Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 14:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Poznanie przez Internet a Kościół 
Autor Wiadomość

Post Poznanie przez Internet a Kościół
Witam. Od pewnego czasu trapi mnie jedna myśl. Otóź nie wiem, czy wg Kościoła i naszej wiary jest coś złego w tym, że poznajemy drugą osobę przez Internet (nie chodzi mi od razu o zakochanie, zauroczenie)? Raczej fascynacja tym człowiekiem, radość z poznawania jej i dzielenia się z nią radościami, troskami, po prostu czysty, szczery dialog ? Czy to coś złego, że człowiek, nawet mając dobrych i oddanych przyjaciół w życiu realnym, czasem szuka kogoś, w tym wirtualnym świecie? Czy grzechem jest, że piszemy z tą osobą o naszych problemach, o codziennych sprawach, marzeniach, celach, pogladach (choć nie od razu o rodzinnych sprawach ! ) ? Czy to coś złego, że planuje się z tą osobą spotkanie ? A jeśli po dłuższym czasie spotykania się w realu może być coś więcej (związek, małżeństwo) ? Czy coś takiego wogóle ma rację bytu ? Czy może to nie ma znaczenia jak poznajemy daną osobę, ale bardziej liczy się uczucie i siła dwojga ludzi, którzy pragną być ze sobą, na dobre i złe? Proszę o odpowiedzi, za które bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

Śr kwi 22, 2009 15:19

Poznawanie przez internet jest po prostu jedną z możliwości i na pewno nie jest złą, grzeszną czy nieprawidłową. Oczywiście należy zwrócić uwage na charakter poznawania się przez internet, a więc i pewne zagrożenia z tym związane (przecież nie widzi się tej drugiej osoby, może się podawać za kogo chce) - np. zalecałbym nie mówienie o swoich prywatnych danych jak adres zamieszkania, bardzo osobiste sprawy itd. Szczególnie uważałbym w przypadku osób młodszych. Poza tym, uważałbym, żeby znajomości przez internet (te wirtualne) nie zdominowały życia, żeby się tez spotykać w rzeczywistości, ponieważ czasmi może być tak, że się zamykamy na znajomości i ograniczamy tylko do komputera, bo w rzeczywistości coś nam nie wychodzi (np. przez nieśmiałość).

Ale tak poza tym to jest to jak najbardziej normalny sposób poznawania ludzi, a nawet być może drugiej połówki. Jeśli chodzi o szukanie drugiej połówki lub znajomych, to nawet są portale temu służące, a zbierające ludzi wyznających pozytywne, chrześcijańskie wartości, wśród których z pewnością należałoby wspomnieć o www.przeznaczeni.pl - ja uważam, że to bardzo dobra inicjatywa.

Takie jest moje zdanie.

Śr kwi 22, 2009 15:42
Zobacz profil WWW

Poznawanie przez internet jest po prostu jedną z możliwości i na pewno nie jest złą, grzeszną czy nieprawidłową. Oczywiście należy zwrócić uwage na charakter poznawania się przez internet, a więc i pewne zagrożenia z tym związane (przecież nie widzi się tej drugiej osoby, może się podawać za kogo chce) - np. zalecałbym nie mówienie o swoich prywatnych danych jak adres zamieszkania, bardzo osobiste sprawy itd. Szczególnie uważałbym w przypadku osób młodszych. Poza tym, uważałbym, żeby znajomości przez internet (te wirtualne) nie zdominowały życia, żeby się tez spotykać w rzeczywistości, ponieważ czasmi może być tak, że się zamykamy na znajomości i ograniczamy tylko do komputera, bo w rzeczywistości coś nam nie wychodzi (np. przez nieśmiałość).

Ale tak poza tym to jest to jak najbardziej normalny sposób poznawania ludzi, a nawet być może drugiej połówki. Jeśli chodzi o szukanie drugiej połówki lub znajomych, to nawet są portale temu służące, a zbierające ludzi wyznających pozytywne, chrześcijańskie wartości, wśród których z pewnością należałoby wspomnieć o www.przeznaczeni.pl - ja uważam, że to bardzo dobra inicjatywa.

Takie jest moje zdanie.

Dziękuję bardzo :).

Tylko zastanawiam się jeszcze nad jednym. Ale jeśli już zaczniemy spotykac się z taką osobą i będzie to trwało już dość spory odcinek czasu, to czy jest możliwe w pełni zaufanie takiej osobie, czy wtedy możemy jej bardziej zaufać, traktować jak przyjaciela, takiego jakiego np. poznaliśmy ze szkoły?

Śr kwi 22, 2009 16:07

To zależy od konkretnego przypadku. Taka osoba różni się od poznanej w rzeczywistości tylko właśnie tym miejscem poznania, więc nie widze powodów, dla których z góry mielibyśmy okreslać że będziemy lub nie bedziemy ufać - to tak jak w każdym innym przypadku zależy od tej osoby i od nas.

Śr kwi 22, 2009 16:12
Zobacz profil WWW

To zależy od konkretnego przypadku. Taka osoba różni się od poznanej w rzeczywistości tylko właśnie tym miejscem poznania, więc nie widze powodów, dla których z góry mielibyśmy okreslać że będziemy lub nie bedziemy ufać - to tak jak w każdym innym przypadku zależy od tej osoby i od nas.

