzmi dziwnie, prawda?

Wt lis 20, 2007 10:14

Temat jest o karze śmierci, to raz, dwa - komentarz eldana w tym wypadku jest nie-trafny. Gdyby przyjąć taką filozofię to należałoby zaniechać karania wogóle, bo każdy przecież powinien zająć się "belką we własnym oku".

Wt lis 20, 2007 10:24

Jednak nie sądzę, żeby Eldanowi chodziło o bezpośredni stosunek prawny do przestępców, tylko ogólną postawę wpływającą po części na postępowanie z wszystkimi ludźmi, także z przestępcami. Taka postawa sugeruje wstrzymanie się od wykonania KS.

Wt lis 20, 2007 10:48

Temat jest o karze śmierci, to raz, dwa - komentarz eldana w tym wypadku jest nie-trafny. Gdyby przyjąć taką filozofię to należałoby zaniechać karania wogóle, bo każdy przecież powinien zająć się "belką we własnym oku".

Jestem idealistą. Gdyby wszyscy przyjęli taki punkt widzenia, nie byłoby prawie w ogóle problemu. Zdaję sobie sprawę z tego, że to swego rodzaju utopia i w naszym świecie nie może być miejsca na takie coś.
Uważam ten temat za jeden z trudniejszych. Z jednej strony są przestępcy, za którymi uczynkami kryją się kompleksy, bolesne wspomnienia i doświadczenia, z drugiej zaś są upośledzeni umysłowo kryminaliści, czy mordercy. Chciałbym znaleźć dla tego problemu jedno wyjście, ale to być może nawet niewykonalne.

Pn sty 21, 2008 0:52

Ja osobiście jestem przeciwnikiem kary śmierci.
Dlaczego?
No zacznę może od tego że Bóg mówi bardzo konkretnie Nie zabijaj.
Ja życia nikomu nie daje i nie mam prawa go odbierać np...przez karę śmierci.
Są więzienia, są odpowiednie kary za przestępstawa, nawet za te najgorsze, ja nie bronię tutaj żadnych przestępców, ale uważam że kara śmierci jest bez sensu i bardzo dobrze że w Polsce nie ma tej kary i mam nadzieję że nigdy nie będzie.
Takie jest moje zdanie w tym temacie.

Paweł

Pn lut 04, 2008 12:29

No zacznę może od tego że Bóg mówi bardzo konkretnie Nie zabijaj.
Cytuj:
No właśnie oto chodzi, że Bóg tak nie mówi.

Wt mar 18, 2008 15:10

Wt mar 18, 2008 15:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 31  Następna strona