Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 30, 2025 1:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Fotomontaże 
Autor Wiadomość

Post Fotomontaże
Przeglądając neta można natrafić na tego typu fotomontaże /.../
Macie może pomysł jak z tym można walczyć. Wiem że można dać sprawę do sądu o uczucia religijne, ale być może jest lepszy sposób na walkę z tym.

Pozwoliłem sobie usunąć link, żeby inni nie musieli na to patrzeć i żeby nie nabijać im wejść. Ogólnie chodzi o fotomontaże religijnych obrazów przedstawiających Jezusa/Maryję w gorszący i/lub prześmiewczy sposób - z papierosem, piwem itd. itp.
jumik

Wt lut 16, 2010 9:01

Post Re: Fotomontaże
Nie wiem czy jest jakikolwiek skuteczny sposób na to. Zapewne: nie oglądać, nie komentować, nie śmiać się, czyli ignorowanie tego. No chyba, że pójście do sądu, ale to pewnie musiałaby być bardziej gorsząca sytuacja niż tylko "z papierosem". I chyba w takich sytuacjach powinno się więcej osób zgłaszać niż jedna, bo mogą uznać, że skoro tylko jedna osoba poczuła się zgorszona, to mała szkodliwość. No i inne rozwiązanie - wysyłanie maila/wiadomości serwisowi, w którym jest dany obrazek i poinformowanie ich, że obraża uczucia religijne. Może podziałać.

Wt lut 16, 2010 13:23
Zobacz profil WWW
Generalnie sprawa nie jest prosta. Po pierwsze: pojedynczy pozew niewiele da, przykład Nowak vs Nergal.

Dwa: musisz znaleźć osobę, która to umieściła, co w internecie proste nie jest.

Trzy: musisz udowodnić, że to faktycznie tam było (co też może nie być proste).

Cztery: fotomontaże to jedno, ale co zrobić, kiedy na prywatnej stronie opublikuję zdjęcie modelki, która wystylizowała się na Maryję i pije piwo, a na początku umieszczę adnotację, że zawartość może takowe uczucia obrażać? Wszak wizerunki religijne zastrzeżone nie są.

Generalnie sposób jumika jest jedyny skuteczny.

Crosis

Wt lut 16, 2010 13:30

No cóż lubię grafikę komputerową i mi się nie jedna fota tam spodobała, ale jak to zobaczyłem, to stwierdziłem że jeżeli autor strony to toleruje to nie będę na tą stronę wchodził. Ale np. na serwisie gram.pl jak ktoś ma na blogu coś obraźliwego to zgłaszam i działa. Dobrze że w regulaminie mają to zabronione. Nie wiem jak u nich w kraju jest, ale u nas żeby publikować fotomontaże trzeba mieć prawa autorskie danego zdjęcia, które się przerabia. Tak samo nie można domalowywać wąsów politykom i tego publikować.

Wt lut 16, 2010 21:55

Ktoś też lubi i swoje zdolności wykorzystuje do celów często obraźliwych poprzez multiplikację, a potem rozsyłanie gdzieś po necie.

Teraz tak sobie pomyślałem, że pewnie i dobrze iż ten link został usunięty.

Śr lut 17, 2010 17:21
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]