|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Co myślicie o stronach typu "epuls"?
Autor |
Wiadomość |
Kobzik
|
 Co myślicie o stronach typu "epuls"?
Mam pytanie: co myślicie i jakie macie zdanie( z religijnego punktu widzenia) o stronach takich jak "epuls" i innych na których daje się swoje zdjęcie a osoby je oceniają. Takie strony są popularne. A ja mam dylemat czy dać swoje zdjęcie bo to jest takie naruszanie prywatności i ocenianie tylko za sprawą wyglądu co dla religijnego człowieka jest grzechem.
|
Wt sty 03, 2006 14:49 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Mam akurat konto na Epulsie. Nie wiem, czy wiesz, ale można wyłączyć (a raczej odwrotnie - trzeba włączyć) opcję która pozwala innym na "ocenianie" ciebie.
Epuls, Grono i ile tam takich serwisów jest - to chyba jakaś forma wymiany zdań ludzi o podobnych zainteresowaniach. Może nie coś takiego jak forum... Inna rzecz, że jest to skierowane zdecydowanie do ludzi młodych - więc są tam tego typu rzeczy 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt sty 03, 2006 15:04 |
|
 |
Kobzik
|
ToMu napisał(a): Mam akurat konto na Epulsie. Nie wiem, czy wiesz, ale można wyłączyć (a raczej odwrotnie - trzeba włączyć) opcję która pozwala innym na "ocenianie" ciebie. Epuls, Grono i ile tam takich serwisów jest - to chyba jakaś forma wymiany zdań ludzi o podobnych zainteresowaniach. Może nie coś takiego jak forum... Inna rzecz, że jest to skierowane zdecydowanie do ludzi młodych - więc są tam tego typu rzeczy 
Zgadzam się z Tobą ale bardziej mi w tym temacie chodzi o takie strony na których głównie chodzi tylko o ocenianie zdjęć np. w w miarę popularna strona www.fotka.pl
|
Wt sty 03, 2006 15:10 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Z tego co wiem to epuls to coś co ma imitować wirtualną społeczność - kupa ludzi, która się poznaje, rozmawia, czyta o sobie notki, wymienia się zdjęciami, łączy się w gromady wspólnych zainteresowań... Patrząć długoterminowo w kontekście psychologicznym może się okazać takie coś niebezpieczne bo jeśli żyjemy w e-świecie, swoim nowym e-życiem, zupełnie odmiennym od naszego normalnego i co gorsza co e-serwis zmieniamy naszą e-tożsamość to w perspektywie kilku lat niewypacza się nam nie e-świadomość, a nasza rzeczywista osobowość.
Patrząc w kontekście informatycznym spokojnie można powiedzieć, że i tak nas e-społeczeństwo czeka tylko w o wiele bardziej zaawansowanej formie, więc po co się przejmować. Należy jedynie trochę nad technologią popracować
Co o dawaniu swoich zdjęć... pierwsze co mi się skojarzyło to serwisy fotograficzne takie jak fototok, czy ohp i tam rzeczywiście daje się swoje zdjęcia ba! wszyscy je nie dość że oceniają to jeszcze komentują i co gorsza wszyscy się z tego cieszą a po dłuższym czasie własna wiedza z zakresu fotografii i technik naprawdę się znacznie poszerza więc nie widzę, żadnych problemów 
No i na konieć pytanie o religijny punkt widzenia... eee... ale do czego?
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt sty 03, 2006 15:18 |
|
 |
Magnus noX
|
Naruszanie prywatności?? Nie, bo dajesz swoje zdjęcie dobrowolnie, więc sam naruszasz swoją prywatność na własne życzenie. Tak samo można by powiedzieć, że zdjęcie autora książki na jej okładce to naruszenie prywatności
Natomiast z punktu widzenia religijnego za bardzo się nie wypowiem, bo nie jestem człowiekiem religijnym  Osobiście uważam, że to głupia choć nieszkodliwa zabawa... sam kiedyś zrobiłem taką stronkę, była nawet dość popularna - ludzie się bawili a my z kumplem też mieliśmy ubaw 
|
Wt sty 03, 2006 15:52 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Mi się wydaje, że jeśli ktoś korzysta z takiego Epulsa na przykład, a poza tym nie spotyka się "na żywo" z żadnymi ludźmi, ta internetowa społeczność zastępuje mu jakiekolwiek normalne towarzystwo... To jest to dziwne.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Wt sty 03, 2006 20:06 |
|
 |
Skaja
|
ToMu a znasz kogos takiego? Do eplusa nie wiem, ale do grona trzeba byc zaproszonym... przez realną osobe...
Ja np na gronie mam sporo znajomych i ni jak mi nie zastepuja realnego zycia - bo wszystkich ich znam osobiscie...
Chcesz sie na prawde wkręcić w "sztuczna rzeczywistość"? Pograj w RPG'i "jakby" z realnego świata...
Śr sty 04, 2006 21:26 |
|
 |
ToMu
|
Tacy ludzie są - można o tym czasem w mediach usłyszeć. Biedni ludzie, którzy poza monitorem życia nie widzą...
Wiem, że na Grono trza być zaproszonym  Sam mam tam konto. Na Epulsa nie trzeba 
|
Śr sty 04, 2006 23:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Takie grona jeszcze nie sa takie straszne.
A ludzie uzalezniaja sie od wszystkiego - od herbaty, od netu, od czatow, od for internetowych, od mudow (Multi User Dungen), od kart, od religii, od RPGow... zawsze jest taka opcja, ze sie przesadzi.
Crosis
|
Cz sty 05, 2006 1:42 |
|
 |
Skaja
|
...zapomniałeś o kawie
W takich "rankigach najgorzej chyba wypadają chaty :/
Pt sty 06, 2006 17:48 |
|
|