Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 14, 2025 19:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31  Następna strona
 KARA ŚMIERCI 
Autor Wiadomość

Post Re: KARA ŚMIERCI
a o czym innym tu pisać skoro to proste?
o tym ,że resocjalizacja prawie nie istnieje i że resocjalizują się tylko nieliczni , bo tego chcą (swojej naprawy) nie dlatego ,że system jest dobry
o tym ,że kara śmierci tylko nakręca przemoc , a kompletnie nic nie daje -prawdziwy przestępca nie boi się śmierci , a taki przypadkowy i tak zabije , bo w chwili zabójstwa on i tak nie myśli o karze tylko skupiony jest na tym co robi (opamiętanie przychodzi za póżno), psychopata wręcz czeka na śmierć i dla niego śmierć jest kolejną ekstremalna fazą ,a nie karą
o tym ,że prawo nie jest konsekwentne i równe dla wszystkich- zrobiłeś to i to , to masz taką i taką kare , a nie -masz kasę to ci się upiecze jak wiesz do kogo pójść i jak zamotać prawem itp.
jak można ocenić niby sprawność człowieka do życia w społeczeństwie jeżeli on jest w więzieniu , w którym nie ma tego społeczeństwa, w więzieniu ludzie są całkiem inni niż na zewnątrz -potrafią udawać latami coś przed innymi i samym sobą, a jak wychodzą to wracają do tłumów ,do codziennych drobnych kłótni ,różnych prostych relacji interpersonalnych , do używek , i wszystkie powody przez które zabijali , gwałcili, kradli, znęcali się itp. wracają , a oni zapominają o swojej przemianie i stają się tacy jak byli przed odsiadką tyle że teraz ze znacznie wzmocnioną psychiką i z różnymi zdolnościami które tworzą sie w czasie odsiadki-są jeszcze bardziej niebezpieczni.....
można by epopeje napisać o tym wszystkim :)
p.s. jakbym miał czytać 21 stron postów żeby się wypowiedzieć na jakiś temat no to dziękuje :)wątpie ,żeby ktoś tak robił, a jeżeli ktoś nawet śledzi dyskusje od początku , to tylko jemu należy sie wypowiadanie się? to byłby elitaryzm .....a temat jest tematem od początku do końca
to ,że napisałem coś co już było ustalone ....to były tylko dwa zdania , więc chyba tragicznego zamieszania nie zrobiły , a przeczytać dwa zdania to też dwóch dni nie zabierze :)

Pt paź 29, 2010 9:25

beneg napisał(a):
można by epopeje napisać o tym wszystkim :)

Pewnie tak, ale już to co napisałeś jest silną argumentacją za karą śmierci.

Pt paź 29, 2010 10:14

jest raczej argumentacją za stworzeniem lepszego systemu resocjalizacji ...
i tak jak napisałem -nikogo kara śmierci od zabójstwa innej osoby nie odstraszy , więc sama kara będzie podyktowana jedynie zemstą i strachem , a właśnie głownie na tych uczuciach bazują mordercy , więc czego ma niby uczyć i czemu służyć ta kara śmierci.....on zabił ,my go za to zabijemy ,ale my jesteśmy git , bo on był pierwszy........

Pt paź 29, 2010 15:20
beneg napisał(a):
nikogo kara śmierci od zabójstwa innej osoby nie odstraszy
Założenie bezpodstawne. Dlaczego niby akurat ta kara miała być bezskuteczna ?

Jak już pisałem - nie mam stanowiska w sprawie K.S., ale silnie sprzeciwiam się argumentom nieprawdziwym czyli:
- mniemaniu jakoby była sprzeczna z 5 przykazaniem
- mniemaniu jakoby była bezskuteczna

Prawdziwe pytania brzmią inaczej:
- czy przy obecnym stanie resocjalizacji i ochrony społeczeństwa KS jest konieczna
- jeśli odstawiamy KS, to co zamiast niej ?

Pt paź 29, 2010 15:39

Marek MRB napisał(a):

pisałem o tym w przedostatnim poście
Marek MRB napisał(a):

no jak nie jest sprzeczna ??? "nie zabijaj" - co tu nie jasnego jest ?

Pt paź 29, 2010 17:34

beneg napisał(a):
jest raczej argumentacją za stworzeniem lepszego systemu resocjalizacji ...

Też. I jak już taki system zostanie stworzony, to z przyjemnością stwierdzę, że kara śmierci faktycznie stanie się zbędna.

beneg napisał(a):
i tak jak napisałem -nikogo kara śmierci od zabójstwa innej osoby nie odstraszy , więc sama kara będzie podyktowana jedynie zemstą i strachem , a właśnie głownie na tych uczuciach bazują mordercy , więc czego ma niby uczyć i czemu służyć ta kara śmierci.....on zabił ,my go za to zabijemy ,ale my jesteśmy git , bo on był pierwszy........

