Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 03, 2025 23:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Sakrament pojednania-Grzech sodomski 
Autor Wiadomość

Post Sakrament pojednania-Grzech sodomski
Witam, mam 17 lat i dziś przejrzałem na oczy i szukam pomocy!!!
Odnalazłem Boga, jednak nie wiem jak się do niego zbliżyć?
To znaczy wiem, że przez sakramenty, ale na przeszkodzie stoi mi grzech wołający o pomstę do nieba.Mam tu na myśli grzech sodomski.
Czy mógłby mi ktoś coś poradzić, jak to wyznać przed księdzem, jak walczyć ze strachem, lekiem, poczuciem boli i wstydu. chce z tym skończyć , zacząć nowe życie, postanowić poprawę i więcej nie grzeszyć, jednak najpierw muszę iść do spowiedzi. Czy ten grzech może zostać wybaczony?
Ostatni raz na prawdziwej spowiedzi bylem około czterech lat temu.
P.S:Czy ktoś już znajdował się w podobnej sytuacji? Proszę o pomoc...

N sty 06, 2008 18:05

Post Re: Sakrament pojednania-Grzech sodomski
PoszukiwaczPrzebaczenia napisał(a):
Czy mógłby mi ktoś coś poradzić, jak to wyznać przed księdzem, jak walczyć ze strachem, lekiem, poczuciem boli i wstydu. chce z tym skończyć , zacząć nowe życie, postanowić poprawę i więcej nie grzeszyć, jednak najpierw muszę iść do spowiedzi. Czy ten grzech może zostać wybaczony?.

To zależy o co dokładnie chodzi - grzechem sodomskim nazywana jest i masturbacja, i homoseksualizm, i zoofilia, a każda z tych spraw wymaga innego podejścia. Samo określenie "grzech sodomski" nie jest konkretne i księdzu w konfesjonale też niewiele pewnie powie, albo zinterpretuje to inaczej niż byś chciał.

N sty 06, 2008 19:35

Post Re: Sakrament pojednania-Grzech sodomski
Zencognito napisał(a):
To zależy o co dokładnie chodzi - grzechem sodomskim nazywana jest i masturbacja, i homoseksualizm, i zoofilia...

... a także niegościnność i wrogość wobec cudzoziemców.

N sty 06, 2008 19:58
Poszukiwaczu- przy całym szacunku do Ciebie- weź pod uwagę wrażliwość osób czytających Twoje wyznania, a także pozorną anonimowość netu- to nie jest konfesjonał. A spowiednikowi powiedz, co robiliście- prosto, bez zbędnych szczegółów, ale też unikając uogólnień typu " grzech sodomski".

Jeżeli żałujesz, szczerze grzech wyznasz i chcesz się poprawić, nie będzie problemu z uzyskaniem rozgrzeszenia. :) Wiem, że to może być teraz trudne, ale nie koncentruj się na własnym grzechu, lecz na miłości Jezusa, który na Ciebie czeka w konfesjonale :)[

P.S.
Cytuj:
Ostatni raz na prawdziwej spowiedzi bylem około czterech lat temu.

A co to jest "spowiedź nieprawdziwa" ? Jeżeli nieszczera- np. zataiłeś jakiś grzech, to musisz o tym powiedzieć. Konieczna jest wtedy spowiedź z wszystkich grzechów od ostatniej ważnej spowiedzi.

Pn sty 07, 2008 19:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]