No właśnie różni sięmiejscem poznania, ale gdybyśmy tam spojrzeli trochę do przodu, w przyszłość.. Gdyby przyszło kiedyś danym osobom żyć ze sobą, być w małżeństwie razem, to czy przyznanie się przed swoimi znajomymi, rodziną, że poznali siępoprzez Internet jest wstydem?Czy w ogóle trzeba się wstydzić tego, że jest się tak sfrustrowanym( bo niestety tak myślą ci, którzy nigdy i przenigdy nie skorzystaliby z takiego środka, aby poznać drugą połówkę), gdyż poznaje się właśnie przez Internet, gdyż w życiu relanym główną barierę stanowi nieśmiałość lub brak odwagi ?

Śr kwi 22, 2009 16:36

To nie jest wstyd, choć wiem, że niektórzy mogą tak to postrzegać. Sam znam osoby, które się poznały przez internet i jakoś nie zauważyłem, żeby się wstydziły ;). Ale wiem, że różni ludzie różnie na to patrzą. Nie trzeba się tym przejmować :)

Śr kwi 22, 2009 19:04
Zobacz profil WWW
Moderator

Wiele osób kojarzy poznanie się przez internet z czatem na onecie lub z jakimś portalem randkowym. Mimo tego, że internet jest już praktycznie wszędzie, dlla niektórych wciąż jest to dziwne. Ja poznałam swojego męża właśnie przez internet i ani trochę się tego nie wstydzę (tak jak nie wstydzę się tego, że tą drogą poznałam ludzi, którzy są moimi przyjaciółmi). Nie był to efekt moich rozpaczliwych poszukiwań męża :D Po prostu zbieg okoliczności.
Kasiu, jeśli jakaś internetowa znajomość nie pozostała tylko internetowa, ale "przeniosła" się na grunt realny, to nie masz się czego obawiać, a tym bardziej wstydzić :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz kwi 23, 2009 9:45

Wiele osób kojarzy poznanie się przez internet z czatem na onecie lub z jakimś portalem randkowym. Mimo tego, że internet jest już praktycznie wszędzie, dlla niektórych wciąż jest to dziwne. Ja poznałam swojego męża właśnie przez internet i ani trochę się tego nie wstydzę (tak jak nie wstydzę się tego, że tą drogą poznałam ludzi, którzy są moimi przyjaciółmi). Nie był to efekt moich rozpaczliwych poszukiwań męża :D Po prostu zbieg okoliczności.
Kasiu, jeśli jakaś internetowa znajomość nie pozostała tylko internetowa, ale "przeniosła" się na grunt realny, to nie masz się czego obawiać, a tym bardziej wstydzić :)

Dziękuję bardzo. A czy Was związek trwa już długo ?

Cz kwi 23, 2009 16:16
Moderator

Do ślubu 9 miesięcy :) Od ślubu 2,5 roku :)

Szło by się długo

Cz kwi 23, 2009 17:00
radość z poznawania jej i dzielenia się z nią radościami, troskami, po prostu czysty, szczery dialog ?

hehee to warunek który muszą spełniac dwie strony, a o to w internecie ciezko,
a onet ? po wejsciu i przepelnionych pokojach seks kamerki, erotyka, a moze zdrada, odniechciewa sie szukania milosci w internecie ;/
portali katolickich nie sprawdzalem, ale przeciez dla podszywajacych co to za problem?
ja mam niemile doswiadczenia z internetem i kobietami, ale jesli juz to wynika to z mojej winy, nie polecam internetu do "tych" spraw.

Cz kwi 23, 2009 18:10

Ja moją lubą poznałem przez internet 5 lat temu. ;>

Nie wiem czym to się różni od poznania się dwojga obcych ludzi przy ladzie w barze.

Cz kwi 23, 2009 18:29

jeśli mogę zadać pytanie :) to czy mieszkaliście gdzieś blisko siebie czy w jakiejś sporej odległości?

Cz kwi 23, 2009 19:33

rozalka napisał(a):

jeśli mogę zadać pytanie :) to czy mieszkaliście gdzieś blisko siebie czy w jakiejś sporej odległości?

właśnie, też jestem bardzo ciekawa, o ile mogę zapytać ?

Cz kwi 23, 2009 21:30

hehee to warunek który muszą spełniac dwie strony, a o to w internecie ciezko,
a onet ? po wejsciu i przepelnionych pokojach seks kamerki, erotyka, a moze zdrada, odniechciewa sie szukania milosci w internecie ;/
portali katolickich nie sprawdzalem, ale przeciez dla podszywajacych co to za problem?
ja mam niemile doswiadczenia z internetem i kobietami, ale jesli juz to wynika to z mojej winy, nie polecam internetu do "tych" spraw.[/quote]

Wiesz, ja weszłam na czat na wp..pl i tam kogos poznałam, piszemy juz od dluzszego czasu na gg, widzielismy swoje zdjecia... i dlatego mamtyle wątpliwości... pytań... dylematów...

Cz kwi 23, 2009 21:31
Moderator

Dzieliło nas 400 km - w sumie 8 godzin pociągiem :)
Moja znajoma poszła kiedyś na dyskotekę, mimo że nigdy wcześniej nie była. Był tam jej przyszły mąż. Poderwał ją najzwyczajniej w świecie przy barze. Są razem już ponad 8 lat. Czy mam uważać ich miłość za ułomną, bo poznali się przy barze? Czy czyjakolwiek miłość może być gorsza ze względu na miejsce poznania się/spotkania?

Szło by się długo

Pt kwi 24, 2009 15:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona