Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 507 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Następna strona
 adopcja dzieci przez pary homoseksualne? 
Autor Wiadomość

Nauki Chrystusa bronie co wielu nie potrafi robić chociaż tak wielu wykazuje poparcie dla Jego Nauki

To moze warto poddac dyskusji wierzacych jak bardzo nalezy tej nauki bronic i jakimi metodami? Sam jestem ciekaw co na to by powiedzieli forumowicze. Czy Jezus kazal walczyc bezkompromisowo czy raczej jakies granice w tej walce postawil? A jesli postawil, to gdzie sa te granice?

Śr maja 24, 2006 10:41

godunow napisał(a):
Nauki Chrystusa bronie co wielu nie potrafi robić chociaż tak wielu wykazuje poparcie dla Jego Nauki

To moze warto poddac dyskusji wierzacych jak bardzo nalezy tej nauki bronic i jakimi metodami? Sam jestem ciekaw co na to by powiedzieli forumowicze. Czy Jezus kazal walczyc bezkompromisowo czy raczej jakies granice w tej walce postawil? A jesli postawil, to gdzie sa te granice?

Jak widać, różnie tę "walkę o Dobro" można pojmować. W praktyce mamy dość szerokie spektrum, od palenia na stosie do nadstawiania drugiego policzka. Katolików powinno chyba obowiązywać zawołanie papieża "zło dobrem zwyciężaj", ale Bracia Odłączeni nie uznają zwierzchnictwa biskupa rzymu.

Śr maja 24, 2006 11:06

Cytuj:
Godunow, co to jest reklama zachowań homoseksualnych? Czy to jest podobne do reklamy płynu do mycia naczyń? Czy ktoś tu mówi: "spróbuj, spodoba Ci się
Wasze tu wyczyny za przyzwolenie katolickiego forum ( ale tylko z nazwy ) zaiste to maja na celu !!

Śr maja 24, 2006 11:49

Cytuj:
Chrystus powiedział jasno jeden jedna żona . Żadnych innych związków !! Tu nie ma żadnego kompromisu
Cytat
Cytuj:
"zło dobrem zwyciężaj", a
I ja też hołduję zasadę !! Jak skończysz z praktyki gejowskim nie będziesz grzeszył z wielką roadoscią powitam we wspólnocie chrześcijańskiej.. To jest to pojecie dobra Przebaczeni grzechu jakim niewątpliwie jest homoseksualizm !!

Śr maja 24, 2006 11:56

Wasze tu wyczyny za przyzwolenie katolickiego forum ( ale tylko z nazwy ) zaiste to maja na celu

musze sie w 100% zgodzić.

Śr maja 24, 2006 12:01
Zobacz profil WWW

musze sie w 100% zgodzić.
No to wytłumacz mi, bom ciekaw: jak działa taka reklama homoseksualizmu? Jakiś heteroseksualista to przeczyta i pomyśli "hmm... muszę też spróbować"?

Śr maja 24, 2006 12:04

Cytuj:
"zło dobrem zwyciężaj", a
I ja też hołduję zasadę !! Jak skończysz z praktyki gejowskim nie będziesz grzeszył z wielką roadoscią powitam we wspólnocie chrześcijańskiej..

Ale ja nie uznaję zwierzchnictwa papieża godunowa. Twoje ekskomuniki i powitania robią więc na mnie niewielkie wrażenie.

Śr maja 24, 2006 12:44

Cytuj:
Ale ja nie uznaję zwierzchnictwa papieża godunowa. Twoje ekskomuniki i powitania robią więc na mnie niewielkie wrażenie.
Podobno jesteś katolikiem
Wstyd przynosisz temu kościołowi . Al. Eto nie mój problem ( na szczęście )

Śr maja 24, 2006 17:05

Cytat
Cytuj:
Podobno jesteś katolikiem
Wstyd przynosisz temu kościołowi . Al. Eto nie mój problem ( na szczęście )

A czy prawdziwy katolik powinien uznawać zwierzchnictwo papieża godunowa?

Śr maja 24, 2006 19:18

Śr maja 24, 2006 19:46

micked napisał(a):
Jest wiele normalnych rodzin, które pragną adoptować dziecko, są też rodzinne domy dziecka, możliwości jest wiele.
Jak widzimy z zycia mozliwosci te sa niewystarczajace, warto wiec poszukac innych.
Widzimy z zycia, że są małżeństwa, które zamiast adoptować dzieci, wolą zdecydować się na ryzykowne zapłodnienie in vitro. Czyli tak naprawdę nie ma problemu braku normalnych rodzin dla tych dzieci.
Cytuj:
micked napisał(a):
Poza tym warto zadać sobie pytanie dlaczego koncepcja adopcji dzieci przez homoseksualistów pojawiła się dopiero w XX w?
Moze dlatego, ze w naturze czlowieka jest niechec do wszystkiego co inne. Ta niechec byla podsycana przez rozne panujace ideologie, ktore dopiero od niedawna zaczely tracic na znaczeniu.

