Dziecko katolickie bez Pierwszej Komunii Swiętej !
Autor |
Wiadomość |
mareta
|
 Re: Dziecko katolickie bez Pierwszej Komunii Swiętej !
Po co mam chcieć zobaczyć jutro? Wystarczy dziś w zupełności. Guru się nie podoba? Nikt nikogo nie trzyma tu na siłę.
List św. Jakuba
Zawodność planów ludzkich
13 Teraz wy, którzy mówicie: «Dziś albo jutro udamy się do tego oto miasta i spędzimy tam rok, będziemy uprawiać handel i osiągniemy zyski», 14 wy, którzy nie wiecie nawet, co jutro będzie11. Bo czymże jest życie wasze? Parą jesteście, co się ukazuje na krótko, a potem znika. 15 Zamiast tego powinniście mówić: «Jeżeli Pan zechce, i będziemy żyli, zrobimy to lub owo».
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lut 25, 2025 9:41 |
|
|
|
 |
george45
|
mareta napisał(a): Po co mam chcieć zobaczyć jutro? Pytanie brzmi: Czy widziałaś kiedykolwiek jutro? Naprawdę masz problem z jego zrozumieniem?
|
Wt lut 25, 2025 10:26 |
|
 |
Idący
|
mareta napisał(a): Po co mam chcieć zobaczyć jutro? Wystarczy dziś w zupełności. Guru się nie podoba? Nikt nikogo nie trzyma tu na siłę. Wydaje mi się, że kwestią jest zdolność do myślenia abstrakcyjnego. Myślenie o przyszłości, planowanie jutra, oczekiwania na coś możliwe jest dopiero na pewnych etapach rozwoju umysłowego. Niektórzy, tak jak zwierzęta, nie pojmują czasu. A jeśli czegoś oczekują, to wyłącznie czegoś powtarzalnego, wcześniej już doświadczonego. Pozwolę sobie tu tez na pewną naukę: Nie próbuj nauczyć mrówki rachunku różniczkowego. Mrówka nie zrozumie takich zagadnień. Uznając całą matematykę za bzdurę.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt lut 25, 2025 10:30 |
|
|
|
 |
george45
|
Idący napisał(a): Myślenie o przyszłości, planowanie jutra, oczekiwania na coś możliwe jest dopiero na pewnych etapach rozwoju umysłowego. Niektórzy, tak jak zwierzęta, nie pojmują czasu. Idący, prosiłem wielokroć i proszę nadal: Zdejmij bielmo z oczu swoich. Jezus uczynił to bez mała 2000 lat temu. Pozostawił dla mniej zdolnych wiele mądrych słów na temat jutra. Oto kilka kluczowych Jego myśli: Nie martwcie się o jutro, bo dzień jutrzejszy zatroszczy się o siebie. Nie troszczcie się co będzie jeść, pić i w co się ubierać, Bóg zna wasze potrzeby. Przyszłość jest nieprzewidywalna. A ty Idący, określający się jako zagorzały Jego wyznawca twierdzisz, że nie był na odpowiednim poziomie rozwoju umysłowego. Był jak zwierzę, nie pojmował czasu? Czy Ty czasem nie bluźnisz?
|
Wt lut 25, 2025 12:00 |
|
 |
Idący
|
Gdy kto nie rozumie, to jest szansa, aby go nauczyć. Gdy ktoś nie chce rozmieć, niema sensu tłumaczyć. Ale jest trzecia opcja, jeśli pojmowanie czegoś przerasta czyjeś możliwości, to też nie ma sensu tłumaczyć.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt lut 25, 2025 12:05 |
|
|
|
 |
george45
|
Swój przypadek gdzie byś umieścił?
