Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 18:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
 Homoseksualizm genetyczny... 
Autor Wiadomość

[ Homoseksualiżm morze być sprzeczny z kulturą judeo-chrześcijańską ale nie z naturą

Bzdura stulecia - gdyby zalozyc ze homoseksualizm jest norma naturalna to dochodzi do tego ze gl prawo natury czyli przetrwanie gatunku byloby zanegowane...a heteroseksualizm bylby z tego pkt widzenia nienormalny...

Śr lut 23, 2005 0:41

Jeśli natomiast jest schorzeniem jak twierdzisz, to nie może być grzechem

Samo posiadanie orientacji homoseksualnej nie jest grzechem - grzechem jest czyn homoseksualny , ktory de facto moze popelnic kazdy czlowiek nawet heteroseksualista ( choc akurat to jest maloprawdopodobne)...

Śr lut 23, 2005 0:44

Oj jeśli występuje w naturze nawet jako jakiś niedobór czy uszkodzenie, to z definicji nie może być z nią sprzeczny. Jeśli natomiast jest schorzeniem jak twierdzisz, to nie może być grzechem, a starotestomentowy nakaz podany przez Julię jest okropny :( Ja postulowałabym zajęcie takiego stanowiska jak wobec leworęczności.

Chyba mamy różne pojęcia tego co jest naturalne.
Jeżeli nowotwory są "naturalne", to czemu je leczymy przepraszam ?

Natomiast homoseksualizm nie jest grzeszny - nikt nie odpowiada moralnie za swoją chorobę - chyba że sam ją ściągnął np chodząc z gołymi kolanami na mrozie ;)

Grzeszne są działania homoseksualne, a nie skłonność

Śr lut 23, 2005 0:47
Efka napisał(a):
Agniulko, a mi się coś kojarzy że Jane Goodall opisywała przypadek homoseksualizmu wśród szympansów. Żyjących normalnie w różnopłciowym stadzie w parku narodowym w Gombe. Nie pamiętam niestety w której książce, ale chyba to było "Przez dziurkę od klucza"

No i?
Opisane są też przypadki nowotworów u myszy...
Czy w związku z tym nowotwór jest naturą a nie chorobą?

Jeśli przyjmiemy klasyczną opozycję natura- kultura to nowotwór należy do sfery natury. Porównanie homoseksualizmu i nowotworu jest jednako tyle nie trafne, że homosesualizm, szkodzi temu kto jest nim dotknięty , tylko wtedy jeśli biedak się uprze być katolikiem :(

Śr lut 23, 2005 0:51

Porównanie homoseksualizmu i nowotworu jest jednako tyle nie trafne, że homosesualizm, szkodzi temu kto jest nim dotknięty , tylko wtedy jeśli biedak się uprze być katolikiem :(

Piękny relatywizm, niestety nieprawdziwy.
Jak już pisałam homoseksualizm jest objawem pewnych zaburzeń sfery emocjonalnej. Żaden normalnie myślący człowiek nie powie, że jego zaburzenia emocjonalne mu "nie szkodzą"

Śr lut 23, 2005 0:58
Agniulko Marznąca mżawka też jest naturalna, a staramy się po niej nie spacerować :-) Komary też są naturalne a staramy się używać offa czy innych preparatów przeciwko nim :D
Tyrael, spójrz co napisałam o opozycji natura- kultura. Homoseksualizm występuje w naturze marginalnie, więc nie zagraża przetrwaniu gatumku, ale jak już pisałam skoro występuje sprzeczny z definicji być z naturą nie może nie może

Śr lut 23, 2005 1:03

Tyrael, spójrz co napisałam o opozycji natura- kultura. Homoseksualizm występuje w naturze marginalnie, więc nie zagraża przetrwaniu gatumku, ale jak już pisałam skoro występuje sprzeczny z definicji być z naturą nie może nie może

Albo cos jest zgodne z natura albo przeciwne naturze:
1 jesli uznamy ze homo jest zgodne to implikuje to ze hetro jest przeciwne
2 jesli uznamy ze hetero jest zgodne to implikuje to ze homo jest przeciwne
patrzac na fakt ze homo neguje pods prawo naturalne - przekazanie zycia wiec jest sprzeczne z natura,