Ideologie wolności bez granic, samorealizacji itp raczej ostatnio zyskują na znaczeniu niż tracą.
Co do naturalnej niechęci do zachowań homoseksualnych:
Jak stwierdził już Freud, który badał wiele osób z problemem homoseksualnym, każdy człowiek ma wrodzony instynkt heteroseksualny. Zachowania homoseksualne są pewnym substytutem wynikającym z zahamowania rozwoju osobowości np w wyniku negatywnych doświadczeń społecznych. Świadczą o tym też przykłady aktywnych przez wiele lat homoseksualistów, którzy po poddaniu się terapii, zakładali heteroseksualne rodziny. Taka terapia nie jest łatwa, podobnie jak w przypadku innych zaburzeń osobowości, nerwic, czy depresji, ale moze być skuteczna. O tym, że stosunki homoseksualne są tylko namiastką naturalnego życia płciowego, świadczy też to, że wielu homoseksualistów przyznawało, że nie czują się ludźmi szczęśliwymi. Pim Fortuyn, holenderski polityk homoseksualista, w jednym z wyiadów niedługo przed swoją śmiercią mówił, że homoseksualizm jest dla niego jak zniewolenie, i wiąże się z poczuciem straszliwej samotności. Nawet wielokrotna zmiana partnerów nie zapewnia tym osobom poczucia prawdziwej miłości.
Cytuj:
Dzieki powszechnemu dostepowi do oswiaty kazdy moze w miare obiektywnie rozpatrzyc, ktora innosc jest calkowicie nieszkodliwa
Statystyki chociażby zdrowotne pokazują, że jest wręcz przeciwnie. Jak wynika z badań amerykańskiego Instytutu Studiów nad Rodziną, przeciętna długość życia aktywnych homoseksualistów to 40-50 lat, czyli znacznie poniżej średniej, zwłaszcza w czasach, kiedy żyjemy coraz dłużej.
Cytuj:
Co wiecej, mozna nawet zastanowic sie, czy ta innosc nie moze pomoc w rozwiazaniu niektorych istniejacych problemow.
Oczywiście, każdy człowiek dotknięty problemem homoseksualnym, wymaga naszej akceptacji. Ale podkreślam, chodzi o akceptację i zrozumienie czlowieka, a nie bezkrytyczną akceptację jego zachowań.
Ludzie wychodzą z wielu problemów: narkomanii, alkoholizmu, nawet jeśli czasami ta walka trwa przez całe życie. Ale zostaliśmy stworzeni do walki i nie jesteśmy w tej walce osamotnieni, ja sam wiem, ze np życie w czystości jest problemem, ale wiem też, że "wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia"

Śr maja 24, 2006 20:00

Widzimy z zycia, że są małżeństwa, które zamiast adoptować dzieci, wolą zdecydować się na ryzykowne zapłodnienie in vitro. Czyli tak naprawdę nie ma problemu braku normalnych rodzin dla tych dzieci.
To jest właśnie dowód na to, że jest problem braku normalnych rodzin, bo ludzie jednak wolą wychowywać swoje dzieci.
micked napisał(a):
Świadczą o tym też przykłady aktywnych przez wiele lat homoseksualistów, którzy po poddaniu się terapii, zakładali heteroseksualne rodziny. Taka terapia nie jest łatwa, podobnie jak w przypadku innych zaburzeń osobowości, nerwic, czy depresji, ale moze być skuteczna.
A przykłady księży, którzy porzucają duchowieństwo lub katolików, którzy porzucają wiarę, świadczą o tym, że terapia jest skuteczna także w tych przypadkach?
micked napisał(a):
Nawet wielokrotna zmiana partnerów nie zapewnia tym osobom poczucia prawdziwej miłości.
To jest akurat oczywiste i dotyczy także heteroseksualistów.
Pytanie mam takie, czy homoseksualista, który zmieniał często partnerów, po "terapii" stawał się wiernym mężem? To może warto taką terapię zastosować tym, którzy zdradzają swoje żony?