|
Wt lut 25, 2025 12:22 |
|
 |
mareta
|
Syn, po śmierci ojca, umieścił matkę w domu spokojnej starości i od czasu do czasu ją odwiedzał. Pewnego dnia zadzwonili do niego z domu opieki i poinformowali, że jego matka umiera. Pobiegł do niej i przed śmiercią zapytał: — Mamo, co mogę dla ciebie zrobić? — Chcę, żebyś zamontował wentylatory w domu spokojnej starości, bo tutaj jest nieznośny upał. Chcę, żebyś kupił lodówki, aby jedzenie się nie psuło. Syn spojrzał na nią zdziwiony i zapytał: — Dlaczego prosisz mnie o to teraz, gdy umierasz? Dlaczego nie powiedziałaś mi o tym wcześniej? Matka smutno odpowiedziała: — Ja przyzwyczaiłam się do głodu i do takich warunków, ale boję się, że ty nie wytrzymasz dnia, kiedy twoje własne dzieci nie będą chciały się tobą zająć w domu i odeślą cię tutaj, gdy się zestarzejesz. To, o co proszę, jest dla ciebie…
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lut 25, 2025 19:57 |
|
 |
george45
|
mareta, nie strasz Idącego, on i bez tego ma go po pachy. Powiedz, by się nie lękał, w Polsce mamy taki klimat, że ludzie żyją bez wentylatorów, a jedzenia nie kupujemy na zapas. Poza tym domy starości jak i hospicja kontroluje sanepid, a i do TVN-u, lub Republiki może donieść 
|
Wt lut 25, 2025 20:38 |
|
 |
mareta
|
george45 napisał(a): mareta, nie strasz Idącego, on i bez tego ma go po pachy. Powiedz, by się nie lękał, w Polsce mamy taki klimat, że ludzie żyją bez wentylatorów, a jedzenia nie kupujemy na zapas. Poza tym domy starości jak i hospicja kontroluje sanepid, a i do TVN-u, lub Republiki może donieść  Myślałam raczej o Tobie umieszczając ten tekst.
|
Wt lut 25, 2025 22:17 |
|
 |
george45
|
No cóż, jak widać myślenie nie jest Twoją mocną stroną. Ponawiam więc swą prośbę, nie strasz Idącego. Strach zniewala, wszystkie złe rzeczy człowiek czyni ze strachu. Jeśli wystraszy się braku wentylatorów i lodówki w hospicjum czy domu starości, może dokonać żywota w jakimś nieogrzewanym pustostanie, obciążając Twe sumienie. 
|
Śr lut 26, 2025 7:21 |
|
 |
mareta
|
george45 napisał(a): No cóż, jak widać myślenie nie jest Twoją mocną stroną: Prawisz impertynencje.
|
Cz lut 27, 2025 20:42 |
|
 |
mareta
|
george45 napisał(a): No cóż, jak widać myślenie nie jest Twoją mocną stroną. Ponawiam więc swą prośbę, nie strasz Idącego. Strach zniewala, wszystkie złe rzeczy człowiek czyni ze strachu. Jeśli wystraszy się braku wentylatorów i lodówki w hospicjum czy domu starości, może dokonać żywota w jakimś nieogrzewanym pustostanie, obciążając Twe sumienie.  Idący przestraszyłeś się? Jeżeli tak, to przepraszam. george45 to do Ciebie: "Rada" Nie narzucaj światu swojego formatu. 
|
Pt lut 28, 2025 18:29 |
|
 |
Idący
|
mareta napisał(a): Idący przestraszyłeś się? Jeżeli tak, to przepraszam. Nie wiem. Nie wiedząc czego miałem się przestraszyć, nie potrafię powiedzieć, czy się przestraszyłem. O wielkiej odwadze cywilnej świadczy gotowość do publicznych przeprosin. Jednak nie znajdują żadnych przyczyn do tego aktu. Dziękuję, doceniam, ale żadnej winy nie widzę. Wręcz przeciwnie. Cenię to, co piszesz. Na marginesie: Staram się nie reagować na brednie. Jeśli w jakimś poście da się wydobyć coś sensownego, wtedy mogę, ale nie musze, zareagować. Opluwania nie uważam za przekaz godny uwagi. To świadczy o plującym, a nie o opluwanym. Choć tenże plujący nie jest w stanie tego pojąć. Górnolotne porównanie (bo nie dorastam Jezusowi do pięt): Na Jezusa też pluli, ale ani trochę nie pozbawili Go wielkości.
|
Pt lut 28, 2025 19:55 |
|
 |
monkaw
|
Witam. Jeśli chcesz poznać zasady gry w pokera to radzę Ci tę stronę, ponieważ tutaj udało mi się znaleźć informacje na temat zasady gry w pokera 5 kart . Uważam, że ta strona i jej blog są bardzo pomocne, więc chcę polecić tę stronę również Tobie, ponieważ zawiera ona wiele przydatnych informacji na temat pokera. Miłego dnia przyjaciele i do widzenia.
|
So mar 15, 2025 23:54 |
|
|
|