Śr lut 23, 2005 1:08
Efka napisał(a):
Porównanie homoseksualizmu i nowotworu jest jednako tyle nie trafne, że homosesualizm, szkodzi temu kto jest nim dotknięty , tylko wtedy jeśli biedak się uprze być katolikiem :(

Piękny relatywizm, niestety nieprawdziwy.
Jak już pisałam homoseksualizm jest objawem pewnych zaburzeń sfery emocjonalnej. Żaden normalnie myślący człowiek nie powie, że jego zaburzenia emocjonalne mu "nie szkodzą"

Wyślij szympansy z Gombe do psychoanalityka :D Jak już pisałam homoseksualizm może mieć podłoże neurologiczne - dokładnie ta k jak leworęczność. I tak jak leworęczność szkodzi -i może nawet doprowadzić do zaburzeń emocjomalnych- tylko jeśli jest powodem szykanowania, co jest zależne od czynników kulturowych

Śr lut 23, 2005 1:10

Jak już pisałam homoseksualizm może mieć podłoże neurologiczne - dokładnie ta k jak leworęczność

Mimo całych wysiłków lobby gejowskiego i nacisków i nakładów finansowych nie ma to na razie żadnego udowodnienia naukowego... To są tylko hipotezy, że "może"...
Natomiast Tyrael ci w pełni wyjaśnił dlaczego homoseksualizm jest sprzeczny z naturą - wydawało mi się, że to jest oczywiste, ale skoro trzeba tłumaczyć...

Śr lut 23, 2005 1:16
Tyrael, posługujemy się innymi pojęciami Ty używaż opozycji: zgodne z naturą(użyteczne)- niezgodne z naturą(nieużyteczne) Ja używam opozycji natura- kultura. Orientacje seksualne przymależą do sfery natury. Obydwie. Uważam że to bardziej humanistyczny punkt widzenia. Boczy masz prawo stwierdzić że obowiązkiem Kowalskiego jest przedłużanie gatunku? Że już nie wspomne że w świetle tego co napisałeś, to samo co o homoseksualiźmie trzeba by powiedzieć o celibacie :)

Śr lut 23, 2005 1:27
Agniulko,Nie jestem neurofixjologiem więc nie jestem kompetentna Nie wiem czy ta hipoteza jest udowodniona czy nie. Ale teoria o zaburzeniach też nie jest udowodniona (w tym sensie jaki przyjmujemy w naukach ścisłych) tyraelowi odpowiedziałam już poniżej

Śr lut 23, 2005 1:38
Jak wogóle możesz próbować używać takiego porównania, Efko :o :oops:
Kapłan wyświęcany nie może mieć defektów natury ani fizycznej ani psychicznej. Sam zaś wyrzeka sie swojej seksualności w służbie Bogu.
Homoseksualista zaś - mając możliwośc heteroseksualnego współzycia - wybiera z przedstawicielem tej samej płci ...
Porównanie - nie dosyć, że fatalne - to na dodatek jescze uwłaczające.

Śr lut 23, 2005 1:39
Nie zapominaj również, że praktycznie w każdej z kultur homoseksualizm traktowano jako wynaturzenie zaś pobłażano im jedynie w czasach, gdy moralność całego społeczeństwa nie była na wysokim poziomie ...

Śr lut 23, 2005 1:47

Opowiadasz głupstwa......i mieszasz pojecia.

Owszem wsród małp wystepuja przypadki homoseksualizmu. Nie jest to jednak zgodne z natura......osobniki te sa po prostu chore i skazane na wymarcie....gdyż po prostu działaja wbrew NATURZE.
Natura nie toleruje nadmiernych odchyleń, a to co jest z nia niezgodne po prostu musi zginac.

Nie wciskaj nam wiec tutaj teorii o zgodnosci homoseksualizmu z natura.

pozdrówka

Śr lut 23, 2005 1:48
Nie zapominaj również, że praktycznie w każdej z kultur homoseksualizm traktowano jako wynaturzenie zaś pobłażano im jedynie w czasach, gdy moralność całego społeczeństwa nie była na wysokim poziomie ...

W Japonii zawsze byl i jest uważany za coś normalnego. na resztę odpowiem jutro bo zasypiam :spioch:

Śr lut 23, 2005 2:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona