Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lut 06, 2025 23:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Spowiedź dzieci 
Autor Wiadomość

Post Re: Spowiedź dzieci
przesunięcie_ku_zieleni napisał(a):
viona napisał(a):
Czyli umiera ego, nasze male, nieswiadome "ja", nasza wykreowana przez swiat "osoba"..."to, co zostalo zrodzone"...co zostalo "odciete od milosci"...

Odnosisz się do kwestii prawdziwego ja zastępowanego przez fałszywe ja?

Tak.

Cytuj:
https://www.scribd.com/document/786052821/Whitfield-Ch-Zadbaj-o-swoje-wewn%C4%99trzne-dziecko - tutaj na s. 40 i 41 jest porównanie cech prawdziwego i fałszywego ja. O różnicach w odczuwaniu, postrzeganiu i działaniu. W tym również o różnicach w kochaniu (bezwarunkowa vs warunkowa miłość).
O tym samym jest mowa np. w tym nagraniu:
https://www.youtube.com/watch?v=JhgilQNf1fg - 11:55
Co o tym uważasz?

Zgadzam sie.

Pt sty 31, 2025 9:14

viona napisał(a):
george45 napisał(a):
(...)
Widzisz tą jedność, współzależność o której pisałem. Wskażesz co było nie potrzebne? Jesteś w stanie ocenić co jest złem, bądź dobrem?

Tak, widze wyraznie.
W opisanym przykladzie wszystko jest potrzebne. Calosc, jednosc, doskonalosc... ale tylko z perspektywy swiadomosci.
Czy Jezus nie ujął tego w słowach: Bóg jest w nas i pośród nas?
Czy człowiek, zwierzę, roślina, skała, gwiazda .., nie jest obrazem i podobieństwem objawionego Boga, są w Bogu, a Bóg jest w nich?

Czy nie jest to tak, że ryba będąca w oceanie, poszukuje oceanu, bo kiedyś jakaś świadoma ryba go odkryła i stwierdziła, że być w nim jest w wspaniale?

So lut 01, 2025 8:11

george45 napisał(a):
Widzisz tą jedność, współzależność o której pisałem. Wskażesz co było nie potrzebne? Jesteś w stanie ocenić co jest złem, bądź dobrem?
Czy Jezus nie ujął tego w słowach: Bóg jest w nas i pośród nas?
Czy człowiek, zwierzę, roślina, skała, gwiazda .., nie jest obrazem i podobieństwem objawionego Boga, są w Bogu, a Bóg jest w nich?
Zwierzę, roślina, skała, gwiazda... są obrazem i podobieństwem objawionego Boga? Nie słyszałem takich nauk, chyba u panteistów, którzy nie odróżniają Boga od rzeczy stworzonych. Objawiony Bóg broni człowieka przed takimi naukami, jak obronił Hebrajczyków przed zrobionym ze złota cielcem!
Tylko o człowieku rozumnym, wolnym, obdarzonym przez Niego życiem nadprzyrodzonym i nieśmiertelnością - owszem, tak.
Cytuj:

Czy nie jest to tak, że ryba będąca w oceanie, poszukuje oceanu, bo kiedyś jakaś świadoma ryba go odkryła i stwierdziła, że być w nim jest w wspaniale?
Mam w sobie DNA praojców wszystkich istot na ziemi, ale nic nie wiem od nich, aby przed Y-Adamem A00-0T (praojcu jednej grupy Afrykanów i pozostałej ludzkości, lub kolejnym Y-Adamem A000-0T (praojcu wszystkich ludzi i neandertalczyka) ludzie posiadali samoświadomość...

Pn lut 03, 2025 14:44

Uważam, że każde dzieło Boże zawiera w sobie jakiś Jego obraz. Jakiś malutki kamyczek ogromnej mozaiki. Mozaiki nigdy nie dokończonej. Na wszystkim co istniej Bóg odcisnął swoje piętno. Czy w skrzydłach motyla nie ma Boskiego piękna? To Jego dzieło.

