Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 21:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Niewidoczne obrazki 
Autor Wiadomość

Post Niewidoczne obrazki
Często spotykam sie z sytuacją, gdy na forum wklejam jakiś obrazek a inni forumowicze go nie widzą. Czym jest to spowodowane ? Słabym sprzętem, słabym serwerem, kartą grafiki, słabe łącza ? A może coś jeszcze innego ? Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć gdzie tkwi problem ?
Jak sobie z tym radzić ?

Jeżeli zło nie jest napiętnowane rozzuchwala się.

So lip 30, 2005 17:43

W sumie to jest tak: nie wklejasz obrazka:
tagiem img wstawiasz obrazek do kodu phpBB, np:
Kod:
[img]http://adres.obrazka.jpg[/img]

Tym sposobem obrazek w poscie jest wyswietlany z innego serwera (adres, ktory podalismy)

Nie wiem czemu, ale czasem jest tak, ze obrazek nie wyswietla sie w poscie, ale dopiero po kliknieciu na niego prawym przyciskiem i wybraniu pokaz obrazek - ukaze sie wtedy obrazek w nowym oknie. Nie wiem czym to jest spowodowane, moze wstawiasz adres bez: http:// ... ponadto, adres ktory wklejasz musi byc adresem internetowym skierowanym do pliku graficznego Czyli jest wsatwisz miedzy tagami img adres strony, a nie pliku graficznego, nic Ci to nie da. Najlepiej wstawiac tak: klikamy na obrazek, ktory chcemy wyswietlic prawym przyciskiem, wybieramy "Copy image locastion" (Skopiuj adres obrazka), nastepnie w poscie wstawiamy miedzy tagami adres tego z obrazka (ctrl+v). Mi tak zawsze dziala.

Crosis

So lip 30, 2005 18:06

Gdy wstawiam obrazek do postu to on u mnie się wyświetla.
Widzę go gdy sprawdzam go "podglądem" i widzę go na stronie forum.

Chodzi mi o innych forumowiczów, którzy zamiast obrazka widzą malutki kwadracik z czerwonym krzyzykiem. Nietórzy gdy klikną na niego wybierają opcje >pokaż obrazek< i wtedy im się wyświetla ale niektórym i w ten sposób nie udaje się otworzyć obrazka.
Dlaczego tak się dzieje ?

N lip 31, 2005 1:13
Wolne lacze, slaby serwer obrazka... moze uzywaja Internet Expolorer? Co? :P

Crosis

N lip 31, 2005 10:26

Twoja przeglądarka go wczytała i zapamiętała więc Ci się wyswietla a że innym nie to mogłeś na 80 % coś sknocić przy wstawianiu....

Wt sie 02, 2005 6:39
Silverade, problem jest taki, ze jesli schrzanie linka przy wstawianiu, to mi sie tez nie wyswietli, cache mi nic nie da. URL po prostu bedzie inny. Natomiast jesli ja wstawie dobrze, mam w cache, a w tym czasie serwer obrazka padnie, to faktycznie - mi sie wyswietli z cache, a Ci co go jeszcze nie widzieli, juz go nie zobacza.

Crosis

Wt sie 02, 2005 9:51

Post Chory Hosting
Kolejny problem, który dzisiaj mi się przydarzył to tzw. Hosting

Wklejam obrazek - coś tam dopisuje - sprawdzam. Wszystko OK.

Dokładam drugi obrazek - coś tam dopisuje - sprawdzam.

I nagle okazuje sie że zamiast pierwszego obrazka widze reklame
(- Ale zaje... hosting. ). Co się stało. Adres obrazka nie zmienił się ale
zamiast tego co powinno być widzę tę chorą reklame.

Czy mógłby mi ktoś to jakoś sensownie wytłumaczyć. :co:

Pn sie 22, 2005 14:01
Dziala to na takiej zasadzie: serwer jest zabezpieczony przed wyswietlaniem obrazkow z zewnatrz (czyli lopatologicznie: poprzez klikniecie na link umieszczony gdzie indziej niz na serwerze).

Problem jest taki, ze Ty juz raz przegladales obrazek, wyswietla Ci go cache. Czasem moze byc tak, ze Ty widzisz obrazek, a inni widza reklame. I ciezko jest to przewidziec.

Crosis

Pn sie 22, 2005 20:58
przyczyn moze byc wiele. Jesli to jest darmowy serwer (a pewnie jest) to przekroczyles godzinny/tygodniowy bandwidth.

Inna sytuacja to ze np. hitlinkowales obrazek. Ja na swoim serwerze wylaczylem hotlinkowanie. Friko.pl rowniez tego zabrania. Moglbys bardziej zrozumiale opisac ten problem bo pisac mozna naprawde dlugo o przyczynach.

So paź 22, 2005 23:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]