Kara śmierci nie odstraszy, a kara więzienia odstraszy? Motywacja dla kary śmierci jest podobna jak dla kary dożywocia. Zresztą o każdym ograniczeniu wolności przestępcy można stwierdzić, że jest podyktowane zemstą i strachem. Tym bardziej, że jak sam stwierdziłeś, resocjalizacja prawie nie istnieje

beneg napisał(a):

A nie zastanawia Cię, że w Starym Testamencie obok Piątego Przykazania jest wymienionych wiele przypadków, w których człowieka dopuszczającego się określonych czynów zabić można albo i należy? Czy Bóg przeczył samemu sobie?

Pt paź 29, 2010 18:05

Bóg napewno nie dał prawa nikomu mordować drugiego człowieka, a kara śmierci jest morderstwem

Pt paź 29, 2010 18:48
beneg napisał(a):
Marek MRB napisał(a):

pisałem o tym w przedostatnim poście
Tam też podałeś tezę (zresztą usilnie lansowaną). Nie podałeś żadnego dowodu - zresztą trudno mieć do Ciebie pretensję bowiem NIKT nie poda takiego dowodu.
Grupa abolicjonistów ni z gruchy ni z pietruchy wymyśliła sobie że akurat kara śmierci jest "nieskuteczna".
Cytuj:
Marek MRB napisał(a):

Widzisz, dlatego prosiłem CIę żebyś przeczytał wątek - nie musiałbym powtarzać.
Cytuję za o.Salijem:
Otóż przykazanie to, w swoim literalnym brzmieniu, nie obejmowało nawet zabijania na wojnie ani wymierzania kary śmierci -- te bowiem akty język hebrajski określa słowami harag i hemit, podczas gdy w piątym przykazaniu użyto słowa rasah, co odpowiada mniej więcej naszemu słowu "zamordować"
Cytuj:
Bóg napewno nie dał prawa nikomu mordować drugiego człowieka, a kara śmierci jest morderstwem

Aha, "na pewno". A zajrzyj do TEJ SAMEJ Księgi gdzie masz Dekalog i masz pełno praw za których przekroczenie nakazano karę śmierci. Parę na przyklad (jest ich tam znacznie więcej):
"Ów zaś prorok lub wyjaśniacz snów musi umrzeć, bo chcąc cię odwieść od drogi, jaką iść ci nakazał Pan, Bóg twój, głosił odstępstwo od Pana, Boga twego, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, wybawił cię z domu niewoli. W ten sposób usuniesz zło spośród siebie."/Pwt 13,6/
"nie usłuchasz go, nie ulegniesz mu, nie spojrzysz na niego z litością, nie będziesz miał miłosierdzia, nie będziesz taił jego przestępstwa.Winieneś go zabić, pierwszy podniesiesz rękę, aby go zgładzić, a potem cały lud. Ukamienujesz go na śmierć, ponieważ usiłował cię odwieść od Pana, Boga twojego, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli."/Pwt 13,9-11/

Zostały nawet podane zasady procesu sądowego "Na słowo dwu lub trzech świadków skaże się na śmierć; nie wyda się wyroku na słowo jednego świadka."/Pwt 17,6/

"Jeśli za trudno ci będzie osądzić jakiś wypadek, jak zabójstwo, spór lub zranienie, jakikolwiek proces w tym mieście, wstaniesz i pójdziesz do miejsca, które sobie obierze Pan, Bóg twój. Tam udasz się do kapłanów-lewitów i do sędziego, który w tych dniach będzie sprawował urząd. Poradzisz się, oni ci dadzą rozstrzygnięcie. Zastosujesz się do orzeczenia, jakie ci wydadzą w miejscu, które sobie obierze Pan, i pilnie wykonasz wszystko, o czym cię pouczą. Postąpisz ściśle według ich pouczenia i według ich rozstrzygnięcia, jakie ci dadzą, nie zbaczając ani na prawo, ani na lewo od ich orzeczenia. Człowiek, który pychą uniesiony nie usłucha kapłana ustanowionego tam, aby służyć Panu, Bogu twemu, czy też sędziego, zostanie ukarany śmiercią. Usuniesz zło z Izraela."/Pwt 17,8-12/

Powtarzam : nie wiem czy kara śmierci jest konieczna (bo tylko wówczas jest dopuszczalna) w naszych czasach. Można się jej sprzeciwiać, być może można mieć w tej sprawie rację , ale nie wychodząc z 5 przykazania ani z rzekomej nieskuteczności kary śmierci (ciekawe że inne kary są skuteczne, a ta akurat nie)

