Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Re:
Marek MRB napisał(a): ToMu napisał(a): Dotyczy wszystkiego, i sądownictwo nic - z punktu widzenia chrześcijanina - nie zmienia. Uzasadnij proszę. Pismo w dłoń ! SweetChild napisał(a): Marek MRB napisał(a): Pismo w dłoń ! Albo Katechizm KK. Panowie, weźcie pod uwagę, że my jesteśmy katolicy, a nie Świadkowie Jehowy palcem pokazujący zdania w Strażnicy. Świadkowie Jehowy, wybaczcie.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt gru 14, 2010 16:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: KARA ŚMIERCI
maly_kwiatek napisał(a): Nie my dajemy sobie życie i nie mamy naturalnego prawa dysponować życiem - ani swoim ani tym bardziej - życiem bliźniego. Nie my dajemy sobie wolność i nie mamy naturalnego prawa dysponowac wolnością. Więc na jakiej podstawie sędzia pozbawia jej kogokolwiek ? Mało tego - nie mamy prawa sadzić innych. Więc na jakiej podstawie sędzia to robi ? Czy będzie za to potępiony ? Odpowiedz na te pytania a problem sam Ci się w głowie ułoży. (wybacz, ale na końcową, chamską część Twojego postu nie odpowiem).
|
Wt gru 14, 2010 16:57 |
|
 |
SweetChild
|
 Re: Re:
maly_kwiatek napisał(a): Panowie, weźcie pod uwagę, że my jesteśmy katolicy, a nie Świadkowie Jehowy palcem pokazujący zdania w Strażnicy. Ale przecież to Wy (Ty i ToMu) pokazujecie palcem "V. Nie zabijaj"  Nie chodzi też o przerzucanie się wyrwanymi z kontekstu cytatami, ale o przedstawienie argumentacji opartej o Pismo, Katechizm KK czy jakiekolwiek inne oficjalne dokumenty Kościoła. Co byś powiedział, gdybym napisał, że kara śmierci jest jak najbardziej słuszna z punktu widzenia człowieka wierzącego i KK, co z całą mocą podkreślam.
|
Wt gru 14, 2010 17:10 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
No bo po śmierci nieodżałowanego profesora Lecha Falandysza "nie zabijaj" nie znaczy "zabijaj" 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt gru 14, 2010 17:12 |
|
 |
SweetChild
|
W takim razie zgadzamy się przynajmniej, czego nie znaczy "nie zabijaj". Proponuję również przyjęcie wspólnego stanowiska, że "nie zabijaj" nie znaczy kradnij 
|
Wt gru 14, 2010 17:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): No bo po śmierci nieodżałowanego profesora Lecha Falandysza "nie zabijaj" nie znaczy "zabijaj"  Owszem, tylko nie ma w pismie przykazania "nie zabijaj". Co więcej, jest to potwierdzone w tym samym pismie cytatami które już przytaczałem.
|
Wt gru 14, 2010 17:50 |
|
 |
kenfollett
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Kara śmierci JEST sprzeczna z 5 przykazaniem. Zabijać nie wolno, w majestacie prawa - wyjątek: obrona konieczna.
Tak? A od kiedy to jest sprzeczna z tym przykazaniem? Od czasu jak papieżem został JPII? No bo wcześniej przez tysiące lat chrześcijanie, a przed nimi Żydzi tej sprzeczności nie widzieli. Tak gwoli ścisłości to nie słyszałem nawet by JPII mówił gdziekolwiek o tej sprzeczności. Nawołując do zniesienia KS powoływał sie na zgoła inne argumenty, nic nie wspominając o tym Przykazaniu, poniewaz doskonale zdawał sobie sprawę z tego, że "Nie zabijaj" nie odnosi się do karania śmiercią przestępców. Niestety obecnie znów ktos chce manipulowac jego słowami i mieszac ludziom w głowach.
|
Pn gru 27, 2010 8:21 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Kara śmierci to tylko zwykła obrona społeczności przed pokręconą jednostką. Wiadomo że zdarzają się różne sytuacje, dochodzi do przemocy, zabójstw i innych zdarzeń. To akurat samo życie. Ale jak się trafi osoba która lubi np. kisić cudze dzieci w beczkach dla samej fantazji to należy ją jak najszybciej eksterminować. Krótka piłka. Sądzę że wszyscy się z tym zgodzą.
|
Pn gru 27, 2010 8:43 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Jesteśmy w Europie, a nie w Nikaragui. Nie jesteśmy też w kraju arabskim w stanie wojny dzihad. Przeczytajcie kodeks karny polski. Cytuj: art. 148 § 1 kodeksu karnego: Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności. Zabicie drugie człowieka jest ZAWSZE czynem zabronionym. I to właśnie jest w tym kodeksie piękne. Od kary uwalnia dokonanie tego czynu w tzw. obronie koniecznej lub stanie wyższej konieczności. Dlatego dyskusja może biec tylko w granicach tego, co jest obroną konieczną, a co nią nie jest, co jest stanem wyższej konieczności, a co nie. W przeciwnym razie dyskutujemy jakby na gruncie kultur innych niż europejska.
|
Pn gru 27, 2010 10:03 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Mamy padać na kolana bo coś jest Europejskie ? Jak dla mnie to cała Europejskość może się rozpędzić i mi skoczyć... na puklerz. Europejskości pełne mordy mają ci co nie sieja i nie orzą a zbierają. Ma się to nijak do tego z czym na co dzień musi się mierzyć zwykły Kowalski.
|
Pn gru 27, 2010 10:21 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Nie wiem jakie są Twoje problemy. Ja nie mam na pewno problemu z tym, że wiem, ze mieszkam w centrum Europy. Nie muszę z tego powodu padać na żadne kolana. Nie mam ochoty też wyprowadzać się do Gwatemali z powodu tego, że mieszkam w Europie i jestem Europejczykiem.
Chyba Cię nie zrozumiałem.
Przecież nawet w USA jest Konstytucja federalna i w różnych stanach mniej lub bardziej podchodzi się do życia ludzkiego w sposób cywilizowany, a nie kowbojski.
|
Pn gru 27, 2010 12:23 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Są osoby dla których Europejskość jest czymś na co się powołują nie mając nic do zaoferowania. Nie potrafię nic to chociaż jestem europejczykiem. Śmieszne i żałosne zarazem. Byle śmieciaż który potrafi coś sobie wyhodować albo znaleźć do żarcia jest bardziej godzien szacunku niż zasrany europejczyk.
|
Pn gru 27, 2010 13:51 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Nie rozumiem, wolisz strzelaninę na ulicach jako realizację prawa w USA, czy porywanie ludzi i zabijanie ich po torturach, bez sądu w Ameryce Łacińskiej, niż postępowanie sądowe ustalone od setek lat w Europie?
Dziwny jesteś.
|
Pn gru 27, 2010 14:05 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
A wiesz że wolę ? Jest jedna prawda. Mówi się tak tak albo nie nie. Cała reszta to kłamstwo. Proste. Jak ktoś zaczyna o szarościach mówić to zwykły kłamca jest i kombinator.
|
Pn gru 27, 2010 14:19 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Na szczęście Polacy są w większości Europejczykami a nie cowboyami bez korzeni.
|
Śr gru 29, 2010 13:15 |
|
|
|