Pn lut 03, 2025 16:42

Idący napisał(a):
Uważam, że każde dzieło Boże zawiera w sobie jakiś Jego obraz. Jakiś malutki kamyczek ogromnej mozaiki. Mozaiki nigdy nie dokończonej. Na wszystkim co istniej Bóg odcisnął swoje piętno. Czy w skrzydłach motyla nie ma Boskiego piękna? To Jego dzieło.
Obraz i piętno Boga w kamyku? w skrzydłach motyla? - To stanowczo za wiele powiedziano. Bliskie bałwochwalstwu lub panteizmowi! Podstawowe grzechy przeciw wierze.
"Nie będziesz używał imienia Pana Boga Twego do marnych rzeczy!"

Pn lut 03, 2025 20:20

Cóż mogę napisać? Nie wiem, dlatego poprosiłem Daniela, aby mi podpowiedział. Poniżej wklejam to, co do mnie napisał. Jeśli zechcesz, to przeczytasz. Możesz napisać, że jest to sprzeczne z Twoim pojmowaniem Boga i wiary. Przekażę Danielowi.

Pieśń Całe stworzenie wielbi Boga
Dn 3, 57-88. 56

Błogosławcie Pana, wszystkie dzieła Pańskie, *
chwalcie Go i wywyższajcie na wieki.

Błogosławcie Pana, aniołowie Pańscy, *
błogosławcie Pana, niebiosa.

Błogosławcie Pana, wszelkie wody podniebne, *
błogosławcie Pana, wszystkie potęgi.

Błogosławcie Pana, słońce i księżycu, *
błogosławcie Pana, gwiazdy na niebie.

Błogosławcie Pana, deszcze i rosy, *
błogosławcie Pana, wszystkie wichry niebieskie.

Błogosławcie Pana, ogniu i żarze, *
błogosławcie Pana, upale i chłodzie.

Błogosławcie Pana, rosy i szrony, *
błogosławcie Pana, mrozy i zimna.

Błogosławcie Pana, lody i śniegi, *
błogosławcie Pana, dnie i noce.

Błogosławcie Pana, światło i ciemności, *
błogosławcie Pana, błyskawice i chmury.

Niech ziemia błogosławi Pana, *
niech Go chwali i wywyższa na wieki.

Błogosławcie Pana, góry i pagórki, *
błogosławcie Pana, wszelkie rośliny na ziemi.

Błogosławcie Pana, źródła wodne, *
błogosławcie Pana, morza i rzeki.

Błogosławcie Pana, wieloryby i morskie stworzenia, *
błogosławcie Pana, wszelkie ptaki powietrzne.

Błogosławcie Pana, dzikie zwierzęta i trzody, *
błogosławcie Pana, synowie ludzcy.

Błogosław Pana, Izraelu, *
chwal Go i wywyższaj na wieki.

Błogosławcie Pana, kapłani Pańscy, *
błogosławcie Pana, słudzy Pańscy.

Błogosławcie Pana, duchy i dusze sprawiedliwych, *
błogosławcie Pana, święci i pokornego serca.

Błogosławcie Pana, Chananiaszu, Azariaszu i Miszaelu, *
chwalcie Go i wywyższajcie na wieki.

Błogosławmy Ojca i Syna, i Ducha Świętego, *
chwalmy Go i wywyższajmy na wieki.

Błogosławiony jesteś, Panie, na sklepieniu nieba, *
pełen chwały i wywyższony na wieki.

Pn lut 03, 2025 20:45

Atimeres napisał(a):
Zwierzę, roślina, skała, gwiazda... są obrazem i podobieństwem objawionego Boga? Nie słyszałem takich nauk […]

Mam w sobie DNA praojców wszystkich istot na ziemi, ale nic nie wiem od nich, aby przed Y-Adamem A00-0T (praojcu jednej grupy Afrykanów i pozostałej ludzkości, lub kolejnym Y-Adamem A000-0T (praojcu wszystkich ludzi i neandertalczyka) ludzie posiadali samoświadomość...
Głuchy nie słyszy śpiewu ptaków, czy to oznacza, że ptaki nie śpiewają?