So paź 30, 2010 11:59

nie rozumiesz psychiki mordercy , albo po prostu nie próbowałeś nawet zrozumieć - kara śmierci nie powstrzyma nikogo przed morderstwem ...jest tylko zemstą i niczym więcej , czyli czymś złym , a nie dobrym
a propos cytatów -było napisane "oko za oko ząb za ząb" , a Jezus powiedział ,żeby swoich wrogów miłować -ważniejsze jest to co Jezus powiedział , a nie co jest w starym testamencie...
Jezus(mniej wiecej cytat) Mojżesz pozwalał wam oddalać swoje małżonki przez zatwardziałość waszych serc....
Jezus powiedział ,że nie wolno zmieniać starego prawa , ale czy ty wiesz co jest starym prawem , a co nie ?dla mnie stare prawo to głównie 10 przykazań , a nie prawa Izraelitów...
ważne jest to co Bóg dał Izraelitom jako prawo , a nie to co sobie izraelici wymyślili ,że jest prawem...
daj mi jakiś cytat słów Jezusa , który pozwalał by na zabijanie

Marek MRB napisał(a):
Otóż przykazanie to, w swoim literalnym brzmieniu, nie obejmowało nawet zabijania na wojnie ani wymierzania kary śmierci -- te bowiem akty język hebrajski określa słowami harag i hemit, podczas gdy w piątym przykazaniu użyto słowa rasah, co odpowiada mniej więcej naszemu słowu "zamordować"

no to już są totalne wymysły -tak właśnie to robili Izraelici-naginali prawo przez zatwardziałość serc swoich , a Jezus ich za to krytykował póżniej ......nie zabijaj ,to nie zabijaj i tyle -nie ważne jakie słówko co określa...
mniej wiecej cytat
"bądzcie gorący albo zimni bo letnich Bóg wypluwa" "twoja odpowiedz niech będzie tak albo nie"

P.S.czytanie bibili powinno się zaczynać od Nowego Testamentu , a póżniej po głębokim przestudiowaniu NT można się brać za stary

N paź 31, 2010 20:59
zbanowany na stałe

Cytuj:
no to już są totalne wymysły -tak właśnie to robili Izraelici-naginali prawo przez zatwardziałość serc swoich , a Jezus ich za to krytykował póżniej ......nie zabijaj ,to nie zabijaj i tyle -nie ważne jakie słówko co określa...
mniej wiecej cytat
"bądzcie gorący albo zimni bo letnich Bóg wypluwa" "twoja odpowiedz niech będzie tak albo nie"

To samo można zarzucić Kosciołowi katolickiemu, dlatego, ze nigdy jasno i wyraźnie nie potępił stosowania KS wobec przestepców. Nawet do dzisiaj KKK w tej sprawie pisze:
Cytuj:
Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem.
(...)Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale".

"bardzo rzadkie" i "byc może" - tpo nie jest jednoznaczne z całkowita negacja i jednoznacznym sprzeciwem wobec KS.

Nie jestem oredownikiem stosowania KS, ale bezmyślnościa jest uzasadnianie zakazu jej stosowania Biblią, czy nauczaniem Koscioła.

Cytuj:
P.S.czytanie bibili powinno się zaczynać od Nowego Testamentu , a póżniej po głębokim przestudiowaniu NT można się brać za stary

Nie no wybacz, ale to to już jest mentalność "oazowicza" z gimnazjum.

N paź 31, 2010 21:32

KS to eliminacja chorych jednostek. Na jakie licho utrzymywać takiego przez lata. Ktoś kto np kisi dzieci w beczkach nie stanie się po latach dobrym samarytaninem choćby tysiąc psychologów nad nim pracowało. Lepiej jak zniknie niż miałby zakisić choć jedno więcej. Krzyżyk na drogę.

N paź 31, 2010 21:57

Prawo dane przez Boga jasno określa co powinien każdy chrześcijanin zrobić , a raczej nie robić -czyli nie zabijać!!!
a jeżeli chodzi o tych co prawa Boga nie uznają , to dla nich polecam rzeczywistość...
nikogo przed zabójstwem nie powstrzyma widmo kary śmierci ,dożywocie jest tak samo skutecznym straszakiem jak kara śmierci ...kara śmierci to tylko zło i nic więcej ,jest dokładnym powielaniem tego co zrobił ten skazany na śmierć...
tego kiedy ktoś zabija kogoś w samoobronie nie jestem w stanie podsumować , ale jeżeli ktoś zabija świadomie , w wyznaczonym terminie , przez stworzone maszyny śmierci , chemie czy inne sposoby jak inaczej można podsumować ?
szkoda więcej gadać.....
CzłowiekBezOczu napisał(a):
KS to eliminacja chorych jednostek. Na jakie licho utrzymywać takiego przez lata. Ktoś kto np kisi dzieci w beczkach nie stanie się po latach dobrym samarytaninem choćby tysiąc psychologów nad nim pracowało. Lepiej jak zniknie niż miałby zakisić choć jedno więcej. Krzyżyk na drogę.

masakra ...zastanów się lepiej człowieku czym ty się różnisz od nich mając takie myślenie...

