|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Straho
|
 Poważne pytanie
Witam, na wstępie się przedstawię, jestem nowy, mam na imię Jacek i mam 18 lat. Piszę tutaj ponieważ gnębi mnie pytanie czy za bluźnierstwo i świętokractwo ksiądz da rozgrzeszenie?
|
Pn lut 11, 2008 16:42 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Jeżeli penitent szczerze żałuje i obiecuje poprawę to dlaczego miałby nie dać?
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn lut 11, 2008 17:46 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Rozgrzeszenie powinien dać... No chyba że zauważy u Ciebie brak pokornej skruchy i żalu za grzech. Pamiętaj, że i tak najważniejsze staje się zadośćuczynienie Panu Bogu i bliźniemu, którego ta krzywda spotkała.
Ufaj i módl się!
Pozdrawiam
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt lut 12, 2008 15:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zielona_mrowka napisał(a): Jeżeli penitent szczerze żałuje i obiecuje poprawę to dlaczego miałby nie dać? Może dlatego, że nie ma odpowiedniej włady (poza niebezpieczeństwem śmierci) ? Cytuj: Popełnienie niektórych grzechów wiąże się z pewnymi karami kościelnymi, które mogą być zdjęte przez odpowiednie władze. I właśnie zdjęcie tych kar może być zarezerwowane dla biskupa albo nawet Stolicy Apostolskiej. Przykładem takiego przestępstwa jest profanacja postaci konsekrowanych (Ciała i Krwi Jezusa Chrystusa).
- Należy się tutaj spytać, o jakim świętokradztwie myślimy. A potem poszukać, czy nie jest to grzech zarezerwowany - a nawet gdyby był, a żałujemy, to rozgrzesznie otrzymamy- tylko czasem trochę "okrężną" drogą 
|
Wt lut 12, 2008 16:40 |
|
 |
Straho
|
baranek napisał(a): zielona_mrowka napisał(a): Jeżeli penitent szczerze żałuje i obiecuje poprawę to dlaczego miałby nie dać? Może dlatego, że nie ma odpowiedniej włady (poza niebezpieczeństwem śmierci) ? Cytuj: Popełnienie niektórych grzechów wiąże się z pewnymi karami kościelnymi, które mogą być zdjęte przez odpowiednie władze. I właśnie zdjęcie tych kar może być zarezerwowane dla biskupa albo nawet Stolicy Apostolskiej. Przykładem takiego przestępstwa jest profanacja postaci konsekrowanych (Ciała i Krwi Jezusa Chrystusa). - Należy się tutaj spytać, o jakim świętokradztwie myślimy. A potem poszukać, czy nie jest to grzech zarezerwowany - a nawet gdyby był, a żałujemy, to rozgrzesznie otrzymamy- tylko czasem trochę "okrężną" drogą 
Chodzi tutaj o to, że przy spowiedzi nie wyznałem jednego grzechu (ciężkiego) i przystapiłem do komuni.
|
Wt lut 12, 2008 16:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Straho- mogłeś sobie odpowiedzieć na to w swoim sumieniu  - Forum nie jest najlepszym miejscem na spowiedź
- Tylko proszę, nie potraktuj tego, co napiszę niżej, jako pytania wymagajcego odpowiedzi  - i nie odpowiadaj mi na nie.
1. Czy nie wyznałeś, bo a) zataiłeś, czy b) zapomniałeś?
b) nie ma problemu w ogóle- po prostu mówisz, że zapomniałeś wyznać takiego i takiego grzechu, a Komunia nie jest świętokradztem
a) Spowiedź jest nieważna i należy ją powtórzyć. I tutaj znowu pojawia się pytanie, czy zatajony grzech byl zarezerwowany np. biskupowi- przypuszczam, że nie  - zatem starczy zwykły spowiednik, powtórzenie spowiedzi , żal za grzechy i postanowienie poprawy. 
|
Wt lut 12, 2008 17:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
P.S. Nie bój się  Najgorszą rzeczą, jaka by Cię mogla spotkać, nie jest grzech, ale uwierzenie, że Bóg nie wybaczy
|
Wt lut 12, 2008 17:10 |
|
 |
Straho
|
baranek napisał(a): Straho- mogłeś sobie odpowiedzieć na to w swoim sumieniu  - Forum nie jest najlepszym miejscem na spowiedź - Tylko proszę, nie potraktuj tego, co napiszę niżej, jako pytania wymagajcego odpowiedzi  - i nie odpowiadaj mi na nie. 1. Czy nie wyznałeś, bo a) zataiłeś, czy b) zapomniałeś? b) nie ma problemu w ogóle- po prostu mówisz, że zapomniałeś wyznać takiego i takiego grzechu, a Komunia nie jest świętokradztem a) Spowiedź jest nieważna i należy ją powtórzyć. I tutaj znowu pojawia się pytanie, czy zatajony grzech byl zarezerwowany np. biskupowi- przypuszczam, że nie  - zatem starczy zwykły spowiednik, powtórzenie spowiedzi , żal za grzechy i postanowienie poprawy. 
Tak wiem bardzo dobrze, iż to nie miejsce na spowiedz i masz rację upominając mnie. Nie był to grzech przeznaczony dla biskupa, ani żaden za który groziła by ekskomunika z kościoła, był to raczej zwyczajny grzech popełniany przez kazdego, aczkolwiek niestety ciężki. A gdy raz zapomniałem wyznać grzechu na spowiedzi to spowiedz jest nie ważna?
|
Wt lut 12, 2008 17:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli zapomniałeś, to jest ważna. - Wtedy - jeśli był to grzech ciężki- trzeba powiedzieć o zapomnieniu i wyznać go przy najbliszej spowiedzi 
|
Wt lut 12, 2008 17:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|