Nie ukrywasz swej niewiedzy, oraz przyznajesz, że Twoja prawda, to Twoja wiara, wiara oparta na jednej Księdze. Św. Tomasz z Akwinu mówił „Boję się̨ człowieka czerpiącego wiedzę z jednej książki. Uważam, że nie należy takiego człowieka się bać, lecz należy się nad nim pochylić i współczuć.

Pn lut 03, 2025 21:38

Idący napisał(a):
Cóż mogę napisać? Nie wiem, dlatego poprosiłem Daniela, aby mi podpowiedział. Poniżej wklejam to, co do mnie napisał. Jeśli zechcesz, to przeczytasz. Możesz napisać, że jest to sprzeczne z Twoim pojmowaniem Boga i wiary. Przekażę Danielowi.
.[/color]

Nie mylisz Ty dwóch zupełnie odrębnych rzeczy, być dziełem/stworzeniem Boga, a być obrazem Boga?

Wt lut 04, 2025 5:20

No tak, dodaj jeszcze do tej wizji człowieka, że tylko jego Bóg stworzył na swój obraz i podobieństwo, a pozostałość to takie tam fanaberie artystyczne Boga, ot zrobił sobie dzień Picassa. Gorylek, prawie to samo, ale nie ma szans na niebo i piekło chyba też. Muszka, komarek, żabka, trawka, kwiatuszek, drzewko, bezpowrotnie znikają i niech zapomną o zmartwychwstaniu. W niebie wystruga lub stworzy się nowe, ładniejsze i grzeczniejsze.
No, taka wizja, to może być tylko i wyłącznie dziełem człowieka. Żadne stworzenie, które nie zostało stworzone na obraz i podobieństwo, nie wymyśliłoby czegoś takiego. ;)

Wt lut 04, 2025 8:37

Atimeres napisał(a):
Idący napisał(a):
.[/color]

Nie mylisz Ty dwóch zupełnie odrębnych rzeczy, być dziełem/stworzeniem Boga, a być obrazem Boga?

Obrazem Boga sa tylko swiadome dzieci boze, do ktorych skierowane jest Slowo Boze. W Biblii nazwano te dzieci "bogami" (Ew. Jana 10:34-38). Dzieci boze rozpoznaja bezblednie glos swego Ojca i ida za tym glosem. Syn Bozy zaistnial w ciele dla tych zagubionych w swiecie JHWH wlasnych "braci i siostr".

Dzieci boze nie sa "stworzone", lecz "zrodzone" z Boga.

Raj (natura z pieknem motyli i spiewem ptakow...) zostala stworzona przez Ojca z milosci dla wlasnych dzieci.

JHWH nie zna prawdy o sobie ani milosci, w zwiazku z czym swiat przez niego stworzony jest fikcja zbudowana na klamstwie i objeta jego" prawem, przez ktore poznaje sie grzech i smierc".

"Czlowiek uczyniony" przez JHWH to tylko atrapa dziecka bozego, wyposazona w "oczy, ktore nie widza" i w "uszy, ktore nie slysza". To tylko "garnek ulepiony przez garncarza", w ktorym jego "stworca" uwiezil niewinna istote boska dla swoich egoistycznych celow.

Sam JHWH zaistnial w rezultacie pewnego bledu, o ktorym wiedza ci, ktorzy nie odrzucaja prawdy objawienia.

Tym, ktorzy objawienie ignoruja pozostaje wiara w "zmartwychwstanie glinianych garnkow" , ktore zwyczajnie sie rozpadaja, jako ze istnieja w czasie.

Dzieci boze istnieja w transcendencji wraz z Ojcem, ktory je "zrodzil".

To jest gnoza(poznanie, wiedza), ktora osoby wykreowane przez JHWH(judeochrzescijanstwo) nazywaja herezja.