Cz maja 25, 2006 16:07

micked napisał(a):
To jest właśnie dowód na to, że jest problem braku normalnych rodzin, bo ludzie jednak wolą wychowywać swoje dzieci.
Tak, tylko ryzykują, że "oszukując" naturę będą mieć dzieci z problemami zdrowotnymi, gdyż dzieci z probówki są słabsze i bardziej podatne na różne choroby niż urodzone w sposób naturalny. Poza tym liczba małżeństw oczekujących na adopcję niemowląt przewyższa liczbę niechcianych dzieci, niektóre małżeństwa oczekują po kilka i więcej lat na możliwość adopcji.
Cytuj:
A przykłady księży, którzy porzucają duchowieństwo lub katolików, którzy porzucają wiarę, świadczą o tym, że terapia jest skuteczna także w tych przypadkach?
W przypadku każdego uzależnienia, a seks może być takim samym uzależnieniem jak alkohol, czy narkotyki, terapia nie jest łatwa i wymaga dużo wysiłku, a także odwołania się do "siły wyższej" (jak to jest w AA), czy po prostu pomocy Boga, jak to robią ludzie wierzący. Stąd jeśli ktoś traci wiarę, zwykle nie będzie miał motywacji do takiej terapii. Natomiast trzeba pamiętać, że potępienie zachowań homoseksualnych w Piśmie Świętym (czynów, a nie ludzi poddawanych takim pokusom) w połączeniu z faktem, ze każdy człowiek został odkupiony przez Chrystusa i w ten sposób powołany do bycia zbawionym, świadczy o tym, że nie jest to problem nierozwiązywalny. Bóg nie stawia wymagań ponad możliwości człowieka.
I daje bardzo mocne narzędzia do pokonywania trudności, takie jak modlitwa, czy sakramenty.
Cytuj:
Pytanie mam takie, czy homoseksualista, który zmieniał często partnerów, po "terapii" stawał się wiernym mężem? To może warto taką terapię zastosować tym, którzy zdradzają swoje żony?
Jest w tym pytaniu pewne trafne spostrzeżenie, że problemem są nie tyle skłonności homoseksualne, co w ogóle szóste przykazanie, czyli panowanie nad swoją płciowością i traktowanie jej jako zadania, a nie formy uprzyjemniania sobie życia.

Cz maja 25, 2006 20:15

liczba małżeństw oczekujących na adopcję niemowląt przewyższa liczbę niechcianych dzieci, niektóre małżeństwa oczekują po kilka i więcej lat na możliwość adopcji.
A więc domy dziecka nie istnieją?
micked napisał(a):
seks może być takim samym uzależnieniem jak alkohol
Dziwne, myślałem, że uzależnienie to coś nabytego, a przecież pociąg seksualny to coś, z czym człowiek już się rodzi
micked napisał(a):
Jest w tym pytaniu pewne trafne spostrzeżenie, że problemem są nie tyle skłonności homoseksualne, co w ogóle szóste przykazanie, czyli panowanie nad swoją płciowością i traktowanie jej jako zadania, a nie formy uprzyjemniania sobie życia.
Czekam więc na trafną odpowiedź na to pytanie, bo jej nie podałeś. Natomiast w tym co napisałeś, jest pewne chybione spostrzeżenie - że rozwiązłość seksualna jest uprzyjemnianiem sobie życia.

Pt maja 26, 2006 8:52

micked napisał(a):
liczba małżeństw oczekujących na adopcję niemowląt przewyższa liczbę niechcianych dzieci, niektóre małżeństwa oczekują po kilka i więcej lat na możliwość adopcji.
A więc domy dziecka nie istnieją?
To, że istnieją, świadczy tylko o złej organizacji życia społecznego, statystycznie rzecz biorąc nie powinno b yć problemu, aby zastąpic je adopcją i rodzinnymi domami dziecka. Ale warto pamiętać, że rodziny wielodzietne jeszcze niedawno traktowane były przez rządzących jako coś na kształt patologii.
Cytuj:
micked napisał(a):
seks może być takim samym uzależnieniem jak alkohol
Dziwne, myślałem, że uzależnienie to coś nabytego, a przecież pociąg seksualny to coś, z czym człowiek już się rodzi
Tak, ale może nad tym instynktem panować i żyć zgodnie z VI przykazaniem, a może stać się tym popędem w jakiś sposób zniewolony, istnieje pojęcie seksoholizmu. A czynne uprawianie homoseksualizmu, jest uzależnieniem od pewnej wynaturzonej formy zachowań płciowych, aby się od tego uwolnić potrzebna jest terapia psychologiczna, podobnie jak w przypadku alkoholizmu, czy narkomanii.
Cytuj:
Natomiast w tym co napisałeś, jest pewne chybione spostrzeżenie - że rozwiązłość seksualna jest uprzyjemnianiem sobie życia.
A dlaczego według Ciebie ludzie łamią VI przykazanie? Z zamiarem uczynienia swojego życia mniej przyjemnym? Choć de facto w rezultacie sobie to życie utrudniają.

Pt maja 26, 2006 14:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 507 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Następna strona