N paź 31, 2010 22:08

Hmmm. Ja myślę praktycznie. Ciekawe jak Ty myślisz. Weźmy sobie gościa który ma kaprycho nocami napadać gwałcić i podrzynać gardła. Czyimś matkom, siostrom lub żonom. Bo lubi. Po piątym czy szóstym razie zostanie złapany. Będziesz go utrzymywał przez lata w więzieniu ? Bo taki biedny ? A potem może wyjdzie i znowu komuś zabije bliską osobę. Nie wiem kto głupio myśli. Ja czy Ty ? To są takie gadki ludzi którzy nawet jakby ktoś im dał w gębę to się boją zawalczyć o swoje. A prawda jest jedna. O swoje trzeba walczyć. O bezpieczeństwo rodziny, o bliskich. A nie jak pipa grochowa płynąć z prądem. Zresztą mi KS nie jest potrzebne. Jeżeli by się zdarzyła taka sytuacja (mam nadzieję że nigdy do tego nie dojdzie) sam zrobił bym KS. Nawet w sądzie publicznie. Z całą odpowiedzialnością dałbym się potem przymknąć i byłbym dumny z tego co zrobiłem.

N paź 31, 2010 22:23
beneg napisał(a):
nie rozumiesz psychiki mordercy , albo po prostu nie próbowałeś nawet zrozumieć
Bla, bla bla - podaj badania które o tym mówią. Bo na razie to rezonujesz to co wyczytałeś w politpoprawnych gazetach - nie poparte ŻADNYMI danymi.
Cytuj:
Marek MRB napisał(a):

no to już są totalne wymysły
Nie, to jest po prostu kompetencja - całkiem zwyczajnie o.Salij jest kompetentny w językach boblijnych a Ty nie.

Szkoda jednak że nie zajrzałeś do Biblii - do tych samych ksiąg w których znajdujemy Dekalog. Tam, jako część tego samego Prawa dane są nakazy kary śmierci w różnych sprawach. Dowodzi to że Dekalog nie zakazywał kary śmierci.

Jak chcesz dalej na ten temat polemizować to znajdź lepiej jakieś argumenty - najlepiej biblijne. Bo Twoje gołosłowne połajanki argumentem nei są.

N paź 31, 2010 23:27

słowa Jezusa:
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo lub proroków; nie
przyszedłem znieść, ale dopełnić."
"Słyszeliście,że powiedziano przodkom: Nie będziesz zabijał,
a kto by zabił, będzie podlegał sądowi.Ja natomiast
wam mówię, że każdy, kto się gniewa na swego brata, będzie
podlegał sądowi"
"Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb.Ja
wam natomiast mówię: Nie odwzajemniajcie się złu, lecz temu,
kto cię uderzy w twój prawy policzek,odwróć mu i drugi.
A temu, kto chce cię pozwać do sądu i wziąć twą koszulę,
zostaw mu także płaszcz. kto by cię zmuszał, abyś niósł jego
ciężar jedną milę,idź z nim dwie. Temu, kto cię prosi,
daj, i nie odwracaj się od tego, kto chce od ciebie pożyczyć"

"Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz kochał swego bliźniego
i będziesz nienawidził swego nieprzyjaciela.Ja wam
natomiast mówię: Kochajcie nieprzyjaciół waszych i módlcie
się za tych, którzy was prześladują, abyście się w ten sposób
stali synami Ojca waszego, który jest w niebie, gdyż Jego słońce
wschodzi nad złymi i dobrymi, i spuszcza deszcz na sprawiedliwych
i niesprawiedliwych. Bo jeślibyście okazali miłość
tym, którzy was kochają, jaką macie zapłatę? Czyż i celnicy
tego nie czynią? jeśli pozdrowilibyście tylko swoich braci,
cóż nadzwyczajnego czynicie? Czy i poganie tego nie czynią?
Bądźcie wy więc doskonali, jak doskonały jest wasz Ojciec
niebieski."
my nie jesteśmy żydami tylko chrześcijanami i nas obowiązuje Prawo dopełnione przez Jezusa
wystarczy czy dalej będziesz swoje wybiurcze wnioski snuł?
jak chcesz się posługiwać biblią do udowadniania prawa to najpierw poznaj całą ...

Pn lis 01, 2010 9:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31  Następna strona