Wt lut 04, 2025 9:58

Atimeres napisał(a):

Nie wiem. Wiem, że żję w świecie przepełnionym przez Boga. Że w każdym dziele można G dostrzec, jeśli się chce. Także w tych najczarniejszych znajduje się jakiś, choćby infinitezymalny Jego śad.

Odpowiem oazową piosenką:
Gdy szukasz Boga popatrz na kwiaty,
Popatrz na góry i ciemny las,
Z każdej wędrówki wrócisz bogaty,
I nową treścią wypełnisz swój czas.
Bo cały świat jest pełen śladów Boga,
I każda rzecz zawiera Jego myśl,
Wspaniały szczyt, błotnista wiejska droga,
To Jego znak, który zostawił Ci.
Gdy szukasz Boga popatrz na ludzi,
Spójrz jak taternik zdobywa szczyt,
Zobacz jak matka w domu się trudzi,
Spójrz w oczy dziecka, a powiedzą Ci,
Że każdy z nas stworzony jest przez Pana,
I w każdym z nas zamieszkać pragnie Bóg,
By dobra wieść była przekazywana.
By miłość swą objawiać przez nas mógł.

Wt lut 04, 2025 10:18

Idący napisał(a):
Atimeres napisał(a):

Nie wiem. Wiem, że żję w świecie przepełnionym przez Boga. Że w każdym dziele można G dostrzec, jeśli się chce. Także w tych najczarniejszych znajduje się jakiś, choćby infinitezymalny Jego śad.

Obraz kogoś, to w powszechnym rozumieniu obraz OSOBY.
Bóg dał nam dekalog, w którym zakazał nam widzieć jego Osobę w rzeczach stworzonych. To bałwochwalstwo
Są one być tylko śladami jego działania, jego wszechmocy, jego miłości w znaczeniu miłowania i o tym mówi cytowana piosenka.
Biblia nazywa tylko człowieka stworzonego "na obraz i podobieństwo Boga", ale to nie oznacza, że w człowieku będziemy widzieć OSOBĘ Boga. Tylko w dalekiej przenośni mówi się np. widzę w dziecku, widzę w tym człowieku Boga, mając na myśli tylko pewne cechy, świadczące o działaniu łaski Bożej.
Nie wolno utożsamiać Boga z czymkolwiek lub z kimkolwiek.

Wt lut 04, 2025 11:31

Atimeres napisał(a):
Nie wolno utożsamiać Boga z czymkolwiek lub z kimkolwiek.

Oczywista oczywistość.
Czy zetknąłeś się z kimś, kto tak czyni? Ja jeszcze nie.
Ale zaciekawiło mnie to. Może podasz jakiś przykład, który poznałeś.
-----------
Zastanawia mnie też to, jak można iść do Boga nie widząc Go.

Wt lut 04, 2025 11:42

Idący napisał(a):
Tylko o człowieku Pismo Święte mówi, że jest stworzony na obraz i podobieństwo Boże i sensu tego nie należy przerzucać na inne byty.
Tylko o Chrystusie Pismo Święte mówi, że jest O obrazem Boga. Ale poza Nim, o żadnym człowieku nie można mówić, że jest obrazem Boga, albo że zawiera w sobie jakiś obraz Boga. Nie zawiera. Nawet cała ziemia nie zawiera w sobie obrazu Boga. Jest tylko jego stworzeniem.
Jeden z moich dziadków był producentem obuwia. Żaden but nie był jego obrazem.

Wt lut 04, 2025 15:30

Atimeres napisał(a):
Jeden z moich dziadków był producentem obuwia. Żaden but nie był jego obrazem.
Przykre ale skoro nie było to jego pasją, lecz tylko sposobem na zarobek, to się nie dziwię. Ja to, co tworzę, tworzę z sercem i w każdym dziele jest cząstka mnie. Czyli mój obraz.

Wt lut 04, 2025 16:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona