Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 18:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Poważne pytanie 
Autor Wiadomość

Post Poważne pytanie
Witam, na wstępie się przedstawię, jestem nowy, mam na imię Jacek i mam 18 lat. Piszę tutaj ponieważ gnębi mnie pytanie czy za bluźnierstwo i świętokractwo ksiądz da rozgrzeszenie?

Pn lut 11, 2008 16:42

Jeżeli penitent szczerze żałuje i obiecuje poprawę to dlaczego miałby nie dać?

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn lut 11, 2008 17:46

Rozgrzeszenie powinien dać... No chyba że zauważy u Ciebie brak pokornej skruchy i żalu za grzech. Pamiętaj, że i tak najważniejsze staje się zadośćuczynienie Panu Bogu i bliźniemu, którego ta krzywda spotkała.

Ufaj i módl się!

Pozdrawiam

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Wt lut 12, 2008 15:38

Może dlatego, że nie ma odpowiedniej włady (poza niebezpieczeństwem śmierci) ?

Cytuj:
Popełnienie niektórych grzechów wiąże się z pewnymi karami kościelnymi, które mogą być zdjęte przez odpowiednie władze. I właśnie zdjęcie tych kar może być zarezerwowane dla biskupa albo nawet Stolicy Apostolskiej. Przykładem takiego przestępstwa jest profanacja postaci konsekrowanych (Ciała i Krwi Jezusa Chrystusa).

- Należy się tutaj spytać, o jakim świętokradztwie myślimy. A potem poszukać, czy nie jest to grzech zarezerwowany - a nawet gdyby był, a żałujemy, to rozgrzesznie otrzymamy- tylko czasem trochę "okrężną" drogą :)

Wt lut 12, 2008 16:40

zielona_mrowka napisał(a):

Może dlatego, że nie ma odpowiedniej włady (poza niebezpieczeństwem śmierci) ?

Cytuj:
Popełnienie niektórych grzechów wiąże się z pewnymi karami kościelnymi, które mogą być zdjęte przez odpowiednie władze. I właśnie zdjęcie tych kar może być zarezerwowane dla biskupa albo nawet Stolicy Apostolskiej. Przykładem takiego przestępstwa jest profanacja postaci konsekrowanych (Ciała i Krwi Jezusa Chrystusa).

- Należy się tutaj spytać, o jakim świętokradztwie myślimy. A potem poszukać, czy nie jest to grzech zarezerwowany - a nawet gdyby był, a żałujemy, to rozgrzesznie otrzymamy- tylko czasem trochę "okrężną" drogą :)

Chodzi tutaj o to, że przy spowiedzi nie wyznałem jednego grzechu (ciężkiego) i przystapiłem do komuni.

Wt lut 12, 2008 16:54
Straho- mogłeś sobie odpowiedzieć na to w swoim sumieniu :) - Forum nie jest najlepszym miejscem na spowiedź ;)

- Tylko proszę, nie potraktuj tego, co napiszę niżej, jako pytania wymagajcego odpowiedzi :) - i nie odpowiadaj mi na nie.

1. Czy nie wyznałeś, bo a) zataiłeś, czy b) zapomniałeś?
b) nie ma problemu w ogóle- po prostu mówisz, że zapomniałeś wyznać takiego i takiego grzechu, a Komunia nie jest świętokradztem

a) Spowiedź jest nieważna i należy ją powtórzyć. I tutaj znowu pojawia się pytanie, czy zatajony grzech byl zarezerwowany np. biskupowi- przypuszczam, że nie :)- zatem starczy zwykły spowiednik, powtórzenie spowiedzi , żal za grzechy i postanowienie poprawy. :)

Wt lut 12, 2008 17:05
P.S. Nie bój się :) Najgorszą rzeczą, jaka by Cię mogla spotkać, nie jest grzech, ale uwierzenie, że Bóg nie wybaczy

Wt lut 12, 2008 17:10

Straho- mogłeś sobie odpowiedzieć na to w swoim sumieniu :) - Forum nie jest najlepszym miejscem na spowiedź ;)

- Tylko proszę, nie potraktuj tego, co napiszę niżej, jako pytania wymagajcego odpowiedzi :) - i nie odpowiadaj mi na nie.

1. Czy nie wyznałeś, bo a) zataiłeś, czy b) zapomniałeś?
b) nie ma problemu w ogóle- po prostu mówisz, że zapomniałeś wyznać takiego i takiego grzechu, a Komunia nie jest świętokradztem

a) Spowiedź jest nieważna i należy ją powtórzyć. I tutaj znowu pojawia się pytanie, czy zatajony grzech byl zarezerwowany np. biskupowi- przypuszczam, że nie :)- zatem starczy zwykły spowiednik, powtórzenie spowiedzi , żal za grzechy i postanowienie poprawy. :)

Tak wiem bardzo dobrze, iż to nie miejsce na spowiedz i masz rację upominając mnie. Nie był to grzech przeznaczony dla biskupa, ani żaden za który groziła by ekskomunika z kościoła, był to raczej zwyczajny grzech popełniany przez kazdego, aczkolwiek niestety ciężki. A gdy raz zapomniałem wyznać grzechu na spowiedzi to spowiedz jest nie ważna?

Wt lut 12, 2008 17:13
Jeżeli zapomniałeś, to jest ważna. - Wtedy - jeśli był to grzech ciężki- trzeba powiedzieć o zapomnieniu i wyznać go przy najbliszej spowiedzi :)

Wt lut 12, 2008 17:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]