Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 6:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Ateiści na forach dot. wiary 
Autor Wiadomość

Post Ateiści na forach dot. wiary
Jak myślicie, po co ateiści wchodzą na różne fora ludzi wierzących? Po co próbują wmówić że Boga nie ma, narzucić swoje racje, obrazić? Zastanawiałem sie skąd ich sie tyle bierze, czemu im sie chce, co takeigo widzą w zajadłej walce z wierzącymi. Czyzby to miał być sens ich istnienia? Ja nie doszedłem do konstruktywnych wniosków póki co... Jak myślicie?

Śr lut 22, 2006 20:00

forum dyskusyjne służy do dyskusji :) jeśli jest tematycznie dotyczące wiary to porusza się na nim sprawy związane tematycznie z wiarą ale tak samo z niewiarą. Forum dyskusyje na które wchodziliby sami np. "poprawni katolicy" moim zdaniem po dość którkim czasie stałoby się "mdłe" bo na większość tematów wszyscy mialiby takie same zdanie - o czym wtedy by dyskutować? :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr lut 22, 2006 20:22

to prawda, ale nie do końca o to mi chodziło. nie mówie że wogóle nie powinno być "myślacych inaczej" na forach katolików, bo nie o to chodzi. Ale po co zajmować głos w dyskusji, która nas nie dotyczy i siać zamęt...

Śr lut 22, 2006 20:54

Zgadzam się z mrówką Fora dyskusyjne są dla wymiany poglądów.

Rozumiem, że topik załozyłeś w związku ze starciem światopglądowym z Alpem.
Na pocieszenie mogę cię poinformować, że najazd Alpa na forum wiara i jego mantra (czyt. dowód na niestnienie Boga) miał już miejsce pół roku temu. Widac coś cłopcu mu nie pasi, coś musi sobie potwierdzić w polemice z wierzącymi, musi się przekonać, ze to co mu do głowy wbił nauczyciel wyjasnia wszystko i na zawsze.

Śr lut 22, 2006 22:32

tak w zasadzie to alp mnie natchnął do tego teraz, ale już wczesniej sporo zauważyłem takie zjawiska... gdzie tylko mówi sie o Kosciele, Bogu, wierze, religii - tam zaraz stadko ateistów głoszących swoje nauki i rzucających błotem. Zastanawiajace jest dla mnie to że im sie tak cche :) ;) co do alpa to nie przejmuje sie nim bo zrozumiałem że jest zbyt zapatrzony w siebie żeby go poważnie traktować :)

Śr lut 22, 2006 22:37

Żeby nie było, że ogólniki piszę - taki np. Matrix albo Alp. na tym forum skupiają się na wyśmiewaniu i obrażaniu ludzi, którzy wierzą w Boga. Bo oni uważają, że jak wiary i Boga nie da się na papierku i logicznie wyjaśnić, to ich nie ma - i jest to pretekstem, aby wrzucać myślacym inaczej.

Xenotym - masz rację. Ale jeśli ktoś skupia się na obrażaniu innych i nawet nie próbuje zrozumieć innych, tylko pisze swoje zdanie i wyśmiewa innych - to nie jest to dyskusja.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr lut 22, 2006 22:46
Zobacz profil WWW

żeby nie było że wogóle nei toleruje ateistów na forach dot. wiary :P denerwują mnie tylko prześmiewcy, którzy nie chcą dyskusji a bluzgania. Natomiast prowadzenie dyskusji z niewierzącymi na tematy naszej wiary uważam za pozytywne, bo kształtuej nasze postawy, no i jest to dawanie świadectwa o Jezusie :)

Śr lut 22, 2006 22:52
Według mnie prawdziwy ateista nie bywa na takich forach. A wszyscy którzy bywają i nazywają siebie ateistami tak do końca nimi nie są. To ludzie, którzy gdzieś tam na dnie serca mają resztki wiary w Boga, może czasem jakieś wyrzuty sumienia z powodu swojej niewiary (resztek wiary) i swoim zachowaniem na takich forach próbują to wszystko zdusić w sobie, albo usprawiedliwić się przed samym sobą że mają rację że nigdy nie byli z Bogiem, albo że od Niego odeszli.

A na forach ścisle katolickich wcale nie jest nudno. Jestem na zamniętym forum katolickim, gdzie osoby sa weryfikowane przy wpuszczaniu i jest tam wspaniała atmosfera. Może komus się wdaje że wszyscy katolicy mają na wszystko takie same poglady, ale tak nie jest. Nawet tam - w gronie ludzi którzy wierzą w to samo - dochodzi do dyskusji i spięc.

Cz lut 23, 2006 9:03
Moniko - jestes pewna? Spojrz na mnie i znajdz we mnie cos innego niz po prostu szacunek. Moge Cie zapewnic, ze resztek wiary we mnie nie ma. Chyba, ze wiara w ludzi, ale tego mam pelno ;)

Kamyk: czy kiedys rzucalem blotem?

Crosis

Cz lut 23, 2006 9:15

w wiązce róż znajdzie się róża bez kolców

nie zawsze trzeba być wroną w ich stadzie

reansumując: cieszę się, że jestesteś Crosis, własnie taki jaki jesteś :)

Cz lut 23, 2006 10:21
Zobacz profil WWW

Crosis, nie chodziło mi o to że każdy ateista jest be i wogóle zły. Nie każdy rzuca błotem, część ateistów prowadzi porządne merytoryczne dyskusje. Mówie tylko, że są tacy, co nie chcą dyskusji a jedynie własnie poobrzucać wierzących gnojem. I nie miałem w żadnej chwili Ciebie na myśli :)

Cz lut 23, 2006 10:39
Moniko - jestes pewna? Spojrz na mnie i znajdz we mnie cos innego niz po prostu szacunek.

Może źle się wyraziłam: powinno być raczej "swoją obecnością" a nie "swoim zachowaniem", bo oczywiście zachowanie konkretnej osoby nie wynika z wyznania ale z posiadanej kultury osobistej. Między ateistami są bardzo spokojni i kulturalni ludzie, a między "głęboko wierzacymi" katolikami osoby które zachowują się agresywnie i po chamsku (inna sprawa, że wg mnie ktoś kto się tak zachowuje nie jest wcale katolikiem, bo wiara to przede wszystkim czyny, a nie puste słowa). Wiara, czy jej brak, nie mają tu nic do rzeczy.

Cz lut 23, 2006 11:09

Post Re: Ateiści na forach dot. wiary
Kamyk napisał(a):
Jak myślicie, po co ateiści wchodzą na różne fora ludzi wierzących? Po co próbują wmówić że Boga nie ma, narzucić swoje racje, obrazić? Zastanawiałem sie skąd ich sie tyle bierze, czemu im sie chce, co takeigo widzą w zajadłej walce z wierzącymi. Czyzby to miał być sens ich istnienia? Ja nie doszedłem do konstruktywnych wniosków póki co... Jak myślicie?

Niektórych chyba sam Pan Bóg zsyła, aby podważyli racjonalność ateizmu. Można by ich określić mianem "pożytecznych ateistów" ;-)

We mnie osobiście najwięcej zwątpienia w istnienie Boga sieją niektóre posty katolickie... Ale każdy wystawiany jest na jakieś próby, w ten sposób można się zahartować :-)

Cz lut 23, 2006 11:27

Crosis, do Ciebie chyba nikt nie ma zastrzeżeń :)

Zresztą - rzuciłem dwoma nickami, miałem właśnie te osoby na myśli.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lut 23, 2006 18:27
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]