Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 12:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Bykom stop! Akcja internetowa :) 
Autor Wiadomość
Post Bykom stop! Akcja internetowa :)
http://www.bykom-stop.avx.pl/

Zapraszam do lektury i wypowiedzenia sie. Mnie osobiscie tez na forum czasem irytuje, jak widze dwa emotikonowe wykrzykniki po zdaniu. Osobiscie wiem, ze czytajc tekst, wystraczy jeden, a odbiorca zrozumie o co biega.

Na szczescie to forum plaga dysortografii internetowej nie jest dotkniete, ale ... kto wie, kto wie :)

Napiszcze co myslicie o takiej akcji, ja banner do siebie wstawilem.

Crosis

Pn lip 25, 2005 15:12
łell... ja sem z Toba zgacam. Ja rufniesz pobielam tom akcje. Plaga łortokrafii i niehlujzdfffa w, pisaniu ktula lozpsestseniła się po necie jest porarzajonca. Dlatego ja, jako pierfszy po Tobie powiadam ze: Bykom na nasym forum mufimy stanowcze: "Nje !!". niom.

Pn lip 25, 2005 17:06

To trza se bedzie jaki słownik sprawic np. hinsko-japonijski!!
i do łortografiji zasiaść!!
Pyrsk ludkowie .. :-D :-D :-D

Pn lip 25, 2005 17:13

viewtopic.php?t=3522

:)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn lip 25, 2005 19:15

Pn lip 25, 2005 19:54

niektóre osoby z tego forum powinny sobie to wziąść do serca :biggrin:

Pn lip 25, 2005 20:06

too jha se poffinnam wsiąść do sedduszffka :P :P

Pn lip 25, 2005 22:16
Zobacz profil WWW

Post Re: Bykom stop! Akcja internetowa :)
Crosis napisał(a):
Napiszcze co myslicie o takiej akcji, ja banner do siebie wstawilem.
Crosis

Ortografia ma sens, o ile upraszcza komunikację pomiędzy piszącym a czytelnikiem. Inaczej nie widzę potrzeby, aby utrudniać sobie życie.
Osobiście staram się trzymać reguł poprawnej polszczyzny i traktuję to jako wyraz szacunku dla czytelnika, staranie o to, aby łatwiej było mu odebrać mój przekaz. Z drugiej strony, gdy widzę post "niechlujny językowo", to zazwyczaj nie chce mi się tego czytać.

Wt lip 26, 2005 10:47
Ja tam nigdy w polskiej ortografii nie widzialem nic trudnego. Nie sadze tez, zeby sprawiala trudnosci czytelnikowi, a polskich "ogonkow" nie uzywam ze wzgledu na niemiecki layout klawiatury.

A faktycznie, postow takich jak pare wyzej zazwyczaj nie czytam.

Crosis

Wt lip 26, 2005 14:39

Ja tam nigdy w polskiej ortografii nie widzialem nic trudnego. Nie sadze tez, zeby sprawiala trudnosci czytelnikowi,

Czytelnikowi trudność sprawia właśnie pomijanie przez piszącego reguł ortograficznych, jak też innych zasad poprawnej polszczyzny. Chyba zdecydowanej większości z nas zdarza się popełnić ortografa, nie wspominając błędów stylistycznych czy interpunkcyjnych, więc daleki jestem od rzucania w "grzesznika" słownikiem. Ale też nie widzę powodu, dla którego mam się męczyć z odczytywaniem wypowiedzi, jeśli jej autor nie zadał sobie odrobiny trudu przy pisaniu...

Wt lip 26, 2005 15:20

Cytuj:
Ja tam nigdy w polskiej ortografii nie widzialem nic trudnego. Nie sadze tez, zeby sprawiala trudnosci czytelnikowi, a polskich "ogonkow" nie uzywam ze wzgledu na niemiecki layout klawiatury.

Ja uważam jeżeli ktoś domaga się pisania poprawnie po polsku. To powinien zacząć od siebie..
Tłumaczenie że ma niemiecką , chińską klawiaturę etc bynajmniej nie jest na miejscu. Bo n a polskiej klawiaturze można pisać nawet cyrylicą i stosować inne znaki …
Nawet pod niemieckim czy angielskim windowsem czy linuxem nie ma problemu z polskimi znakami tylko trzeba chcieć... A napisanie a zamiast ą jest takim samym błędem ortograficznym jak napisanie ktury w tej postaci jak napisałem.
Mierzmy wszystkich tą sama miarą, którą to miarą nam mają odmierzyć.!!!
Pozdrawiam

Wt lip 26, 2005 15:27
Nie godunow, wyobraz sobie, ze mi to sprawia problem. Bo nie mam fukcji pod mozilla wstawiania symboli, a kopiowanie z istniejacych wyrazow nie ma sensu. Pod niemieckim layoutem nie mam innej mozliwosci wstawienia polskich znakow diaktryczynych. No, oczywiscie nie mowie o tex. (jesli wiesz co to jest)

Ponadto, to nie taki sam blad ortogaficzny. Zjedzenie ogonka jest bledem drugiego stopnia, podczas gdy przytoczony przez Ciebie jest bledem stopnia pierwszego.

Ponadto, w internecie nie uwaza sie pisania bez ogonkow za blad. Natomiast prawdziwe bledy ortograficzne ciagle sie uznaje. Wiesz na przyklad dlaczego? Bo jak przelacze kodowanie, to i tak nie bede widzial czy piszesz ogonki czy nie. Ale jesli napiszesz ktura, a nie ktora, zobacze.

Crosis

Wt lip 26, 2005 15:34
Zeby nie byc goloslownym, cytaty z netykiet:
Cytuj:
list może dojść do odbiorcy nienaruszony, a może i całkowicie zniekształcony - trudno to przewidzieć bez wcześniejszej próby. Póki co, w listach dyskusyjnych i w Usenecie, gdzie nasze listy może czytać wielu użytkowników dysponujących najróżniejszymi programami, działającymi w różnych systemach operacyjnych, najlepiej powstrzymać się od stosowania w korespondencji polskich znaków.

Wyobraz sobie, ze to dobry zwyczaj w internecie. Niemcy na przyklad, zamiast pisac schön, pisza schoen.
Podobnie robi sie we wszystkich krajach, ktore swoje wlasne znaki diaktryczne posiadaja, a bazuja na znanym nam alfabecie (zeby wykluczyc jezyki arabskie i chinskie itd). Oczywiscie, wszedzie sa ludzie uzywajacy swoich znakow diaktrycznych i to zaden blad. Ale jednak wiekszosc sie od tego powstrzymuje i nikt tego za blad nie uwaza.

Pamietaj, ze ciagle mowimy tu o internecie, a nie pismie odrecznym, tam to jak najbardziej blad.

Crosis

Wt lip 26, 2005 15:43

Cytuj:
Nie godunow, wyobraz sobie, ze mi to sprawia problem. Bo nie mam fukcji pod mozilla wstawiania symboli, a kopiowanie z istniejacych wyrazow nie ma sensu.

Pod mozila firefox z polskimi znakami nie ma żadnego problemu .. Przeważnie z pod tej przeglądarki pisuje. Jeżeli byś tylko zechciał .. Ja kiedyś nawet z pod włoskiego windowsa i włoskiej klawiatury bez problemu uzyskałem polskie znaki… Trzeba tylko chcieć..
Zresztą pisuje na wielu forach gdzie pisują ludzie z Niemiec USA Australii i innych krajów nie posiadają polskich systemów operacyjnych i polskich klawiatur. A pisanie z ogonkami przychodzi im bez większego problemu
W POLSKIM języku nie ma drugiej kategorii błędów są natomiast błędy : ortograficzne, stylistyczne i interpunkcyjne.. W teście ortografii bark ogonka jest traktowany jak by k ortograficzny !!
Ja natomiast uważam , ż e forum to gdzie piszemy jest poświęcone pewnej tematyce.. I dla mnie jest istotna treść a nie piękno polszczyzny (czytaj poprawność) . Tu na forum ludzie często szukają odpowiedzi na nurtujące ich pytania. I piszą tak jak potrafią
A piękno polszczyzny jej czystość można doskonalić zapewne w innych miejscach sieci. Do tego specjalnie przeznaczonych
Drogi Kolego mnie to ni przeszkadza że Ty piszesz bez ogonków. A podchodzę krytycznie do tego że Ty krytykujesz błędy ortograficzne innych. Użytkowników
Przypomina mi się przysłowie .Źdźbło widzi w oku bliźniego a w swoim nawet nie dostrzeże całej belki
Pozdrawiam

Śr lip 27, 2005 12:20
Jeszcze raz mowie . jest problem. Bo moj system nie ma funkcji wstawienia polskiego znaku. Wiesz co to znaczy? Ja widze polskie literki, bo mam takie kodowanie, poza tym system mam caly po angielsku. Jak mam je wstawic? Wkleic? W polskim niemieckim layoucie kombinacje klawiszy z latem daja takie efekty:
æ
ß

¢
n
ø
ł
»

Prosze bardzo. Klawisz ctrl to skroty debianowe.
Masz jeszcze jakis pomysl? A moze poza tym domyslisz sie, ze jesli ktos siedzi w stanach, to polski layout mu nic nie przeszkadza? Ze uklad jest identyczny? Poza tym, mozna siedziec w obcym kraju i miec polski uklad - ja za czesto pisze po niemiecku zeby tak miec.

Cytuj:
Zresztą pisuje na wielu forach gdzie pisują ludzie z Niemiec USA Australii i innych krajów nie posiadają polskich systemów operacyjnych i polskich klawiatur. A pisanie z ogonkami przychodzi im bez większego problemu

Sytemu polskiego nigdy nie mialem. Ale w Polsce, jak pisze czesciej po polsku niz po niemiecku, przelaczam sie na normalny uklad. Fakt, przestawienie paru programistycznych nawykow troche czasu kosztuje, ale da sie zyc. Wtedy pisze ogonki.

Ponadto moj drogi:
Cytuj:
Błędy pierwszego stopnia – typowo ortograficzne ( h–ch, rz–ż, ó–u, mała i wielka litera na początku wyrazów).

Błędy drugiego stopnia – pisownia „nie” z różnymi częściami mowy, łączna i rozdzielna pisownia innych wyrazów, błędy fonetyczne, gramatyczne, pisownia cząstek „bym”, „byś”, „by” z różnymi częściami mowy, pisownia rzeczowników zakończonych w D., C., Msc., na –i, -ii, -ji.

Błędy trzeciego stopnia – literówki, błędy interpunkcyjne (trzy błędy interpunkcyjne należy traktować jako błąd ortograficzny pierwszego stopnia).

To jest sposob oceniania dyktand. Ponadto, napisalem Ci, ze w dyktandzie pisze normalnie ogonki. A tutaj.. prosz€. Przeczytaj sobie ten tekst, pisany z ogonkami z mojej klawiatury.

←øłta ←aba
piørnik porøsł
przecie← w koncu uwa←asz, ←ebł€dy majæ tylko jeden typ

Fajnie sie czyta?

A teraz: rzulta rzaba
purnik porusl
przecierz w konicu uwarzasz, rze blendy majom tylko jeden typ

I to:
piornik porosl
zolta zaba
przeciez w koncu uwazasz, ze bledy maja tylko jeden typ

Widzisz roznice w czytaniu?

Zrozum w koncu, ze pisanie bez ogonkow w interecie jest przyjetym zwyczajem, natomiast walenie bykow nie. Poczytaj grupy dyskusyjne, ile osob wstawia ogonki?

Cytuj:
Tu na forum ludzie często szukają odpowiedzi na nurtujące ich pytania. I piszą tak jak potrafią

Ja nieumiejetnosc pisania ortograficznego uwazam za kalectwo. Oprocz tego brak szacunku do czytajacego.

Crosis

Śr lip 27, 2005 13:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona